Keresés

Részletes keresés

Híd Creative Commons License 2011.03.13 0 0 98

Minden inaktív szociális kiadásainak költségét az aktívak fizetik. Ez így megy mindenhol. Amúgy, ha kiváltották a gyógyszert, és nem itták el az árát, az már haladás. 

Előzmény: vitéz Ebőváry Nyüglönc (94)
Thomas Mörder Creative Commons License 2011.03.13 0 0 97

mikrookonomia 1.:  uzembezarasi pont =/= fedezeti pont

Előzmény: Híd (92)
Híd Creative Commons License 2011.03.13 0 0 96

Azért már nyugdíj is jár, meg adó is van benne. 

Előzmény: tmbg (93)
tmbg Creative Commons License 2011.03.13 0 0 95

Ha a bérminimumot kötelező kifizetni akkor logikusan csak e felett nincs nyeresége papíron, annak nem látom a célját, hogy évi 1,5 milliónál kevesebb nyereség mért lenne jó.

Előzmény: Híd (92)
vitéz Ebőváry Nyüglönc Creative Commons License 2011.03.13 0 0 94

"Azt azért kell fizetnie, hogy eü-ellátást kapjon. "

Hm. A napokban az egyik vidéki polgármesteri hivatalban tanúja voltam, hogy a helyi cigányok gyógyszerszámláit számfejtik. Nos a kérdés az, hogy mivel járulnak hozzá a költségekhez?

Mert ha semmivel, akkor én diszkriminálva vagyok, mert nekem fizetnem kell azért amit más ingyen kap.

Előzmény: Híd (91)
tmbg Creative Commons License 2011.03.13 0 0 93

Eü-ellátás havi 5 100 Ft befizetésével megoldható, a bérminimum mindenféle terhe pedig 61 655 Ft.

Előzmény: Híd (91)
Híd Creative Commons License 2011.03.13 0 0 92

Logikusan nincs is. Csak egy mazochista önti éveken át a pénzt egy olyan vállalkozásba, amelyik reménytelenül veszteséges. 

Előzmény: tmbg (90)
Híd Creative Commons License 2011.03.13 0 0 91

A munkavállalók nagy része nem minimálbért kap, a minimálbéresek 80%-a egyéni foglalkoztató. Nagyon sok helyen a normál bér nem fix. A munkavállalót a legtöbb helyen lóvéval motiválják, mert azzal lehet. Ha nem hozza a havi normát, eleinte nem kap mozgóbért, aztán meg repül, ha viszont sokat dolgozik, kifizezetik a túlórát, ha hoz új üzletet, jutalékot kap stb. 

A vállakozónak meg akkor is bekell fizetni a járulékokat, ha egy fillér bevétele sem volt!

Azt azért kell fizetnie, hogy eü-ellátást kapjon. A villanyszámlát is fizetnie kell, ha áramot akar, és a BKV-jegyet is meg kell váltania, ha utazna. Ne fizessen járulékot, semmi gond, de ha kórházba kerül, akkor a számlát ne a tb-vel rendeztesse. 

Egészségügyi hozzájárulást is kel fizetnie! Az alkalmazottnak meg jár, alanyi alapon! Ha meg munkanélküli lesz akkor az után kapja meg!

Az alkalmazott után is befizeti a munkáltató, akinek nincs munkáltatója, az magának fizeti. Ráadásul annak ellenére, hogy a járulékokból csak a minimálisat fizeti egy egyéni vállalkozó, ugyanazokat az eü-ellátásokat megkapja, mint aki a sokszorosát fizeti be a rendszerbe. 

Előzmény: március 15. Kristóf (88)
tmbg Creative Commons License 2011.03.13 0 0 90

Az állam szerint nincs olyan egyéni vállalkozó akinek a biztos havi nyeresége nem érné el a bérminimum bérköltségét.

Előzmény: Híd (89)
Híd Creative Commons License 2011.03.13 0 0 89

"ez meg egyenesen szíven ütött:  Minden cégnél muszáj nyereséget termelni,"

Igaz, ez csak a normális cégeknél van így, a kisvállalkozók ezer évig elvannak veszteségesen is, csak adózni ne kelljen. Hogy hogy működnek így, az persze rejtély. 

