Szilvafajták, szilvatermesztés, szilvapálinka, szilvalekvár ... és ami még a szilvához kapcsolódik.
Ha van valaki aki él-hal a szilváért, vagy legalább szereti, az vegye pártfogásba ezt a topicot.
Juna, haroma, topend. Lepotica, Elena,Rába, toptaste, ageni, ringló. Az első háromból sok, de most teremnek először. A többi csak szórvány. A sokak által nem becsült lepoticát nagyon szeretem szinte minden célra. A lekvárja is nagyon jó.
Némi finomhangolás: a junának teljes érésben kellemes íze van, és magvaváló. És valóban nem hullik le teljesen érett állapotban sem. A mérete nem az igazi. Sajnos pár kiló termett csak, így a piacra nem jut. Kíváncsi lennék a vásárlói reakcióra. Érzésem szerint a mérete lehet a buktató. Azért írogatok róla, mert nem találtam tapasztalatot, amikor telepíteni akartam, ezzel hátha segítek valakinek.
A ranával is ez a baj. Hullik. De legalább nagy, mutatós. És nem utolsó sorban jóízű. Ha ezt tudom a junáról, nem biztos,hogy azt ültettem volna. Van belőle ötven. Titkos tervem volt a bővítés, de ez most elgondolkodtatott.
Vashiány a leveleken látható tünetek. Vastartakmú lombtrágyával kellen permetezni hetente és a fák csurgójánál (lombkorona széle) körbe megásni egy ásónyomnyira a fát és valamilyen vastartalmú műtrágyával beöntözni ha gyors eredményt akarsz elérni. Interneten rákeresel rengeteg szer található de a gazdaboltba is remélhetőleg tudnak ajánlani valamit.
Évekig próbáltam az ilyen őszi fámat kezelni hiánybetegségek ellen, csak átmeneti eredményt értem el. A megoldást az ilyen talajon is jól teljesítő alanyra oltás adta. GXN 15 (piros levelű) és GF 677 alany a megfelelő. (Ha közel laksz Debrecenhez, tudok segíteni.)
Nálam szintén kevés van a Lepoticán, ráadásul az is zölden potyog. Nem vészesen, de potyog. Mi okozhatja ezt? Nem tudok róla, hogy vírusos lenne a fa. Legalábbis látványos tünetei nincsenek.