Jogos. Márciusig csont nélkül működik, utána asszem júniusig 2 óránként újraindul, majd el se indul. De március még nagyon messze van, addig Szása vagy Pása vagy akárki fel fog tenni a netre egy pár kilobájtos csodát, amit megfuttatsz, és a következő 600 évben használhatod a példányodat. Már persze ha nem akarod rááldozni azt a huszonezer forintot, amennyiért október 22-étől vehetsz egy végleges és legális verziót. Vagy nem töltöd le a véglegeset torrentről. De még akkor is megmarad az az előnye a Vistához képest, hogy gyorsabb és tovább marad a Microsoft kínálatában.
A Vista látja a vinyót, annak ilyen gondja nincs. De ha a netről akarod leszedni, akkor már inkább a Windows 7 RC. Legálisan hozzájuthatsz, valami igen közeli tükörről jön, mert a 2,5 GB-os telepítő kb. 20 perc alatt lenn volt nekem (ezt próbáld torrenttel!), gyorsabb, mint a Vista, és 10 évig lesz hozzá frissítés...
Ha azokat tartalmazza, akkor Linuxot nem tartalmaz. Választási lehetőségeid: letöltesz egy neked tetsző Linux disztribet egy olyan gépre, aminek van CD/DVD írója, kiírod egy lemezre, felinstallálod, örülsz. Az rdesktoppal eléred a Neptunt. (Állítólag.)
Másik lehetőség: szerzel egy Windows telepítőt, felteszed, örülsz. Ha nem áll rendelkezésedre ilyen, de szeretnél egyet, akkor felmégy a Microsoft honlapjára, ahonnan 20-áig regisztráció ellenében legálisan letöltheted a Windows 7 RC-t. Kiírod DVD-re, felinstallálod, örülsz.
Ha windows vistát akarok feltelepíteni(a cd-k is vistásak) akkor ugyanúgy leszedjem a vistát netről és telepíthetem is,mert láttam az előző hozzászólásokba,hogy az xp telepítésével is gond van,a vistát is meg lehet oldani úgy,mint az xp-t?
Ugyan nem engem kérdeztél, de én nem tudom, hogy a Neptun platformfüggetlen-e, vagy sem. Ha egy normális Linuxot szeretnél feltenni, mindenképpen egy nagy, népszerű disztribúciót válassz, mint például az Ubuntu, SuSE, Fedora. Letöltöd a telepítő DVD image-et, kiírod image-ként - azaz nem file-osan - a DVD korongra, arról boot-olsz, követve az utasításokat, válaszolva a kérdésekre feltelepíted.
Igen azokat tartalmazza!Azt szeretném megkérdezni még mindenképp ezzel kapcsolatban,hogy állítólag a Neptun tanulmányi rendszer Linuxxal nem indul el,ezt nem tudod?
Sziasztok! Én ma kaptam ugyan ilyen Asus K50AB-t linuxal (INTERSPAR-ból),aminek ugyanúgy nincs feltelepítve grafikus rendszere! Semmit nem tudok kezdeni vele,(elindítom,utána belépek root-ként,startx,így derült ki,h no grafika)Én annyira nem értek a gépekhez,öcsém sem tud mit kezdeni vele!Hogy tudnám feltelepíteni csak simán a linuxot ,úgy,hogy legyen grafikus rendszere!A kapott 2cd valamelyikén nem lehet??Azokkal miért nem kezd semmit,ha berakom?Most tényleg nagy szükségem lenne segítségre!Tényleg elég kezdő vagyok!(Elég gáz,de Ti hátha tudtok segíteni)Kérlek segítsetek!!!!
Ez inkább az ASUS sara nem az XP-é. Kíváncsiságból elnéztem az ASUS oldalára és tényleg nem találni külön drivert hozzá. Igaz találtam egy fórumbejegyzést XP telepítéséhez a szükséges driverek leírásával:
Ja. Csak mostanában a laptopokból jól kifelejtik a floppimeghajtót, a zikszpé meg ojjan régi, hogy USB-re dugott pendrájvon nem hajlandó fogadni azt a drivert, amit az Asus fel se tett letöltésre a K50AB tulajdonosoknak. Ezért aztán be se lehet integrálni nLite-tal a zikszpé telepítőkészletbe. (Eccer installáltam egy Dellt, na ahhoz például be lehetett tenni a telepítőbe, mert a Dell előzékenyen felpakolta a Letöltések alá.)
Ja. Most jut eszembe, később hogy ne kelljen floppyzni, nLite-al beleintegráltam az XP telepítőjébe a drivert és utánna már automatikusan felismerte és települt az XP.
Én is hasonlóba ütköztem egy régebbi szerver alaplap-SATA párossal. Annyi volt a megoldás, hogy XP telepítéskor saját driver ( ha jól emlékszem F2 ) opciót kell választani és floppy-n beadni neki az előre letöltött SATA drivert.
