Keresés

Részletes keresés

pindiy Creative Commons License 2009.07.17 0 0 760
nagyjábúl, nem mindig jó az a búza, mostan az eső elbacta....a minőséget, a mennyiséget meg az, hogy nem volt eső....

Általában 20 ejró 1 tonna búzának a szállitási kölcsége a tengeri kikötökbe....ha megnézed a tözsdét akkor mindig ennyivel kevesebbet kap érte a termelő....amit még rontani tud az erős forint.....aztán a nagyobb kereskedő tözsdei variálása...

A mezőgazdaságot nem igazán az aszály tette tönkre tavaly, hanem a 147 forintos dollár és a 240 alatti ejró....aztán, ha figyelembe vesszük, hogy 260 feletti ejrónál vette az input anyagot, és neki 240 alatti forintnál köllött kifizetni, akkor mennyit bukott, ha ejróba adta el a termést.....

Átlagosan szokott lenni jó, javitó minőségű buza, nem igazán sok, de az se árába megy el a szállitási kölcség miatt...ugy a malmi és a takarmánybuza fele-fel szok lenni...
Előzmény: Törölt nick (751)
CAIN Creative Commons License 2009.07.17 0 0 758
Ha soxor mondod akkor is elhiszem :). Mint lentebb említettem magam is erre jutottam.
Előzmény: Törölt nick (755)
toloba Creative Commons License 2009.07.17 0 0 757

Jól elment ez a topik más irányba, de ez van amikor a Jobbikosok nem szólalnak fel az EP-ben...
halkergető Creative Commons License 2009.07.17 0 0 756

Gyere!

Alkalmas helyiség van, pár éve üresen áll, az más kérdés, hogy bérbeadják, vagy eladják-e egy konkurrencának. Főként olyannak, amelyik lefelé mozgatná az árakat.  :))

(Nagy bótra azért ne számíts, nem lenne égigérő forgalmad, kevés állatot tart a falu.)  :))

Előzmény: pindiy (742)
pindiy Creative Commons License 2009.07.17 0 0 754
Ha vannak, csak mostan éppen nem voltak...
Előzmény: CAIN (750)
Törölt nick Creative Commons License 2009.07.17 0 0 753
Ja a városiak meg várnák a kenyeret:-)

Most ne azon filózz, hogy a paraszt megél-e, merthogy meg fog!
A kérdésem az EÜ és nyugdíjról szólt... és tegyem hozzá, hogy konkrétan a multik nélkül teszem azt a városiak mit fognak csinálni?

Merthogy amit a gazda termel azt fizetni is kell ám nem csak megenni..
Előzmény: Törölt nick (745)
pindiy Creative Commons License 2009.07.17 0 0 752
na ja, ugy könnyű lenne....
Előzmény: Törölt nick (749)
CAIN Creative Commons License 2009.07.17 0 0 750
Javító gobonafélékre ahogy látom valahol mindig szükség van, ergo versenyképes. Még EU viszonylatban is. Nálunk ennek a termesztésére jó adottságok vannak.
Előzmény: lerr (736)
pindiy Creative Commons License 2009.07.17 0 0 748
Az ujat nem lehet eladni...a bankok nem adnak a malmoknak és a kereskedöknek forgóeszköz hitelet, azok meg nem tudnak vásárolni búzát, még szerencse, hogy nem termett sok....
Előzmény: halkergető (737)
Törölt nick Creative Commons License 2009.07.17 0 0 747
hát igen...
És ebből akarunk talpra állni:-)

De én meg vagyok elégedve a saját megtermelt dolgaimmal, és ha nagyon szorul a kapca akkor elkezdem a földeket is megművelni...nem nagyok, de a családnak elég. És megvan a búbos kemence tervrajza:-D igyekszem berendezkedni:-)

