www.vifi.hu Egy új, a vallásokkal, hittel és szekularizáció fogalkozó hírportált indítottak útjára a napokban VilágiFigyelő néven. "Tárjátok ki az ablaktáblákat, hadd jöjjön be több világosság" Goethe
szeretnék már nyugodtan élni, nem aggódva megérdemlem -e az életet, mert nem feleltem az írottaknak. /amibe eddig tudomásom szerint többen belehaltak, de tanúkénti kihallgatásuk ellentmondana az állításuknak, amivel az általuk inditható Isten elleni per, okafogyottá vált. Ezért kezelendő betegségként az istenítisz, ami mellék hatásként mint jelenség a homoszexualitást is felmutatja.
A sajnálatod és véleményed semmiben nem releváns ( a "széles úton"haladók mindig sajnálattal tekintenek arra, aki nem ugyanazt az utat járja, még egy másik "széles út"-on haladóra is, véleményük pedig csak önigazolás)
Tanulmányozd az intelligenciát, aztán meglátod az igazságot azzal kapcsolatban.
Az IQ az intelligenciának töredék hányadát tudja csak mérni és tükrözni.
Bármelyik pszcihológiai alapműben találsz erre információt.
Nem igazolni kell az igazságot, hanem tanulmányozni és aszerint élni.
A bizonyítások és igazolások a "széles út" tartozékai:), mindenki aki azon jár, a mellette haladó másikat eleve igazolásnak és saját viselkedése helyénvalósága bizonyítékának tekinti.
korábban felmerült, hogy a vifi.hu közöl-e korrekciókat vagy kiigazításokat, vagy follow-up-okat a cikkekhez. jeleztem, hogy nem zárkózunk el előle, ugyanakkor nincs lehetőségünk nyomozni, és lekövetni minden egyes ügyet.
ha valamiről tudunk, akkor bekerülhet a cikkbe utólag. példák:
"Az, hogy a statisztikában növekvő mennyiségekhez eleve valamiféle pozitív értéket rendelnek. Itt az a gondolat fundamentálisan hibás, hogy a Nobel díj vagy magasabb végzettség illetve a magasabb IQ az bármiféle pozitívumot rejtene magában, "
ha neked ez kérdéses, akkor sajnállak.
" ráadásul az IQ és az intelligencia nem erősen korrelált."
igazolás?
"Végezetül teljesen nyilvánvaló, hogy minden mennyiségi növekedés bármiféle paraméterben a dolgok lényegét tekintve ( ami Istennel kapcsolatos) éppen hogy semmilyen előnnyel nem rendelkezik"
Nem csak a részletekkel ( a bizonyítás részleteivel) van gond.
Ennél sokkal nagyobb probléma az elméleti alapok teljes hiánya.
Az, hogy a statisztikában növekvő mennyiségekhez eleve valamiféle pozitív értéket rendelnek. Itt az a gondolat fundamentálisan hibás, hogy a Nobel díj vagy magasabb végzettség illetve a magasabb IQ az bármiféle pozitívumot rejtene magában, pusztán saját esszenciáját tekintve, vagy a kettő pozitív korrelációja is mutatna valami előnyt bármelyik korrelált tényezőt viselő csoportnak.
Még alacsony IQ-val is belátható, attól, hogy valami növekszik vagy magasabb, attól az lehet éppen negatív dolog is ( dohányosok száma, depressziósok száma, rákos sejtek mennyisége egy daganatban... ).
Attól, hogy valaki magasabb szinten kvalifikált, attól lehet sokkal nagyobb gazember ( és a valóságban a fehérgalléros bűnözést vizsgálva / a sokszor törvényesített lopásra és kizsákmányolásra különös tekintettel / erre a következtetésre juthatuk).
Ez pontosan ugyanúgy igaz az IQ-ra is, ráadásul az IQ és az intelligencia nem erősen korrelált.
A vallásosság, mint saját vélekedés egy attitűdről nincs korrelációban azzal, amit ténylegesen istenhitnek kellene nevezni ( már Jézus is felhívta a figyelmet, hoyg nem az jut be a mennyek országába, aki mondogatja, hogy uram! uram !, hanem aki megtartja az Atya parancsait. )
Végezetül teljesen nyilvánvaló, hogy minden mennyiségi növekedés bármiféle paraméterben a dolgok lényegét tekintve ( ami Istennel kapcsolatos) éppen hogy semmilyen előnnyel nem rendelkezik ( tágas a kapu és széles az út, amely a romlásba visz, sokan bemennek rajta, szűk a kapu és keskeny az út, amely az életre vezet, kevesen vannak, akik megtalálják).
