Felülvizsgálná az egykori kommunista elit nyugdíjait Wittner Mária, 1956-os halálraítélt, fideszes parlamenti képviselő. "Ha megtörtént a rendszerváltás, nem hagyhatjuk, hogy a hóhérok háromszor annyi jövedelemben részesüljenek, mint az áldozatok" - mondta Wittner a Magyar Nemzetnek. A képviselő Biszku Béla egykori belügyminiszter havi 642 ezer forintos nyugdíját említette, amit szerinte harmadolni kellene, vagy az átlagnyugdíj szintjére csökkenteni.
Felesleges felsorolnod, felsorolnotok őket. Ennek a topicnak a cime, vezérmotívuma Biszku Béla. Részben a portréfilm kapcsán, részben azért, mert a még élők közül őt közvetlen felelősség terheli a halálos ítéletekért. A többi elvtárs sem érdemes a megbecsülésre, sem erkölcsi szempontból, sem anyagilag.
az igaz, de Lazar csak 75-tol lett ME amikor mar az un gukyaskommunizmus volt. Sok adat ezen kivul nem erheto el rola a halon. Eleg szurke ,jellegtelen alak volt
Nagyon kevés olyan ember él már közülük (a forradalmárok közül), de a megtorlásban közreműködők is megfogyatkoztak. A nyugdíjuk nem oszt nem szoroz, de az áldozatok, azok leszármazottai felé tett gesztus lenne, egyfajta elégtétel a „hóhérok” nyugdíjának felülvizsgálata. Persze csak az állami nyugdíjról lehet szó. Én azt tartanám igazságosnak, hogy azok a jogszerző időszakokat vegyék ki a számításból, amit az apparátusban szereztek. Ez után számolják újra, s a csökkentett összeget kapja. Lehet persze így sok évtized távlatából olyan revánsot is venni, hogy teljesen fosszák meg a nyugdíjától. Magam nem tudom mi lenne a jó megoldás.
Lázár György (Isaszeg, 1924. szeptember 15.) magyar kommunista politikus, miniszterelnök.
1945-ben lépett be a Magyar Kommunista Pártba. 1948-70-ig az Országos Tervhivatalban dolgozott, 1958-70 között az OT elnökhelyettese. 1970-1973-ig munkaügyi miniszter, 1973-tól a Miniszertanács elnökhelyettese, az Állami Tervbizottság és az Országos Tervhivatal elnöke. 1975-től 1987-ig a minisztertanács elnöke. 1987-1988-ban az MSZMP főtitkárhelyettese. Ekkor nyugdíjazták.
1970-től az MSZMP KB, 1975 márciusától 1988 májusáig a PB tagja.
Wittner védelmére kelnem nem kenyerem. Nem ismerem összes nyilatkozatát ez ügyben, csak egy felvételt hallottam ma. Ilyent még nem írtam le vele kapcsolatban: teljesen korrekt volt. Ő nem is beszélt Biszkuról, a riporter kérdezett a filmről. Wittner nem is az 56 utáni megtorlásban részt vevőkről beszélt, hanem mindenkiről, aki az előző rendszerben felelős vezető politikai beosztásban volt. Arról is volt itt poénkodás, hogy szerinte a túlélő forradalmárok egyharmadát, azaz több mint kétszázezer forint nyugdíjat kapnak. Lehet, hogy valamikor mondott ilyent, de ma délután az infó rádió műsorában ilyen nem volt hallható.
Más szavakkal, más megközelítésből, de lényegében ugyanezt mondom én is. Abból a korból már csak ő él. Sajnos nagyobb baj az, hogy azok szép számban tolonganak ma is a húsosfazék körül, akik a kötélnél kisszerűbb, megfoghatatlanabb, alattomosabb módon folytatólagosan emésztik fel az életünket.
Szerintem csacsiság lenne a nyugdíjak maximalizálása.
Nem irigylem a több százezer forintos nyugdíjat attól a komlói bányásztól aki az életét a föld alatt töltve minden nap kockára tette az életét azért, hogy nekünk legyen mivel fűteni, világítani.
A bő családban voltak kulákok is meg főávos/főpárttitkár is Hova álljak akkor?
Mondjuk számomra nem kérdés, hogy a diktatúra kiszolgáló, vagy áldozatai mellett van-e a helyem, de bevallom, nem igazán tudom magam beleképzelni a "főávosok/főpárttitkárok" utódainak helyébe. Az én (bővebb) családomban az utolsó párttag nagyapám volt, a KNEP-é.
Szvsz. szerint ugyanolyan szar világ lett volna 56után ha győz a forradalom, mint most
A forradalom győzött, más kérdés, hogy a szovjet leverte és újra megszállta a hazánkat. A mai 'világ' pedig minden szar ellenére fényévekkel jobb, mint a diktatúra volt.
Ilyen politikusaink vannak , biszkuk/kádárok, most a jelenböl nem idéznék senkit
Én aztán nagyon utálom az utódpártot, de Biszkuhoz, Kádárhoz hasonló hazaáruló gyilkos azért nincs köztük. Ezek már csak pitiáner (és kevésbé pitiáner) tolvajok.
próbáld megérteni, hogy a nyugdíj elvétele, csökkentése nem büntetés - annak már jóval előbb meg kellett volna történnie és más formában az, hogy Wittner Mária most ezzel hozakodott elő az annyi, mintha az elefánt farát gombostűvel böködné.
nagyon kellett erőlködnöd, hogy ezt a topik címéből kihámozd, de minden hámozás ellenére ez nem kegyeleti topik, pásssz. Csodálkozom, hogy te nem tudod.
1. ne írd elő, hogy mikor és hol mosolyogjak, mert ez még nem kegyeleti topik 2. az, hogy mi a te véleményed az egy dolog és másik, hogy azt a nyugdíjat az illetők törvényesen kapják vagy nem ( jelenleg még igen) 3. sehol sem írtam azt, hogy megérdemli a nyugdíját, sőt! 4. semmit nem értettél abból, amit írtam 5.bagatellizál a Lutz Gizi:)))
Egy loszart mama,hogy finom legyek. Nehogy mar Biszku meg az o csaladtagjainak az erzekenysege fontosabb legyen mint azoknak az embereknek az erzekenysege akik Biszku miatt haltak meg,nyomorodtak meg. A minimum hogy erkolcsileg elegtetelt kapjanak azzal, hogy a Biszku-feleket nem tartjak tobbszazezer ft-os nyugdijakon az allam penzen,es birosag ele allitjak oket.
A családban két halott, és kilenc menekült. De az érvelésem vehemenciája nem az ő emléküknek szól, rájuk csendes méltósággal szoktunk emlékezni. Hanem a gyilkosokat mentegető, történelemhamisító hazugságnak, a szemforgató szerecsenmosdatásnak, amellyel az egykori kollaboránsok és mai rajongóik a Biszku-féle hazáruló, tetű hóhérokat védik.