Sziasztok!
Ezt a topikot azért hoztuk létre,hogy legyen egy hely ahol minden témáról lehet beszélni,akár kerti növény akár szobai,kerti tó,növények kártevői,barkácsolás a kertben,tanácskérés,szép tájak növényei,nyaraláskor lefényképezett pálmák,leanderek,rózsák,fenyők,vagy ha csak meg akarod mutatni a kedvenc virágodat,a kedvenc kutyádat ,macskádat ,akármit!!!!mindenkit várunk,itt nincs OFF téma:)
vannak növények, amik a savanyúbb földet szeretik. meg persze vannak, amik a meszesebbet, de lúgos földet szerintem nem nagyon árulnak. miért nem tudjátok eldönteni a vitát azzal, hogy megnézitek a neten, hogy mi a talajigénye az adott növények?
pH 5 savas talaj, pH 7 semleges kémhatású. Vannak növények, amelyeknek savas kell, a többinek semleges. Szóval az igények határozzák meg, melyiket veszed.
a tőosztás nem működik? mert annak most van itt az ideje. ha jó a magas növésű, rózsaszín változat, akkor abból tudok adni rengeteget, ha veszprém megyében jársz. most szedem ki őket a ribizliknek helyet csinálva.
igazából a dugvány nagyon egyszerű, és eddig nekem mindig megeredt minden, de azokat mindig korábban dugtam le. igaz, hogy valamiért lassan fejlődnek, kivéve a te divaricatumodat. azt egyébként pont elég későn dugtam le, megnéztem az ültetési táblázatomat, tavaly november 15-én.
Nem tudom, most jó-e dugványozni, de ha van pár föláldozható hajtás, nem vállal vele nagy kockázatot. Míg nem fagy, le lehet dugni, a locsolásra ilyenkor nincs gond, aztán vagy megered, vagy nem. Szerintem van rá esély.
Ha kicsik a bokrok, kevés az ága, akkor persze jobban meg kell gondolni, hogy mikor a legjobb.
szerinetek lehet még ilyenkor ribizlit dugványozni? ősszel szoktam, meg is eredt eddig mindig (bár nagyon lassan fejlődnek), de azokat októberben dugtam le mindig, most meg leghamarabb jövő hét végén tudok vele foglalkozni.
én bízom benne, hogy nálunk hosszú életű lesz, mert itt a sóderes-homokos dombtetőn lassabban fejlődnek a fák, viszont tovább is élnek, úgy vettem észre. igazából a termése engem annyira már nem érdekel, örülök, ha jól terem, de az sem baj, ha nem. a virágzása, ami nagyon szép, de azon kívül is jól mutat a terasz előtt, picit fölé is nyúlik.
idén és tavaly alig termett, 2022-ben viszont nagyon sokat, és szép is volt a termése. eladni nem tudom, hogy mennyire lehetett volna, mert gyorsan fel kell dolgozni, mielőtt a gyümölcsonília átveszi az irányítást. nagyon illatos fajta egyébként. 2022-es termés: https://imgur.com/a/birs-2022-OyUR1Vb
Igazából nem tudom hány éves, de mi 25 + éve lakunk itt
(még nincs 30 éve), és amikor ide költöztünk akkor is már ugyan ekkora
volt a fa. Szerintem ennél nagyobbra nem tud nőni, ez lehet a maximum.
De a fa olyan nagy, hogy ekkorára 30 év alatt sem tudna megnőni szerintem.
Ápolása annyiból áll, hogy 2-3 évente kitakarítom alatta a földet,
levágom a sarjhajtásokat , a vízhajtásokat, és az elszáradt ágakat.
A birs élettartama becsapós lehet.
Az oltványokét becsülik 30 - 40 év körülire,
(többnyire kisebb koronát is nevelnek az oltványok,
és néhány betegségre fogékonyabbak lehetnek,
bár nagyobb részüknél nem kell a tősarjakkal küzdened, az nagy előny.)
