Keresés

Részletes keresés

CBNora Creative Commons License 2024.11.28 0 0 272363

Igen, és a virágföldek zsákján szokott is lenni egy fölsorolás, hogy milyen növényeknek való. Érdemes elolvasni, mi van a zsákra írva.

Előzmény: sza_attila (272360)
Didergő Király Creative Commons License 2024.11.28 0 0 272362

na, attila már válaszolt is.

Előzmény: sza_attila (272360)
Didergő Király Creative Commons License 2024.11.28 0 0 272361

vannak növények, amik a savanyúbb földet szeretik. meg persze vannak, amik a meszesebbet, de lúgos földet szerintem nem nagyon árulnak. miért nem tudjátok eldönteni a vitát azzal, hogy megnézitek a neten, hogy mi a talajigénye az adott növények?

Előzmény: hatszáz a vége (272359)
sza_attila Creative Commons License 2024.11.28 0 0 272360

pH 5 savas talaj, pH 7 semleges kémhatású. Vannak növények, amelyeknek savas kell, a többinek semleges. Szóval az igények határozzák meg, melyiket veszed. 

Előzmény: hatszáz a vége (272359)
hatszáz a vége Creative Commons License 2024.11.28 0 0 272359

Hali, családi perpatvar elrendezéséhez tudna valaki segíteni, hogy virágföld vásárlásánál mennyire fontos a ph érték és mire jó?

Én a legolcsóbb virágföldet venném, de az ph 5-ös, a többi ph 7-es és megy a vita, hogy talán azok a jobbak?

sza_attila Creative Commons License 2024.11.28 0 0 272358

Horrorfa :))

Didergő Király Creative Commons License 2024.11.27 0 0 272357

a tőosztás nem működik? mert annak most van itt az ideje. ha jó a magas növésű, rózsaszín változat, akkor abból tudok adni rengeteget, ha veszprém megyében jársz. most szedem ki őket a ribizliknek helyet csinálva.

Előzmény: szentimrei.agnes (272355)
Didergő Király Creative Commons License 2024.11.27 0 0 272356

igazából a dugvány nagyon egyszerű, és eddig nekem mindig megeredt minden, de azokat mindig korábban dugtam le. igaz, hogy valamiért lassan fejlődnek, kivéve a te divaricatumodat. azt egyébként pont elég későn dugtam le, megnéztem az ültetési táblázatomat, tavaly november 15-én.

Előzmény: CBNora (272354)
szentimrei.agnes Creative Commons License 2024.11.27 0 0 272355

krizantémot érdemes még most dugványozni?

Idén szinte alig volt, sok ki se hajtott vagy eltűnt nyáron, arról a pár szálról ami egyáltalán jelentkezett-virágzott, szaporítanék ha még lehet.

Nyilván nem kint dugnám földbe(vagy igen?), fűtetlen 12-15 fokos napfényes szoba jön szóba.

Hajtásvég csak virágos van, a darabolandó szár ugye ilyenkorra elfásodott

CBNora Creative Commons License 2024.11.26 0 0 272354

Szerintem a közönséges dugvány egyszerűbb.

Nem tudom, most jó-e dugványozni, de ha van pár föláldozható hajtás, nem vállal vele nagy kockázatot. Míg nem fagy, le lehet dugni, a locsolásra ilyenkor nincs gond, aztán vagy megered, vagy nem. Szerintem van rá esély.

Ha kicsik a bokrok, kevés az ága, akkor persze jobban meg kell gondolni, hogy mikor a legjobb.

Előzmény: 55judit (272353)
55judit Creative Commons License 2024.11.26 0 0 272353

Lehet, csak nincs értelme.  Én úgy gondolom ami dugványozással szaporítható, az bujtással is.

A fagyok múltával készíts légbujtást 1.2 vesszőre.

Előzmény: Didergő Király (272352)
Didergő Király Creative Commons License 2024.11.24 0 0 272352

szerinetek lehet még ilyenkor ribizlit dugványozni? ősszel szoktam, meg is eredt eddig mindig (bár nagyon lassan fejlődnek), de azokat októberben dugtam le mindig, most meg leghamarabb jövő hét végén tudok vele foglalkozni.

