„Pál nagyon is Krisztust prédikálta, miután megtért.”
Az a baj, hogy csak ezt az oldalát látod Pál megnyilatkozásának, pedig két, egymástól merőben eltérő személy(iség) bontakozik ki az ő levelezései ismeretében.
Készséggel elismerem, sőt, magam is bizonyítottam jópárszor Pál jézusi sajátosságait, gondolatait. Ugyanakkor felhívtam a figyelmet, hogy azok ellenkezői is rendre ott sorakoznak a levelekben.
Gal 5:3 „Bizonyságot teszek pedig ismét minden embernek, a ki körülmetélkedik, hogy köteles az egész törvényt megtartani.”
Ez ugy-e a körülmetéltekre, így Pálra is vonatkozik, mégis ennek ellenkezőjét állítja:
Rm3:28 „Azt tartjuk tehát, hogy az ember hit által igazul meg, a törvény cselekedetei nélkül.”
1Thess.2:15. "A kik megölték az Úr Jézust is és a saját prófétáikat, és minket is üldöznek, és az Istennek nem tetszenek, és minden embernek ellenségei;"
Tit1:10 „Mert van sok engedetlen, hiába való beszédű és csaló, kiváltképen a körülmetélkedésből valók,”
Ezek a sorok összecsengenek Mt –Jézus véleményével:
Mt23-ból „Így hát magatok ellen tesztek bizonyságot, hogy fiai vagytok azoknak, a kik megölték a prófétákat.
"Kígyók, mérges kígyóknak fajzatai, miképen kerülitek ki a gyehennának büntetését?"
"Annakokáért ímé prófétákat, bölcseket és írástudókat küldök én hozzátok: és azok közül némelyeket megöltök, és megfeszítetek, másokat azok közül a ti zsinagógáitokban megostoroztok és városról-városra üldöztök."
"Hogy reátok szálljon minden igaz vér, a mely kiömlött a földön, az igaz Ábelnek vérétől Zakariásnak, a Barakiás fiának véréig, a kit a templom és az oltár között megöltetek."
"Jeruzsálem, Jeruzsálem! Ki megölöd a prófétákat és megkövezed azokat, a kik te hozzád küldettek,…"
Ezek viszont kifejezetten mózesi-farizeusi tanítások:
Róm3:1-2. „Mi tekintetben különb hát a zsidó? vagy micsoda haszna van a körülmetélkedésnek? Minden tekintetben sok. Mindenek előtt, hogy az Isten reájok bízta az ő beszédeit.”
Rm9: 4. „A kik izráeliták, a kiké a fiúság és a dicsőség és a szövetségek, meg a törvényadás és az isteni tisztelet és az ígéretek;”
Ezzel szemben megint Jézusi gondolat:
Rm12:5 „Azonképen sokan egy test vagyunk a Krisztusban, egyenként pedig egymásnak tagjai vagyunk.”
Jn 14:20 "Azon a napon megtudjátok majd ti, hogy én az én Atyámban vagyok, és ti én bennem, és én ti bennetek."
Ezek megint Jézusi gondolatok:
ApCsel17:24 [Pál:] "Az Isten, a ki teremtette a világot és mindazt, a mi abban van, mivelhogy ő mennynek és földnek ura, kézzel csinált templomokban nem lakik."
Mk14:58 „Én lerontom ezt a kézzel csinált templomot, és három nap alatt mást építek, a mely nem kézzel csináltatott.”
És ez is:
2Kor13:5 „…nem ismeritek-é magatokat, hogy a Jézus Krisztus bennetek van?”
Kor. 6,19 "Avagy nem tudjátok-é, hogy a ti testetek a bennetek lakozó Szent Léleknek temploma, a melyet Istentől nyertetek; (…)?"
Lk17:21 „..az Isten országa ti bennetek van.”
Miközben másutt a testet teszi felelőssé minden bűn okául.
Rm7:14 „Mert tudjuk, hogy a törvény lelki; de én testi vagyok, a bűn alá rekesztve.”
Rm7:18 „Mert tudom, hogy nem lakik én bennem, azaz a testemben jó; mert az akarás megvan bennem, de a jó véghezvitelét nem találom.”
Megint egy jézusi , sőt, gnosztikus gondolat:
Rm5:13. "Mert a törvényig vala bűn a világon; a bűn azonban nem számíttatik be, ha nincsen törvény."
Mária Magdolna Ev. 4.26. „Nem létezik bűn, azonban ti vagytok azok, akik a bűnt megteremtik, amikor olyan dolgokat tesztek, mint a házasságtörés, melyet bűnnek neveznek.” (A törvény az, amikor bizonyos cselekedeteket bűnnek nevezünk.)
Ezzel szemben így vélekedik másutt:
Zsid10:28 „A ki megveti a Mózes törvényét, két vagy három tanubizonyságra irgalom nélkül meghal;"
Ugyanakkor ezt is hirdeti:
Gal3:11 „Hogy pedig a törvény által senki sem igazul meg Isten előtt, nyilvánvaló, mert az igaz ember hitből él.”
Gal2:16 „Tudván azt, hogy az ember nem igazul meg a törvény cselekedeteiből, (…) Mivel a törvény cselekedeteiből nem igazul meg egy test sem.”
És amin oly régóta vitatkozunk…. Álljon itt saját vallomása arról, hogy ki hirdette a körülmetélést:
Gal5:11 „Én pedig atyámfiai, ha még a körülmetélést hirdetem, miért üldöztetem mégis?”
„Jézus küldte a nemzetek közé, és mivel elég eredményes munkát végzett, természetes, hogy a nemzetek apostolának nevezi magát, mert az is volt.”
Ezt csakis ő maga állítja. senki nem támasztja alá.
„Én is hozzájárultam Pál cáfolatához ??? Neked komoly problémáid vannak, már ne is haragudj. Olyanokat olvasol ki a Bibliából, ami nincs ott, és olyanokat tulajdonítasz nekem, amit nem tettem.”
Te idézted ezt a verset:
„s azonnal elkezdte prédikálni a zsinagógákban Jézust, hogy Ő az Isten Fia.”
Hol prédikált Jézus? A ZSINAGÓGÁBAN. A ZSIDÓKNAK. Ezért akarták megölni.
Ez arra bizonyíték, hogy nem a pogányokhoz ment, hanem a zsidóknak hirdette igéjét.
Nem ?
Ne engem okolj, ha saját magad alatt vágod a fát…