Szegény fickó. Bocskais-miépes korszakával nem tudtam azonosulni, amúgy jó író volt, egyes politikai írásai is jók voltak. Rossz irányba indult el a 90-es években, amivel egy hamis módon polarizált magyar politikai rendszer ikonikus negatív pólusává tették. Egyébként nagy népi politikus lehetett volna, de majd egy másik valóságban...
Igazságtalan és gusztustalan volt az ellene indított szoclib támadás színház ügyben.
Az a baj, hogy ez nagyon sokakta igaz és legtöbbjükről haláluk utám se derül ki, hogy igazuk lett volna. Persze nem vagyok jós, így lehet, hogy neked lesz igazad.
Én személy szerint remélem, hogy nem.
Épp két hete kaptam valakitől két drámáját. És felfértek a polcra a többi kortárs magyar közé. Drámaírónak közkedvelt maradhatott volna, de nehéz elvonatkoztatni politikájától. Plána, hogy én azok közé tartozom, akiről ő a világ minden borzalmát gondolta.
Azt írja az Index, "szélsőséges nézeteiről ismert".
Balliberális körökben, de még az Index olvasói sem csak balliberális körből kerülnek ki.
Csurka nagyon nem szélsőséges nézeteiről ismert, azért legtöbb olvasója nem azt az egy mondatát jegyezte meg és tartotta fontosnak, hogy a médiában és színházi világban rengeteg a zsidó.
''A szocializmusra és a dolgozó magyar nép szolgálatára esküdtem.."
Van az úgy, hogy csalatkozik az ember. A magyar népet pedig valóban szolgálta, haláláig. Rá valamivel többen emlékeznek majd, mint mondjuk rád. De hát, meg is lesz rá az okuk.
Nem ismertem személyesen. De mindig az volt az érzésem, hogy meglátásai megelőzik korát, ezért megnemértett. Erre az idő fog választ adni. Lehet, hogy a megértéshez mi is kevesek vagyunk, az utánunk jövők véleménye fog számítani. Akkor pedig Csurka Nyerő lesz!
Panaszkodó népbôl, akármennyire nehezek is az anyagi körülmények, most kell teremtô nemzetté válnunk. Ne azt magyarázgassuk egymásnak folyton-folyvást, hogy valamit miért nem lehet megcsinálni, hanem lássunk hozzá, próbáljuk meg!
Remek meglátásai voltak, és bátorsága azok kimondásához. Utóbb bebizonyosodtak, de ilyenkor egyetlen rágalmazó sem kért bocsánatot a nácizásért, mert a rágalmazók hasonlatosan a kommunistákhoz, különleges anyagból vannak gyúrva. Különlegesen szarból. A gerincük is.