Didergő Király Creative Commons License 2024.11.24 0 0 272351

én bízom benne, hogy nálunk hosszú életű lesz, mert itt a sóderes-homokos dombtetőn lassabban fejlődnek a fák, viszont tovább is élnek, úgy vettem észre. igazából a termése engem annyira már nem érdekel, örülök, ha jól terem, de az sem baj, ha nem. a virágzása, ami nagyon szép, de azon kívül is jól mutat a terasz előtt, picit fölé is nyúlik.

idén és tavaly alig termett, 2022-ben viszont nagyon sokat, és szép is volt a termése. eladni nem tudom, hogy mennyire lehetett volna, mert gyorsan fel kell dolgozni, mielőtt a gyümölcsonília átveszi az irányítást. nagyon illatos fajta egyébként. 2022-es termés: https://imgur.com/a/birs-2022-OyUR1Vb

Előzmény: Kertkedvelő999 (272350)
Kertkedvelő999 Creative Commons License 2024.11.24 0 0 272350

Itt a birsalmát bármikor el tudod adni egy ideje.

Idén 300 ft/kg -ér ment (ha te szedted le, és eljöttek érte).

190 ft/kg-ért ment, ha le se szedted, de eljöttek, leszedték, lemértétek és elvitték.

Ez az egy fa hozott nekem 30 E ft hasznot úgy, hogy még maradt nekünk is gyümölcs.

Az ürge cefrébe vitte, azt mondta 4   120 literes hordó almacefrét is meg tud vele "ízesíteni",

és utána a pálinkát már nem almapálinkaként, hanem csaknem másfélszeres-dupla áron

birsalma pálinklaként tudja majd eladni.

No hát ezért viszik a birset.

Mióta divatba jött a pálinka főzés, bármennyi birset el lehetne adni.

És ez az egy gyümölcs van, amit úgy is elvisznek és fizetnek érte,

ha nem te szeded le és hozzá sem nyúlsz.

Szóval csodálatos a birs.

Persze az sem mindegy milyen fajta, a pálinkához az illatos birs a jobb,

az gazdagabb aromát ad a párlatnak.

Hogy melyik illatosabb a fajtától is függ, konnstantinnápolyi, berecki, stb.

az hiszem ezeknek erősebb a "szaguk".

Előzmény: Kertkedvelő999 (272349)
Kertkedvelő999 Creative Commons License 2024.11.24 0 0 272349

Igazából nem tudom hány éves, de mi 25 + éve lakunk itt 

(még nincs 30 éve), és amikor ide költöztünk akkor is már ugyan ekkora

volt a fa. Szerintem ennél nagyobbra nem tud nőni, ez lehet a maximum.

De a fa olyan nagy, hogy ekkorára 30 év alatt sem tudna megnőni szerintem.

Ápolása annyiból áll, hogy 2-3 évente kitakarítom alatta a földet,

levágom a sarjhajtásokat , a vízhajtásokat, és az elszáradt ágakat.

A birs élettartama becsapós lehet.

Az oltványokét becsülik 30 - 40 év körülire,

(többnyire kisebb koronát is nevelnek az oltványok, 

és néhány betegségre fogékonyabbak lehetnek, 

bár nagyobb részüknél nem kell a tősarjakkal küzdened, az nagy előny.)

Én pont azért gondolkodom a tősarj ültetében, mert:

Sokkal tovább élhet a fa, nagyobbra nőhet, és betegségre szinte teljesen immunis.

A mesterséges inteligencia (Talk AI) becslése a birs élettartamára:

"A birsalmafa (Cydonia oblonga) életciklusa jellemzően 30-50 év között mozog, azonban megfelelő körülmények között egyes birsalmafák akár 60-100 évig is élhetnek. Az életkor befolyásoló tényezői közé tartozik a talaj minősége, az éghajlat, a gondozás és a betegségek elleni védelem."

Bár az AI sok butaságot is összehord, de ez estben biztosan igaza lehet,

saját alanyon 100+ évig is elélhet a birs.

És - méreteiből fakadóan - szerintem az én kertemben lévő birsalmafa is hasonló koru lehet.

Soha sehol nemláttam még csak hasonló méretű birsalmafát sem.

És nagyon bőven terem még mindig.

