Keresés

Részletes keresés

s189 Creative Commons License 2021.07.18 0 0 4479

Szép napot mindenkinek!

Szeretnék mini kivit termeszteni a közeljövőben.

Ezért kérnék tanácsot.

- Milyen falytát válasszak?

-Öntermő vagy olyat amihez porzó is kell?

-Lugasra futtassam, vagy valami másra?

-Föld

- Mikor kell megvenni?

Stb.

Minden tanács segít!

Gyula20 Creative Commons License 2021.07.11 0 0 4478

A szőrös kivik törzsét minden évben takarom két , három rétegben , papírral.

Idáig a takart törzsekkel nem volt probléma, nem repedtek el.

Az idén tapasztaltam olyan , hogy az új lugasban 8-9 törzs a takarás ellenére megrepedt.

Nagyon megrepedtek , esély sincs a helyrehozatalra .

Vártam velük , mert magoncok és nagy részük az idén virágzott először , / mind fiú /

De közben a megrepedt törzsek alatt igen erős hajtások indultak , van köztük már két méteres is  és

olyan nagyujjnyi vastagak.

Ezekbe oltogattam , de még a régi ,repedt törzset is meghagytam.

Kicsit változott a véleményem a kivi törzsének repedésével kapcsolatban , hiszen még a takart és folytonosan kb. 80 cm

magasságig betekert kivik törzsei is megrepedtek, a földtől vagy tizenöt -húsz cm-re.

Gyula20 Creative Commons License 2021.07.11 0 0 4477

Több mint húsz éve van mini kivi lugasom ,vagy tíz fával de ilyen jelenség még nem volt nálam.

Az idén is szép termés várható.

Előzmény: Olajos 2 (4476)
Olajos 2 Creative Commons License 2021.07.08 0 0 4476

Sziasztok. A mini kivieim termései megbarnulnak később megfeketednek és lehullanak. Mi okozza ezt? 

laca5 Creative Commons License 2021.07.02 0 0 4475

Ja, hogy nem láttál? :-D Itt is így kezdődött pár éve :-(

Aztán elleptek mindent. Ablakokon zárt szúnyogháló stb. Szeretnek a lakásban telelni. Pont a kívinek amúgy nem nagyon tudnak ártani. A petefészkeket szét kell taposni levelestől, a felnőtt egyedeket vizesedénybe lehet jól összegyűjteni.

Előzmény: VeraVictoria (4470)
CBNora Creative Commons License 2021.07.02 0 0 4474

Előbb tisztázzuk, hogy miről van szó.

Ha vándorpoloska, most kelnek a peték. Ha más állat (akár más poloska faj), egyik ekkor, másik máskor, nem egységes.

Addig permetezni se érdemes, míg nem tudjuk, miről van szó, ártalmas-e egyáltalán. A poloskák se mind kártékonyak, kimondottan hasznos is van köztük.

A lombban sok állat telel, kártékonyak is, hasznosak is, a növénynek jó, ha ott van, összességében hasznos a lombtakarás.

Előzmény: Anna vagyok (4473)
Anna vagyok Creative Commons License 2021.07.02 0 0 4473

Az a pete mikor kel ki? Ha csak tavaszra akkor minden levelet ami lehullik osszeszedek es elegetem hogy ne terjedjen tovabb.

Eddig a kivi tovere tettem mint takarast meg hogy etesse ha lebomlik.

Na, ennek vege, ossze fogok szedni minden levelet minel hamarabb.

Előzmény: laca5 (4468)
Anna vagyok Creative Commons License 2021.07.02 0 0 4472

Telefonon van fotom rola de nem tudom hogy kell feltenni, majd a lanyom kesobb megprobal segiteni ebben...

Előzmény: CBNora (4467)
Anna vagyok Creative Commons License 2021.07.02 0 0 4471

Masik nevemen irtam de Anna is vagyok...

Most esik kinnt az eso de kesobb  kimegyek pontosan felmerni hogy hol vannak, mennyien vannak es hogy is tudok permetezni ahogy a link irta.

Nagyon koszonom a segitseget.

Előzmény: VeraVictoria (4470)
VeraVictoria Creative Commons License 2021.07.02 0 0 4470

Nagyon koszonom, lehetseges hogy megis poloska egyik fajtaja lehet/ egyebkent semmifele poloskat a kertben nem lattam eddig de a mult heten ketto darab zold szinut is.

