Keresés

Részletes keresés

cshaXólok Creative Commons License 2011.11.23 0 0 38

Csak semmi eutanázia!

Aki megunta az életét, annak ott az öngyi lehetősége.

Kész! Kalap, kabát!

endersgame Creative Commons License 2011.11.23 0 0 37

azért a módszereket amiket az ember maga tapasztalt azokat lehet.

Előzmény: WYW (35)
Antisystem Creative Commons License 2011.11.23 0 0 36

Ez nem általánosság, konkrétum, tőle is kérték.

Konkrétumként én a cikkben tárgyalt konkrét esetet értem. Általánosságként meg azt, hogy valamikor valaki valakitől (ugye nem tudjuk, hogy ki az Indexnek az ügy apropóján névtelenül nyilatkozó onkológus, nem tudjuk, hol praktizál, nem tudjuk, ki és mikor kérte ilyenre) kért ilyesmit.

ÜdV

Előzmény: WYW (31)
WYW Creative Commons License 2011.11.23 0 0 35

Nincs ugyanolyan helyzet, ezeket nem lehet egymással összehasonlítani.

Előzmény: endersgame (34)
endersgame Creative Commons License 2011.11.23 0 0 34

így jártunk mert anyagilag érdekeltté tettük az egészségügyet a kezelés "lerövidítésében"

az első saját tapasztalatom egy rákos ismerősömmel történt, aki párhuzamosan egy másik áttétes rákossal, közel ugyanolyan helyzetben az egyik intézményben szépen egy lórugással egy hónapon belül elcsomagolt, a másik szépen felépült.

aki egy hónap alatt elcsomagolt, az az egri hospinvest vendége lehetett.

Antisystem Creative Commons License 2011.11.23 0 0 33

Nem tudom kire lehetne bizni, de..

Csak és kizárólag az érintett egyénre magára. (vétójoggal az orvosnak arra az esetre, ha az illető betegsége egyébként kezelhető lenne, nehogy depressziósok kezdjenek eutanáziát kérni).

Ha a szakemberekre bízod, idő kérdése, hogy mikor válik költségcsökkentő standard eljárássá az egészségügyben. Ha a hozzátartozókra, idő kérdése, hogy megjelenjen a kényelmi, meg anyagi haszon az indítékok között. (ilyen műproblémaként szoktak érvelni a lélegeztető gépen lévő agyhalottal... az agyhalott az kérem halott, azzal kapcsolatban sem az eutanázia, sem az emberölés nem jácc - ott az a kérdés, hogy mikor helyezed át a lélegeztető gép mellől, mint Sztálin elvtársat a mauzoleumból - tehát itt mondjuk jöhetnek a hozzátartozók szempontjai meg a gazdasági szempontok. De csak ITT, az agyhalottnál, a szép egyenes EEG vonalaknál...)

ÜdV

Előzmény: kristo_f (29)
WYW Creative Commons License 2011.11.23 0 0 32

Elfelejtettem, köszi a linket, ezt végiolvasni több idő kellene, de meg fogom tenni.

Előzmény: Antisystem (28)
WYW Creative Commons License 2011.11.23 0 0 31

Nem is állítottam hogy ottani orvos mondta.

"Az orvos elmondása szerint számos esetben fordult elő vele is, hogy a betegei azt kérték tőle:..."

Ez nem általánosság, konkrétum, tőle is kérték.

Előzmény: Antisystem (28)
Antisystem Creative Commons License 2011.11.23 0 0 30

Nagyon jogi és nem emberi oldalárol nézed a helyzetet

Na, ehhez képest egyetlen jogi paragrafust sem idéztem, egy általános és emberi kikötést tettem, ami megkülönböztetheti az emberölést az eutanáziától...

ÜdV

Előzmény: kristo_f (25)
kristo_f Creative Commons License 2011.11.23 0 0 29

Nem tudom kire lehetne bizni, de..

gondolj bele, van egy kezelőorvosod, ebben,de minden más betegség esetén is kell egy empátia, egy szimpátia az orvossal

Odajön egy idegen kijelölt orosi team. Nem olyan ebben a kényes helyzetben akiben "bizik" a beteg

Csak nézzünk egy pszichologus/pszichiátert, mennyire szompátiának kell lenni,pedig mennyire "gyengébb" helyzet.

Előzmény: dokibácsi (26)
Antisystem Creative Commons License 2011.11.23 0 0 28

Az általad idézett részt nem egy ottani orvos mondta, hanem egy az Indexnek névtelenül nyilatkozó onkológus... általánosságban.

