Keresés

Részletes keresés

Hakos72 Creative Commons License 2023.11.26 0 1 529

Szerintem inkább 60-ast vegyél általános mindenes pengének. Az 50-es inkább palánták-ágyások közé való, vagy vastag cserje-kaszának az elvadult területekre. jó egy 50-es sokadik pengének a többi mellé, de általános mindenes pengének szerintem rövid.

Előzmény: Viduka78 (528)
Viduka78 Creative Commons License 2023.11.26 0 0 528

Akkor nem vásároltam, nem úgy készültem. Én 70 es hosszban gondolkodtam,  de beszélgettünk a talajviszonyokról, növényzetről ill a kis helyről ő, 50 és 60 ast ajánlott. Abba maradtunk hogy visszamegyek, és összeállítunk egy csomagot. 

Előzmény: Hakos72 (527)
Hakos72 Creative Commons License 2023.11.25 0 0 527

Bocs, lehet félreérthető voltam, Viduka78-ra gondoltam, hogy fönt a Hobbikertben mit vett végül.

Előzmény: pintjano (526)
pintjano Creative Commons License 2023.11.24 0 0 526

Azt amit neked ajánlottak

csak nagyobb pengét, kicsi már van

üdv PJ

Előzmény: Hakos72 (525)
Hakos72 Creative Commons License 2023.11.24 0 0 525

Mit vettél végül?

Előzmény: Viduka78 (523)
pintjano Creative Commons License 2023.11.24 0 0 524

Ezeket vettem, igaz Érden... tényleg nagyon könnyű- mint már korábban irtam- ilyet nem lehet szerintem fából csinálni, hacsak valahol nem igy neveled. Som (húsos) lenne jó, de az is nehezebb, s én már nem szeretem ami nehéz... Bele megy a régi magyar (Szentgotthárdi) penge, próbáltam használtam igaz nem sokat, nincs itt nagyon mit kaszálni

üdv PJ

Előzmény: Viduka78 (523)
Viduka78 Creative Commons License 2023.11.24 0 0 523

Voltam Hobbikertnél Budapesten. Átadtam üdvözleteteket. Köszönte szépen.Azt nem mondtátok hogy túrafelszereléssel kell mennem. Hegynek fel..

Igazi kincseket tapogathattam. Átbeszéltük a kaszákat elejétöl végéig fenőköveket, finomságot. Marha hideg volt. Említettem milyen talajon kaszálok, fux 50-es 60 ast javasolt( első körben). Még a végén fux nyél hajlítását beszéltük, ahogy néztem elméletileg maszekba lehetne csinálni. Viszont marha könnyű a súlya.

Hakos72 Creative Commons License 2023.11.15 0 0 522

Jó fotók, csak úgy...

Hakos72 Creative Commons License 2023.10.08 0 0 521
Előzmény: Viduka78 (520)
Viduka78 Creative Commons License 2023.10.07 0 0 520

Erről a srácról mit lehet tudni? Teszteli a kaszákat? A másik kedvencem az one scythe revolution 

Valaki a fórum elején felvetette hogy csinál kaszafesztivált/ talalkozót. Az végülis megvalósult? 

Előzmény: Hakos72 (516)
Viduka78 Creative Commons License 2023.10.07 0 0 519

Ezt néztem én is a minap. Innen jött az ötlet.

Előzmény: Hakos72 (516)
Hakos72 Creative Commons License 2023.10.06 0 0 518

Én még sosem kaszáltam fagyos-deres növényeket, eddig eszembe se jutott.

Előzmény: pintjano (517)
pintjano Creative Commons License 2023.10.06 0 0 517

nem rosszabb, mint előtte, sőt van kenés, de én régen csináltam, s nem csinálnám, nem jó a növényeknek sem a födnek

üdv PJ

Előzmény: Viduka78 (515)
Hakos72 Creative Commons License 2023.10.06 0 0 516

Épp most osztotta meg a kedvenc orosz kaszásom :)

https://www.youtube.com/watch?v=HuNqL661QuM

Előzmény: Viduka78 (515)
Viduka78 Creative Commons License 2023.10.06 0 0 515

Mikor kaszáltok utoljára? Illetve télen illetve fagyott/deres növényzetet szoktatok vágni? Ha igen, hogy bírja a kasza éle? 

pintjano Creative Commons License 2023.10.04 0 0 514

Én is "tapogattam" s ott össze is raktuk... Van több pengéjük, de lehet drágább bolt

Megfelelő formája ive, hegye is a talpa is olyan amilyennek lenni kell (nem megy földbe, a sarka sem gyalul)

üdv PJ

Előzmény: Viduka78 (512)
Hakos72 Creative Commons License 2023.10.04 0 0 513

Mond meg a Hobbikertesnek, hogy üdvözöljük a fórumról :), és ha már ennyit reklámozzuk itt, igazán adhatna egy kis kedvezményt a fórumról érkezőknek :)

Hajrá!