Előzmény: Törölt nick (738)
pindiy Creative Commons License 2009.07.17 0 0 746
Ha a magyar nép a mai GDP 10 %-ból akarna megélni, akkor a saját földjeiből és értékeiből élhetne....
Előzmény: Törölt nick (743)
pindiy Creative Commons License 2009.07.17 0 0 744
A városi elszegényedésnek egyébként nincsen ellenszere....mi a facér lakik ottan....van egy csomó üres falú....költözzön oda, a határába meg a müveletlen föld, ottan van az egész Őrség...
Előzmény: Törölt nick (735)
Törölt nick Creative Commons License 2009.07.17 0 0 743
ühüm....
és akkor jó lenne, ha kitalálnánk, hogy csak így magunk a jó magyar nép a saját földjeiből és értékeiből élve hogy is lenne?

Mennyiért kellene a gazdáknak adni mondjuk a tejet, hogy neki nyereséges legyen, Mi meg jó áron ne felhígított sz@rt kapjunk

Mennyiért is kellene adnunk a csirkénket a kínaiaknak ahhoz, hogy meg is vegyék, mi is jól járjunk?
Jusson az egészségügy, nyugdíjrendszer mifene felvirágoztatására?
pindiy Creative Commons License 2009.07.17 0 0 742
Én is ottan fogok akkor takarmánybótót nyitni....
Előzmény: halkergető (740)
pindiy Creative Commons License 2009.07.17 0 0 741
Nem köll ide hüjeségeket irkálni....netto szipolyozók vagyunk.... mert ezen kivül van még egy csomó más támogatás, csak technológiára és környezetvédelemre 2 év alatt ugy 250 milliárdot osztottak ki az állattartóknak...mostan még nem is emlitem a géptámogatást....és az egyébb nem mezögazdasági vissza nem téritendő támogatást...
Előzmény: Törölt nick (734)
halkergető Creative Commons License 2009.07.17 0 0 740
Nem verekedős falu a miénk! Békés emberek laknak errefelé.   :))))
Előzmény: pindiy (733)
CAIN Creative Commons License 2009.07.17 0 0 739
Igazad van. Elk**tam :).
Előzmény: Törölt nick (731)
halkergető Creative Commons License 2009.07.17 0 0 737

Az újnak még nincs ára, a tavalyit a múlt héten 4.800-ért adták.

(Búza-törtszem a múlt héten még nem volt, a héten pedig nem jártam a boltban.) 

Előzmény: Törölt nick (732)
lerr Creative Commons License 2009.07.17 0 0 736
Ja, csak akkor az orosz, kínai, meg indiai piacon a támogatott EU gabonával kellene versenyezni....
Előzmény: CAIN (728)
Törölt nick Creative Commons License 2009.07.17 0 0 735
ö...izé...és a városi elszegényedés ellenszere?...a falusiak munkája, szintúgy?
Előzmény: pindiy (717)
pindiy Creative Commons License 2009.07.17 0 0 733
Mer nem verted meg a boltost....az aszályos ára 50 ezer volt, mostan 25 ezer sincsen...szépen keresett rajtad....
Előzmény: halkergető (729)
Törölt nick Creative Commons License 2009.07.17 0 0 730
azért az a másik, hogy amit az EU-n kívül alternatívának felkínál a jobbik az egész biztos jó lesz mind a városiaknak, mind a gazdáknak!
Merthogy minden gazda bőséggel termel majd, el tudja adni ezerrel, a városiaknak meg hajde jó, nem műtej lesz!
Oszt meg tudják-e fizetni?

Hol keresik meg a rá valót?

Mármint multi, meg EU nélkül gondolom....
halkergető Creative Commons License 2009.07.17 0 0 729

"A gabona meg qrva olcsó, az eléggé nagy baj.....és mindig olcsobb, mint máshol, mert ugy 20 ejró szállitási kölcség jön rá és igy nem versenyképes...."

Gazduram, a 2007-2008 közötti szezonban nálunk az egyetlen - a nagyüzem által üzemeltetett - takarmányboltban 7ezer pénz volt a szemestermény. (Búza, kukorica, árpa egyaránt.) 

