nagyjábúl, nem mindig jó az a búza, mostan az eső elbacta....a minőséget, a mennyiséget meg az, hogy nem volt eső....
Általában 20 ejró 1 tonna búzának a szállitási kölcsége a tengeri kikötökbe....ha megnézed a tözsdét akkor mindig ennyivel kevesebbet kap érte a termelő....amit még rontani tud az erős forint.....aztán a nagyobb kereskedő tözsdei variálása...
A mezőgazdaságot nem igazán az aszály tette tönkre tavaly, hanem a 147 forintos dollár és a 240 alatti ejró....aztán, ha figyelembe vesszük, hogy 260 feletti ejrónál vette az input anyagot, és neki 240 alatti forintnál köllött kifizetni, akkor mennyit bukott, ha ejróba adta el a termést.....
Átlagosan szokott lenni jó, javitó minőségű buza, nem igazán sok, de az se árába megy el a szállitási kölcség miatt...ugy a malmi és a takarmánybuza fele-fel szok lenni...
Alkalmas helyiség van, pár éve üresen áll, az más kérdés, hogy bérbeadják, vagy eladják-e egy konkurrencának. Főként olyannak, amelyik lefelé mozgatná az árakat. :))
(Nagy bótra azért ne számíts, nem lenne égigérő forgalmad, kevés állatot tart a falu.) :))
Most ne azon filózz, hogy a paraszt megél-e, merthogy meg fog! A kérdésem az EÜ és nyugdíjról szólt... és tegyem hozzá, hogy konkrétan a multik nélkül teszem azt a városiak mit fognak csinálni?
Merthogy amit a gazda termel azt fizetni is kell ám nem csak megenni..
Javító gobonafélékre ahogy látom valahol mindig szükség van, ergo versenyképes. Még EU viszonylatban is. Nálunk ennek a termesztésére jó adottságok vannak.
Az ujat nem lehet eladni...a bankok nem adnak a malmoknak és a kereskedöknek forgóeszköz hitelet, azok meg nem tudnak vásárolni búzát, még szerencse, hogy nem termett sok....
De én meg vagyok elégedve a saját megtermelt dolgaimmal, és ha nagyon szorul a kapca akkor elkezdem a földeket is megművelni...nem nagyok, de a családnak elég. És megvan a búbos kemence tervrajza:-D igyekszem berendezkedni:-)
A városi elszegényedésnek egyébként nincsen ellenszere....mi a facér lakik ottan....van egy csomó üres falú....költözzön oda, a határába meg a müveletlen föld, ottan van az egész Őrség...
ühüm.... és akkor jó lenne, ha kitalálnánk, hogy csak így magunk a jó magyar nép a saját földjeiből és értékeiből élve hogy is lenne?
Mennyiért kellene a gazdáknak adni mondjuk a tejet, hogy neki nyereséges legyen, Mi meg jó áron ne felhígított sz@rt kapjunk
Mennyiért is kellene adnunk a csirkénket a kínaiaknak ahhoz, hogy meg is vegyék, mi is jól járjunk? Jusson az egészségügy, nyugdíjrendszer mifene felvirágoztatására?
Nem köll ide hüjeségeket irkálni....netto szipolyozók vagyunk.... mert ezen kivül van még egy csomó más támogatás, csak technológiára és környezetvédelemre 2 év alatt ugy 250 milliárdot osztottak ki az állattartóknak...mostan még nem is emlitem a géptámogatást....és az egyébb nem mezögazdasági vissza nem téritendő támogatást...
azért az a másik, hogy amit az EU-n kívül alternatívának felkínál a jobbik az egész biztos jó lesz mind a városiaknak, mind a gazdáknak! Merthogy minden gazda bőséggel termel majd, el tudja adni ezerrel, a városiaknak meg hajde jó, nem műtej lesz! Oszt meg tudják-e fizetni?
"A gabona meg qrva olcsó, az eléggé nagy baj.....és mindig olcsobb, mint máshol, mert ugy 20 ejró szállitási kölcség jön rá és igy nem versenyképes...."
Gazduram, a 2007-2008 közötti szezonban nálunk az egyetlen - a nagyüzem által üzemeltetett - takarmányboltban 7ezer pénz volt a szemestermény. (Búza, kukorica, árpa egyaránt.)
Ezt herczegkhyra-nek mondjad ne nekem. Ő javasolta az otthoni kicsiban való termelést válságenyhítési céllal :). Amikor mindenki védővámokat használt akkor is megoldották valahogy a búza eladását. Mondjuk lehet hogy nem kellett volna anno a ruszkikat leépíteni. A kínaiak és az indiaiak mellett az egyik legnagyobb gabona importőrök. OK hogy nem rajongunk értük, de a pénznek ugyebár nincs se szaga se pedigréje.
Momentán majd mindenkinek van pár hektárja, ne aggya bérbe, müvelje, a terményből neveljen állatot, rögvest nem lesz szegény, de ha van 10 hektárja azér kap 300 ezer forintot abból nem él meg, de abból se ha megmüveli, mert ugy 2 hetet dolgozhat rajta egy évbe, az meg igen kevés, hogy jövedelme legyen, ám ha csinál rajta 80 tonna kukoricát és abból 50 disznót, akkor meg lehet a 2 millió forint bevétele....egész évben dolgozni köll és nem csak 2 hetet egy évből.....
Vagy mondjuk elmehet dolgozni a mezögazdasági üzembe, hisz óriási a munkaerő hiány....
"Még egy megjegyzés. Rápróbáltam a kicsiben való állattartásra, meg a kertben való mindenféle termesztésre. Elárulom hogy veszteséges volt a dolog, az egyetlen haszna az volt hogy legalább biztos lehettem benne, hogy nem olcsó Pripjatyi import uborkát eszünk :)."
Ebben tökéletesen igazad van, kicsiben nem tudsz jó áron termelni!
A jó áron való értékesítés is - még akkor is, ha kiépült vevőköröd van - olyan, mint a kutya vacsorája.
Egyetlen előnye, hogy tudod mit eszel, mert magadnak termelted.
Az EU nélkül használhatsz védővámokat meg ilyesmiket a saját termelőid védelmére, akiknek emiatt optimális esetben nincs szükségük a hazai kereten túlmutató támogatásra. Mellesleg félreértettél valamit nem az EU-t mint olyat támadjuk, hanem az EU jelenlegi központosító törekvéseit. USSR-t láttunk már. Közelről. Sokáig. Tehát tudjuk hogy nem kéne hagyni hogy az EU EUSSR-á "evolválódjon". Még egy megjegyzés. Rápróbáltam a kicsiben való állattartásra, meg a kertben való mindenféle termesztésre. Elárulom hogy veszteséges volt a dolog, az egyetlen haszna az volt hogy legalább biztos lehettem benne, hogy nem olcsó Pripjatyi import uborkát eszünk :).