Az általam idézett részt viszont a botrányt kirobbantó cikket író orvos, NÉVVEL, egy általa írt cikkben.

http://www.elitmed.hu/upload/pdf/szandekos_morfintuladagolas_magyarorszagon-7470.pdf

ÜdV

Előzmény: WYW (24)
kristo_f Creative Commons License 2011.11.23 0 0 27

Nem egy humoros téma, de próbálok az lenni

KI

Ha olvasnál kristo_f-összest a PoliDiliben ,bizonyára egyetértenél mindenben velem :)

BE

Előzmény: egyszeruen01 (22)
dokibácsi Creative Commons License 2011.11.23 0 0 26

Gyógyító orvosra nem szabadna bízni az eutanáziát.

Valami önvégitélet-végrehajtóban kellene gondolkdniuk az illetékeseknek.

Előzmény: kristo_f (20)
kristo_f Creative Commons License 2011.11.23 0 0 25

Nagyon jogi és nem emberi oldalárol nézed a helyzetet

Normális ember még akkor végrendelkezik , ha van miröl, amikor még eszméleténél van

Gondolod hogy elképzelhetetlen fájdalmak között ésszerűen végrendelkezne, figyelembe véve az adótrv-et is egy ember?

Tán a mult évben volt egy angol csaj, kérte a biróságot hogy a férje alkalmazhasson autanáziát, mert rövid időn belűl teljesen lebénül és megfullad

Eszénél volt

Nem engedélyezték és egy hónap mulva meghalt

Emberség ez?

Vannak esetek amikor a törvénynek kell alkalmazkodni a követelményekhez és nem

forditva

A jógalkotók egy ilyen kérdésben, ne a seggükön üljenek, hanem próbáljanak elfogatható törvényt alkotni az emberek érdekében

Előzmény: Antisystem (23)
WYW Creative Commons License 2011.11.23 0 0 24

"Az orvos elmondása szerint számos esetben fordult elő vele is, hogy a betegei azt kérték tőle: ha a végső stádiumba jutnak, ne hagyja őket szenvedni, ne hagyja, hogy a családtagjaik kiszolgáltatottan, eltorzult testtel vagy arccal, hozzájuk méltatlan állapotban lássák őket, mert az életüknek úgy már nem lesz értelme. Az onkológus szerint nem szabad álszentnek lenni, ilyen esetek előfordulnak, de az a beteg és az orvos intim ügye, kettejükre tartozik – és az orvosnak minden ilyen eset után el kell számolnia a lelkiismeretével."

[ezt egy neve elhallgatását kérő orvos mondja a cikkben]

Nem tudhatjuk, hogy ilyen kérést kaptak-e az ügyben érintett egészségügyi dolgozók.

Kaphattak.

Előzmény: Antisystem (23)
Antisystem Creative Commons License 2011.11.23 0 0 23

Tehát, ha ez a topic arról szól, ami a linkelt cikkekben áll, akkor a címe is hibás, meg az is, hogy itt a cím alapján az eutanáziáról folyik a beszélgetés. Azt írja a cikk ugyanis:

Márkus szerint az osztályon tilos volt kiejteni azt a szót, hogy halál, és nem volt szabad tájékoztatni a beteget a kezelések esetleges halálos szövődményeiről. Konkrét kérdésekre is tilos volt azzal kapcsolatban válaszolni, hogy a szakemberek szerint a betegnek mennyi ideje van hátra az életéből....

Ha a morfinadás elkezdése után öntudatra ébredt a beteg, azt „műhibaként” kezelték.
A kórház osztályán gyakran cserélődtek az orvosok és a nővérek is, akik természetesnek vették, hogy morfintúladagolással rövidítik meg a betegek életét, akiknek így esélyük sem volt arra, hogy elbúcsúzzanak hozzátartozóiktól, végrendelkezzenek vagy rendezzenek bármilyen hátrahagyott ügyet.

Namost ez így kutyaközönséges emberölés (gyilkosság), és semmi köze a címben emlegetett eutanáziához.

Eutanáziáról akkor lehet egyáltalán beszélni, ha a beteg életét megröviditő eljárásra (vagy passzív esetén az életfenntartó kezelés abbahagyására) a beteg korrekt tájékoztatása után, a beteg határozott és ismételt kérésére kerül sor.

ÜdV

Előzmény: Törölt nick (18)
egyszeruen01 Creative Commons License 2011.11.23 0 0 22

Az első beírásod amivel egyetértek.

Meg kéne engedni, hogy amíg a tudatunk birtokábn vagyunk eldönthessük, hogy akarunk-e emberalatti létben vegetálva, szánalmas, magatehetelen roncsként a környezetünk terhére szenvedni?

Szeretteink szánakozva, tehetelenül kínlódva nézzék a szenvedésünket?

:(

Előzmény: kristo_f (20)
dokibácsi Creative Commons License 2011.11.23 0 0 21

És mi van, ha zsarolják a gyerekei vagy az unokái életével és azért megy bele?