Az lenne a qrva olcsó?   :)))

Előzmény: pindiy (717)
CAIN Creative Commons License 2009.07.17 0 0 728
Ezt herczegkhyra-nek mondjad ne nekem. Ő javasolta az otthoni kicsiban való termelést válságenyhítési céllal :).
Amikor mindenki védővámokat használt akkor is megoldották valahogy a búza eladását. Mondjuk lehet hogy nem kellett volna anno a ruszkikat leépíteni. A kínaiak és az indiaiak mellett az egyik legnagyobb gabona importőrök. OK hogy nem rajongunk értük, de a pénznek ugyebár nincs se szaga se pedigréje.
Előzmény: lerr (723)
pindiy Creative Commons License 2009.07.17 0 0 727
Egy marhaság, az eu viseli a termelési kölcségek ugy 50 %-át, ami évente nővekszik....ennyiér meg annyit központosithat amennyit csak akar....
Előzmény: CAIN (720)
pindiy Creative Commons License 2009.07.17 0 0 725
Momentán majd mindenkinek van pár hektárja, ne aggya bérbe, müvelje, a terményből neveljen állatot, rögvest nem lesz szegény, de ha van 10 hektárja azér kap 300 ezer forintot abból nem él meg, de abból se ha megmüveli, mert ugy 2 hetet dolgozhat rajta egy évbe, az meg igen kevés, hogy jövedelme legyen, ám ha csinál rajta 80 tonna kukoricát és abból 50 disznót, akkor meg lehet a 2 millió forint bevétele....egész évben dolgozni köll és nem csak 2 hetet egy évből.....

Vagy mondjuk elmehet dolgozni a mezögazdasági üzembe, hisz óriási a munkaerő hiány....
Előzmény: Törölt nick (721)
halkergető Creative Commons License 2009.07.17 0 0 724

"Még egy megjegyzés. Rápróbáltam a kicsiben való állattartásra, meg a kertben való mindenféle termesztésre. Elárulom hogy veszteséges volt a dolog, az egyetlen haszna az volt hogy legalább biztos lehettem benne, hogy nem olcsó Pripjatyi import uborkát eszünk :)."

Ebben tökéletesen igazad van, kicsiben nem tudsz jó áron termelni!

A jó áron való értékesítés is - még akkor is, ha kiépült vevőköröd van - olyan, mint a kutya vacsorája.

Egyetlen előnye, hogy tudod mit eszel, mert magadnak termelted. 

lerr Creative Commons License 2009.07.17 0 0 723
Meg használhat az EU, meg a többi ország is védővámokat és itt rohad ránk a búza... pl..

Egyébként, ha elkezdessz otthon kicsiben csapágyat, vagy gyufát gyártani, nos, az is veszteséges lesz. Elárulom.
CAIN Creative Commons License 2009.07.17 0 0 720
Az EU nélkül használhatsz védővámokat meg ilyesmiket a saját termelőid védelmére, akiknek emiatt optimális esetben nincs szükségük a hazai kereten túlmutató támogatásra.
Mellesleg félreértettél valamit nem az EU-t mint olyat támadjuk, hanem az EU jelenlegi központosító törekvéseit. USSR-t láttunk már. Közelről. Sokáig. Tehát tudjuk hogy nem kéne hagyni hogy az EU EUSSR-á "evolválódjon".
Még egy megjegyzés. Rápróbáltam a kicsiben való állattartásra, meg a kertben való mindenféle termesztésre. Elárulom hogy veszteséges volt a dolog, az egyetlen haszna az volt hogy legalább biztos lehettem benne, hogy nem olcsó Pripjatyi import uborkát eszünk :).
Előzmény: Törölt nick (703)
pindiy Creative Commons License 2009.07.17 0 0 719
Persze, hogy befesti, mint a száraztésztát, hogy sok tojásosnak láccon....dehogyis tudod....a takarmányboltba jól átbacnak....
Előzmény: Törölt nick (716)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!