Ezt írja az index 10.13-i cikke a témával kapcsolatban, és ez is van benne a kormány adóterveiben:
Bőkezű családi kedvezmény
A kabinet eltökélt szándéka, hogy a 16 százalékos egykulcsos szja-ra való áttéréssel (a félszuperbruttó alapot jövőre megtartva, 2013-ra két lépésben teljesen kivezetve) egyszerre nagyvonalú családi kedvezményt léptet életbe. Két ponton újítják meg a mai szabályokat: egyrészt az adókedvezményből adóalap-kedvezmény lesz, másrészt már az első gyerektől élni lehet a könnyítéssel.
Most az egy- és kétgyerekesekre nincs pozitív diszkrimináció az adórendszerben, egy fillér családi adókedvezményt sem kapnak. Jövőre viszont gyerekenként havi tízezer forinttal lesz csökkenthető az szja. Ezt úgy érik el, hogy havi 62500 forintban állapítják meg a gyerekenkénti adóalap-kedvezményt, vagyis havonta és gyerekenként ennyit le lehet vonni a jövedelemből, és csak az így csökkentett összeg után kell leróni a 16 százalékos szja-t. (A 62500 forintra jutó adó a 16 százalékos kulcs mellett 10000 forint lenne, végül is ezt az öszeget hagyja ott az állam a családoknál.)
Még bőkezűbb lesz az új rendszer a legalább három gyereket nevelők esetében. Most egy háromgyerekes szülő havonta gyerekenként 4000 forinttal, azaz összesen 12000 forinttal csökkentheti a befizetendő adóját. Jövőre ugyanez a szülő ennek sokszorosával, havi 99000 forinttal mérsékelheti az szja-t. A szabály itt is az adóalap-kedvezményen alapul: a minimum háromgyerekes szülő gyerekenként és havonta 206250 forintnyi adóalap-kedvezményt érvényesíthet, vagyis az adóját havonta és gyerekenként ezen összeg 16 százalékával, 33000 forinttal mérsékelheti.
Előfordulhat, hogy sok szülő nem tudná maximálisan kihasználni a családi kedvezményt, hiszen nem keres annyit, aminek annyi lenne az adója, mint a családi kedvezménnyel megtakarítható összeg. A kedvezményt ugyanis egészében havi bruttó 487 ezer forintot elérő fizetésből lehet csak maradéktalanul igénybe venni.
A kérdésem az, hogy hogy jönnek össze ezek a számok? Három gyereknél a 206250 forint adóalap-kedvezmény az 618750 forint. Ugyanakkor a kedvezményt teljes egészében, maradéktalanul 478000 forint fizetéstől lehet igénybe venni. Én nem értem, hogy 478 ezer bruttó fizetésből hogy lehet majd igénybe venni 618750 forint adóalap-kedvezményt? Ha valaki - aki érti ezt az egész rendszert - felvilágosítana, azt nagyon megköszönném.
Kata, én a 8 évvel ezelőtti Orbán kormánynál és a mostaninál is úgy éreztem, hogy az egyedülálló szülőket kevésbé becsüli, mint a házaspárokat. Ha megfigyelted, szinte beletolják az emberek arcába , hogy nekik az apuka-anyuka, 3-4 gyerek felűállás tetszik. Mondjuk nekem is az tetszik, de szerintem igen kevesen vannak akik hobbiból egyedülanyák vagy elvált apák, ezért el kéne fogadniuk, hogy egyre többen nem találnak társat a gyerekvállaláshoz. Ha belegondolsz, ez a kormány őket se támogatja, hiszen leginkább a házaspárok tudnak élni ezzel a családi adókedvezménnyel.
Bocs! De mivel igénybe veszem a családi adókedvezményt (n. 10 000) és nincs kb.196 000 és 250 000 között kereső sem élettársam sem házastársam, ezért nem jár a kompenzáció. Két baj van: 1. Burkoltan keresetet csökkentettek; 2. Úgy tűnik, én (és még sokan hozzám hasonlóan) vagyunk az a réteg, akitől úgy látják még el lehet vonni.
Az van, hogy az adórendszer átalakításával minél többet keresel, annál jobban jársz. Ha pedig az átlag alatt vagy és még a 3 gyereket sem engedheted meg magadnak, akkor kifejezetten megszívod. Szerintem ez geciség.
Nem tudom hány olyan család lehet az országban, ahol apuka-anyuka 5-600 bruttót kap és mellette van 4-5-6 gyerekük
Konkrétan két családot ismerek, ahol 5 ill. 6 gyerek van, az egyiknél anyuka sokáig főállású anya volt, most ha jól tudom részmunkaidőben óvónő, apuka vállakozó ( minimálbérrel bejelentve ) , a másik családban apuka orvos, anyuka nem tudom dolgozik-e, 6 gyerek mellett az ő karrierjének annyi...
