Köszi... Amúgy emlékszem én is a fenyegetésre, hogy ha nem gyógyul meg az arcüregem, akkor felszúrás lesz, de ha már most érzéstelenítve csinálják, akkor az azért más... Vagy akkor is úgy volt?
Nem tudom, mert nálunk ilyenkor mindig elrendelték az arcüreg röntgent, és amikor az volt a papíron, hogy a sinus görbe takart vagy valami hasonló, akkor azonnal küldtek is a gégészetre a gyerekkel arcüreget felszúrni. És mindig gennyes is volt... 30 éve kegyetlenebbek voltak az orvosok, nem sokat cicóztak.
A lányomnak nagyon sokszor kellet átszúrással átmosni az arcüregét 5 éves koráig.. legalább 20-szor. Minden alkalommal rauscht kapott, azaz éteres kábítást. Ma már injekciós kábítással csinálják úgy tudom.
Igen, csak azzal. És igen csinálnak. Sok tartós betegség hátterében ez áll. És nagyon súlyos következmény lehet. Egyik fiam 80%-os nagyotthalló volt, több műtétet csináltak nála mire valaki végre megnézte az arcüregét. Tiszta genny volt belül minden, 10-szer mosták ki neki mire rendbe jött. Addigra sajnos a koponya többi melléküregére is átterjedt a gyulladás, a kis élete nem sokon múlt. Ha egy súlyos arcüreggyulladást nem ismernek fel, nagyon komoly következménye lehet. Annak idején egy fülész - aki maga is alkalmazza a proetz kezelést - magyarázta el nekem a fül és az orr melléküregek lényegét.
Azót kisfiam meggyógyult és tökéletesen hall. Veleszületett középfülgyulladása volt, ami még méhen belül betokosodott, majd mindent megfertőzött a környéken. Igen ritka rendellenesség, az okát nem ismerik. Ahelyett, hogy felismerték volna itthon, adtak neki hallókészüléket, velünk meg közölték, hogy soha nem lesz beszédértése még készülékkel sem. Később a gyerekorvosunk egy angol szakirodalomban talált rá a betegségre.
Hmm... az arcüreg az orr egyik mellékürege. No comment.
Egyébként az arcüreget tényleg nem lehet a proetz kezeléssel kimosni. Ennek az oka nagyon egyszerű: az arcüreg nyílása az üreg tetején tallható, ezért van az, hogy onnan a genny igen nehezen tud távozni. Az arcüreg öblítésnél ( amikor "felszúrják" - Highmore punktio ) alulról átszúrják a vékony csontos falát az üregnek, bejuttatják a folyadékot, ezáltal az üreg megtelik és a tetején távozik az öblítőfolyadék és a genny.
A proetz kezelés mindemellett hatékony, mivel az arcüreg előtt is van olyan terület ami nehezen ürül, innen hatékonyan kiöblíthető a lerakódott váladék. Gyerekeimnek kisebb korában a fülészeten sokszor csinálták, megelőzhető vele az arcüreggyulladás.
Nem volt ő ellene, csak azt mondta, hogy az arcüreget nem lehet ezzel kitisztitani, csak az orr melékküreget. Amúgy a proez kezelés hasznos volt, legalább egy évig még csak náthás sem volt. De ebben az évben minden kis náthából két nap alatt bronchitis alakul ki nála, és most, hogy nem fujja az orrát, most is tele van az orra váladékkal, (a gégész vizsgálata szerint) szóval mindenképpen hasznos a mandulaműtét.
Az anyja (a lányom) is ilyen volt, neki is valamikor ilyentájt vették ki, és utána gyökeresen megváltozott a helyzet. Ezt most nem a beszédproblémára értem, hanem az egészségére. Az unokámnak a füle egyébként rendben van, a dobhártyái teljesen egészségesek, semmi letapadás vagy váledék, nála az orra a kritikus terület.
Most egyébként nagyon ráhajtott az "S" meg a "cs" betükre, a szó eleji s betü már úgy ahogy megy is neki, persze nagyon erölködve, de a "sas" szót úgy mondja, hogy "saty" Nála még jócskán ront az állapotján az ovoda is sajnos, de ezt az évet már ki kell bírni ott... :-(((
Alice , Jankának kivették 3 és fél évesen és semmit nem javult, sőőt. Amikor majdnem 5 és fél évesen megkapta a tubust, a visszanőtt mandulát is újra kivették.
