Köszi! Nálam is van mély almon,de a rácsosnak lényegesen egyszerűbb a takarítása és ez kb.100 nyúlnál nem utolsó szempont.Mivel dolgozunk, a fiam suliba és a helyük minden nap takarítva van.Így is napi másfél órát vesz igénybe a nyúl,+ a többi állat. Attól,hogy a nyulaid megfáztak,nem hiszem,hogy tartanod kell,mert írod,hogy tettél alájuk "pihenődeszkát".Én még + fiaztatóládát is tettem be,hogy belemenjenek,de a bak abba piszkol,így kivettem.Csak a ládába járt a dolgát végezni.Egyébként nem csak mende-monda,hanem valós,hogy a nyúl jobban bírja a száraz hideget,mint a meleget. Természetesen mindent elkövetek azért,hogy a hideg okozta esetleges károkat enyhítsem.Egyébként nálam még a törpe nyúlak is kint vannak és tegnap előtt fialt is az egyik,de ha jó az anya,tép elég szőrt,akkor semmi gond.Ráadásul teljesen zárt ólban vannak és még a helyük is fóliázott. Az evésükről annyit,én is úgy vagyok vele mint Te ,hogy életükben próbálom a legjobbat adni nekik.Szeretem őket,de a húsukat is.Azért elég sokat elvisznek tőlem,tehát ezzel nem csak én vagyok így.
Szépek a nyulaid. A rácspadozat híve nem vagyok, de én is kénytelen voltam befogni egy emeletes ipari ketrecet. Remélem ezekben a nagy hidegekben, minuszokban nem fáztak fel, mivel a faházban is hideg volt, ahol a ketrec van. A rács 3/4-ét lefedtem farost lemezzel. Nem tetszik, jobban szeretem a másik ketrecet aminek fix padozata van és szalmával almolok.
Sokan idegenkednek a nyúl evéstől, mert azt mondják annyira aranyos állat, nem tudnák megenni. Sok bírálatot kapok ezért, mert levágom és megeszem. Azt mondják, olyan mintha kutyát és macskát, tengeri malacot ennénk. Azokat a nyuszikat amiket felneveltem, egy kicsit nehéz volt először levágnom, valahol sajnáltam őket, hozzám nőttek. De a húsát szeretjük, egészséges, finom. Ezen az alapon a csirkét sem kellene megenni, mert olyan mintha papagájt, kanárit ennénk. :-DDD Úgy vagyok vele, hogy az állatok amiket felneveltem, addig jól éltek, rendes körülmények között. Nem mint a nagyüzemekben áldatlan, minősíthetetlen körülmények között tartott, nevelt, csak tápokkal felfújt jószágok!
Ennek a baknak komoly férfias pofija van..én meg még nem csináltam a szineske alomról képet..mindig sötét van, mire hazaérek..azóta megnőttek. Szerintem a házinyulas hirdetést vaalami étel meg konyha fórumon kéne feltenni.. elolvassák a receptet és vesznek hozzá egy nyuszt, mert folyik a nyáluk.
Szia! Tapasztalatom szerint 2 kilósan a legideálisabb levágni... "S annak vannak előjelei a nősténynél, amikor fel akarja venni a bakot."...konkrétan ha bak "jókor" próbálkozik akkor simán hagyja és kész...ha "rosszkor" és még rámenős is,akkor megpróbál a nőstény odébbállni esetleg "morog" hogy hagyja már békén és ha ezt sem érti akkor bizony komolyan össze is tudnak bunyózni.
De 2 bakot sem tanácsos egy helyen tartani ha már ivarérettek mert hallottam már olyant,hogy rivalizáltak és bizony egyik kiharapta a másik "mogyoróit"
Kajával kapcsolatban: a sajátjaink ha buzát,kukoricát...stb. bekeverek a tápba,csak a tápot eszik meg. Fűnyírás idején(novemberig) naponta sok-sok füvet kaptak, és minden nap konyhai maradékokat is esznek(zöldség,gyümölcs....)ezeket szeretik a legjobban. Széna mindig van előtük,nameg a friss víz.
ha visszaolvasol,a legelején tettem fel képeket,a kertec nem zárt(férjem csinálta,én festettem le), most hogy ilyen hideg van,betettük az elletőládákat és szénát is tettünk bele. Nem fagynak meg :)
Tegnap este megérkeztek a Német világos nagy ezüst nyulaim. Nagyon szépek. Fültetováltak, a törzskönyvet majd küldik utánuk. Majd csinálok képeket és felrakom.
