szerintem elég hülye címet adtál, hogy lehet egy emberről filozófiailag beszélni?
ha érdekel a személyisége, olvashatsz róla magyarul is eleget. Göbölyös N. László írt elég kimerítően és remekül, a kötet két kiadást is megért, a 2. asszem már bővített és pár éve jelent meg, talán még kapható. a versfordításait pedig Hobo tálalta méltóképpen, szintén kötetben, meg el is lehet zarándokolni a sírjához Párizsba.
valóban nagyon ellentmondásos egyéniség volt és persze örök lázadó, na meg ivott és drogozott és csajozott, mint minden valamire való amcsi rocker akkortájt. amúgy nem akart rocker lenni, a filmezés érdekelte igazán és a költészet.
a halálát nem hajszárító okozta, hanem szívbénulás.
az ezoterikus Morrison megint hülyeség, ő csak a (ősmély)tudatalattijából dolgozott, ezért sok mitológai elem szerepel a verseiben (sárkányok, gyíkok, stb.) és emiatt vonzódott a ősi kultúrákhoz és őshagyományokhoz. vallásos viszont nem volt, semmilyen értelemben sem. a miértre a válasz pedig, hogy plútós személyiség volt, oroszlán ascendenssel és nyilas nappal.
Így igaz. Elég megnézni a Woodstock filmet. Abban is van meztelenkedés. Mondjuk Morrisonnak és a The Doorsnak nem sok köze volt a hippihez, inkább az underground a jó szó az ő tevékenységükre.
Most inkább attól félek, túl nagy (volt) micsodija, nem férne belém :) Aztán ki tudja, lehet hogy valójában hermafrodita (volt) :) Ahhoz meg nincs gusztusom. A hermafrodita, kérem, az nem biszex.
Én róla még moindig róla beszélek. Az tény, hogy az apját nem csípte. az öregnek jelentős szerepe volt a vietnami háborúban a Tonkin-öböl-béli balhéban. Szerintem erre reagált az Unknown Soldierrel a Waiting For The Sun lemezen.
Úgy gondolom, hogy ő a mai szóhasználattal szólva egy ezoterikus szemléletű ember volt. Ha mi magyarok jól beszélnénk és értenénk angolul, akkor a verseit is értenénk, azt értenénk meg belőlük, amit a költő közölni akart velünk.
Nekem la Jim Morrison-versfordítások szóról-szóra történt fordításoknak tűnnek. Nem sok közük van a költő lényéhez, lényegéhez.