Az biztos, hogy az XP-nek kell az IDE emuláció. Az én javaslatom alkalmazása akkor jött volna, ha az IDE emuláció bekapcsolása után is elpánikol a Windows kernel. Akkor jött volna az, amit írtam, s azért, amit írtam. Egyébként egy Slax CD bármikor jól jöhet, ha baj van egy géppel.
Köszönöm a tanácsokat! Úgy néz ki, hogy Renegade megoldási javaslata működni fog. (Lehet h Lócsemege válasza is jó, csak ezt egyszerűbbnek tartottam) Lagalábbis már eljutottam odáig, hogy felkínálja a választást, hogy melyik partícióra települjön a WINDOWS. Most formáz. Ha végeztem, beszámolok a fejleményekről. Még egyszer nagyon köszönöm a segítségeteket!
A Linux kernel kezeli az Advanced Host Controller Interface-t, hiszen a kérdezőnek éppen beboot-olt a gépen lévő Linux. De egyetértek, az XP-nek kell az IDE emuláció, hogy működjön.
Az enyémen is volt egy Red Flag Linux matrica, de üres volt a vinyó. Lehet, hogy a kérdező előtelepített Linuxának telepítője tartalmazta a megfelelő drivert, az én Ubuntum azonban CD-ről bebootolt, elkezdte felpakolni magát, aztán leállt. Valamilyen hardveres problémára panaszkodott, már nem emlékszem, mire. De csak két dologra panaszkodhatott: vagy a merevlemez, vagy a spéci kétkártyás VGA nem tetszett neki. (A Linux üzenetei általában informatívak, de ezúttal nem tudtam rájönni, konkrétan mi is bántja a lelkivilágát. Tekintve, hogy már percek óta telepített, lehet, hogy mégse a merevlemezzel volt baja.)
Ezt jó, hogy írtad, hiszen éppen végigcsináltad a közelmúltban. Én arra az XP bugra tippeltem, amikor az XP telepítő magába roskad, ha nem olyan partíciós táblával találkozik, amit megszokott, értem ez alatt azt, hogy az első bejegyzés egy primary, a második egy extended, aztán ebben a logikai drive-ok. Jó MS szokás szerint magasról tesznek a szabványokra, így a szabványos, de eltérő partíciós táblától megfexik az XP telepítő. Ezt már benyeltem egy párszor, így a HDD elejét 0x00-kkal írom felül, így a telepítő szűznek látja majd a HDD-t.
A Linux kernel kezeli az Advanced Host Controller Interface-t, hiszen a kérdezőnek éppen beboot-olt a gépen lévő Linux. De egyetértek, az XP-nek kell az IDE emuláció, hogy működjön.
Ismerem a problémát, egy hete vettem Asus K50AB-t, nem pont ezt a változatot, mert az enyémben 320 GB-s vinyó van, de a problémák -- gondolom -- ugyanazok.
A problémádat az okozza, hogy az XP-ben nincs ehhez a SATA illesztőhöz driver, ezért nem találja meg a SATA vinyót. (A Linuxokban sincs, az Ubuntu se tudta kezelni.) A teendő a következő: amint megnyomtad a bekapcsológombot, rátehénkedsz az F2-re, és fel nem engeded, amíg az AMI BIOS be nem jelentkezik. Ekkor megkeresed a hard disk beállító menüpontot -- fejből most nem nyomom, hol van --, ott ezt fogod látni: IDE -> AHCI. Ezt megváltoztatod native IDE-re. Ezután a BIOS a beszerelt SATA vinyót IDE-nek fogja mutatni az XP felé, és az XP fel tud települni.
De ne siess még, mert ha ugyanaz a video hardver van a tiedben is, akkor mihelyt felteszed az ATI drivert, újraindítás után elsötétül a képernyő, és hatszor fogod újratelepíteni -- mint én --, mire ráakadsz a neten a megoldásra. Ami újfent a BIOS. Az Advanced lapon az utolsó menüpontban lehet állítani a video card-ot, ami most Power Xpress Mode-ra van állítva. Ebben az esetben a gép a terheléstől és a tápellátástól függően automatikusan váltogat az alaplapi Radeon 3200 és a dedikált Radeon 4570 között. Ezt az XP nem tudja kezelni, ezért a sötét képernyő. Tehát a BIOS-ban átállítod ezt az opciót dGPU-ra, ebben az esetben az oprendszer csak a RADEON 4570-et érzékeli és használja. Kicsit többet fogyaszt, cserébe sokkal gyorsabb. (Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ezt a megoldást XP-n már nem próbáltam ki, mert mire rájöttem a hiba okára, addigra már feltettem a Windows 7 RC-t. Az nem sötétült el, de nem tudta használni a 4570-et, amíg a BIOS-t a fenti módon át nem állítottam.)
