A diszkont légitársaságok forradalmasítják a repülést. A kedvező ár miatt egyre többen engedhetik meg maguknak a repülést. Ezen felül új típusú, kifejezetten rövid repülőutakra is lehetőség adódik és egyre inkább divatba jönnek. Pénz vagy idő híján egy vagy két nap alatt is remek élményeket szerezhetünk repülős utunk alkalmával. Bevásárlás, meccsnézés, városfotózás? Rövid, egy- vagy kétnapos repülőút! :-)
Ennek a témának ez a topikja.
"létszükséglet volt ablak mellé kerülni mert így volt esély aludni."
Ha én ilyen utas miatt nem jutok ablak mellé, akkor nagyon mérges vagyok... Pláne, hogy mellettem lehetne aludni, mert én nem mászkálok ki, maximum a fényképezőgép kattogása lehet zavaró. :)
A földön alváshoz egy hálózsák jót tesz, úgy már nem olyan rossz az.
Milyen izgalmas útvonal, soha senki nem repülte igaz? Hát még a BUD – LTN ehhez képest. DEB-en ahol viszonylag régen fordultam elő ( ezt azokhoz mérve mondom akik kis túlzással minden hétvégén repülnek valahova a fórumon ) sok minden nem változott, talán a vécékben a tisztaság, nem jó irányban, de a szeku ugyanolyan fontoskodó, túlzottan alapos, kimért mint volt. Anno katonaságnál ezt úgy mondták „érzik a beót” azaz élvezik és túljátsszák a beosztásukat/szerepüket. Indulás előtt egy érdekes jelenség, egy kisfiút még beszállítás előtt két sztyuvi felkísért a gépre, szülei sehol, hogy ez csak úgy bónusz járt vagy mi volt ez konkrétan nem tudom, de 10 perc múlva jelentek meg a gyerekkel újra aki aztán végig ott állt beszállításnál és mindenkinek integetett folyamatosanJ Indulás időben, a személyzet komplett litván, ilyennel még nem találkoztam, két csaj nevét meg is jegyeztem, Egle és Danute. A kapitány nem emlékszem hogy szólt volna hozzánk, fogyasztás gyér, érkezés pontosan, hatalmas sor a beléptetésnél ami viszont nagyon gyorsan haladt így 20 percen belül már az Easybus megállóban voltam, akarom mondani National Express mivel összeálltak ők ketten így most kényelmes, bőrüléses, nagy buszokon lehet bemenni a városba cirka 2 £-ért ami brit árszinten súrolja az „ingyen viszünk te hülye” kategóriát. Hogy senki ne tudja beírni, hogy de néha van ám 1 £-os jegy is ezért beírom énJ Szerintem eddigi legrövidebb utam volt, legalábbis ennyire célirányosan még nem mentem sehova, a cél pedig Arsenal – Tottenham az Emiratesben. A buszon mögöttem három magyar srác, poénosak voltak eléggé, egyik megállónál lement egyikük egy üveg whisky-ért a csomagtartóhoz, fel is hozta ami miatt később némi szóváltásba keveredett a sofőrrel mikor meg akarta tudni mégis hanyadik megálló a Marble Arch, a sofőr meg addig nem volt hajlandó válaszolni amíg vissza nem viszi az üveget. Ezen ment a huzavona fél percig, aztán levitte az akkor már félig üres üveget végül. Egyébként ők meg amerikai focimeccsre jöttek merthogy mostanság az is van rendszeresen csak az a Wembley-ben. A National Express egyébként szerintem globál meg volt csúszva aznap mert mindenkit kb. fél órával későbbi busszal vittek a jegyen szereplő időponthoz képest, szóval én is megcsúsztam LTN-en így fél órát. Baker Streeten gyors ebéd(?) a Pizza Hutban mert az volt nagyon közel éppen, itt volt az az érzésem ami Londonban egyre gyakrabban, hogy igazából a lengyel a hivatalos nyelv. Nem tudtam elég gyors lenni, hogy el tudjam kerülni a dzsumbujt a stadion felé. Kings Crosson átszálláskor már zsongott az egész állomás, csomó drukker, csomó rendőr akik csak x számú embert engedtek le egyszerre nehogy agyonnyomják egymást, metró elé essenek stb. és amúgy valahol jogos is volt látva a helyzetet lent utána. Ekkor már sietni is kellett kissé, pedig úgy terveztem