Előzmény: Viduka78 (512)
Viduka78 Creative Commons License 2023.10.04 0 0 512

Még azon vagyok hogy megtapogassak egy két pengét. Utána pedig kell írnom a Jézuskának. Egyébként a hobbikertes eladóval beszéltem.. beszéltem. 

Előzmény: pintjano (511)
pintjano Creative Commons License 2023.10.02 0 0 511

Én Érden vettem a Grube-nál... fém nyelet és pengét is Schröckenfux mindkettő (penge 70-es) nem bántam meg, nagyon jó (persze drága is! kerekitve 28-28 ezer) s egy kaszakövet is (elég törékeny, sikerült lepattintani a sarkát) "Rozsutec extra finom natur "

Nem nehéz kézbeálló, s elég massziv (volt régebben kezemben egy fém kaszanyél az kör keresztmetszetű volt, ez elipszis (előbbi nyaklott ..."nagy rakás") ez használható (acél)

üdv PJ

u.i: Pesti nagyon kiesett és nyelet is akartam

Előzmény: Viduka78 (509)
kavicsos64 Creative Commons License 2023.10.02 0 0 510

Itt felénk is sokan benne vannak ! A szomszédom kiránduláson szerezte be !

Előzmény: Viduka78 (509)
Viduka78 Creative Commons License 2023.10.02 0 0 509

Á! Meg volt beszélve hogy megyek Pestre kaszás boltba, erre covidos lett az eladó. 

Előzmény: kavicsos64 (508)
kavicsos64 Creative Commons License 2023.09.30 0 0 508

Tán elfogyott a kaszálni való ? Senki nem ír semmit ,hogyan törte el a kasza nyelet ((::!!?

Hakos72 Creative Commons License 2023.09.14 0 0 507

Szerintem a pengével nem kell különösen foglalkozni, ha néhány alap szabályt betart az ember. Ne hagyjuk kint szabad ég alatt, zárt helyen tároljuk, kaszálás után törölgessük le/meg. Nagyon nem értek egyet azzal az állásponttal (fórumokon is, FB-on is olvastam már), hogy tavasszal akasszuk ki egy fára, és hagyjuk ott, had érje eső, ha megkapja a rozsda, annál jobb a kasza stb. Hiába tartjuk fedett féltető alatt, ha nagyon esik az eső simán jönnek a rozsda-foltok, jobb a zárt hely. Inkább a nyél igényel több törődést, érdemes rendszeresen olajozni, legalább évente (vmi fakezelő olajjal, lenolaj stb, csak vissza kell törölni egy kis szívódási idő után, mert "megkocsonyásodik" az olaj a nyélen, ragacsossá válik). Ha kiszárad a nyél, minden kilötyögősödik rajta, hamarabb tönkremegy, a bükkfa nyelek (gazda boltos) különösen nem időjárásállóak, csak beltéren tartós, kültéren silány, hamar rohad-öregszik. Ha harmatban kaszálunk, minden fenés előtt le kell törölni a pengét (egy adag kaszálékkal a földről tökéletes), mert a kő is telemegy sárral, és utánna a végén a pengét is érdemes kicsit alaposabban áttörölni-sártalanítani. A rendszeres használat azért szépen vissza-fényesíti a pengét a rozsdafoltokból (legalábbis az alját). Ha már nagyon rozsdás, régi a penge, esetleg fúróba/flexbe fogható drótkefés fejjel segíthetünk rajta (restaurálók szokták homokfújni is, bár nem tudom, egy csupa-rozsda pengéből mi marad meg utána) 

Előzmény: Viduka78 (506)
Viduka78 Creative Commons License 2023.09.14 0 0 506

Szeretném kérdezni, mindegy milyen pengéről van szó ( békebeli vagy profi) szükséges valamivel kezelni a kaszapengét? Harmat éri, rozsdásodhat .