Érdekes ám ez is, hogy sok gégész miért van ennyire a proec kezelés ellen ??
Megkaptuk az első körös nevtanos véleményt, elég megrázó, bőven leírtam a blogba.
No, ha minden jól megy, akkor jún. 4-én a Jánosban lesz az orrmandula-kivét. Emberek ez a János kórház iszonyat, tiszta Balkán, kosz, sitt, lehangoltság, reménytelenség mindenütt - legalábbis amit sugároz magából... az orvost dicsérik, a Budai területi gyerekkórházból menetek ide a gyerekgégészek, de maga a kórház.... brrr.
A gégsznő egyébként azt mondta, hogy a diplomáját teszi rá, hogy proec kezelés az arcüreget nem tisztítja ki, az max. az orr-melléküregeket, szóval ha az arcüregében van lerakódás, annak ez annyit tett mint halottnak a csók, azt mondta, hogy egyből az orrmandula kivéttel kellett volna inditani, de most sincsen még késő. És javasolt a műtét után egy ujabb hallásvizsgálatot.
Kriszt 2 éve az "Én is tudok beszélni"-ből fejlesztik. A feladatok nincsenek benne leírva, így a pedagógusoknak biztos van valami segédlet.
Nekem folyamatosan azt mondták, hogy a fejlesztés nem az anya feladata ( az anya maradjon anya ), viszont hétvégére mindig van "házi feladat". A logopédia az a műfaj amit otthon is kell gyakorolni.
jaja, tudom. azért tölt el különös sikerélménnyel, hogy bár volt vagy 3 nehéz hónapunk a nagyobbikommal, míg a 8 osztályos gimnáziumba készültünk a felvételire, de a végén egyrészt sikerült a felvételije, másrészt meg nem utáltuk meg egymást, sőt, a végén azt mondta, jó volt, hogy gyakoroltunk :-)
a kisasszony külön tészta, vele nem olyan egyszerű az élet :-)
gyébként hidd el, hogy nagyon kevés olyan gyerek van, aki az anyjával hajlandó gyakorolni, mikor iskolás lesz, akkor is érdemesebb szerezni neki valaki korrepetitort mint tanulni vele, mindenki alkalmas a gyerek oktatására, kivéve a saját anyja vagy apja. (És ezt nem én mondtam először, hanem a Vekerdy könyben olvastam még a 70-es években... nálam nagyon bejött, mikor a kisebbik lányom eleinte nehezen tört be az iskolai tanulmányokba. Amit én foglalkoztam vele, az többet ártott mint hazsnált, de mikor egy tanitónőt fogadam heti két alkalomra, az csodát tett.)
Kedden mi is megyünk a gégészetre mandulakivétel ügyben.
Közben szúrópróbaszerűen vizsgálgattam a gyereket, szerintem olyan nagy beszédészlelési baja nincsen, kérdeztem mi van a képen, mondta, hogy hát a Nils holgerson ül a faágon ... kértem, hogy mondja utánam azt a szót, hogy metamorfózis, minden gond nélkül kimondta, persze pöszén, de érthetően.
ehhez lehet venni tanári kézikönyvet is, abban benne van, mit kell csinálni, nem volt hozzá a boltban? én megvettem mindkettőt. mondjuk szinte sose használtuk, az én lányom velem nem hajlandó gyakorlatozni, nyáron kellett volna ezzel gyakorolni, mígnem volt fejlesztés, de hagytam pihenni, szeptembertől meg annyit fejlesztik, nem kell még itthon is ezzel fárasztanom.
ő most meg azt kezdte pár hete, h folyton visszakérdez, hogy "mi?" - kezdek aggódni tőle... nemrégen voltunk hallásvizsgálaton, ahol megállapítottak némi hallásproblémát, de visszarendeltek nyár elején kontrollra, merthogy azt az eredményt hurutosság is okozhatja, és másnap valóban brutál módon betaknyosodott. viszont gyakran bedugul a füle a fülzsírtól, a múltkor a hallásvizsgálat előtt is úgy kellett kimosni neki. azt hiszem, lesz még néhány körünk fül-ügyben is... a középsőt múlt héten allergológiára vittem - igen, kiderült, h allergiás, enyhén, de az -, jövő héten testületi szemészeti vizsgálat vár ránk, aztán húsvét után úgy tűnik, fülészet...
a könyv címe "Én is tudok beszélni 1.", de mivel ebben nincs szöveg, azt mondták a nevtan-ban, hogy ha megszereztem, akkor hívjam fel őket és ők elküldik nekem a hozzá való instrukciót e-mail-ben.
