Megnéztem. Ha nem törött el a műanyag a csapnál (sem a menetes nyak, sem a műanyag csavar) és nem maga a csap enged át, meg a lemez se korrodált el, akkor egyszerűen újra meg kell húznod. Óvatosan, hogy ne törjön.
Az a magas tömítés, ami alatta van belül az tömít.
Szerintem csak kilazult.
Ott semmiféle nyomás nincs, szóval olyan nagyon megtépni se kell.
Nem. De ha kellene, akkor így tennék. Egyébként a csap is ugyanezt csinálja a hollandijával, és a tömítéssel, csak nekem is állandóan útban van, mindig vigyázni kell, le ne törjem...
De mindjárt megnézem az enyémet hogy van rögzítve. Lehet, csak utána kellene húznod.
Most viszont sürgősen kell valamit kezdeni egy halom almával, tele a fa alja. Előszedtem néhány 1,5 literes üveget, befőttnek gondoltam eltenni legalább egy részét, abból télen még lehet gyümölcsleves is.
Az eredeti terv az volt, hogy szorosan teletömöm az üveget, rakok közé egy kis cukrot (sok nem kell, édes az alma), feltöltöm vízzel aztán 90 fokon tartom egy darabig, ha megtalálom a gép leírását, onnan kinézem, meddig. Most ez így valószínűleg nem jön össze, a sütőbe kell majd beraknom dunsztolni. Elvileg ott is működhet, villanysütő hőfokszabályozóval. Tartósítottam már benne így lekvárt, forráspont alatt, de majdnem 100 fokon, de annak már főni nem kellett, csak sterilizáltam.
Csapot ki kell tekerni, és a lyukra méretezett rozsdamentes csavart kell beszerezni anyával, alátéttel megfelelő átmérőjű és magasságú szilikon tömítéssel. Azt meg betekerni.
Nekünk csapos van. Láttatlanban nehéz, de fontos a tipus. Külső- vagy belső tömítő, szilikonos? Mi csappótlást, rendelést csináltunk anno. Műa. szelep volt, rozsdamentesre cseréltük. Nekünk a csapossal nyilván könnyebb a vizet leengedni. Kb. hírtelen ennyit tudok írni.
Én is használok a sajthoz csokiformákat, van autó is, maci is.
Nem igazán energiatakarékos, mikróban sűrítem kis adagokban, viszont nem kell forgatni, aszalni, egyből kész.
Idén csak lekvárt fogok csinálni, azt se sokat, maradt még tavalyról sajt is, lekvár is. A sajt már kissé száraz, itt-ott poros is, de süteménybe még jó. Nassolni keveset szoktunk a sajtból. Kisebb birsadagokat már elhasználtam süteményekbe.
Idén a birs nagy részét elajándékoztam, nincs időm mindent megfőzni, diót vakarni, almát szedni, krumpli helyét ásni... Mindent egyszerre kéne, a birs most nagyrészt kimarad, inkább a hullott almára koncentrálok, az jövőre valószínűleg nem lesz. Idén rengeteg van, kétévenként szokott sokat teremni.
A pektines gyümölcssajt jó ötletnek tűnik. Kérdés, szikkasztás nélkül ezek meddig tárolhatóak. Én úgy tudom elképzelni, hűtőben max. 5 napig mint az ételeket.
Kaptam ajándékba néhány kg bírskörtét. Most kisebbek, mint a tavalyiak. Természetesen sajt lesz belőle, kompótom, lekvárom maradt tavalyról. ....Ötletelek: pektin hozzáadásával miért ne lehetne sajtot készíteni a szőlő-meggy- körte-alma- -ribizli-s.baracklekvárból? Nassolni nagyon jó lenne, a mindenféle apró darabkák. / Én a szilikon csoki formákat használom, meg a megmaradt "csali" bébiételformázókat- igaz, ezek fiúsak, kocsi, csiga, medve, kutya, mozdony meg a társai/ De jön a karácsony, és a rengeteg ünnepi süteménykiszúrók is jók/ Kevesebb árammal, gyorsabban elkészíthetők, nem kell napokon keresztül aszalni-szárítani.
Azt úgy nem csinálnám, a mag a tésztába keverve szerintem nem pirulna meg eléggé, de pluszban némi durvára vágott dió rászórva, megpirulva még feldobhatná...
Reszelt tésztáról én is hallottam, de ezt nem reszelem. Hűtőbe se kell tenni, lehet morzsolni. A lengyelek mindenfélére szórják, kevert tésztára, kelt tésztára, gyümölcsös sütikre, nagyjából minden 3. süteményreceptben ott van. Csak egy kisebb adag külön, az alaptésztától eltérő összetételű.
Talán morzsolt omlós rétegnek fogom nevezni.
Sütemény aljára olyat szoktam, amiben tojássárgája is van. Ez most egy kevert tészta volt, keresztanyám kakaós lepényének és a volt kolléganőm reszelt almás piskótájának a receptjét kombináltam össze a lengyel krusonkás receptekkel. A végeredmény egyébként jó, a férjem ismétlést kért belőle. A képen a második, birssel kevert változat látható.
Mi a neve annak a sütemény tetejére morzsolt vékony tésztarétegnek, ami lisztből, vajból és porcukorból van gyúrva?
Lengyel receptekben gyakran szerepel "kruszonka" (s-sel ejtük) néven. Mi a családban sose sütöttünk ilyen sütiket, így nem tudom a nevét, a szótárban sem szerepel épkézláb jelentés.
Egy ilyen süti, amit ez borít:
Duplán almás. A tésztájába is kevertem turmixolt alma-birs keveréket, és almaszeletek vannak belenyomkodva. Aztán azon ez a "kruszonka".
5-én vetettem a retekmagokat, az eső után tegnap már mutatta a sorát, ma már szép zöl csíkok indulnak az életnek. Vetettem a Polenazat, Slovanát, /30-35 n./ a Korai legjobb kb.50 n, a Johanna és a Cheribelle 55 napos. ...Meglátjuk, tartják -e kb. az időpontokat?
Mint kerti termés, folyamatos szedéssel tudja tartani frisességét, de üzletből, polcról nem biztos. Nálam még nem volt, én csak vásárlással tudtam beszerezni. Sajnos többször lehetett érezni, hogy "öregecske".
Tavaly én is vetettem. Idén kihagytam. Nincs olyan ízletes mint a Húsvéti rózsa. Sőt, semmilyen íze sincsen. A Húsvéti íze nekünk finom, ha nem hámozom le, még díszíti is a tányért, vagy a vegyes salátát. Szép piros.
A japán retek nagyon zsenge, és ha van helye, nagyon nagyra megnő. A tőtávolságot könnyű tartani, mert kevés mag van a zacskóban. Ilyen gigantikus példányom még nem volt, igaz, hogy későn is ültetem, nálam még épp, hogy nőnek az első lomblevelei.
Érdemes kipróbálni.
Mondjuk én nem variálok vele, mindenféle ételhez frissen, feldolgozás nélkül esszük. Még soha nem volt fás.