Keresés

Részletes keresés

képfaragó Creative Commons License 2014.08.31 0 0 5000

Néhány porszem valóban nem számítana. A por azonban úgy is megmutatkozhat mint a könyvespolcon, egy szép egyenletes rétegben.... Ilyenkor már nagyon is rontja a rajzot. Normál esetben persze egy zavaró porréteg egy gondos fotósoknál több évtized alatt jöhet létre. De aki összevissza sétálgat a gépével, semmilyen körülmény nem zavarja annak a lencséje hamarabb amortizálódik. Az optika belsejében egy két nagyobb szemcse az nem por, nevezzük inkább  szemétnek, valóban nem zavarja annyira a képalkotást. (Bár az optika értékét drasztikusan csökkenti). A valódi porréteg amivel szerencsére ritkán lehet találkozni az már számottevő lágyítást okoz, különösen a mai pixelsűrűségek esetén. Különben nem csak por csapódik ki az üvegfelületen, hanem más is (?) ami finom homályt okoz, mint a régi diakeret üvegein, olyan mintha  ráleheltünk volna. Ez is rontja minőséget. Nehéz tetten érni, megmérni ,kitesztelni. Azért hogy konkrét tapasztalati példát mondjak a Nikon LS 8000 szennerben van egy 45 fokban álló tükör, ami rész vesz a képalkotásban. Erre szép finoman a készülék hűtő rácsain keresztül bejutó por lassan lerakódik. kb kétévenként ez már oly mértékű, hogy a szkenneléskor is észrevehetővé válik. Egy alapos tisztítás után észrevehető az élességjavulás. Visszatérve az objektívekre,  hányszor láttuk már akár a használt optikáknál is, hogy hátsó sapka nélkül van valami a kirakatban... No én ilyenkor már nem is gondolok a vásárlásra, nemcsak azért mert ne lehetne letisztítani, hanem azért is, mert azt gondolom, hogy az előző tulaj hanyag volt, slamposan bánt a cuccával, és esetleg más baja is lehet. Különben az a gyártó slampossága, ha leteszem egy percre az optikát, annak meg nyitott az egész hátulja, és belülre is száll a por..

Előzmény: seeman (4995)
ColorLacko Creative Commons License 2014.08.31 0 0 4999

Kocsiban cseréltem objektivet  mielött kiszálltam de ezek után 3 napig csak sivatag. A téma meg előttem. Egyszerűen mindenhol ott van a por. Mindenhova beeszi magát. Nem az objektívet hanem végül a vázat vágtam haza. 

Előzmény: bbm.75 (4998)
bbm.75 Creative Commons License 2014.08.31 0 0 4998

Ilyen helyen nem cserél objektívet akinek esze van, vagy csak valami trükkös megoldással pl. egy műanyagzacskóban.. A gépbe jutó por sokkal nagyobb kárt okozhat...

Előzmény: ColorLacko (4997)
ColorLacko Creative Commons License 2014.08.31 0 0 4997

"Engem is zavar, ha sok a por egy objektívben, de nem a porosodási veszélyességi tényező (PVT) alapján választok. :) Ez az egyik legsutább indok amit eddig hallottam."

Sivatagi állapot, pór ...

Garantálom, hogy itt zavarna és kiválasztási indok lenne.

Előzmény: bbm.75 (4994)
peterssen Creative Commons License 2014.08.31 0 0 4996

PVT, ez jó, hehehe :) Mérjük mondjuk a por okozta fényveszteséggel, mértékegysége legyen a p(iko)FE

seeman Creative Commons License 2014.08.31 0 0 4995

Ahhoz hogy a lencserendszer leképezése észrevehetően gyengüljön egyfajta sivatagi állapotra lenne szükség. Néhány apró porszem nem befolyásoló tényező.

Kötözködésre jó, semmi másra.

bbm.75 Creative Commons License 2014.08.31 0 0 4994

Az elől-hátul zárt fixekben is van kosz. Honnan? Hát mert mivel a belsejükben is vannak mozgó mechanikai elemek, ott is keletkezhet (keletkezik) leválás a mozgó elemekről. Aki nap mint nap ezeket nézi-keresi az válasszon más hobbit. Engem is zavar, ha sok a por egy objektívben, de nem a porosodási veszélyességi tényező (PVT) alapján választok. :) Ez az egyik legsutább indok amit eddig hallottam.