Hát én már több, mint egy hete megrendeltem, de még nem érkezett meg. (Mindjárt fel is hívom őket)
Szerintem ne légy ennyire elkeseredve. A súlyos beszédfogyatékosságot nem lehet nem észrevenni az oviban, azzal nem kerül be normál suliba. Az, hogy most le van maradva még nem a világ. Mik a "tünetei"?
Hidd el nagyon sokat tud fejlődni az intenzív fejlesztés hatására.
A beszédfogyatékos gyerekeknél gyakoribb a diszlexia, diszgráfia, ez valóban megnehezítheti a dolgukat. Plusz ha a beszédértési zavar marad az is nehezíti a tanulást. De ez nem felétlenül lesz így. Még rengeteg ideje van, hogy ezeket behozza.
Én sem látom ilyen sötéten a jövőt, pedig Krisz 5 éves létére még nem lehet vele a GMP-t megcsinálni, mert annyire le van maradva beszédértésben. De fejlődik értelmileg is és beszédileg is. Az fontos, hogy megfelelő suliba járjon, kapjon fejlesztést.
Bár megértem a hozzáállásod, de azért ennyire ne légy kicsinyhitű a gyerekeddel kapcsolatban! Igenis nagy nagy meglepetéseket tudnak okozni, méghozzá pozitiv értelemben. Hidd el, hogy ennyit azért nem jeelnt egy kisiskolás teljestmény... nem tudhatod, hogy mi van belül a fejében, és hogy ez mikor kap szárnyakat!!!
a hrg nem konkrétan beszédfogyatékosoknak van, bár ártani biztosan nem árt. Ez egy fajta "gyógytorna" ill. "gyógyúszás" sokféle tünetet, problémát kezelhet, ha jól csinálják. ez a honlapjuk: http://home.hu.inter.net/lkhrg/
Én minden ilyen kérdés felvetődésekor első lépésként a helyi nevelési tanácsadó felkeresését javaslom, persze biztosan van pár ahol nincsenek a toppon, de összeségében, általánosan elmondható hogy kiindulási pontnak mindenképpen jó.
nekem 2.5 éves a kislányom, lassan fejlődik beszédben, dumálgat, hablatyol szavakat, kis mondatokat mond, amúgy mindent ért, de szerintem egy kis rásegítés kellene neki
Tavaly azt mondták, 1, max másfél év és semmi baj, utoléri a többieket.
DE, a most elvgézett GMP és disz mérés szerint ( ugyebár különbözp területeket mér ) átlagban 4 éves szintjén van a bezsédészlelése, van terület, ahol 6 éves , több olyan van, ahol 3 éves. A logopédus/cicologus néni saját tapasztalatait is elmondta, lévén egy hasonló már felnőtt gyereke. Ha a lemaradást nézem, és kalkulálom, hogy szeptembertől intenzív fejlesztésben lesz része, akkor sem valószínű, hogy a teljes lemaradást behozza. Jobb lesz, biztosan és fejlődni fog, ez nem kétség , de nem tudok szemet hunyni az osztálytársai szárnyaló tempója és az Ő lassú haladása fölött.
Nem akarom áltatni magam, ha mégis jobban alakul, akkor hálát adok, és örülök, de a szakember szerint sem valószínű ez.
Ja, s az, hogy próbálsz vele halkan bezsélni, az nem ad biztos választ. A halláscsökkenés nem abban nyilvánul meg, hogy nem hall, hanem torzítva hall, nem olyan hertz tartományban érkeznek a hangok, ahogyan kellene, ezért a d ből b lehet, a v ből f, a ból o....ezért is van, hogy az iylen problémával küzdő gyerekeknél sokkal több a hangzó ejtési hiba.
A hallása rendben van, legalábbis a logopédiai intézetben a logopédusnője önszorgalomból elvégzett vele pár tesztet, köztük olyat, ahol a fülére tettek hallgatót és vissza kellett mondania a szavakat, és rendben volt. Valamint az utolsó proetz kezelésen is megcsinálták ezt nála...
De fog menni a beszédvizsgálóba is, mert a beutaló már elment, és ott gondolom még jobban megvizsgálják. Én sokat várok az orrmandula kivételtől, mert állitólag nagyon nagyok az oorrmandulái, és az anyja is akkor lett jól annak idején, amikor kivették neki.
