Ezen Rovat az Ostoba közterületelnevezések nevű topikomnak az antipódusa .Írj bel- és külföldi vicces , szép , meghökkentő , aranyos és érdekes közterületi avagy földrajzi elnevezéseket .Bon courage !
Lehet, hogy nem igazán vicces, de tény, hogy Szentendrén az Arzén utcán át is vezet az út a Temető utcához. (N. B. Az előbbi utca elnevezése személynévre utal.)
Voltam benne . Kemend és Ollár összfolyásából jött össza a Zalában. Benne Dollár nevű kocsma egy szál sem . Dob ( belszlovéniai falu ).Ezen kereszt ül lehetett valaha átmenni Triesztbe , ma kikerüli a sztráda .
Ma mondta drága kolléganőm, hogy a legviccesebb helységnév a Kemendollár. Közzéteszem, bár nem értek vele egyet. (Ez Hybbe falu nevéről jutott eszébe, ahol Balassit eltemették.)
A Párizsi körút egyik tábláját lecserélték, mert már lekopott: PARIZER KÖRÚT (nem tudom, hogy figyelmetlenségből vagy műveletlenségből rakták-e ki, netán valami egyetemista akcióművészeti kommandó alkotása)
Nyilván a Kétfarkú Kutya partizánkodott megint. Egyszer egy hétig a Gogol utca is Google utcára volt átragasztva.
Tiszaugon egy kicsi (Kb. 2-4 kapu nyílik rá), rövid utca, ami nádasba torkollik:
Zsák utca.
Szegeden:
A belvárost körülölelő utat híresen azokról az európai városokról nevezték el, amelyek a nagy árvíz után Szegedet támogatták, így van Moszkvai krt., Londoni krt., stb... A Párizsi körút egyik tábláját lecserélték, mert már lekopott:
PARIZER KÖRÚT
(nem tudom, hogy figyelmetlenségből vagy műveletlenségből rakták-e ki, netán valami egyetemista akcióművészeti kommandó alkotása)
Szolnok mellett (a történelmi sóút mentén) egy kidölt majorsági épület: Pokoltanya. (térképen is rajta van, szóval nem újkeletű)
Szintén Szeged (csak már a Tiszántúlon :)): Kockaház utca És tényleg kockaházak állnak rajta (vagy a szélén? hm....). Ez azért is vicces, mert az egész városrész kockaházakból áll, szóval hogy miért pont azt az egy utcát pécézték ki?
Érdekesség, hogy neve ellenére Szászfenesen legalábbis többszáz éve nem éltek szászok. Nem messze tőle ott van Magyarfenes, azt meg annak ellenére hívták 1889-ig Oláhfenesnek, hogy tiszta magyar falu volt.
Az Oktogon egyedi eset (de potenciálisan utcanévi alaptag), az erdősor egyértelműen utcanévi alaptag. Az egérút nem is térszínformanév, szóval rosszak az analógiáid. A főutca, főtér viszont utcanévként Fő utca, Fő tér, ez pontosan megfelel az egérút Egér út kettősségnek.
Az , hogy benne volna a chisieu--féle Kisjenő is és a Kiss Lajos név is , ami arra utalna , hogy széles a platform .Én a magam részéről nem fogok többet írni erről .