A telipadlós ketreceket felénk valamerre meg lejtetik, így a vizelet kicsurog belőle. Én csak a frontot csinálom rácsosra, a másik 3 oldala zárt, mivel ez a ketrec télen is a szabadban van. Sőt a képen látszik jobb oldalon szellőző, azt is befedtem. Csinos az a nyúlház amiről raktál fel képet, ha jobban gépesítve lenne a műhely, akkor én is gyártanék olyant. Csak fantázia kérdése.
Jó dolog a ck lap. Magam is használom, a műhelyem falát borítottam vele. Maradt is valamennyi. Én is azon gondolkodtam, hogy ezt teszem a ketrec aljára. Hátul nemtudom van-e értelme a nyitvahagyásnak. A mostani ketre hátsó negyede rácsos, de a nyulak rendszeresen oda is tolnak szénát az alomból, s így piszkítanak rá. Eredmény: a vizelettől a széna összefagy, s olyanná válik, mintha bepadlóztam volna az egészet. Hetente egyszer takarítok. Nyáron többször kell majd. Ahol voltam, a régebbi nyúlásznál, ott csak telepadlós ólak vannak, s télen csak kéthetente takarít. Kb. 40 éve foglalkozik nyulakkal.
Megmértem őket. 1,9-2,2 között mozognak. Ahogy nézegettem, 3 bak, 1 nőstény. Érdekes, hogy a legnagyobb a nőstény. Közben beszéltem egy ismerőssel, aki már régóta tart nyulakat, s azt mondta valamelyik este eljön, s ő is megnézi őket, mert szerinte ezek még kicsik ahhoz, hogy komolyan gondolják a párosodást. S annak vannak előjelei a nősténynél, amikor fel akarja venni a bakot. Mindenesetre azt mondta készítsek alami ólat. Néztem az ő nyulait, van neki 14 db., 3-4 van egy ketrecben. Volt olyan ketrec, hogy egy bak volt 3 nősténnyel. Kérdeztem nem gond-e, de azt mondta most hideg van, ilyenkor nem nagyon akaródzik nekik a párosodás, de úgy is észreveszi, ha a bak elkezd kergetőzni, s akkor majd különrakja. Ameddig a nőstényen nem jelentkeznek az ivarzás jelei, addig hiába tipródik a bak. ( szerinte ). Mindegy, van deszkám,gépem, valamennyi kézügyességem, valamit összerakok. Az általad gyártott ketrec tetején lévő füles pohár az önitató része? :))))))))))))
Ja egy javaslat. Én az új ketreceim padozatához CK lapot fogok használni, nem szívja be a nedvességet, vizeletet, jól tisztán tartható. Én nem vagyok híve a rácspadozatnak, bár van egy 4 szintes ipari ketrecem is, de ebben is lefedtem a rácspadozat 3/4-ét.
Sok sikert a ketrec építéshez. Az első ketrecemet én is magam építettem, csak deszka, léc, drótháló és csavarok kérdése. Persze egy kis kézügyesség is kell hozzá. Én nagyon élveztem és azóta is büszkén nézek rá. Folyamatban van újabb ketrecek gyártása.
Szervusz! Sejtettem, hogy szét kell szednem őket. A gond az, hogy nincs plusz ólam. De én vagyok a hibás, mert hallgattam az ismerősömre, akitől az ólat kaptam, ugyanis azt mondta, nem kell másik ól, mire szaporodnának úgy is levágom őket. Most azonban valami ól félét össze kell ütnöm. A takarmányozás nálam úgy történik, hoy felesben keverek be nekik tápot és árpát, ehhez kapják a szénát, s a tescoban szedek össze mindíg egy csomó karalábé zöldet, amit leszednek az eladók, s összegyüjtik egy ládában. Ebből kapnak valamennyit naponta. KEvertem már be nekik kukoricát, napraforgót, meg búzát is a táp közé. Ezt is megeszik, kivéve a búzát. Azt egy az egyben otthagyják, így nem is eröltetem. De a legjobban a fele táp, fele árpa vált be. Igazából nem tudom most hány kilósak, de ma megnézem melyik milyen nemű, s lemérem őket. Spekulálok, hogyan kellene megjelölni őket, mert teljesen egyformák, még színre is. Majd valami festékpöttyöt teszek rájuk. A fiúknak kéket, a lányoknak rózsaszínt. :)))) Azt is olvastam a neten hogy van ahol már 2-2,2 kg körül vágják őket, de legjobb az íze 2,5 kg körül. Nem tudom, nekem így 2 kg-osan is nagyon picinek tűnnek. Még nem tudom megtartsak-e egy anyát szaporításképpen. Mikor nézem őket, kedvem van hozzá, mert ritkamódon kíváncsi, bohóc kis állatok. De most pl. mennem kell valami ólfélét csinálni. Meg az a baj, hogy a kamrát, amiben vannak, nyáron szét akarom szedni, s akkor aztán az udvaron kellene valami féltetőt szerkeszteni nekik, de tartok tőle, hogy a következő télen befagy a fenekük. Megyek, megmérem őket, aztán majd leírom az eredményt. A válaszodat köszönöm.