Lehet, hogy csak egymástól tanulják a szőrszálhasogatást a másik fél argumentumaiban, de amikor az övékében kezdenek el hasogatni, akkor a szokásos agresszív replikák jönnek csupán. Az már kínos, az más nem menő - nehogy már pont az ő argumentumaik legyenek kitéve a szőrszálhasogatásnak. Hát hová jut a világ!? :)
Nem értem a kifogásaidat annak fényében, hogy amikor ideveted a "tudósokat" (csak így, lazán, általánosítva), akkor csöppet sem zavar, hogy milyen módszerrel operálsz. Majd amikor arra kérdezek rá, hogy vajon kik is ezek a tudósok, akkor idemaszatolsz valami ködös definíciónak is ócseny halovány akármit és hasraütéses mennyiségi dolgokat ("nagy részük"). Egzakt módon nem megy valószínűleg. :)
Szoktál is. Ennél "jobbakat" is. Mint például, amikor ex has kinyilatkoztatod, hogy a belinkelt szövegben olvasható vallásosak műveltlen újgazdagok. Igaz, hogy nem támasztod alá, de minek is az egy ilyen nagyformátumú vagánynak!? :)
egyébként az sem tök ugyanaz, hogy az egyetemi végzettségűek között milyen a vallásosok és nem vallásosok aránya, illetve, hogy a vallásosok és a nem vallásosok körében mennyi az egyetemi végzettségúek aránya. az meg pláne nem, hogy a vallásosok és az egész populációk között mennyi az egyetemi végzettségűek aránya.
namost elég egy kicsit más országot, másik szektát venni, és mondjuk a vallásosság egy kicsit más tesztjét venni, valamint az egyetemi végzettséget máshogy venni (pl BS vagy MsC) és máris akármi elképzelhető.
1) ez egy hivatkozás nélküli idézet. ilyet én is tudok írni 2) az ausztrál keresztények és amerikai mormonok lehetnek speciális esetek. én az egész USA-ra vonatkozó statisztikát hoztam.
egyébként az amerikai mormonokról eddig is tudtam, hogy van ilyen trend. meg a zsidóknál is. de ezek speciális esetek.
ettől még a hülyeség és az alacsonyabb képzettség korrelál a vallásos hittell. egyszerűen vannak olyan egyházak és szekták, amelyek vagy favorizálják a magasabb fokú képzést, vagy pedig valamilyen néphez kötődnek, amely favorizálja, stb. több speciális kis effektus számba jöhet, ami azonban a nagy globális effektust nem cáfolja meg, és meg sem fordítja.
"In Australia, 23% of Christian church attenders have earned a university or postgraduate degree, whereas the figure for the general population is 13%. Christianity is the predominant religion in Australia, although adherence is falling. (…) In the US, religiousbehavior also increases with education level, according to raw data from the 2004 General Social Survey, which indicates that 30.4% of those with a graduate degree attend religious services weekly or more, a statistically significant proportion, higher than any lesser educated group. Further the group with the highest percentage of “never attending” was composed by those with only a high school education or less. Studies of Mormons in the US also display a high positive correlation between education levels and religiosity. Survey research indicated that 41% of Mormons with only elementary school education attend church regularly. By contrast, 76% of Mormon college graduates attend church regularly and 78% of Mormons who went beyond their college degrees to do graduate study attend church regularly."
a te felmérésed gazdagág és vallásosság közötti korrelációról szólt. innen spekulált oda, hogy hát mivel a gazdagság és a tanultság is korrelál, ezért a tanultság és a vallásosság is.
az én statisztikáim viszont azt mutatják, hogy az IQ, a tudósnak levés korrelál a hitetlenséggel.
de ráadásul a felsőfokú tanulmányok közvetlenül is korrelálnak a hitetlenséggel.
tehát közvetlen adatok, és erősebb összefüggések cáfolják a te gyenge spekulációdat. mert a gazdagság és tanultság közötti korreláció sokkal gyengébb, mint a tanultság és tudósnak levés, valamint a tanultság és az IQ közötti korreláció.
