Több mint húsz éves probléma végére kerülhet pont egy fideszes és KDNP-s politikusok által beterjesztett módosítás kapcsán. Az új helyi önkormányzatokról szóló törvény - a tervezet szerint - ki fogja mondani, hogy közterület és közintézmény nem viselheti olyan személyek nevét, akik a XX. századi totalitárius rendszerek megalakításában vagy fenntartásában szerepet vállaltak.
tódit a halál, ráaadásul az említett eset egy tervezőintézetben történt
sőt, még arra az időre is emlékszem, amikor a mi vállalatunknál csak fizikai dolgozókat vettek fel a pártba, mert az értelmiség aránya túlsúlyos volt - ők nagyon igyekeztek "megfelelni", mert volt vesztenivalójuk:)
A kongresszusi kuldottek a tagsag teljes jogu meghatalmazottjai voltak az o jogkoruk a part atalakitasaval kapcsolatban donteni, persze lehet partszavazast is tartani.Amugy ha nincs atalakulas a tagsag 90 szazaleka akkor is lemozsolodott volna ,mert ezek kizarollag azert voltak parttagok ,mert kellett vagy ugy veltek hogy kell a munkahelyi poziciojukhoz a parttagsag, pl egy diakmenza fonoki beosztasahoz, konkretan ismertem ilyet. Mivel megszuntettek a part hataskori listajat igy ez a dolog innentol lenyegtelenne valt.Amugy a tagsag tulnyomo tobbsege csak papiron ,statisztikailag volt parttag,mert azon kivul,hogy levontak a tagdijat toluk es eluldogeltek az eppen aktualis taggyulesen, mast nem csinaltak a mozgalomban.
Csak tudod, minden inga visszaleng egyszer... namost normáliséknál úgy konszolidálódnak a szisztémák, hogy időről időre egyre kisebb az inga lengedezése... nemnormálisok meg lökdösik, hogy egyre nagyobb legyen...
Hát igen! Ugyanis az előre megírt beszéddekből, nem az egyes, hanem a kettes változatot olvasta fel. Na mit gondolsz, hol írták a beszédeket? Amikor Orbán ott beszélt, már régen el volt döntve minden.
Ez nem főorvos-függő volt hanem valami magasabb (főváros, vagy országos) direktíva, mert azt konkrétan tudom, hogy a Tétényiben is (most Szt Imre:)), meg a MÁV kórházban (most ÁEK-fiókintézmény) is ez volt a módi... az osztályos főnővérnek középfoku (esti) marxista-leninista köllött, ha anélkül mégis kinevezték, beiskolázták rá. (mondjuk azzal összefügghetett, hogy ekkor ugye az EÜ dolgozókat nemtől függetlenül sorozták, tehát kvázi félkatonai státuszuk volt...)
Egyik sem a párt és rendszer hűség kedvéért volt munkásőr.
Na, ez így nem igaz. Amíg a pártban tényleg többségbe kerültek a karrieristák a konszolidáció időszakában, addig a munkásőrségnél szerintem sacckb fele-fele lehetett az arány.
Ez egy másik kérdés... a system végéig elterjedt volt az a közvélekedés, hogy ahhoz, hogy te úgymond "valamire juss", ajánlatos párttaggá válnod. Az egy másik kérdés, hogy ez a 70-es 80-as években már csak korlátozottan volt igaz. Én is ismertem pártonkívüli vállalatvezetőt, ugyanakkor ahhoz, hogy egy kórházban 1984-ben főnővér lehess egy osztályon, kellett a középfokú marxista-leninista végzettség. (maga a párttagság ugyan nem, de pl. ilyenek kiválóan fenntartották a közvélekedést)