Közép-Amerika az egyik legizgalmasabb, ha nem a legizgalmasabb kontinens. Apró, Magyarország méretű vagy annál kisebb országok alkotják (kivéve Mexikót), melyek mindegyike egy külön csoda. Minden ország legalább annyi meglepetést tartogat, mint fél Európa. Mind közül a legszebb Guatemala, de Costa Rica és Panama is megér egy misét, hogy a Moszkító-partól Hondurasban már ne is beszéljünk. Jöhetnek utazási tippek, a legjobb hostelek és a helyi vezetők címei, valamint utazási élmények. Jó mulatást!
Campeche városa sincs a tervben. Amúgy mit szólsz a tervhez? Egyébként láttál jaguárt a Cockscomban? San Ignacio környékén mi az ami tényleg megéri? Mert ha nem sok akkor kapásból lehetne menni a Cockscomba és akkor Belize csak erről szólna.
A romok mellett szeretnék a természetre és az állatvilágra is fókuszálni. Uxmal még simán belefér Meridából indulva, és pont azok érdekelnének amik nem tömeg turistásak de azért gondolom Palenique és Chichen Itzacsak kötelező látnivaló.
Alakulgat de messze nem végleges. Nagy vonalakban valahogy így gondoltam: Mexikóváros-Puebla-Oaxaca-San Cristobal (innét Palenique és Tonina) majd Comitan és át Guatemala- Huehuetenango- (Lago Atitlan de ez lehet kimarad)-Antigua-(esetleg Rio Dulce)- El Petén- Belize- San Ignacio- Cockscomb -Merida-(talán Valladolid)-és a legvégén Cancun. Sajnos El Tajin nem hinném hogy belefér és Bonampak biztosan nem, ez nagyon kieseik és nagyon kevés az idő.
Akkor tervezek oda 2 teljes napot, több sajnos nem igazán fér bele. Amúgy arra gondoltam hogy inkább az időt a Yucatánból veszem el és ott leszünk kevesebbet. Amint írtad is az annyira ne érdekes és tömeg turistás.
Az ATM az Actun Tunichil Muknal rövidítése, ha esetleg így ismered. Xunantunich pont jó mert útba esik. Hát én is azt gondolom hogy a kevés időbe max ennyi fér bele. Gondolom az időjárás nem fog gondot okozni kb november végére, december elejére érünk oda. A Cockscomban hány napot voltál? Gondolom egy ott alvás mindenképp kell.
Miért nem voltál a barlangban? Utánanéztem sajnos csak vezetővel lehet menni és az 110 dollár per fő, azt hiszem annyit nekem nem ér meg. Melyik romokra gondolsz? Utánnaolvastam a Cockcomb-nak is tényleg egyszerű a megközelítés. Akkor te sátoroztál? San Cristobal-ból megyünk át Guatemalába és Peténből Belize-be (itt csak San Ignacio környéke és a Cockscomb lesz) így a Yucatánra vissza kell menni (Cancunból jövünk haza). Még néztem a Crooked Tree, az is érdekesen hangzik, de ott nem voltál? Van esetleg valami amit még érdemes belevenni Belize-ben?
Lattam majmokat es kozelrol, de ugyanezeket lehet latni Mexikoban es Petenben is, tehat szerintem ez kihagyhato. A barlangban nem voltam de a romok szuperek, plane koran megnezve, szinte mas turistak nelkul.
Cockscomb tok konnyen elerheto es szabadon lehet boklaszni bene, ezert egyik kedvenc helyem volt a regioban.
Sokkal jobb mint Costa Rica draga, agyonhypolt parkjai. A satorozohekyen egyedul voltam, tok jo volt napkozben a kolibriktol zugo fa alatt uldogelni ott. A legtobb turista napkozben latogatja csak par orat, szervezett kirandulassal, aminek szinte semmi ertelme.
Ha jól gondolom ezek közül nekünk a legérdekesebb San Ignacio, innét megnézve Xunantunich és az ATM barlang. Majd Belize City (megéri elmenni Bermudan Landing-be? Láttál majmokat?) és vissza Mexikó. A Cockscomb-ba mindenképp el akarunk menni. A kérdés honnan lehet oda eljutni és mennyire lehet ott szabadon mozogni?