Előzmény: Didergő Király (272348)
Didergő Király Creative Commons License 2024.11.24 0 0 272348

hát megköszönném, ha tennél fel róla képet. elméletileg a birs 35 évig él, de a miénk is már 40 éves, és nem úgy tűnik, hogy ki akarna múlni. csak mondom, 2010 májusában egy vihar leverte róla az összes friss levelet, újra kihajtott, de azóta csak árnyéka önmagának. itt a városban nem láttam nagyobb birsalmafát a miénknél, pedig nyitott szemmel járok.

Előzmény: Kertkedvelő999 (272346)
Ali-bá Creative Commons License 2024.11.24 0 0 272347

Sok félét kipróbáltam, nálam a Fagél vált be.   (A frissen rágott használt rágógumi is jó.)

Előzmény: vizus (272345)
Kertkedvelő999 Creative Commons License 2024.11.24 0 0 272346

Lemosózni és gombaölőzni a birsalamfát?

:-)

Nekem van egy úgy becsülöm 100 éves birsalma fa a kertemben, kb. 80 cm + -os törzsátmérővel, 

istentelen terebélyes koronával, saját gyökéralanyon, mert a gyökér ontja a birsalma sarjakat.

Sosem permeteztem meg egyéb, 2-3 évente kipucolom, a gyökérsarjakat kivágom

és a vízágakat + plusz 1-2 ágat ami nem tetszik levágok.

Idén 140 + kg birsalma volt rajta.

Mivel nagyobb részét eladtam, kisebb részét saját célra elraktuk

(kompót, savanyú káposzta, esetleg alma cefréhez feljavítás)

idén ültetni akartam egy másikat.

Jövő évtől már nem adom mejd el a birset, mert terveim lesznek vele, sőt,

ültettem agy újat is (EM C -törpésítő?) alanyon.

A birsről annyit érdemes tudni, hogy alma alanyra nem szemezhető 

(Alma alanyon legtöbbször meg sem marad, de néha 4-5 évig igen, majd 

4-5 év szenvedés után hal el),

körte alanyra viszont igen jól.

A körte alany előnye, hogy nem nyom gyökérsarjakat a fa, szép a gyümölcs is,

de kisebb méretű lesz a fa, (az 30+ év így is), és még valami, néhány betegségre fogékonyabb.

A gazdaságokban jó sok birs alanyt használnak:  körte, BA 29 alany, EM C stb.

De rájöttem hogy ha egy másik ilyen nagy és idős termő és egészséges birsalamafát akarok,

akkor a most meglévő gyökérsarját kell átültetnem.

Igaz, akkor ott is küzdhetek a gyökérsarjakkal.

De permeteznem, sebkezelnem, stb soha nem kell, és a termés is szinte minden évben garantált.

Kolosszális ez a birsalma fa, ha holnap eszembe lesz lefotózom, és felteszem ide.

Bár igaz, nem most a legszebb, sokkal szebb tavasszal teljes virágzásban,

vagy ősszel a gyümölcsökkel berakódva.

A nem permetezésnek csak egy hátrányát észlelem: a termések nem állnak nagyon sokáig el.

Ezért is van hogy amit nem használunk fel azt inkább eladom.

A Birsre egy ideje stabil kereslet van.

Előzmény: Didergő Király (272341)
vizus Creative Commons License 2024.11.24 0 0 272345

Milyen sebkezelőt ajánlasz a tisztítás után?

Előzmény: vizus (272343)
Ali-bá Creative Commons License 2024.11.24 0 0 272344

Tistítsd ki a sebeket úgy fotózd le, akkor könnyebben véleményezhető.

A nagy fa mellett vagy az alany hajtott ki vagy a lepottyant gyömölcs magja. Ne bízz benne - esetleg oltsd be és ültetsd át.

Előzmény: vizus (272343)
vizus Creative Commons License 2024.11.24 0 0 272343

Lenne három kérdésem.

1. Tudok még segíteni ezen a két kis beteg cserjén?

2. A pusztulófélben lévő ringló mellett növekvő kis cserje annak a gyökérsarja lehet? Ha felnő ugyanolyan gyümölcsöt fog hozni?