stadionnál még kolbászolok kicsit, beszélgetek stb., na ehhez képest bepréseltem magam az egyik metrókocsiba és utána vettem észre, hogy az bizony a Tottenham szurkolókéJ Még jó hogy nem volt ( akkor még ) rajtam az Arsenal sál. Mondjuk volt egy rakat rendőr is a kocsiban, levegő meg zéró, hiába meg sem állt egy közbülső állomáson sem a szerelvény csak Arsenalnál legközelebb ( fantáziadús elnevezés ), mindenki garantáltan lefőtt akkorra. Pár vicces jelenet azért volt a kocsiban mivel rajtam kívül is bekerült pár másik Arsenal fan oda tévedésből, a rendőri jelenlét miatt tettlegesség persze nem volt csak zrika, pl. egy általam csak zsírfejűnek nevezett ( ezekről ismerhető fel a típus: középkorú, tapló, sörhasú, érthetetlen beszédű, hurkás nyakú, vörös fejű, sok van belőle különösen pubokban és focimeccseken ) Arsenal drukker vele szemben ülő két Spurs drukker srácnak folyamatosan szövegelt, akarom mondani énekelt szó szerint a köztük álló két rendőrön keresztül, hogy „hihetetlen b..meg milyen mez van rajtatok” és hasonlók, aztán meg egy laposüveget húzott elő és felmutatva az üveget eme magasröptű szöveget intézte az egyik rendőrhöz: „ez 40 fokos baszki, mit szólsz?” A rendőr annyit szólt, hogy ”ok”. Itt egyébként azt hittem valami keményebb dolog lesz a folytatás, de nem lett.
A meccs az meg az észak-londoni derby, aki ért hozzá tudja, aki nem annak meg mondom hogy egy Fradi – Újpestnek felel meg körülbelül csak 60ezer nézővel. Hangulat első osztályú, közönség impozáns, második félidei játék izgalmas, eredmény nem annyira mert 1-1 lett ami csalódás volt a hazaiaknak meglehetősen.
Nagyon nem siettetem kifelé, ilyenkor úgyis lépni nem lehet egy ideig a környéken. Stadionból metróállomásra menet hamburger + dobozos Pepsi verhetetlen kombó for 3 £ by pakisztáni család. Amúgy joghurtfagylaltot árulnak, nem is rosszat, megkóstoltatták velem mert megdicsértem a hamburgerüket amit szigorúan csak meccsnapokon árulnak. Sokan esznek ott amúgy mert útba esik, pofátlanul olcsó és viszonylag nagy hambi, tesznek bele még sült hagymát ( nagyon jó ), zöldséget nem sajnos ( valószínűleg azért, hogy nehogy tökéletes legyen ) + van vagy 6 féle szósz, abból azt és olyan leosztásban tesz bele az ember saját magának ahogy és amennyit akar. Tényleg nagyon kedvesek voltak, így megígértem nekik hogy felteszem ám egy magyar fórumra őket, hogy mindenki oda menjen kajálni aki magyarJJ Hát tessék, baromira mindenki ki fog menni az Emirateshez ezért meccsnapon igaz, ha amúgy meccsre nem megy? De nem baj az. Amúgy a Hornsey Road legvégén van, már majdnem a Holloway Roadnál, a hely neve Azan. És ezzel már nagyon túlteljesítettem amit vállaltam nálukJ Szomszéd lengyel lányok hot-dogját is megkóstoltam, de ott kevesebb kedvesség rosszabb árral párosul értsd a hotdog szimplán 3 £, kóla nuku. Az eredeti terv az volt, hogy meccs után Londonban elmászkálni éccaka, pub, ilyesmi, aztán 02:15-ös busszal ki a reptérre, ott ellenni reggelig és a 08:05-ös LTN- DEB járattal haza. Arra hamar rájöttem, hogy igazából marhára semmit nem tudok kezdeni Londonban hajnal 2-ig. Csaptam egy kört a Sohóban ami hangulatos ahogy kell így szombat este, aztán az Oxford Circuson meghallgattam egy amatőr bandát akik kizárólag Jimi Hendrixet játszottak de milyen jól és még mindig csak este 10 volt én meg dögfáradt. Így aztán 13-as busszal Dorset Square ahonnan a National Express megy ki LTN-re és bepróbálkoztam a 02:15-ös jegyemmel egy kb. 11 órás buszra, a sofőr meg aszonta, hogy korai ez ugyan, de elviszlek, nem gond. LTN két pozitívuma: van mit enni-inni és van vécé bármikor. Alvásra viszont totál