Nem olyan rossz a helyzet, ne add fel, fel a fejjel. A nyuszik 14 hetesen már ivarérettek, szerintem még csak próbálkoznak, de ivar szerint szedd szét őket. Én is kinn tartom a nyulaimat, nálunk is hideg van. Az, hogy mennyire fejlődnek, nagyon sok mindentől függ, persze ez is befolyásolja. Mivel etetsz? Nagyon befolyásolja a takarmányozás. Az az érték, a 12-13 hetesen elért 2,5 kg-os testsúly intenzív tartási és takarmányozási körülményekre vonatkozik. Én abrak keverékkel etetek, zab, tritikálé, árpa, télen egy kis kukorica és ehhez keverek be tápot. Réti széna és télen alma, répa. Tavasztól őszig szedtem nekik a zöldet. És hetente 1x-2x száraz kenyér. Nálam 14-15 hetesen elérték a 2,5 kg-ot. Keverék nyulaim vannak és nem hibrid fajták. Ha tudok még valamiben segíteni, akkor írj nyugodtam.
Boldog, s nyúlban szapora új évet mindenkinek! Szervusztok! Tanácsért jöttem a topicba, mint egy 0-ról induló, de egyik nap lelkes, másik nap morozus lelkületű ember. Történt ugyanis, hogy egyik ismerősöm rábeszélt még novemberben 4 db. kb. 5 hetes nyuszi nevelésére. Még egy favázas, palaoldalú ketrecet is adott. Meg tanácsokat, mivel valamikor ő is tartott nyulat. ( a 4 nyúl nem az övé, hanem egy ismerősé volt, akinek az a hobbija, hogy kisállatvásárokon mindenféle állatokat vesz párban, s otthon nézegeti őket.) Így vette a nyúlpárat is, amelyek hoszúfülű, szürke, megnemmondom milyen fajta nyulak. Aztán ezek szaporulatát elajándékozta. Hát én azota nevelgetem őket, innen is, onnan is ellesett tanácsokkal. Most viszont gondban vagyok. Kb. 2 kg-osak lehetnek,s olyan 14 hetesek. ( ma olvastam a neten, hogy ennél már többnek kellene lenniük ) Lehet azért nem nőnek annyira, mert az udvaron lévő kamrafélében tartom őket, ott pedig most éppen elég hideg ( fagy ) van. De bírják! A lényeg, hogy kinn bogarásztam a műhelyben, s arra lettem figyelmes, hogy kergetőznek, majd az egyik elkezdte kufircolni a másikat. Most nem tudom, hogy egyenlőre csak gyakorolgatnak kamaszosan, vagy komolyan gondolják, s sűrgősen válasszam szét a nőstényeket a hímektől?
Hű az is szép változatos.. Nálam is lett..első alom az új apától- fehér anyámtól...még nem zargatom..majd megszámolom nézem..
Be vagyok havazva rendesen..lóti futi, meló, fejvesztett kapkodás..még egy fám sincs..se sütike..se fene.. bedöglött a tv..a fiam benyomta a lemezt ferdén a cd-lejátszóba..azóta ajtó se ki..se be...ajánkékok sehol... Ások egy árkot és belefekszem...
A 8 fióka színe úgy alakult, hogy 1 fehér, 3 sötét és 4 sötét fehér tarka foltos. Azt majd meglátjuk, hogy a sötét bőrszínből milyen szőr lesz, mivel egyenlőre csupaszok.
A fotókat nagyon várom az állományodról, kíváncsi vagyok rá. Sok sikert és jó munkát kívánok, azért, ha van egy kis időd, akkor nézz be és adj egy kis életjelet magadról!
gratulálok! És köszönöm hogy ránéztél az olvasdmányra. Sajnos a december nálam full..minden téren.. Keveset leszek erre..de majd .. Viszont tervezem, hogy lefotózom és -majd egyszer- ..felteszem a nyusziimat..mert ez most haláli. Az utolsó olyan alom..amit vittünk bakhoz..máshova. Van két fekete, két fehér, két vörös meg két pöttyös foltos az alomban. Szinkavalkád..sztereós.. Békés boldog ünnepeket..!!!!
Az éjjel járt nálunk a Mikulás bácsi, kicsit megkésve, de ide ért, biztos sok helyre kellett mennie. Szóval hozott nekünk 8 kis nyúlfiókát! Lefialt az anyanyulam.