ColorLacko Creative Commons License 2014.08.31 0 0 4993

A por a tamron esetén sinán követi a le Chatelier Braun princípiumot, amely szerint a legkönnyebb utat választja a porosodáshoz. Hátul nyitott. Ami a vázon belül van az szabad utat kap ki be járni a szenzortól az objektív belsejéig. Ha nem műtermi fotózáshoz kell, hanem terepre, akkor a váz objektív cserekor nagyon porosodik. 

Előzmény: peterssen (4991)
ColorLacko Creative Commons License 2014.08.31 0 0 4992

3 fotós bolt vásárlója vagyok (illetve most voltam). Ez 3 városban van. Úgy válogattam őket össze, hogy azt a kritériumot, hogy kipróbáljam a kütyüt mielőtt megveszem, teljesítsék. Így is nyúltam nagy kakincsba. Volt, úgy, hogy makró fejet 40 percen át tesztelhettem a boltba mégis 2 év múlva eladtam, mert terepen jöttem rá, hogy marha körülményes volt 3 csavart (x-y-z) tekergetni "órákon át" mire beállítottam. 

Volt úgy,hogy elég volt 5 perc és visszaadtam az objektívet, hogy bocs de nem kell. A legutóbb viszont egy hétvégére elhozhattam egy használt Sigma 50-500mm-es Bigmát tesztelni. Nem vettem meg miután 2-3 különböző szituációban kipróbáltam és szerintem rosszabb képet csinalt 400 mm-en, mint a 120-400-as sigma. 

Előzmény: Mirrmurr (4985)
peterssen Creative Commons License 2014.08.31 0 0 4991

Lehet. De a kosz nem hátulról megy be, arra a váz van. (Nézz bele egyszer a nikon 70-200 2.8 vr2-be :) )

Ettől függetlenül Tamronom még nem volt, pár Sigma most is lakik nálam, de nagyon elszállva azoktól sem vagyok. Monnyuk legalább a gumigyűrű nem hullik le fél év után róluk. Az AF viszont erős kérdés ilyenkor. 

Előzmény: ColorLacko (4989)
ColorLacko Creative Commons License 2014.08.31 0 0 4990

Ismered a viccet. A tag elmegy az autószervizbe, hogy köhög a motor. A szaki megnézi, majd egy kalapáccsal rávág a motorház tetőre és mit ad a jó ég, a a motor nem köhög tovább. Kérdezi a tag a szakitól, hogy mennyi?,

- 200 Ft 

- Egy kalapács ütésért?

- Nem az csak 5 Ft. 195 Ft az ára annak, hogy tudom, hova kell ütni. 

Előzmény: bbm.75 (4984)
ColorLacko Creative Commons License 2014.08.31 0 0 4989

Azért nem mindegy, hogy a hátsó lencse mellett belelátsz az egész objektívbe, látod a teljes elektronikáját  a lencsén belül olyan . A Nikon legalább megpróbálja lezárni. Garantálom neked, hogy a Tamront nem évente kell pórtalanítani hanem sokkal gyakrabban.

Előzmény: peterssen (4987)
képfaragó Creative Commons License 2014.08.31 0 0 4988

Jól mondod, minden optika amelynek a frontlencséje mozog előre-hátra, az gyűjti be a port is. Amikor a lencsetagok is különböző irányokban mozognak akkor a lencsetagok közé is kerül külső levegő, és por. Nem sok olyan optikát láttam életemben amelynek az első és hátsó lencsetagja is áll mint a cövek. Persze azért akadnak ilyen kedvencek, de azok általában nem zoomok. Ezért nem mindegy, a fotós milyen körülmények között veszi elő egyáltalán a cuccát. A motocross az biztos nem ilyen hely. De egyszer tizenvalahány éve voltam a sziget rendezvényen is. Érdekes volt, drága is volt, de soha többet.

