A jogelméncek szerint a büntetés célja önmagában van. Szerintem meg nem. Hanem abban, hogy a BV-intézmények ne bűnözőakadémiaként működjenek, hanem olyan helyek legyenek, ahol a bűnözőkből minél nagyobb arányban válhat a társadalom számára hasznos ember.
Talán ki kellene a rabokat képezni olyan szakmákra, amelyek piacképesek. Természetesen nem kényszer, Isten őrizz! De aki nem tanul, annak az étrendje kenyérből, vízből és olyan komplex vitamintablettákból áll, amelyekben együtt van az összes élettani szempontból szükséges vitamin, ásványi anyag és rost. Ez az étrend minden szempontból alkalmas az élet és az egészség fenntartására, de nem túl élvezetes.
Aki tanul, majd pedig a megtanult szakmában dolgozik, az kap rendes ételt is, de csak amíg megfelelő szorgalommal tanul ill. dolgozik.
Kitaníthatnánk az elítéltet pl. kosárfonónak, kefekötőnek, ha értelmes, akkor asztalosnak, üvegfúvónak stb. Ezt követően pedig amilyen cuccokat a Távol-Keleten le tudnak gyártani az IKEA számára, olyanokat Sopronkőhidán, Vácott meg a szegedi Csillagban is le lehet gyártani. Van piac, csak megfelelő termék is kell.
És egyből van esélye a bűnözők által megkárosított polgároknak arra, hogy a nekik okozott kár megtérüljön. Egyből nem lehetne olyan könnyen lebeszélni a népeket a feljelentés megtételéről, ugye...
Ja, és ha valakinek már van használható szakmája, annak van esélye is, hogy kikerülve ne a bűnözést válassza. Persze, még így is nagy a kísértés, mert a bűnözés jobban fizet. Na, erre kell kitalálni valami olyan büntetési rendszert, amely keményebben sújtja a visszaesőket, mint a mai.
Olvtársak? Vélemények?
Csót:
b
szvsz olyan büntetési módokat is be kellene vetni, hogy egy ilyen agyalágyult ösztönlény is valamennyire felfogja, hogy mennyi munka van amögött, amit ő lerombolt. Pl ha fát lopott, akkor életlen fűrésszel kelljen egész nap fát fűrészelnie. Ha árvízvédelmi eszközt lopott, akkor kulizzon a töltéseken....és a legalapvetőbb, hogy azonnal el kellene törölni az értelmetlen és romboló "megéhetési" kategóriát. ha valaki egy kiló almát lop, akkor dolgozzon kb fél órát KOMOLY közmunkán.
A helyzet az, hogy változnak a kereseti viszonyok is. Jogászből pl. túlképzés van. Ma már van TESCÓ-s árufeltöltő is jogi diplomával! És általánosságban is elmondható, hogy nem feltétlen a hosszú ideig tartó tanulással megszerezhető szakmák-hivatások hozzák a legtöbbet a konyhára.
Ahol szakismeretek mellett kemény fizikai erőfeszítés is kell, ott van pénz is, jócskán. Éppen azért, mert aki értelmes, az a hülye magyar szocializáció miatt mindenáron egyetemre akar menni, ahelyett, hogy észbe venné a diplomás-munkanélküliséget.
Viszont hülyéből meg nem lesz jó villanyszerelő vagy vízvezeték-szerelő. De asztalos, burkoló, cipész se.
Ezeket mindet lehetne oktatni. Szerintem.
Tudod, túl sokan ülnek ahhoz, ogy rájuk legyintsünk: menthetetlenek. Mert egyszer kijönnek, és akkor mit csinálsz velük? Semmi perc alatt visszacsúszhatnak a bűnözésbe. :-(
Akárhogy is igyekszik az ember, végül csak oda jut, hogy be kell szállni a közhatalomért folytatott versenybe, választást kell nyerni és tisztességesen meg kell csinálni egy csomó dolgot. Pedig nekem aztán annyira kell a rivaldafény, mint púp a hátamra. De ahogy öregszem, egyre keményebben kényszerülök belátni, hogy az van megcsinálva, amit megcsinálok.
Pedig az ötlet ingyen van, létezik is, tovább is fejleszthető, külföldi tapasztalatok garmadája elemezhető. Én nem irinylem a dicsőséget senkitől, nem jogdíjas semmi, csinálja meg más, és nevezzék el róla az első XXI. századi börtönt hazánkban. Rajta! Csak látnám már!
szerintem akik mar bortonbe kerulnek azokat hiaba tanittatjak ki barmilyen szakmara.ahogy mondtam:nekik mar csak ilyen alapveto munkak juthatnanak, jo fizetesert persze, es akkor van eselye hogy a gyereket kitanittassa o maga es legyen egy jo szakmaja a gyereknek.
Az emlitett fiatalember azért akarta kitanulni a targoncavezetést, mert úgy hitte, elmehet pl. egy nagy raktárba dolgozni, ahonnan aztán majd jókat lopkodhat.
Nem tom, asszem elég nehéz olyan szakmát találni, ahol kevésbé "félnek" tőlük, másrészt ha keményebben kell dolgozni, másnap már be sem megy.