Hakos72 Creative Commons License 2023.09.11 0 0 505

Ez az egyik feloldhatatlan "vallási vita" a magyar kaszások között :) Én a csavaros bilincsesek táborába tartozok :) Nekem még nem okozott gondot egyik bilincsem sem, bár láttam már elég silány anyagú régi vackokat, lehet, csak nekem volt szerencsém...  Ha vacak, erősebb bilincset kell szerezni, nekem erősebb-vastagabb anyagú, vastagabb csavarú (17-es kulcsos nem 13-as) bilincseim vannak. Mindenképpen érdemes rakni a bilincs és a nyél közé vmi rugalmasabb-legalább 2-3 mm vastag anyagot, legjobb egy bőr, vagy vmi erős-gumis anyag, esetleg jobb slagg-cső darab. Ha 17-es kulcsal jól meghúzod az erős bilincset, és azt mág a rugalmasabb anyag pluszban befeszíti, meg nem mozdul az a penge. Persze időnként utánna kellhet húzni, ha sokáig rajta hagyod, mert nyáron nagyon ki tud száradni a fa, és akkor zsugorodik-kevésbé fog tartani. Ha harmatban kaszálunk, az a legjobb, mert dagad a fa a nedvességtől, mégjobban befeszűl + az alátét-bőr is dagad-feszít. Van aki kis ékeket is szokott pluszban beütni, hogy támassza a penét... Én mondjuk egyfolytában fel-le szerelem a penégét, mert utaztatnom kell vagy cserélem, így mindig fissen van meghúzva, nincs vele gond. De nagyon sok múlhat az élezésen-nyújtáson is. Ha nem elég éles a penge, az ember nagyobb erővel csapkod, nem csak test-lendületből húz, plussz még a nagyobb "fű" meg is fogja rendszeresen a pengét, ha életlen (esetleg túl nagy a fogása). A túl nagy erővel csapás plusz a penge megfogása már nagyon igénybe veheti a bilincset, ilyenkor könnyebben engedhet-deformálódhat, pláne puhább fánál. Nekem egy régi "fellelt" nyelemhez volt egy ékes hagyományos vaskarika rögzítés, nekem az állítódott egyfolytában, nagyon nem szerettem, állandóan kalapálgatni kellett, már rég nem használom se azt a rövid régi nyelet, se a karikáját. 

Mindkét bilincs-típus jó lehet, csak legyen jó minőségű, és nagyon éles a penge, +vmi alátét (pl bőr) és akkor szerintem nincs gond.

Előzmény: Viduka78 (503)
pintjano Creative Commons License 2023.09.10 0 0 504

hamar kivettem a csavart és vasék

üdv PJ

Előzmény: Viduka78 (503)
Viduka78 Creative Commons License 2023.09.10 0 0 503

Kasza felfogatása a nyélre: csavaros, és ékes. Csavaros bilincset használok. Be van állítva ahogy kell, de használat közben rendszeresen hátramozdul a nyaka, így a hegye feljebb kerül. Jártatok már így? Hogy oldottátok meg? Ugyan hajlítottam hozzá 1 és lemezből egy bilincset amit a kasza és a nyél közé kerül, átöleli a nyelet, és megtámasztja a kaszát. + Szorítóbilinccsel rögzítve van minden. Van más megoldás is? 

Viduka78 Creative Commons License 2023.09.09 0 0 502

Megtaláltam. Bp.

Viduka78 Creative Commons License 2023.09.09 0 0 501

Van valahol mo.-n lerakat? Vagy bolt..

Hakos72 Creative Commons License 2023.09.09 0 0 500

A Hobbikertes fickótól lehet kérdezni, ért hozzá, maga is kaszál. A csehek is értenek hozzá. A többi bolt csak webshop, nem szekértők. Hogy a Hobbikertes mit tud beszerezni, és milyen dolgai vannak még a boltban: fel  kell hívni telefonon. Mikor utoljára voltam kint nála (kb egy éve, lehet több is), egy nagy doboz tele volt mindenféle Falci kaszával, és nem volt fönt a honlapon egyik sem, még bal kezes pengék is voltak... Én egyébként arra biztatnák mindenkit, hogy ha megteheti, inkább a Hobbikertből vásároljon, becsüljük meg, hogy van egy ilyen kaszaboltunk minőségibb dolgokkal (pl szuper természetes fenőkövekkel stb).

Előzmény: Viduka78 (499)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!