Előzmény: peterssen (4987)
peterssen Creative Commons License 2014.08.31 0 0 4987

Tamronom nem volt. Nikonnal kapcsolatban meg merőben más a véleményem. Ha túloznék azt írnám, hogy évente ki kell belőle lapátoltatni a döglött egereket meg a sittet. Így csak azt állítom, hogy porosodik alaposan ez is. Szerintem a mozgó tubus részen szedi össze, ami egyébként is a gyengéje. Ez a szigetelős mese szerintem erős marketing. Mint ahogy az időjárásállóság is. (nem óhajtok túlzottan vitatkozni, vigyél el egy beázott optikát, vázat a szervizbe, hogy deaszonták ez időjárásálló, tessenek garanciában megcsinálni. Szépen közlik majd, hogy bukott a gari a nem megfelelő használat miatt) Legközelebb megnézek egy ilyen Tamron jószágot, no nem a képminőségét, erről ezer tesztet láthatunk, hanem az AF pontosságát, megbízhatóságát. 

Előzmény: ColorLacko (4980)
OPi Creative Commons License 2014.08.31 0 0 4986

:-)

Mirrmurr Creative Commons License 2014.08.31 0 0 4985

Amit szóvá teszel, az érdekes kérdés, itthon mindenképpen. Elvileg jó lenne kipróbálni minden terméket, akár 35 Ft, akár 350.000. Én is a "try before you buy" híve vagyok, azonban szembesültem már azzal, hogy az eladó rosszalló fejcsóválásba kezdett, mikor felvetettem, hogy szeretném kipróbálni példának okáért az objektívet. Sőt, azzal az abszurd, '80-as évekbeli kazettavásárlásokra emlékeztető eljárással is találkoztam, miszerint "ha megveszed, kipróbálhatod". Anyád. Talán az utóbbi időben van némi javulás az előző példa ellenére.

A 70-200-as csövet mondjuk úgy vettem, hogy feltettem, kattogtattam vele párat, többre nem nagyon volt lehetőség. Bíztam a márkában és a garanciában. Persze aztán semmi gond nincs vele, de hát na, túl sok esélye nincs a vásárlónak a jelenlegi magyar piacon átfogó összehasonlítgatásokra.

bbm.75 Creative Commons License 2014.08.31 0 0 4984

Jó az amikor valaki 5 perces nézegetés és "komoly" teszt után tesz javaslatokat több százezres dolgok vásárlásánál...

Jeg129 Creative Commons License 2014.08.31 0 0 4983

Hetfon jon a Nikon :) legalabbis nagyon remelem, hogy ideer mert mar tukon ulok

Előzmény: ColorLacko (4982)
ColorLacko Creative Commons License 2014.08.29 0 0 4982

Hidd el egy olyan embernek akinek mind a kettő volt a kezében, hogy a Nikon jobb választás.

A minap az egyik általam látogatott fotós bolt egy Nikon 24-70/2.8-as objektívet árát levitte valamivel az internet ár alá. Meg kellett erőszakolnom magam, hogy visszategyem a "polcra".

Amikor viszont a Tamit teszteltem, akkor simán visszatettem. Ugyanis annyira nyitottnak láttam, és annyit kellett pöcsölnöm az 50 mm-es objektívem portalanításával korábban, hogy eszembe nem jutott megvenni. De a Nikon objektívért még 3 utcasarokkal később is majdnem visszafordultam. Csak azért nem vettem meg, pedig ebben a zoom tartományban van néhány objektívem, mert szeptember végéig van csak munkám. Amúgy megvettem volna.

Előzmény: Jeg129 (4981)
Jeg129 Creative Commons License 2014.08.28 0 0 4981

Nekem is a nikonhoz huz a szivem, csak elbizonytalanitott a teszt, mert nem mondta ki a kiuteses gyozelmet a nikonnak. Na meg a kepstabi egy pluszpont a tamronnak. Na mindegy, nikon lesz ez szerintem. Annal erzem azt, hogy legyen akarmilyen, megbanni nem fogom, ellenben ezen teren a tamrontol tartok. a d800on kivul van masik vazam(d7000), de szerintem az obi cserelgetes elkerulhetetlen lenne

ColorLacko Creative Commons License 2014.08.28 0 0 4980

Én teszteltem mind a kettőt. 