Koszi, utanaolvasok ezeknek. Yucatan es a grandiozus romok azert vonzanak, valamint a vegen ugyis lesz par nap tengerpart (marmint a ket heten felul), szoval ebbol a szempontbol is beleillik a tervbe, bar meg azt sem neztuk ki h pontosan hol.
Mexikovarosba erkezunk, tehat Teotihuacan pl elegge adja magat. Es vissza is innen megyunk, de ez mondjuk nem annyira szempont, barhonnan vissza tudunk repulni a vegen.
Egyelore meg nem nagyon olvasgattam utana, a Mexiko forumban pedig ugye jellemzoen inkabb a milyen a kaja az xy szallodaban tipusi kerdesek mennek, tehat onnan nem leszek sokkal okosabb.
Elozetesen egy Mexikovaros, utana Yucatan korre gondoltam, de a tippjeid elegge felcsigaztak...
Ha csak úgy kb két heted van akkor mit javasolnal? Nem rohanosan, a kevesebb több alapon. Leginkább a romok érdekelnek, minél különlegesebb annál jobb.
Eldőlt az út, állítanám össze az útitervet, lesz 31 napunk. Te hallottál vagy voltál Mexikóváros fölött a Sierra Gorda-ban, a Queretro bioszféra reserve-ben?
El Tajin esik ki leginkabb, de az volt kedvenc mexikoi romvarosom.
Veracruz onnan utba esik Yucatan fele, mikent Villahermosa is, de utobbiban szerintem az olmec szobrok szabadteri muzeuma kihagyhatatlan, es onnan csak egy ugras Palenque is.
Neked kell eldontened, mit paszirozol be 30 napba.
Az a baj hogy közép Amerikába nem valószínű hogy még eljutok valaha így jó lenne az ésszerű határokon belül minél többet látni. És ha Veracruz és Vilahermosa kimarad, jön Oaxaca, Chipas, Campeche, Yucatan majd Belize és Guatemala (Copán is természetesen érdekel)? Mexikóban főleg romok és kultúra, Guatemala romok és természet, vulkánok, Belize pedig állatvilág. Azzal csak nyernénk időt ha Cancunból vagy még inkább Guatemala városból jönnénk haza. Vagy nem jól gondolom?
Ja, es bar te csak 3 orszagrol kerdeztel, a nagy kornek szerintem kihagyhatatlan resze a hondurasi Copan, Peten es Antigua kozotti kiterokent. Igen mas, mint a tobbi maja romvaros.
Ez a teljes kor. De ugye mar 18 hely, pedig sokuk bazis a kornyezo latnivalokhoz es gyakran teljes napnyi utra vannak egymastol. Tehat szerintem 30 napban eleg remenytelen.
Nem biztos, hogy erdemes a 3 orszagot 30 napban eroltetni, max ha csak egy maja korut lenne Cancunbol.
De nekem az impozans maja romokon tul pont a masik resz tetszett jobban.
Puebla, El Tajin, Comitan es kornyeke mind kevesse latogatott de nagyon jo helyek, es Oaxaca es Mexikovaros is szuperek. A hegyes taj is erdekesebb, es ugye erre lathatok a szinesebb nepviseletes bennszulottek is.
Érdekelne bennünket El Tajin és Oaxaca is, ezért gondoltam hogy Mexikóváros-Oaxaca-Chipas-Yucatan-Belize-El Peten majd vagy Cancun vagy Guatemala városból haza. Igazából nem szeretném kihagyni Guatemala hegyvidéki részét sem, de nem tudom hogy kb 30 napba hogy a fenébe férne bele ennyi. Ha Mexikóváros a kezdő és végpont akkor vissza kellene menni Guatemala városból az pedig gondolom jó sok idő. Te hogy csinálnád a kört ha mindhárom ország? Ahogy írtad a korábbi beszámolódban Belize is érdekes és nem kellene kihagyni.