4 db fiatal kacagó gerlém (3 mandarin és 1 babos) eladó/cserélhető. Kettő tojó, de kettőről még nem tudom megmondani milyen nemű. Cserébe érdekelne fekete napraforgó,búza,zab,borsó,köles. Egyben 2000 Ft értékűek.
Szia! Van nekem is egy. Kb 3 honapos. Egész pici volz mikor találta a szomszédom a kupuja elött. Azota etetgetem, most már eszik önálloan. Szabad vagy nem van! :-)
3. Himlő - POX vírus: Terjedését segíti rendkívüli ellenálló képessége, mivel - ellentétben a legtöbb vírussal - a szervezetből kikerülve a külvilágon több éven, sőt, évtizeden (!) keresztül is fertőzőképes maradhat. Ízeltlábúak is terjeszthetik, pl. szúnyogok.
Tünetei:
A vírus jellemzően a hámsejteket támadja meg a bőr vagy a nyálkahártya felszínén, ezzel utat nyit más, mélyebbre hatolni képes kórokozónak, például gennykeltő baktériumoknak. Ezek a himlővírussal együtt már olyan kártételre képesek, amelyek az állat elhullásához is vezethetnek. Ha a vírus a szájüreg nyálkahártyáját támadja meg, enyhébb helyi tünetek mellett is a táplálékfelvétel fájdalmassága súlyos fokú legyengüléshez, lesoványodáshoz vezethet. A fertőzéssel egyidejűleg fennálló A-vitamin hiány nagyban súlyosbíthatja a kialakuló tüneteket. A vírus ritkán ugyan, de betörhet a véráramba is, ilyenkor lázas állapotot, levertséget, majd pár napon belül elhullást okoz.
Gyógykezelése:
Karanténba kell tenni azokat a gerléket, amelyeken megjelennek a tünetek. Naponta többszöri Betadinos ecsetelés fertőtleníti a himlőt, ami majd szépen lassan leszárad. Az A-vitamin hámosít és segíti a gyógyulást, ezért ilyenkor ezt kell kiegészítésként adni a gerlének. Amelyik gerle túléli, többször már nem kapja el a himlőt, védett lesz.
Amit még tehetünk,hogy erősítjük a gerle immunrendszerét, illetve gondoskodunk a megfelelő vitaminokról. Az A-vitamin adagolásával vigyázzunk, mert raktározódó vitamin lévén túladagolható, és így ellenkező hatást válthat ki: a hámszövet túlzott szarusodását és így a folyamat súlyosbodását okozhatja!
Amelyik gerlének a nyálkahártyáján jelenik meg a himlő, arra különösen figyeljünk, mivel kevesebet fog enni.
Készítmények ecsetelésre: Betadine oldat
A-vitamin tartalmú készítmények: Chicktonik oldat, Fokhagymaolaj A D3 E vitaminokkal, Gervit-w oldat, Jolovit oldat 100 ml, Promotor por 100 g