Szerintem inkább 60-ast vegyél általános mindenes pengének. Az 50-es inkább palánták-ágyások közé való, vagy vastag cserje-kaszának az elvadult területekre. jó egy 50-es sokadik pengének a többi mellé, de általános mindenes pengének szerintem rövid.
Akkor nem vásároltam, nem úgy készültem. Én 70 es hosszban gondolkodtam, de beszélgettünk a talajviszonyokról, növényzetről ill a kis helyről ő, 50 és 60 ast ajánlott. Abba maradtunk hogy visszamegyek, és összeállítunk egy csomagot.
Ezeket vettem, igaz Érden... tényleg nagyon könnyű- mint már korábban irtam- ilyet nem lehet szerintem fából csinálni, hacsak valahol nem igy neveled. Som (húsos) lenne jó, de az is nehezebb, s én már nem szeretem ami nehéz... Bele megy a régi magyar (Szentgotthárdi) penge, próbáltam használtam igaz nem sokat, nincs itt nagyon mit kaszálni
Voltam Hobbikertnél Budapesten. Átadtam üdvözleteteket. Köszönte szépen.Azt nem mondtátok hogy túrafelszereléssel kell mennem. Hegynek fel..
Igazi kincseket tapogathattam. Átbeszéltük a kaszákat elejétöl végéig fenőköveket, finomságot. Marha hideg volt. Említettem milyen talajon kaszálok, fux 50-es 60 ast javasolt( első körben). Még a végén fux nyél hajlítását beszéltük, ahogy néztem elméletileg maszekba lehetne csinálni. Viszont marha könnyű a súlya.
Mond meg a Hobbikertesnek, hogy üdvözöljük a fórumról :), és ha már ennyit reklámozzuk itt, igazán adhatna egy kis kedvezményt a fórumról érkezőknek :)
Én Érden vettem a Grube-nál... fém nyelet és pengét is Schröckenfux mindkettő (penge 70-es) nem bántam meg, nagyon jó (persze drága is! kerekitve 28-28 ezer) s egy kaszakövet is (elég törékeny, sikerült lepattintani a sarkát) "Rozsutec extra finom natur "
Nem nehéz kézbeálló, s elég massziv (volt régebben kezemben egy fém kaszanyél az kör keresztmetszetű volt, ez elipszis (előbbi nyaklott ..."nagy rakás") ez használható (acél)
Szerintem a pengével nem kell különösen foglalkozni, ha néhány alap szabályt betart az ember. Ne hagyjuk kint szabad ég alatt, zárt helyen tároljuk, kaszálás után törölgessük le/meg. Nagyon nem értek egyet azzal az állásponttal (fórumokon is, FB-on is olvastam már), hogy tavasszal akasszuk ki egy fára, és hagyjuk ott, had érje eső, ha megkapja a rozsda, annál jobb a kasza stb. Hiába tartjuk fedett féltető alatt, ha nagyon esik az eső simán jönnek a rozsda-foltok, jobb a zárt hely. Inkább a nyél igényel több törődést, érdemes rendszeresen olajozni, legalább évente (vmi fakezelő olajjal, lenolaj stb, csak vissza kell törölni egy kis szívódási idő után, mert "megkocsonyásodik" az olaj a nyélen, ragacsossá válik). Ha kiszárad a nyél, minden kilötyögősödik rajta, hamarabb tönkremegy, a bükkfa nyelek (gazda boltos) különösen nem időjárásállóak, csak beltéren tartós, kültéren silány, hamar rohad-öregszik. Ha harmatban kaszálunk, minden fenés előtt le kell törölni a pengét (egy adag kaszálékkal a földről tökéletes), mert a kő is telemegy sárral, és utánna a végén a pengét is érdemes kicsit alaposabban áttörölni-sártalanítani. A rendszeres használat azért szépen vissza-fényesíti a pengét a rozsdafoltokból (legalábbis az alját). Ha már nagyon rozsdás, régi a penge, esetleg fúróba/flexbe fogható drótkefés fejjel segíthetünk rajta (restaurálók szokták homokfújni is, bár nem tudom, egy csupa-rozsda pengéből mi marad meg utána)
