Azért kedves Hepci, mert 1. Feltételezem, hogy sok borkedvelő nem kíváncsi arra, hogy a "szegényebb" réteg mivel próbálkozik, főleg hogy ők talán nem is tartják boroknak "ezeket" 2. A "szegényebb" (ill. spórolósabb) rétegnek könnyebb legyen megtalálni ezeket az alacsonyabb árfekvésű borokat, ne kelljen végigmazsolázni a "Borok" topikot.
Szerintem ne azt az oldalát nézd, hogy 1-gyel több topikot kell olvasnod, hanem örülj hogy 1-gyel több helyen tudsz az egyik kedvenc hobbidról olvasni!
Vagy mi a gondod még a topikkal?:)
Szerintem külön kellett volna FB1000ig, VB1000ig és R1000-ig (meg S1000-ig, HB1000-ig, DB1000-ig stb). Én azért nem szívesen adok 2-3e Ft-ot egy borért, mert sajnos nincs havi 15-20ezrem borra.
Kedves Bcontact, minek ez a topik, a Borok topikban minden ilyet (is) meg lehetne beszélni, mint már céloztam rá. A Szent István sorozat tagjai amúgy tisztességesek, bár még csak fehéreket (Etyeki Chardonnay, Sauvignon blanc, Irsai Olivér) és rozét ittam. Biztos, ez a CS se rossz, ha nem túl fiatalon palackozták.
"... 990-ért én is tudok igen jókat is, pl. a Thummerer Bertram, már többször emlegettem. Valamivel olcsóbb a Teleki Cuvée, a 2007-es bőven megéri az árát, bár egyesek nem szeretik, mint az olvasható volt lejjebb. A Spar Carpe Diem borok is teljesen ihatóak - többféle is van, Pók Tamás, Takler, Tóth István, Kürti András -, áruk többnyire 990, esetleg 1190. Aztán a Hadobás Pince Szeretni fogsz! sorozatából a vadhoz ajánlott Cabernet Franc-t ismerem 990-ért, az is nagyon jó, a többit nem ittam. Garamvári borai is jók, pl. a Vinárium Egri Bikavér is megéri az ezrest, amennyiért láttam/ittam. A lesence Rt-nek is vannak 1000 alatt iható borai, pl. a Burgundi Cuvée 899 a Tescoban. A nagyrédei Szőlőskertnek is van két 1000 alatti bora, ami megérdemli a figyelmet, a Cabernet Sauvignon és a Cabernet Franc barrique. Mindkettő ezer alatt, 8-900 körül, lelőhelytől függően. A CF-et IWAS olvtárs is kóstolta, lásd az 1000-es hozzászólást, az 1075-ben meg a Kürti-féle Carpe Diemről ír."
Nekem a választék alapján többször is úgy tűnt, hogy értőbb módon van összeválogatva a kínálat az átlagos nagyáruház-nívóhoz képest. Az árak pedig nyilván jobbak, mint általában a kiskerben.
Amúgy sokkal inkább kisbolt párti vagyok. Ott kialakulhat valami személyes kapcsolat, az eladó (esély van rá, hogy ért hozzá) javasol, beszélgetünk róla, stb. Létezik olyan kereskedő, akinél pusztán ajánlás alapján is merek bort venni, mert eddig kb. 90%-ban egyetértettem a véleményével.
Telekinek a Pinot Noirja is jó, s az ezer alatt van.
Fehérből ajánlom Feind olaszrizlingjét. Kicsit drágább a Feind Irsai Olivér - 2008-as évjárat (nem 2007) de az aztán tényleg nagyon jó ár-érték arányban van, csakúgy mint a Feind Cserszegi fűszeres.
Nálad az igazság! El kell menni ismert, vagy akar ismeretlen borvidékre és meglátogatni az olyan borospincéket, ahol még igazi földműves-bortermelő készíti a bort. Ugyanis a nagy és ismert pincészetek profitorientáltak és pancsolnak...
ps> esetleg a szekszárdi borokat kéne kipróbálni... sok köztük a vörös, és talán nem annyira drágák ... Viszont lehet h az 1000-es határ helyett 1500-as határban kéne gondolkozni már ezekhez is... vörösborban nehéz ez a kérdés, no... ... :D
Persze, lehet sznoboskodni, hogy "gere" meg "jó bor nincs boltban", meg hasonlókat irogatni, de ha egyszer valakinek nem telik gere borra, meg nem tud elutazgatni a magángéppel a borospincéig, vagy épp meg kell válogatni, hogy mit mire költ, de ugyanakkor a lehetőségekből a lehető legjobbat szeretné kihozni, akkor sajnos igenis van egy értékhatár.
A gazdagság egyik szintje az, hogy milyen minőségű italokat és ételeket veszel meg. Ilyeneket írni csak azért, mert valaki nem a sokezer forintos villányit akarja, primitívség és gonoszság. Persze, én is szívesebben iszok szeremley rizlinget, de ha egyszer nem telik rá, akkor nem telik rá, ez van.
Az igaz, hogy nehéz ezer alatt "minőséginek tartott" borokat venni, sajnos ez egy drága dolog (éppen úgy, mint a jó sajtok...)... De az nem igaz, hogy nincs olcsó és jó bor. Ha a határ kimenne akár csak 1500-ig, akkor már beférne néhány olyan bor, mint a Nyakas pincészet néhány bora (pl. Irsai Olivér) vagy akár a lágy Figula Zenit, és még sok minden, amik szerintem jó borok (sőt, ahogy most egy árlistát nézek, Gere villányi olaszrizling 1200 ... nem is tudtam h van ilyen :) ). No de a kérdés 1000 forint alatt volt.
Árlista alapján: Vincellér soproni rosé, Neszmélyi cserszegi fűszeres, Borbély badacsonyi rizling... És persze a kisebb borvidékek egyes termékei, a Kunsági borvidékről Frittmann János borai között jónéhány (éééletemben nem hallottam róla, de állítólag "az év bortermelője 2007"...) ...
Ha meg épp borszaküzlet helyett plázákban vagyunk, akkor ott van rengeteg 1000 alatti bor, de hogy őszinte legyek, ezekről azért nem tudok beszámolni, mert ebben az árkategóriában még főiskola alatt beragadtam néhány (szerintem) ár/érték arányban jó borra, és a többit nem próbálgatom... Ezek pedig: fehérből a tokaj kereskedőházas sima hárslevelű/furmint/sárga muskotály, vörösből pedig a BB merlot/cabernet savignon... Az utóbbit egyre ritkábban veszem, átálltam a fehérborokra. Ha egy lágy édeskés fehérbor kell, akkor ezek a borok sztem jók. Ha száraz fehérbor, akkor egy aprócskát többet kiadva, 1200-1400ért a fentebb említett Nyakas/Figula borokat ajánlom.
most ha igy nezzuk, akkor miert ne vennenk tescoban. akkor mar inkabb mondanam, hogy aki bort akar inni, az ne igyon pancsolt olasz meg "chilei" meg hasonlo borokat.