Az a baj, hogy mindig annyit kell várni egy vizsgálatra, és eddig teljesen más irányba küldtek minket. Mondjuk nála olyan baj nincsen, hogy ne értené milyen utasításokat kap, a hozd ide a labdát az asztal alól, vagy ott van a kislapát a fa mellett, nem okoz gondot. És bár nemigen rajzol, de a testével tisztában van, a fülcimpától a köldökön át még azt is tudja, hogy hol a gyomra és hol a hasa, valamint hol a légcsöve és merre vannak a belei...
Hát verseket nemigen mond, se mondókákat, de ha énekelve kell valamit megjegyezni, az megy. Rettentően szereti a zenét, és különösen a komolyzenét.
Éppen ma voltunk ayries tornán, azt mondta a nő, hogy szépen alakul a szabálytudata, még nem százas, de sokat fejlődött, és hogy iskolás korra minden rendben elsz. Hát ebben bízom én is meg a szülei is. De azért elcserélném ezt az egészet 20 tüszős mandulára.
Ez tuti? Mármint, hogy nem éri utól a társait? Ha megtanul rendesen beszélni, nem tanul majd könnyebben? Tök jó, hogy állítólag a sokáig szoptatott gyerekek intelligensebbek a többieknél. Meg szebben beszélnek, mert erősebb az álkapcsuk. Az enyém 20 hónapig szopott...
Alice! A te unokádnak sikerült már rendbe hozni a hallását? Otthon nem voltak látható jelei annak, hogy rosszul hall? Csak azért kérdezem, mert én otthon próbálgatom a hallását, hogy messziről halkan szólók neki, mikor háttal van nekem és meghallja, de persze ez nem egy profi hallásvizsgálat. Azon filózok, hogy elvigyem-e egy vizsgálatra, vagy majd a hrg-s felmérésen csinálnak egyet (erről még nem volt szó). Szóval kíváncsi lennék, hogy ügyesebb-e, mióta kitisztították az arcüregét?
Nem véletlen, hogy egyetemet írtam. Én is tudom, hogy nehezen tanulnak, hiszen egyelőre minden nehezen megy. De ez javulhat addigra.
Szuper helyre megy a fiad, Beni fiam is ilyen suliba jár, 10 fős osztály, helyben van minden nap alapozó torna, logopédus, gyógypedagógus és mindez önkori fenntartással. Gyanítom, hogy ugyanaz az intézmény ha Budapesteik vagytok. Beni a Gyermekházba jár.
Nekünk a Beszédjavító volt az első hely ahol mondták, hogy azért lett ennyire rossz az iq tesztje ( 55 ), mert verbális tesztet csináltak egy beszédfogyatékos gyereknél. Megcsinálták a non-verbálist és sokkal jobb lett az eredmény.
Beni fiam is okos ( 8 éves ), de szó sem lehetne "normál" suliról. Krisz pedig érdekes. 5 éves és 19-ig felismeri leírva a számokat pedig senki ( a gyógyped sem ) nem tanította neki. Azt viszont nem érti meg, hogy pl: "ott van a labda az asztal alatt".
Az egyetemet azért írtam, mert az SNI ennek nem akadálya. A magam részéről jelenleg örülök ha Krisz a teljes önellátásra képes lesz ( munkahely, otthon, család ), de a helyzet bíztató.
És nálunk nem elhúzódó nátha okozta, oxigénhiánnyal született, 5 hetes kora óta fejlesztik. Hallását kétszer vizsgálták, teljesen ép.
Engem full hülyének néztek tavaly az oviban, hogy miért nem viszem a kerület legjobb, persze versenyistálló iskolájába, mert hiszen "olyan okos"......
Persze, mehet egyetemre, csak tudni kell, hogy neki/k sokkal nehezebben megy a tanulás, több ideig, több energia befektetés.
Szeptembertől egy olyan iskolába megy, ahol helyben van logopédus, ayres terápia, lovasterápia, úszás, gyógytorna,speciális kézműves fogllakozás,12 fős osztály, mindez önkos fentartású - el sem hiszem - . Mindezidáig én hordtam hasonló helyekre, saját költségen.....
Még a nevtanban említette a logopédus hölgy, hogy a beszédjavítóban a felmérés mellett IQ tesztet, képesség vizsgálatot is végeznek, mert főleg ezeknél a gyerekeknél nagyon fontos tudni, melyik az a terület, ahol jók, amire esetlegesen alapozni lehet a jövőjét.