alkalmatlan, szerény véleményem szerint legalábbis. Nem véletlenül van róla rossz vélemény a „sleepinginairports” oldalon. Tulajdonképpen azt kellene írnom, hogy kimentem LTN-re aludni a reggeli gépig, de igazából azt kell írnom, hogy kimentem LTN-re szenvedni a reggeli gépigJ Vicces megfigyelni ahogy emberek kétségbeesetten próbálnak aludni valamiféle helyen/helyzetben. Kétféle embernek van esélye rá: 1. Aki képes ülve, a nélkül hogy bármerre eldőlne álmában aludni folyamatosan, egyenes törzzsel egy karfás széken mert LTN-en csak ilyen van, arról ne is álmodj hogy elfekszel három egymás melletti széken mondjuk mert nem tudsz a karfák miatt 2. Aki hajlandó és főleg képes a hideg padlón aludni. Bármilyen döbbenetes van ilyen ember, mivel láttam. Már érkezésemkor ott feküdt a check-in pultok előtti placcon szimplán a jéghideg padlón, ráadásul egy laza polóban és reggel még ott volt. Azért megkérdeztem volna tőle, hogy veséd még van barátom? Ha alvásra nem is, azért people watchingra kitűnő LTN éjjel meg kell hagyni. Egyik kávézó előtt van 6-8 hosszú, ha nem is széles pad, azokon végig lehet nyúlni és ott akár elképzelhető alvás is, de ezek hamar betelnek. Mások beülnek egy tolószékbe ( komolyan ) amit ugyan nem nekik tettek ki viszont a célnak megfelel és abban alszanak úgy-ahogy, van olyan aki belopózik a már lezárt Starbucksba a kordonon át és befekszik az egyik bőrfotelbe, ha szerencséje van egy ideig nem keltik fel a biztonságiak. És reggel az ember 0 alvással, kómásan, de azért büszkén vonul a szekuhoz, hogy „túléltem LTN-t éjjel”. Nem szokásom a tolakodás enyhén szólva, sem az hogy hamar beállok a sorba beszállításnál, de most odaálltam tényleg az elsők között, létszükséglet volt ablak mellé kerülni mert így volt esély aludni. Végig is aludtam gyakorlatilag a hazautat pedig gépen szinte soha nem alszom. Személyzet és kapitány magyar, de többet nem tudok róluk, indulás időben, érkezés menetrendnél 15 perccel hamarabb.
Az easyJet új szélestörzsűekkel erősít, arról is hallani, hogy budapesti bázissal tengerentúli járatokat indít a közeljövőben. Az újonnan beszerzett gépeik egyike:
Málta most occsó, annak stílusa is van. Aztán Barcelona, Malaga. Rómában nekem elég lehangoló volt a tengerpart, bár Rómában kvázi városban van a reptér, majd fél óra a HÉVvel, izé vonatmetróval.
Napijegy 2 főnek 9,50 EUR viszont ezzel másnap reggel nem tudok visszamenni a reptérre, mert csak reggel 3-ig jó. 1 db szólójegy 2,5 EUR. A városközpontig mehetek a 440-s busz + metró kombinációval, ami az átszállás miatt 2 főnek 4*2,50=10,00 EUR. Valamint ugyanezen az útvonalon másnap reggel vissza. Illetve marad az ezüst árban mért 4*7,50 EUR-s Express bus, vagy az aranyáras taxi (50 EUR)
Jelenlegi terveink szerint a karácsonyi bevásárlást intéznénk, ami miatt helyi közlekedés nem kell, így választhatunk a 19 és 20 EUR-s átszállásos közlekedés, a 30 EUR-s Express bus és az 50 EUR-s taxi között. Jól látom?
Illetve reménykedhetek még abban, hogy ismét találkozunk egy "ügyes" taxisofőrrel, aki elvisz 6 utast fejenként 5 EUR-ért a főpályaudvarról a reptérre, szigorúan számla nélkül! :))
Sőt, Holiday Inn Dortmund épp benne van az 5000 pontos akcióban ; aki múltkor részt vett a sok százezer pontos promóban, annak ugye többszörösen jó ez.
De volt egy ilyen félmondat: "Leadtuk a csomagot a hotelben." így mea culpa ismét, ezúttal volt hotelre költés.
Rossz hírem van: a napijegy jó a reptérről a városba. Persze nem az expresszbuszra, hanem a metróvégállomásra menőre. De ehhez vissza kellett volna olvasni, vagy a neten utánanézni, ahol a tömegközlekedési tarifák is megtalálhatóak.