Ments el a változtatásokat (save & exit), gép újraindul, feltelepül. A spéci hardverelemeket nem fogod tudni használni, mert az alap XP telepítőkészlet ezeket nem tartalmazza. (A laptopok telepítésének örök gondja.) Tehát elballagsz ide, letöltöd a cuccokat -- asszem kettő téves, mert a Vistához való --, és felinstallálod mindet:
Az általam linkelt oldalon találsz egy kb. 200 MB-os *.iso file-t. Ezt kiírhatod egy pici CD-re - tudod, az a 8 cm-es, vagy mekkora -, de akár rendes CD-re is. Fontos, hogy ne file-ként írd ki, mert akkor lesz a CD-n egy *.iso file-od, amellyel semmire sem mégy. Tehát image-ként, vagy ha úgy tetszik, képmásként írd ki CD-re a file-t. Ezután erről a CD-ről boot-old be a gépet. Feljön egy bootmanager, lehet választani, hogy hogyan boot-olj, az alapértelmezett valószínűleg jó lesz. Elindul a Slax, ez egyébként egy live Linux, ha jól emlékszem, 2.6.27.27-es kernellel, ez nem túl régi. Felboot-oltam virtuális gépen, tehát a grafikus felületet indítva nem kér jelszót. A terminál alul a második ikon, a Firefox ikonjától balra.
Ha az fdisk -ul azt mondja, hogy a winchester mondjuk a hda eszköz, akkor értelemszerűen a dd parancs argumentumaként nem /dev/sda-t írsz, hanem /dev/hda-t. Ezt nem tudom kipróbálni, mert a virtuális gépből nem látja a HDD-met.
Ahogy haza érek kipróbálom. Ehhez már csak azt kéne tudnom, hogy mi az a SLAX és root, valamint, hogy hogyan kell root-ként belépni vele. Ja és, hogy hogyan kell bebootolni.
Az olvasottak alapján letölteném a kapott linkről a SLAX nevű progit. Kiírnám lemezre, amiről bootolnék és reménykednék, hogy megjelenjen valami ahol kiválaszthatom, hogy root-ként akarok belépni.
Betűre pontosan azt írd, amit én, számít az is, hogy kis- vagy nagybetű. Ezután állítsd le szabályosan a gépet, próbáld telepíteni az XP-t.
Amúgy az valóban Linux volt, csak nem telepítették fel a grafikus felületet, mert úgy vannak vele, akinek Windows kell, az úgyis Windows-t tesz rá, akinek Linux, az úgyis a kedvenc disztribúcióját teszi fel, s igényei szerint partícionálva, s ha az ember nagyzolni akar, manapság már LVM-et használ. Úgy értem, nem partícióba teszi a filerendszereket, hanem logikai kötet csoportba.
Jut eszembe, ha a Slax kér jelszót, akkor:
felhasználó: root jelszó: toor
A jelszót "vakon" kell begépelni, még csillagokat sem ír vissza, a végén enter. De úgy emlékszem, ha a KDE-t indítod, nem kér felhasználónevet, jelszót.
Tegnap (2009.08.13.) vett a barátom egy ilyet az INTERSPAR-ban (akciósan 134000.-). Paraméterei: Linux Graphic oprendszer, Athlon 64x2 QL64 proci, 3 GB RAM, 250 GB HDD, ATI R 512MB VGA.
Nagy boldogan haza vittük de az első indítás után oda is lett az öröm.
Előre bocsátom, hogy nem ismerem a Linuxot, tehát elképzelhető, hogy én voltam a láma. Ezért vagyok itt, hogy kiderüljön, hol a bibi. Tehát:
A bootolás során lefutott előttem párszáz sor szöveg kb. 30 másodperc alatt, majd egy DOS felületre hasonlító oldalon megállt minden. Mintha valami hozzáférési kódot akart volna.
Ekkor még nem nagyon estem kétségbe, mert úgy is Windows-t akartunk rátenni. Elő a telepítőt és hajrá. A telepítés látszólag elindult, megtörténtek a hardverösszetevők vizsgálatai, majd kék háttéren fehér betűkkel kiírta, hogy "probléma lépett fel és a gép sérülésének megelőzése érdekében a telepítést megszakította. Ha először látom ezt az oldalt blablablablablabla... távolítsam el a frissen telepített lemezmeghajtót" stb.
Itt még nem adtam fel. Van egy DVD-m amiről elvileg tök üres vinyó mellett is bebootol az XP vagy a PArtition Magic. Szépen megszüntettem, majd újra partícionáltam és megformáztam NTFS-re a vinyót, bízva abba, hogy innentől nem lesz gond, de ugyan az a kék ablak lett az eredmény. :-(( Még a DVD-ről futtatható XP sem indult el. Ott állt meg amikor a logo alatt töltögetődik a kék bitkolbász. Na a kolbi üresen megjelent, de nem töltött bele semmit (ott feküdt szegénykém fehéren).
Próbáltam telepíteni WIN 98-tól a 64bites Vistáig mindent. Az eredmény mindig ugyanaz.
Mi lehet a baj? Lehet-e valami harver hiba vagy én bénázok el valamit? Nincs nagy szakértelmem. Partíciókat törölni, létrehozni, megformálni, Windowst telepíteni tudok (eddig tudtam).