Amúgy elviekben egyetértek, de egyelőre az is nagy erdmény lenne, ha mindenki befejezné legalább a 8 általánost, aki oda kerül (egyből javulna a "leszakadó" népcsoport iskolázottsága).
Felvetésed fontos és értékes. Valóban ügyelni kell rá, hogy csakis olyan ismereteket sajátítsanak el, amelyeket valszeg nem használhatnak fel arra, hogy még rafináltabb bűnözőkké, netán terroristákká váljanak.
Az ötlet megfontolandó, de ha jobban belegondolok, hogy erre is közbeszerzési eljárást kéne kiírni, abból hányan akarnának kisíbolni pénzt.... És ne is folytassam tovább... :-(((
De a munkaterápia mindenképpen üdvös lenne, az anyagi szempontokon túlmenően is.
A fr. gyarmati fegyenceknek speciel lánc volt az egyik bokáján. Ma már a csip legalább olyan jó lehet, de a lánc helyett valami fémszálas kötelet is lehet alkamazni, ha csipre nincsen pénz. Utcát seperni meg szemetet szedni lehet tőle.
Fontos lenne, hogy a rabok a keresetük felét-harmadát a családjuknak hazaküldhessék, vagy ha a család is bűnözői-iszákos-drogfüggő szubkultúra része, akkor a rab keresetének emghatározott hányadát élelmiszerre konvertálva kapja meg a család. Így ösztönözve lennének a munkavégzésre, mégpedig a minél kvalitásosabb munka végzésére.
Sajnos, azon nem változtathatunk, hoyg a kísértés hatalmas: egy ügyes tolvaj egy fél nap aaltt összelophat annyit, amennyit targoncavezetőként egész hónapban keresne. Tehát fontos lenne, hogy az elsőbűntényeseket már a BV-intézetben is szigorúan elkülönítsük a visszaesőktől, és visszaesni nagyon ne érje meg.
A témafelvetés jogos, de itt is - mint a mi kis társadalminkban mindennel kapcsolatban - nem árt egy kis szkepszis.
Át kellene nevezni a "büntetés-végrehajtást" "átnevelés-végrehajtásra" (ez tréfa, de gondolj utána, van benne valami).
Talán először az írás-olvasás megtanításával kellene kezdeni...
Majd meggyőzéssel, hogy ha kimegy, lesz munka, és az megélhetést biztosít (ugyanis a munka világában Magyarországon elképesztő anomáliák vannak; a Lajtán túl a gyerekem jó szinten fenn tudta magát tartani a tanulás mellett egy kis felszolgálással, egy kis gyerekőrzéssel...).
Alapvetően kellene változtatni a börtönökben uralkodó pszichózison (amely ma a szadistát, az erőszakost, a homoszexuálist preferálja).
Szóval, jó az ötlet, de...
(Annak idején - a 60-as évek vége felé - katonakoromban felvetettem, hogy nem szabadna kiengedni senkit úgy a laktanyából, hogy ne szerezzen valamilyen - a polgári életben hasznosítható - szakképesítést, de már akkor is kiröhögtek.)
ez munkat adhatna orzo-vedo cegeknek is.nyomkoveto karperecet lehetne rajuk tenni, ez van angliaban is nemetorszagban is, fro-ban is.jellegzetes ruhazat, stb.
ki kell talalni egy modszert, es biztos van is megfelelo, es nem tul draga.
erre vannak mernokok, szakemberek stb akik ezt kidolgozzak
Ilyen munkásokra tényleg lenne szükség, de rögtön felmerül a probléma: az őrzés.
Ha mindegyik mellé egy őrt állítunk, hogy le ne lépjen, akkor elég gazdaságtalan lesz...
Béklyót nem köthetünk a bokájukra, chipet nem ültethetünk a bőre alá (bár, ami késik....), hogyan lehet megoldani azt, hogy ne szökjenek meg munka közben?
Szuper! Sejtettem én, hogy vannak nálam okosabbak e téren, hiszen laikus vagyok. Nyilván már másoknak is az eszébe jutott, korábban. Tehát vannak hazai hagyományai a dolognak! Halleluja!
Mellesleg van hagyománya nyugaton is, kicsit durvább formában. Angliából évszázadokig száműzték a bűnelkövetőket Ausztráliába. Azok aztán soha többé nem térhettek haza, de ott, helyben, a szabadulásuk után kénytelenek voltak előbb-utóbb szakmát tanulni és működőképes társadalmat létrehozni. Tehát reménytelen esetek nincsenek, csak reménytelenül hülye törvényhozók.
szerintem az a baj hogy ezek a szakmak azert nem annyira piackepesek.nem mondom, hogy nincs hasznuk, de a buntetes lejartaval nem valoszinu szvsz hogy el is tudnanak helyezkedni egy "kinti" butorgyarban pl. az oneletrajzon kicsit gaz lehet hogy"tapasztalataimat a sopronkohidai BV-intezetben szereztem".az a baj, hogy a munkaltatok valogathatnak a leendo alkalmazottak kozt, es nem a bortonviselt elvez prioritast, ami viszont ertheto.
nemetorszagban pl egyaltalan nem szegyen vagy lenezendo dolog ha valaki parkgondozo vagy kukas, ugyanugy meg vannak fizetve, mint pl egy butorgyari melos