Amikor megvesz a tamit vagy a Nikont akkor nem fogod érezni a különbséget. Viszont a Nikon nagyon le van ám szigetelve. Tudom, hogy itt a fórumon is sokmindenkinek volt gondja a Nikon szigetelő gumi gyűrű cseréjével. A taminál ilyen gond nincs mert ugyanis nulla a porszigetelése. A hátsó lencsénél be lehet látni az belsejébe. 

Ha nem cserélsz soha obit, akkor a tami a te objektíved. Máskülönben előbb utobb ez dugig lesz porral. A Nikon ez ellen sokkal jobban védett. Ha d800-asom lenne, akkor en gondolkodás nélkül a Nikont vennem. 

Előzmény: Jeg129 (4978)
-Minarik- Creative Commons License 2014.08.28 0 0 4979

Kicsi az esely, hogy valaki mindkettot hasznalta volna.

A te szituaciodra van egy mondas; "Akinek van egy oraja, mindig tudja a pontos idot. Akinek ketto van, az sosem lehet egeszen biztos benne."

Előzmény: Jeg129 (4978)
Jeg129 Creative Commons License 2014.08.28 0 0 4978

Sziasztok,

elolvastam a mansurov reviewt a tamron vs nikon 24-70mm f2.8 temaban de ezen felul kerdeznem itt az egyeni sajat tapasztalatokaf. Volt aki esetleg mind a kettot hasznalta? Eddig csak a nikonban gondolkodtam de most elbizonytalanodtam. Jo dolog az a VR, es a nikont se hibatlan optikanak irta le. Valaki?

koszonom

Mirrmurr Creative Commons License 2014.08.26 0 0 4977

Egy aranyos cikkecske tanulságként, de azoknak is szól, akik sűrűbben hangoztatják, hogy "áhh, ez már túl modern". Ettől függetlenül, bár tényleg nem kell mindig kapkodni, a 36 Mpx bizony nagyon hasznos.
http://petapixel.com/2014/08/23/cheap-shot-challenge-photos-taken-expensive-gear-recreated-cheap/ 

képfaragó Creative Commons License 2014.08.26 0 0 4976

Nem szoktam rohanni a programfrissítések után. Miért? Csak.

Lehet hogy inkább a CF kártyák irányában nyomozok. Vagy azok sem működnek az XP alatt?

Előzmény: Peti--- (4974)
képfaragó Creative Commons License 2014.08.26 0 0 4975

Köszönöm ez már egy információ.

Előzmény: Peti--- (4974)
Peti--- Creative Commons License 2014.08.26 0 0 4974

Ez alapján az XP nem kompatibilis az SDHC-vel, csak valami frissítés után:

http://hu.wingwit.com/Systems/windows-xp/234932.html

Kicsit nagyon törni magyar, fordítóprogramos lehet, de a lényeg benne van.

Előzmény: képfaragó (4973)
képfaragó Creative Commons License 2014.08.26 0 0 4973

Egy kérdés a D800 felhasználókhoz:

Használ valaki 64 vagy 128 Gbytos CF vagy SDHC kártyát?

Nékem az a gondom, hogy a 128 Gb-os SDHC memóriakártyát csak a windows 7 alatt tudom (természetesen külön kártyaolvasóval, nem a fényképezőgépről) a számítógépemre tölteni, a windows XP alatt csak a 32 Gb vagy kisebb kártyák kezelése (totál commander programmal) megy. Ez törvényszerű, vagy másnál működik?

ítélőszék Creative Commons License 2014.08.04 0 0 4971

Csak az a bibi, hogy ez nem adok-veszek topik. (választ nem kérek, nem vitaindító postot írtam)

Előzmény: elemef (4966)
elemef Creative Commons License 2014.08.04 0 0 4970

Nem kenyérre kell, de kihasználatlan. Lehet bukok rajta pár 100k.-t de lesz 1.3M amit jól forgatva hamar behozza ezt a kiesést.

1 éve más elfoglaltságba kezdtem, ami mellé nem szorítható be a fotózás, jönnek fordulatok az életbe, amik jobb lehetőséget kínálnak, amiért valamit biztos be kell áldozni, hát most nálam a fotós eszközök azok. Nem megvenni volt luxus én úgy gondolom, amíg volt időm rá,  hanem most hagyni kihasználatlanul "porosodni".

Előzmény: Kleroo (4969)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!