Na ők nem nagyon ill. soha nem tettek a közös kalapba, viszont 5-6 gyereket nevelnek tisztességesen.
Olyat egy családot se ismerek, ahol mindkét szólő magasan a magyra átlag felett keres és sok 18 év alatti gyerekük van
Azért, mert csúnyán fogalmazva azt akarják, hogy a viszonylag jól kereső teljes fizetéssel bejelentett alkalmazottak, a középosztály szaporodjon és sokasodjon, vállaljon 3. gyereket, ne pedig a segélyből élő megélhetési gyerekgyártó nyolcgyerekes analfabéta ...
Ugyanis ez utóbbi gyereke is valószinüleg halmozottan hátrányos helyzetben fog az állam csecsén lógni egész életében, mig az előbbi kölkeiből jobb eséllyel lesz iskolázott, adófizető polgár.
Az sajnos egy járulékos probléma, hogy a 2 gyerekes ápolónő&kazánkovács házaspár nem fog annyi adójóváirást kapni mint a mérnök&közgazdász a brutto 300 ezres fizetéseikkel. Bár ha ők vállalnak 3-4-5 gyereket, akkor valószinüleg csak egy fizetésből fognak élni viszonylag hosszú ideig.
Én nem örülök. Gyermekemet egyedül nevelem. Középiskolai tanárként több mint 20 év után a nettóm eddig 139 000 volt + 14 700 családi pótlék a gyerek után. Az új adórendszerrel a fizetésem lecsökken 134 000, van a családi pótlék illetve a nagyon jól hangzó havi 62 500 (adóalap csökkentés), ami kézhez kapha 10.000 forint. A gond csak az, hogy a FIZETÉSEM (rohadt sokat kerestem!!!!!) csökken!!!!!!!!!
0rbánon kersztül csak a társadalmi igazságtalanságra akarok rávilágítani. Nem értem miért kell a legjómódúbbaknak a 16%-os egykulcsos rendszer mellé még családi adókedvezményt és családi pótlékot is adni.
Persze 0rbán nem csak az adókedvezménynek, hanem a 16%-os egykulcsos SZJA-rendszer bevezetésének is köszönheti a havi +300 ezret. Kutya is dombra szarik, tartja a mondás.
Az persze fasság, hogy a 4 éve nevelt 6 éves fiam után csak akkor vehetem igénybe, ha elveszem az anyját feleségül, és ezáltal nem ér annyit, mint a közös lányunk, de megoldjuk.
Abszolút családbarát. 0rbán jövőre havonta 300 ezerrel többet vihet majd haza minden hónapban, miközben egy átlagos fizetéssel rendelkezőnek, ha éppen nincsen gyereke, meg kell emelni a fizetését (pl. a közszférában), nehogy 5-10 ezerrel forinttal kevesebbet vigyen haza havonta, mint tavaly. A poén az, hogy az adókedvezmények mellé még családi pótlék is jár, mert az minden gyerek után jár. Pedig ezt már Harrach is kifogásolta, aki amúgy elvileg szintén így gondolkodik, de úgy gondolta ekkora adókedvezmények mellett a családi pótlék talán már mégsem kellene, hogy mindenkinek járjon. Végül a végső fázisban bukott el a javaslat, a legmagasabb szinten.
"Egy pozitív, és egy negatív hír - kettő az egyyben:
1. A 3 gyerekes családok 97%-ának nem kell egyetlen forint szja-t sem fizetnie a gyerekkedvezménynek köszönhetően."
Akinek 3 gyereke van és van adóköteles jövedelme, annak ez tényleg jó hír, de akit a válságadók miatt rúgnak ki vagy nem vesznek fel, annak nem igazán.
"2. A 3 gyerekes családok 96.99%-a csak részben tudja igánybe venni a gyerekek után járó adókedvezményt."
Szerintem ez is pozitív hír, mert azt jelenti, hogy annyira családbarát kormányunk van, hogy még az igazán jómodú családokat is támogatja, mint pl. amilyen a miniszterelnöké.
Azt a divatot ne engedjük bevezetni, hogy elkényelmesedett , elkényeztetett ifjú magyarok felrőgva az évezredes hagyományokat csak akkor akarnak több gyereket szülni, ha más emberek pénzét vehetik el az adórendszeren keresztül kényelmüket szolgálandó.
mármint a saját pénzüket. ui. ez a saját pénzük adójából kerül jóváírásra.
ellentétben a korábbi adókedvezmény helyett dupla családi pótlék rendszerrel, ahol tényleg más pénzével szórakoztak. azt a rendszert is ugyanígy kritizáltad, ugye?