Előzmény: fehso2 (9)
kristo_f Creative Commons License 2011.11.23 0 0 20

Le kell menni kutyába

És nem viccelni akarok

Ha az ember háziállata menthetetlen, az orvos gondolkodás nélkül beadja az injekciót az állatnak "ne szenvedjen" indoklással

Embertelenség, ál-humánum, hogy ugyanakkor önmaga a beteg sem kérheti ugyanezt

Indoklás többször, hátha az utolsó pillanatban felfedezik a mentő gyógyszert

Fasság!

Nem halálos betegségben,de öregség, a halál elötti végstádiumban, mondtam az orvosnak,hagyják az infúziókat,ez csak szenvedés igy

Hogy tényleg abbahagyták-e nem tudom, de másnap vagy harmadnap meghalt ő

Előzmény: WYW (12)
AliceCsodaországban01 Creative Commons License 2011.11.23 0 0 19

Csatlakozom.

Előzmény: Binecz Béla a vödörrel (10)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.23 0 0 18

Az eutanáziát mindenképpen szabályozni kellene. Még akkor is ha tiltják.

Akkor tiltsák egyértelműen. Legyen egy eutanáziát tiltó törvény vagy cikkely. Ott határozzák meg az érte járó büntetést, ami persze kisebb lenne, mint a gyilkosságért járó. Mert azért elég abszurd, hogy egy baltás gyilkost és a betegen (törvényellenesen) segító orvos egy kategóriába essen.

Persze az igazi megoldás a kellően szabályzott körülmények közti engedélyezés lenne.

Kamomilla94 Creative Commons License 2011.11.23 0 0 17

Apósom a nagyatádi kórházban töltötte az utolsó fél évét. Már nem beszélt, nem ismert meg senki, csak feküdt, és néha nekiindult. Persze felkelni már nem tudott, csak kiesett az ágyból. Ezért kikötötték a kezeit az ágyhoz, mint mondták, a saját érdekében. Ételt szondával kapott. Aztán a nővérke megnyugtatott, hogy jó kezekben van, az infúzióból éppen vitaminokat nyomatnak a karjába, hogy roborálják. 92 éves volt. Nem tehettünk semmit. A humánus megoldás az lett volna, ha szép csendesen elalszik. Végül ez is történt, de addig eltelt 6 hónap. Nem embertelen dolog néha ez a humánum?

Fiatal ember esetén persze másként gondolnám, de hová akarunk egy 92 éves embert roborálni?

ex_lx Creative Commons License 2011.11.23 0 0 16

Pontosan.

A fanatikusok ls hipokriták pedig szenvedjenek nyugodtan, amíg csak a többi fanatikus és hipokrita elvárja tőlük!

Előzmény: comad (2)
Binecz Béla a vödörrel Creative Commons License 2011.11.23 0 0 15
Előzmény: vaXerencse (1)
Binecz Béla a vödörrel Creative Commons License 2011.11.23 0 0 14

Kell valami emberséges megoldás.

Elsőnek az álszentséget kellene kidobni a szemétbe. Tőlem lehet az álszentekkel együtt.

Binecz Béla a vödörrel Creative Commons License 2011.11.23 0 0 13

Igen. Tudom. Sajnos.

WYW Creative Commons License 2011.11.23 0 0 12

A Szabolcs utcai Fül-Orr- Gége osztályon egyszer betévedtem az utolsó stádiumú rákos betegek kórtermébe, évekig nem tudtam szabadulni a látványtól. (nem is írom le mi volt ott)

Kell valami emberséges megoldás.

Előzmény: Binecz Béla a vödörrel (10)
fehso2 Creative Commons License 2011.11.23 0 0 11

Itt egy másik videó: 

A nő, mielőtt végleg elaludna, kicsit még röhögve beszélget a többiekkel, és csokit eszik, mert az a legnagyobb baja, hogy keserű a megivott gyógyszer. Így is lehetne csinálni, és nagyon megnyugtató lehetne mindenkinek!

Binecz Béla a vödörrel Creative Commons License 2011.11.23 0 0 10

Kérem az Istent, hogy ha én olyan állapotban leszek amilyenben ezek a betegek voltak, legyenek ott velem ugyanilyen bátor orvosok.

fehso2 Creative Commons License 2011.11.23 0 0 9

Svájcban van eutanázia.

Nagyon szigorúak a szabályok. Csak a beteg beleegyezésével lehet, és beszámíthatónak kell lennie, továbbá magának kell kiinnia a folyadékot a pohárból. Utána elalszik, mint máskor, majd szépen, fájdalommentesen meghalhat. Közben ott lehet a hozzátartozó, hallgathat zenét, de pezsgőzhet is előtte.

Nagyon-nagyon kultúráltan zajlik az egész.

Készült erről egy film is:

Ebben az előkészületeket és egy ember halálát lehet látni! Számomra egyáltalán nem volt megrázó, sőt inkább megnyugtató az egész. Talán valami hasonló lehetőséget kellene biztosítani mindenkinek.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!