És még nekem ajánlod, hogy nézzek utána a forrásoknak? Ilyen érvelés után??? Te viccelsz. :)
"aha, bezzeg a tanulkatlanság és tanultság, az fontos dolog."
Van annyira fontos, mint az IQ és a vallástalanság közötti kapcsolat fontossága. Ha azok között kimutatható korreláció, akkor nehogy már kétségbevonjuk ezt. Lehet, hogy nem magas az IQ-juk, de a végzettségük viszont az. Ugyanakkor nyolc általánost végzett tudósból egyre kevesebb van. Tehát ha feltételezhető, hogy a tudományos életben játszott szerep egyik igazán jelentős előfeltétele a megfelelő iskolai végzettség megszerzése, akkor az a fura helyzet áll elő, hogy az összes tudós potenciálisan nagyobb hajlandósággal rendelkezik a vallásosság és a vallásgyakorlás iránt, mint ahogyan az a végzettség és a vallásosság mértéke közötti összefüggésből kiderül. :)
Nem mellesleg pedig a személyes tapasztalataim nem nagyon támasztják alá ilyen módon az itt citált kutatási eredményeket.
A minden áron való győzni akarás, a másokon való felülkerekedés vágya elterjedt emberi tulajdonság.
Hátterében a félelem áll, ez pedig mindent elsöprő érzés, különösen, ha nem tudatosul ( és nyilván nem tudatosul hiszen akkor meg lehetne gyógyítani).
Ugyanerről a tőről fakad és hasonló mechanizmusú az igazolási igény burjánzása is, mások véleményének felhasználása saját véleményének (és saját nagyszerűségének) alátámasztására : a tudósok IQ-ja magas és vallástalanok, tehát ha valaki vallástalan, az - hibás következtetés alapján ugyan de hízelgően becsapósan - nyilvánvalóan intelligensebb és nagyszerűbb és kiválóbb, mint aki vallásos.
A félelem gyógyítható, és jobb is lenne kezelni, mert brutális testi és lelki hatásai alakulnak ki :)
"az én forrásom szerint a tudósok, az értelmiségi elit egy nagy része, roppant mód vallástalan"
i) Az értelmiségi elitnek nem "egy nagy része", hanem egy része csupán az itt említett csoport.
ii) Megfoghatatlan az értelmiségi elit besorolás, amelyben ismét csak a személyes szimpátia dönt.
iii) Milyen tudósok? Tudósok ex has? :)
"továbbá az IQ és a vallásosság között negatív korreláció van."
Ezért kifejezetten szerencse, hogy az IQ valójában semmitmondó a jelen téma esetében.
"tökéletesen összeegyeztethetőek úgy, hogy a műveletlen, újgazdag réteg a vallásos."
Látod, ha kimennél a valós életbe és nem a polcról szereznéd be a "tudásodat", meglepődnél. :)
Értelmiség és vallásosság...
"In Australia, 23% of Christian church attenders have earned a university or postgraduate degree, whereas the figure for the general population is 13%. Christianity is the predominant religion in Australia, although adherence is falling. (…) In the US, religious behavior also increases with education level, according to raw data from the 2004 General Social Survey, which indicates that 30.4% of those with a graduate degree attend religious services weekly or more, a statistically significant proportion, higher than any lesser educated group. Further the group with the highest percentage of “never attending” was composed by those with only a high school education or less. Studies of Mormons in the US also display a high positive correlation between education levels and religiosity. Survey research indicated that 41% of Mormons with only elementary school education attend church regularly. By contrast, 76% of Mormon college graduates attend church regularly and 78% of Mormons who went beyond their college degrees to do graduate study attend church regularly."
"Nem söpörtem le, hanem mutattam egy másik, ellentétes forrást. Erre írtad az újgazdag és műveletlen címkézést."
nem, nyuszómuszó. a te forrásod és az én forrásom összeegyeztethető, és meg is mutattam hogyan.
a te forrásod szerint sok fiatal gazdag fordul a vallás felé.
az én forrásom szerint a tudósok, az értelmiségi elit egy nagy része, roppant mód vallástalan, továbbá az IQ és a vallásosság között negatív korreláció van.
ellent mondanak ezek egymásnak?
a fenét.
tökéletesen összeegyeztethetőek úgy, hogy a műveletlen, újgazdag réteg a vallásos.