3. Pusztulófélben lévő nagy gyümölcsfák árnyékába ültessek új cserjéket? Fel fognak nőni, mire kivágom a nagy fát? Sajnos úgy vannak telepítve a fák, hogy csak az árnyékba tudok ültetni.

vizus Creative Commons License 2024.11.24 0 0 272342

Természetesen mindent komposztálok. Néhány iskola hozzám hordja a lehullott díszfák leveleit, azokat terítem mulcsnak a gyümölcsfák alá. Meg persze máshová is.

Előzmény: Didergő Király (272337)
Didergő Király Creative Commons License 2024.11.24 0 0 272341

simán beledobom a komposztálóba. :) amúgy szoktam lemosózni és gombaölőzni a birsalmát, de kb. hetente, kéthetente kéne permetezni ahhoz, hogy igazán jó legyen az eredmény. 14 éve legyengítette egy tavaszi vihar, azóta megtámadja minden. előtte sosem permeteztem.

Előzmény: Kertkedvelő999 (272340)
Kertkedvelő999 Creative Commons License 2024.11.23 0 0 272340

Igen, a levelekkel nem szoktak, nagyrészt úgyis elbomlik tavaszig.

A gyümölcsmúmiákat viszont tényleg érdemes leszedni.

Ne adj isten elvinni vagy el is ásni.

Előzmény: Didergő Király (272339)
Didergő Király Creative Commons License 2024.11.22 0 0 272339

nem, nincs erre szükség, nincs is értelme. nem tudod ilyen módon megakadályozni a fertőzéseket. nem mondom, a valószínűsége csökkenhet, de szerintem kár ebbe energiát feccölni. nálunk a birsalma nagy része moníliiás lesz, plusz elkap mellé két gombás betegséget is, teljesen mindegy, hogy összeszedsz-e alatta minden levelet vagy sem. a rászáradt moníliás gyümölcsöket természetesen minden leszedegetem, de a levelekkel nem érdemes foglalkozni.

Előzmény: Kertkedvelő999 (272338)
Kertkedvelő999 Creative Commons License 2024.11.22 0 0 272338

Igen, ha jól komposztálsz 60°C felé emelkedik a hőmérséklet napokig, hetekig bent.

A 60°C pedig minden életet elpusztit, kifertőtlenít (baktérium, vírus, gomba).

Sőt, a magok 99,99 %-át sterilizálja.

Tehát ha jól komposztálsz, a komposzt semmilyen fertőzést, betegséget nem vihet át.

Ha nem jól, akkor...

Előzmény: Didergő Király (272337)
Didergő Király Creative Commons License 2024.11.22 0 0 272337

hülyeség, nem tudsz "lefertőtleníteni" a fák körül, nem is kell. nyugodtan lehet komposztálni a beteg leveleket is. 

Előzmény: vizus (272336)
vizus Creative Commons License 2024.11.22 0 0 272336

Persze, a dísznövényekét felesleges szedegetni, már ahol nem a gyepre hullanak. De a gyümölcsfákkal állítólag más a helyzet. "Az almafák varasodását, a csonthéjasok levéllyukacsosodását, a cseresznye és meggy blumeriellás levélfoltosságát és a dió gnomóniás levélbetegségét okozó kórokozóknak képletei is képesek a leveleken áttelelni, tavasszal pedig onnan fertőzni. Ellenük egyrészt a lehullott és beteg lombozat talajba forgatásával és bomlásának elősegítésével is védekezhetünk." Vagy a komposztálással. Persze nyilván van aki azt mondja: Ugyan már, így is úgy is permeteznem kell.

Előzmény: sza_attila (272327)
Didergő Király Creative Commons License 2024.11.22 0 0 272335

hú, ezek a cédrusok...ez egy nagyon nem evilági növény, nem bírom abbahagyni a nézegetését. biblia, csontváry (egyik legkedvencebb festőm), ez tényleg a legmagasabb szint, nem is tudom, hogy mernék-e ilyet ültetni. akárhova nem lehet. :))

Előzmény: Didergő Király (272334)
Didergő Király Creative Commons License 2024.11.21 0 0 272334

egyébként nekem a fekete fenyő is nagyon tetszik. a korzikai gondolom, hogy még bírná is ezt a klímát, kár, hogy nagyon lassan nő. https://borhykert.hu/feketefenyo-korzikai-pinus-nigra-ssp-laricio-100125cm-k20l

Előzmény: sza_attila (272331)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!