Előzmény: Törölt nick (86)
március 15. Kristóf Creative Commons License 2011.03.13 0 0 88

A minimálbéren milyen mozgóbér van?

A munkaválallók nagy része ezt kapja, méghozzá 4-6 órában!

A vállakozónak meg akkor is bekell fizetni a járulékokat, ha egy fillér bevétele sem volt!

Egészségügyi hozzájárulást is kel fizetnie! Az alkalmazottnak meg jár, alanyi alapon! Ha meg munkanélküli lesz akkor az után kapja meg!

Előzmény: Híd (84)
tmbg Creative Commons License 2011.03.13 0 0 87

A minimumot szabályozza, de ettő lehet még egyéni megállapodás szerint a munkáltató jóval nagyvonalúbb is. Az állam ilyen. Ugye lehetett csodálkozni, hogy a pedagógusok miért tiltakoztak a 2 milliós végkielégítési határ miatt, amikoralapesetben 20 év munkaviszony felett az csak bruttó 400-as fizetés felett jön ki.

Előzmény: Híd (82)
Captain Dolby Creative Commons License 2011.03.13 0 0 85

"a vállalkozónak nem is kell visszafizetnie a "pofátlan" végkielégítését."

Vállalkozónak végkielégítés?? Ez valami vicc?

Előzmény: Híd (79)
Híd Creative Commons License 2011.03.13 0 0 84

Ez szerintem nincs így. Minden cégnél muszáj nyereséget termelni, gürizni, mert ha nem tudják az alkalmazottak hozni a szintet, és veszteségessé válik a cég, akkor jön a racionalizálás, a leépítés, ha meg nincs meg a havi norma, máris ugrik a fizetés jelentős részét kitevő mozgóbér. Ez azért eléggé nyomasztó.

Előzmény: tmbg (80)
Híd Creative Commons License 2011.03.13 0 0 82

Úgy tudom, a munka törvénykönyve szabályozza, hogy mennyi végkielégítés jár. 

Előzmény: tmbg (81)
tmbg Creative Commons License 2011.03.13 0 0 81

Mert a vállalkozónak nem jár végkielégítés, a nem állami alkalmazottnak pedig nem jár annyi, hogy elérje a határt.

Előzmény: Híd (79)
tmbg Creative Commons License 2011.03.13 0 0 80

Azt a munkavállaló nem nagyon érzi, nem nyomasztja, hogy a munkabérköltségének megfelelő nyereség minden hónapban stabilan meglegyen a munkájából. Azt sem látja, hogy a munkáltatói levonásokat is ő fizeti, mert nincs rajta a papírján.

De a lényeges eltérés az állami alkalmazottnál van, az állam bevétele az esetükben nulla, aminél az 55 ezer jóval több.

Előzmény: Híd (78)
Híd Creative Commons License 2011.03.13 0 0 79

Ja, de a vállalkozónak nem is kell visszafizetnie a "pofátlan" végkielégítését. 

Előzmény: tmbg (77)
Híd Creative Commons License 2011.03.13 0 0 78

Szerintem az alkalmazott keresi meg a munkáltató számára a saját bérét, és nem fordítva. Az nem úgy van, hogy te csak lógatod a lábad, a munka meg magától elvégződik. 

Előzmény: tmbg (76)
tmbg Creative Commons License 2011.03.13 0 0 77

Plusz állami alkalmazottak esetén (akár apeh alkalmazott) az állam az egyik zsebéből a másikba teszi a pénzt, a külső befizetés nulla.

Előzmény: Híd (75)
tmbg Creative Commons License 2011.03.13 0 0 76

Azért lényeges a különbség egy válallkozó és egy alkalmazott között. A vállalkozó befizeti, az alkalmazottól levonják, az egyik aktív a másik passzív dolog. A vállalkozó közvetlenül megkeresi azt a pénzt, ráadásul piaci alapon, az alkalmazottnak pedig a munkáltatója keresi meg, amihez az alkalmazott hozzájárul, állami cég esetén akár nem is járul hozzá értékteremtő munkával. Tegyünk különbséget.

