2000-ben 260 forint volt egy euró, most meg 290, ennyi változást kibírunk 10 év alatt, a svájci frank árfolyama meg a devizahiteleseken kívül legfeljebb az óraimportőröket érdekli.
Még egy dolog. A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete szerint a válságot megelőző időszakban az új autók 70 százalékát vásárolták meg hitelre és 90 százalékukat devizában.
,,...a bajba került hiteles átlagautója akkor is egy 3 millió feletti Swift, .."
Az átlagos hitelösszeg a lényegesebb,nem az,hogy mekkora értékű autókat vettek. Aki 5-6 milliósat,az valószínüleg tudja fizetni is. A bankos visszavett autók között kevés az ekkora értékű.
Ha jól vagyok tájékozódva, amikor hitelhez jutottál az az első Orbán kormány lakáspolitikája volt: rendelkezned kellett önerővel, viszont kedvezményes kamattal vehetted fel a hitelt. A hátulütője – az országra nézve –, hogy a bankok természetesen nem ekkora kamatra helyezték ki a pénzt, a kamatkülönbség a költségvetést terhelte (tehát minden adófizető állampolgárt), az állam túlköltekezését ez is terhelte (terheli, terhelni fogja, amíg ilyen hitelek kifizetlen vannak), az utána következő kormányok hibáival, amint olvasom hsz-eid tisztában vagy, arra nem térek ki. Ami nagy általánosságban hiba szerintem az a fogyasztói társadalommal függ össze: vegyél mindent azonnal, ha másból nem megy hitelből, így az országon belül megtakarítás szinte semmi, ha az állam ráadásul szintén túlköltekezik (beruházások, finanszírozási problémák) kedvezőbb belső hitelhez nem juthat (hisz nincs az embereknek megtakarításuk), külföldről drágán jut tőkéhez... kb. ezért vagyunk nagy szarban.
Olvastam, persze ez új és benne van a céges is, de a bajba került hiteles átlagautója akkor is egy 3 millió feletti Swift, nem egy racionálisan választott munkaeszköz.
megjegyzem ha változik az árfolyam akkor nemcsak a devizahitelesek vannak benne a sejjhajba hanem mindenki.
Mivel ugye külföldröl veszük a gázt a benzint stb stb:DD
ugyhogy nem elég a szegény hitelesnek hogy felment a törlesztője a dubblájára vagy nem is tudom mennyire, de még a pofájukba döntjük a drága benzint, és a megemelt fütésszámlát:DD
dübörög a pannon puma
csak azért irtam ezt le mert sokan fel vannak lázadva milyen rosz a hiteleseknek, de az a baj hogy nekünk is akiknek nincs, mivel az energia felmegy mi is rosz oldalon vagyunk
Mennyi köze van a kormányok hozzáértésének, munkájának a forint árfolyamához ?
Ha semmi,akkor a deviza hiteleseket nem kell sajnálni. Ha a kormány hibája kimutatható,akkor viszont az a minimum,hogy a saját balfaszsága miatt részben segíti azokat,akiket bajba sodort.
Nem azzal van a gond, aki hitelből vesz egy szolid lakást a nagybetűs élet kezdetén, hanem azzal aki a rózsadombon akar élni minimálbér mellett. És sokan vannak ilyenek sajnos.
erre biztos van valami statisztikád, ha ilyen határozottan állítod.
,,Miért is kellene megsegíteni? Mindenki tudja/tudta,hogy mit vállal. Akkor miért nem sírtak,mikor a bankba aláírták a hitelszerződést? Nekem nincs hitelem.Igaz saját házam sincs...De nehogy már az én adómból segítsük a féktelen költekezőket. Az volt az érzésem,hogy újkori dzsentrivilágot élünk."
Na,én is így vagyok ezzel . Minek segíteni az árvíz károsultakon,a biztosító fizeti a kárukat. Minek támogatni a távfűtést,panelszigetelést,minek a gázár támogatás,a nyugdíjas kedvezmények .... Még van fél raklap támogatás,amit meg kéne ezek alapján szüntetni.
Csak lakás és lakás között is van különbség. Sokan hitelbő olyan házat építettek fel, hogy csak na. Utánna meg könnyű sírni, hogy nincs pénz... Nem azzal van a gond, aki hitelből vesz egy szolid lakást a nagybetűs élet kezdetén, hanem azzal aki a rózsadombon akar élni minimálbér mellett. És sokan vannak ilyenek sajnos.
Érdekes, nekem 6 évvel ezelőtt és tavaly is külön felhívták a figyelmemet a devizahitel kockázataira anélkül, hogy rákérdeztem volna. De egyébként ilyen ügyleteknél illik erre rákérdezni. Szokták mondani, hogy a törvény nem ismerése nem mentesít a törvény alól. Hát itt is ugyanez a helyzet.
De nem is ez a lényeg, egy dolgot kell tisztán látni. A forinthitel még most a 210-es CHF árfolyamnál is sokkal drágább, mint a devizahitel. És ez ennyi is marad, míg a devizahitel törlesztője pár hónap múlva visszaeshet.
Senki nem csapott be senkit, szerintem. Mindössze annyi történt amit már leírtam, hogy mindenki erőn felül vállalkozott a hitelre. Ezt pedig nem belekényszerítésnek nevezik.
Akinek a munkához kell a kocsi vegyen, ha tudja fizetni a hitelt vegyen hitelből. Itt nem ezzel van a baj. Sokan luxuskörülmények között akarnak élni minimálbér mellett ez itt probléma, nem az, hogy hitelből veszek valamit. Hitel volt, van, lesz. Csaképpen az épeszű ember az éhenhalás szélén vesz fel hitelt, nem azért, hogy a panelból majd jól kiköltözünk.
Orbán szerint gazdaságunk megmentóje lehet az € mielöbbi bevezetése. Bár forint->€->svájci frank többszöri átváltása biztosan sokba fájhat a frank hiteleseknek!
Ez csak 1 példa volt.1 ismerősöm vett hitelből telket,épített rá házat,berendezte teljesen,és vett 1 autót. És minden le lett papírozva lakáshitel gyüjtőszóval. Most meg kesereg,hogy cca.10 millával kell többet visszafizetnie mint amikor az egészet csinálta.