Én pont azért gondolkodom a tősarj ültetében, mert:
Sokkal tovább élhet a fa, nagyobbra nőhet, és betegségre szinte teljesen immunis.
A mesterséges inteligencia (Talk AI) becslése a birs élettartamára:
"A birsalmafa (Cydonia oblonga) életciklusa jellemzően 30-50 év között mozog, azonban megfelelő körülmények között egyes birsalmafák akár 60-100 évig is élhetnek. Az életkor befolyásoló tényezői közé tartozik a talaj minősége, az éghajlat, a gondozás és a betegségek elleni védelem."
Bár az AI sok butaságot is összehord, de ez estben biztosan igaza lehet,
saját alanyon 100+ évig is elélhet a birs.
És - méreteiből fakadóan - szerintem az én kertemben lévő birsalmafa is hasonló koru lehet.
Soha sehol nemláttam még csak hasonló méretű birsalmafát sem.
hát megköszönném, ha tennél fel róla képet. elméletileg a birs 35 évig él, de a miénk is már 40 éves, és nem úgy tűnik, hogy ki akarna múlni. csak mondom, 2010 májusában egy vihar leverte róla az összes friss levelet, újra kihajtott, de azóta csak árnyéka önmagának. itt a városban nem láttam nagyobb birsalmafát a miénknél, pedig nyitott szemmel járok.
1. Tudok még segíteni ezen a két kis beteg cserjén?
2. A pusztulófélben lévő ringló mellett növekvő kis cserje annak a gyökérsarja lehet? Ha felnő ugyanolyan gyümölcsöt fog hozni?
3. Pusztulófélben lévő nagy gyümölcsfák árnyékába ültessek új cserjéket? Fel fognak nőni, mire kivágom a nagy fát? Sajnos úgy vannak telepítve a fák, hogy csak az árnyékba tudok ültetni.
Természetesen mindent komposztálok. Néhány iskola hozzám hordja a lehullott díszfák leveleit, azokat terítem mulcsnak a gyümölcsfák alá. Meg persze máshová is.
simán beledobom a komposztálóba. :) amúgy szoktam lemosózni és gombaölőzni a birsalmát, de kb. hetente, kéthetente kéne permetezni ahhoz, hogy igazán jó legyen az eredmény. 14 éve legyengítette egy tavaszi vihar, azóta megtámadja minden. előtte sosem permeteztem.
nem, nincs erre szükség, nincs is értelme. nem tudod ilyen módon megakadályozni a fertőzéseket. nem mondom, a valószínűsége csökkenhet, de szerintem kár ebbe energiát feccölni. nálunk a birsalma nagy része moníliiás lesz, plusz elkap mellé két gombás betegséget is, teljesen mindegy, hogy összeszedsz-e alatta minden levelet vagy sem. a rászáradt moníliás gyümölcsöket természetesen minden leszedegetem, de a levelekkel nem érdemes foglalkozni.
Persze, a dísznövényekét felesleges szedegetni, már ahol nem a gyepre hullanak. De a gyümölcsfákkal állítólag más a helyzet. "Az almafák varasodását, a csonthéjasok levéllyukacsosodását, a cseresznye és meggy blumeriellás levélfoltosságát és a dió gnomóniás levélbetegségét okozó kórokozóknak képletei is képesek a leveleken áttelelni, tavasszal pedig onnan fertőzni. Ellenük egyrészt a lehullott és beteg lombozat talajba forgatásával és bomlásának elősegítésével is védekezhetünk." Vagy a komposztálással. Persze nyilván van aki azt mondja: Ugyan már, így is úgy is permeteznem kell.
hú, ezek a cédrusok...ez egy nagyon nem evilági növény, nem bírom abbahagyni a nézegetését. biblia, csontváry (egyik legkedvencebb festőm), ez tényleg a legmagasabb szint, nem is tudom, hogy mernék-e ilyet ültetni. akárhova nem lehet. :))