Előzmény: laca5 (4466)
CBNora Creative Commons License 2021.07.02 0 0 4469

Viszont a vándorpoloska lárvája, ami fekete alapon pöttyös, nem repül és nem ugrik.  

Mindenképpen kellene egy kép.

Előzmény: laca5 (4468)
laca5 Creative Commons License 2021.07.02 0 1 4468

Kívin nem nagyon jár semmi. A poloskák viszont fészket raknak rá, már többet is találtam. A levél fonákjára petéznek.

Előzmény: CBNora (4467)
CBNora Creative Commons License 2021.07.02 0 0 4467

Le kellene fényképezni, anélkül nehéz. Pláne kivin, az nem is olyan növény, amiről az ember kapásból sorolja, mi szokott lenni rajta.

Legalább méretet írjál! Kérdés az is, hogy tényleg bogár-e. A bogarak általában rágnak, nem a nedvet szívják.

Előzmény: Anna vagyok (4465)
laca5 Creative Commons License 2021.07.02 0 0 4466

Biztos, hogy nem?

Itt nézd meg a fiatal gennyládákat:

"Sipos Gazda tanácsai, receptje a poloska kártevők ellen | Sipos Gazda" https://siposgazda.hu/blog/szaktanacsadas/sipos-gazda-tanacsai-receptje-a-poloska-kartevok-ellen

Előzmény: Anna vagyok (4465)
Anna vagyok Creative Commons License 2021.07.02 0 0 4465

Nem, nem az....

Tiszta fekete, feher sok-sok pottyel, repul de ugralni is tud a levelen...

Sosem lattam ilyet, igaz hogy a kertemben nincs bogar vagy rovar invazio mert nem permetezek semmit, / a rovarok nem akarnak tulelni, surgosen szaporodni/, azonkivul vannak madarak amik bogarat irtanak...

Csak a leveleken ulnek, illetve a szarakon, a gyumolcson magan nem....

Nincs sok de nem szeretem az ilyen latogatokat, majd jobban utananezek a neten csak gondoltam hogy ti kivitermesztok talan tudjatok hogy mirol van szo...

Erosen hullanak a levelek meg potyog a kivi, az utobbi nem csoda mert roskadasig van a fa amit ugysem tud kinevelni, a  levelek meg talan nem birjak a pokoli forrosagot ami iden van/ valtakozva a hirtelen lehulessel/, 38 fok van napok ora, a kivi a huvoset szereti es nem a tuzo napot.

Locsolok rendesen de valahogy furcsa ez az egesz.

Olyan jol indult a szezon iden is de eltolodott.

Lehet hogy a forrosag hozta a bogarakat?

Előzmény: pupákdézi (4464)
pupákdézi Creative Commons License 2021.07.01 0 0 4464

Nem ilyen zöld vándor poloska? Vagyis annak valamelyik fejlődési stádiuma?

https://hu.wikipedia.org/wiki/Zöld_vándorpoloska

Előzmény: Anna vagyok (4463)
Anna vagyok Creative Commons License 2021.06.30 0 0 4463

Kerdesem lenne..

A kivim friss zold again megelentek olyan fekete  bogarak feher potttyokkel vagy foltokkal, eleg sok. Ulnek rajta es szivjak a nedvet.

Ez milyen bogar? Valahogy nem talalom a neten, orulnek ha valaki fel tudna vilagositani es  arrol is hogy mi a teeendo ilyenkor, mit tudok csinalni.

A kiviken nem latom/ egyelore/....

Napok ota forrosag van, lehet ehhez koze?

dani64 Creative Commons License 2021.06.15 0 0 4462

Elvileg igen, ha egy időbe  esik a virágzásuk  mert a "golden kivi" az tágabb fogalom ,több sárga változat is került be főleg az olaszoktól meg kitudja még honnan  (aztán majd később derül ki melyik volt zsákbamacska)  .Nálam az idén  szinte egyszerre  virágzott a hayward és a sorelli (papírforma szerint van 10 nap eltérés köztük  ) viszont a sárga porzós amit nem annak vettem (átverés) elvirágzott akkorára .Tettem el belőle virágokat a hűtőbe de nem volt rá szükség mert a tumori pótolta.  