Előzmény: Híd (75)
Híd Creative Commons License 2011.03.13 0 0 75

OMG! Egy minimálbér teljes 70 százalékát befizeted Havonta! Az mennyi is? Nem egészen 55 ezer? Aki meg becsülettel bevallja, hogy megkeresi az átlagbért, a 200 ezer bruttót, az vagy 125 ezret fizet havonta állambácsinak. 70 ezerrel még lógsz a közösnek. Ez van, nem kell sírni. 

Előzmény: kireszavaztam (-)
Glavo Creative Commons License 2011.03.13 0 0 74

Hát igen, áfát csak akkor igényel vissza az ember, ha nincs vaj a füle mögött. Persze, ha több cégben is érdekelt az ember, akkor az áfával is lehet játszani.

Előzmény: Törölt nick (72)
március 15. Kristóf Creative Commons License 2011.03.13 0 0 73

A 9 Ft-ot nem lehet bejárásra elszámolni, csak konkrét munkavégzésre!

De ha te ilyen jól tudod a jogszabályokat, kiskapukat, mért nem mész el vállakozni?

Vagy netalántán csak nem a NAV rosszulfizetett alkalmazottja vagy? :)

Magyarországon egy réteg úgymond "kényszervállalkozó" akik nem saját jószántukból kezdtek el válalkozni, ha nem esetleg saját cégük szervezte ki őket. Így takarítva meg a tetemes költségeket, amiket a vállakozók nyakába vart. Kap számlát és azt talán egyszer kiegyenlíti, vagy nem.

Előzmény: sardonic (61)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.13 0 0 71

Lassan harminc éve vagyok vállalkozó, különböző szinteken. Ez egyébként messze nem csak az egyéni vállalkozókra vonatkozott és ott volt a legnehezebb ellenőrizni is, mert a saját költségeit elég tág hatások közt tudja bárki könyvelni, elszámolni. Adózni, meg tb-t fizetni ugye, náluk a költségek levonása után merül fel egyáltalán. (Kivéve persze a minimálbért, mert ha azt nem éred el, akkor is azután kell adózni, tb-zni. Ahogy elméletileg a dupla után is kellett volna.) De egy alkalmazottnál, ez egy kicsit nehezebb.

Előzmény: Glavo (69)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.13 0 0 70

Én olvastam a határozott fenyegetést is. Nem mintha megijedtem volna, de olvastam.

Előzmény: Törölt nick (68)
Glavo Creative Commons License 2011.03.13 0 0 69

Nem kell beszarni az APEH-től (ja bocs, már nincs is APEH, csak NAV). Egyszerűen nincs kapacitásuk az összes egyéni vállalkozót ellenőrizni.

Előzmény: Törölt nick (67)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.13 0 0 67

Nyilván, de azért a fenyegetés ott volt, mindenkinek, aki vállalkozó bármilyen szinten. Mert nem biztos, hogy akár egy jólmenő vállalkozó is, dupla minimálbért fizet a valóságban, a takarítónőnek. Ráadásul sokan nem szeretik, ha az adóhatóság felfigyel rájuk. Nem feltétlenül mert csalnak, hanem mert rossz a tapasztalatuk. Ha az APEH hibázik, akkor bocs, ha egy vállalkozó bármilyen kicsit (elég ritka ember, aki mindet tökéletesen csinál), akkor viszont büntetés és az ki tudja mennyi. Szóval lehet, hogy volt, akinek megérte a békesség azt a kis plusz pénzt. Persze csak akkor, ha valóban egy-két érintett embere volt.

Előzmény: Glavo (66)
Glavo Creative Commons License 2011.03.13 0 0 66

Az is hülye volt, aki beszart és kifizette.

Előzmény: Törölt nick (65)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.13 0 0 65

Azért az elmúlt években volt, a kétszeres minimálbér utáni tb is. Mégiscsak változtatott valamit az új kormány?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!