Ez az egyik feloldhatatlan "vallási vita" a magyar kaszások között :) Én a csavaros bilincsesek táborába tartozok :) Nekem még nem okozott gondot egyik bilincsem sem, bár láttam már elég silány anyagú régi vackokat, lehet, csak nekem volt szerencsém... Ha vacak, erősebb bilincset kell szerezni, nekem erősebb-vastagabb anyagú, vastagabb csavarú (17-es kulcsos nem 13-as) bilincseim vannak. Mindenképpen érdemes rakni a bilincs és a nyél közé vmi rugalmasabb-legalább 2-3 mm vastag anyagot, legjobb egy bőr, vagy vmi erős-gumis anyag, esetleg jobb slagg-cső darab. Ha 17-es kulcsal jól meghúzod az erős bilincset, és azt mág a rugalmasabb anyag pluszban befeszíti, meg nem mozdul az a penge. Persze időnként utánna kellhet húzni, ha sokáig rajta hagyod, mert nyáron nagyon ki tud száradni a fa, és akkor zsugorodik-kevésbé fog tartani. Ha harmatban kaszálunk, az a legjobb, mert dagad a fa a nedvességtől, mégjobban befeszűl + az alátét-bőr is dagad-feszít. Van aki kis ékeket is szokott pluszban beütni, hogy támassza a penét... Én mondjuk egyfolytában fel-le szerelem a penégét, mert utaztatnom kell vagy cserélem, így mindig fissen van meghúzva, nincs vele gond. De nagyon sok múlhat az élezésen-nyújtáson is. Ha nem elég éles a penge, az ember nagyobb erővel csapkod, nem csak test-lendületből húz, plussz még a nagyobb "fű" meg is fogja rendszeresen a pengét, ha életlen (esetleg túl nagy a fogása). A túl nagy erővel csapás plusz a penge megfogása már nagyon igénybe veheti a bilincset, ilyenkor könnyebben engedhet-deformálódhat, pláne puhább fánál. Nekem egy régi "fellelt" nyelemhez volt egy ékes hagyományos vaskarika rögzítés, nekem az állítódott egyfolytában, nagyon nem szerettem, állandóan kalapálgatni kellett, már rég nem használom se azt a rövid régi nyelet, se a karikáját.
Mindkét bilincs-típus jó lehet, csak legyen jó minőségű, és nagyon éles a penge, +vmi alátét (pl bőr) és akkor szerintem nincs gond.
Kasza felfogatása a nyélre: csavaros, és ékes. Csavaros bilincset használok. Be van állítva ahogy kell, de használat közben rendszeresen hátramozdul a nyaka, így a hegye feljebb kerül. Jártatok már így? Hogy oldottátok meg? Ugyan hajlítottam hozzá 1 és lemezből egy bilincset amit a kasza és a nyél közé kerül, átöleli a nyelet, és megtámasztja a kaszát. + Szorítóbilinccsel rögzítve van minden. Van más megoldás is?
A Hobbikertes fickótól lehet kérdezni, ért hozzá, maga is kaszál. A csehek is értenek hozzá. A többi bolt csak webshop, nem szekértők. Hogy a Hobbikertes mit tud beszerezni, és milyen dolgai vannak még a boltban: fel kell hívni telefonon. Mikor utoljára voltam kint nála (kb egy éve, lehet több is), egy nagy doboz tele volt mindenféle Falci kaszával, és nem volt fönt a honlapon egyik sem, még bal kezes pengék is voltak... Én egyébként arra biztatnák mindenkit, hogy ha megteheti, inkább a Hobbikertből vásároljon, becsüljük meg, hogy van egy ilyen kaszaboltunk minőségibb dolgokkal (pl szuper természetes fenőkövekkel stb).