Előzmény: Olajos 2 (4461)
Olajos 2 Creative Commons License 2021.06.14 0 0 4461

Köszönöm a valadszat. Megtudna mondani hogy a tomuri jól porozza a golden kivit? 

Előzmény: dani64 (4460)
dani64 Creative Commons License 2021.06.14 0 0 4460

Mikor beindul akkor csak a fővirágok nyílnak ki ,ha megfigyeled a mellék virágok csak majd később egymást követően és jó eséllyel lefedik az egész virágzási periódust. Viszont előfordul hogy a termős is hoz mellék virágokat ,no azok már nem biztos hogy kapnak elég megporzást és ezért aprók maradhatnak, azokat érdemes leválogatni. De erre majd magad is rájössz ha lesz többéves tapasztalatod.        

Előzmény: Olajos 2 (4456)
dani64 Creative Commons License 2021.06.14 0 0 4459

A jennynek kellene legyen bibéje. Ez porzós virág valóbban mint fretty9 is említi.(valószínű egy magonc ) De ha még az is lenne gyorsan oltsd át mert  a jenny termése  hitvány, apró és erősen szőrös.  Nekem volt de már régen átoltottam.

Előzmény: evodia2010 (4454)
Anna vagyok Creative Commons License 2021.06.13 0 0 4458

En az ontermekeny kiwirol csak azt hallottam hogy alig van rajta termes igy meg sem probaltam olyat nevelni.

Orulnek ha valaki emlitene olyat ami  tisztessegesen terem is....

Előzmény: evodia2010 (4457)
evodia2010 Creative Commons License 2021.06.13 0 0 4457

Elvileg létezik öntermékeny Jenny (?), legalábbis youtube-on látni.

Én a praktikerben vettem külföldi származással. Tehát nem a jófogásról...

Át lehet oltani Haywardra? Zöld a zöldbe?

Előzmény: fretty9 (4455)
Olajos 2 Creative Commons License 2021.06.13 0 0 4456

Üdv. Kinél hogy virágzik  a hayward tomuri páros?

Nálam a tomuri 1000 rel virágzik már de a hayward csak most kezd. Lehet ebből még probléma? 

fretty9 Creative Commons License 2021.06.13 0 0 4455

Ez porzos virag.Ha mind ilyen akkor csak a szokasos.Vegyel Haywardot.

Előzmény: evodia2010 (4454)
evodia2010 Creative Commons License 2021.06.12 0 0 4454

Jenny "öntermékeny" kivi virága.

Lesz belőle valami termés vagy gyarapítom a csalódottak táborát?

Több virág van egy csomóban...

Viszont a kókadtak sem hullottak le eddig.

Gyula20 Creative Commons License 2021.06.08 0 0 4453

Köszönöm, oltottam még négy cserepes kivit is ,ezzel a módszerrel .

Majd kiderül .

Előzmény: laca5 (4452)
laca5 Creative Commons License 2021.06.06 0 0 4452

Kívánom hogy sikerüljön belőle legalább valamennyi.

Én mondjuk visszavágtam a beillesztés felett, ahogy szőlőnél szokás, lehet, hogy nem is pontosan neveztem meg az oltásmódot.

A megeredési arány sem volt magas, tavalyelőtt 3/1 de az sem élte túl a telet, tavaly kb 5/1 de az él. 

Kifakadni többnyire ki szokott de utána elakad. 

De szőlőnél is ismerjük hogy nehezebb pálya termés melletti oltás kinevelése, talán te sikeresebb leszel.

Majd írd meg.

Előzmény: Gyula20 (4451)
Gyula20 Creative Commons License 2021.06.05 0 0 4451

Ma oltottam 5 db. kivit . Az általad leírt módszerrel.

Alvó hajtás- héj alá , hát nem volt egyszerű , éppen,  hogy hozzáértem

a ujjnyi vastag zöld hajtáshoz , már el is vágtam.

Az elsőt így oltottam.

A többinél már óvatosabb voltam , nem vágtam el a zöldet.

Valami ilyesmire sikerültek:

Előzmény: laca5 (4449)
Olajos 2 Creative Commons License 2021.06.05 0 0 4450

Üdv kora tavasszal szórtam szét a hayvard kivieim köré műtrágyát. Azóta rengeteget esett. A kérdésem az hogy most kaphatnak petisot? 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!