Sorry... Biztos nem véletlen, sőt talán ha nehezen is de nagyon jó áron tudod eladni... De akkor is... Megvettem egy éve, imádom, nagyon kívántad te is és nagyon őrültél neki... Egy hónapja beszéltem párommal, mondtam lassan nincs pénzem új cipőre, amit hordók meg le lopott... Viszont semmi pénzért nem adnám vissza a 24-70t... Inkább mezítláb... Sajnálom hogy eladod... Az hogy szar cuccal is lehet jót nem ről mindent bizonyít... Erre szoktam mondani... Anyum is csinált jó képeket smena-val, de mind véletlen... És ha azt mondanám most kérek egy ilyen képet sose lenne rá képes... Ha tudod mit tud a holmi és használni is üteme akkor jön ki igazán a képesség... Mindkét oldalról... Ezen nem változtat hogy láttam már sok jó szocio-fotót mobillal is... Ettől egyikünk sem fog mobillal fotózni... Nagyon sajnálom ha meg kell lépned...
Félreértettél! Nem nézem le a D1-et! Csak ahogy írtad. D1 már "történelem", attól, hogy jöttek újabb vázak, még nem lett rosszabb. Lehet, hogy én fogalmaztam rosszul! Ezért elnézést! D60 azért pöpec váz, belépő szint ellenére. Fejlődik a technika, nincs megállás!
Egy tízéves jubileumon a Nikon D1 - mint fotótechnika és mint fotótörténelmi tényező - talán több tiszteletet és alázatot érdemel mint, hogy illetlenül és érdemtelenül egy Nikon D60-hoz hasonlítsuk.
Csak néhány dolog említenék így hirtelenjében – a teljesség igénye nélkül - ami már 10 éve benne volt a D1-ben és már soha nem fog bekerülni a D60-ba.
Teljesen magnézium, szigetelt - azaz por és cseppálló - váz a műanyag ellenében.
150 ezer expora tervezett zár.
Nagy és világos keresőkép.
Gyors AF (még az AF-D objektívekkel is)
4,5 kép/s sorozat.
Beépített AF motor.
Beépített portré markolat.
Alapban 1/500s vakuszinkron.
Fénymérés az összes manuális objektívvel.
Az LCD-n túl megvilágítható felső és hátsó kijelző az éjszakai használathoz.
A kis pixelszám miatt jóval kisebb mértékű zajosodás.
A gépben lezárható kereső betekintő és felcsapható tükör. (állványról fotózáshoz).
Firmware csatlakozó.
Ja és a konkurencia idegesítésére 1/16000s legkisebb zársebesség.
A Nikon D1 által létrehozott kép - vágás nélkül - A/4-re jó minőségben nagyítható. A D60 - többségében amatőr - felhasználóinak igen jelentős része a rendelkezésére álló 10Mp ellenére sose fog ekkora fotót nagyíttatni, sőt 9x13-nál nagyobbat sem.
A Nikon D1 az eltelt 10 év ellenére még mindig egy profi váz és az is marad. Attól, hogy a D60-ba belekerült egy 10 Mp-es - az eltelt idő miatt nyilván modernebb képfeldolgozó rendszerrel szerelt, de egyben zajosabb, ezáltal lágyabb képet adó - érzékelő, örök életre egy belépő szintű, amatőr váz marad. (annak ellenére, hogy egy fél photoshopot is belepakoltak az eladhatóság és a tisztelt vevők elvakítása érdekében)
Az én véleményem is az, hogy ha mostanság a két gép közül kell választani értelemszerűen D60-at kell megvenni. A D60 a jelen, a D1 a történelem. Mondom ezt annak ellenére, hogy szerintem a D1 egy amatőr felhasználó igényeit még ma is kielégítené.
T. forumtarsak! Hasznal valaki kozuletek Apple Aperture 2.x.x-et D3 raw-jainak feldolgozasara? Ha igen, legyen szives keressen meg mail-ben, vagy adjon elerhetoseget, mert lenne par tiszteletteljes kerdesem akar egy Romai parton elfogyasztott itoka mellett... Koszonom: jg
Valószínüleg megmarad, nézegetem a vele készült képeket és mindig megdöbbenek micsoda pöpec cucc ez. Az elmúlt napokban pedig inkább az AF bizonyított. iszonyú gyors és precíz nehéz körülmények között. Hétfőn Sigma bemutatón voltam, vagy 20 db lencse megfordult a kezemben 10 mm-től 800-ig. Mechanikai felépítésben is egész más kategória a Nikon, egy finom műszer páncélba bújtatva az itt-ott elnagyolt Sigmákhoz képest. Viszont az 50/1,4-es Sigma fincsi volt, egy olyat azért bevállanék FX-re. A zoomok közül egyedül a 100-300/4 okozott kellemesebb perceket, a többi miatt nem volt álmatlan éjszakám.
Ez OFF lesz egy kicsit: Az opció természetesen adott, bár aki D3-assal dolgozik, az valószínűleg maga vette a gépet, és aki erre a gépre tudott költeni, az talán nem egy lelkes és a Nikon közösségben meglehetősen aktív szerepet betöltő fószerrel akar kiszúrni, és ezen spórolni. Én legalábbis így gondolkoztam, ezért el se indítottam a klienst, és utaltam a zsét Mr Hogannek.
Ha teheted, tényleg tartsd meg. Bár aps érzékelőn kényelmetlen az átfogása, ez tény.
Az Fx-en meg majdnem minden szépen rajzol. Legalábbis a Sigma 70-200-am megdöbbentően másként (jobban) kezdett el viselkedni. És még a tokina 12-24 is dolgozgat vele. Bár ez már tényleg önkínzás, de 16mm-től elfogadható :-)
Ha időnként szeretne az ember egy-egy a jó képet akkor semmi gond a gyengébb technikával, de ha _mindig_ 10-es körbe kell lőni, akkor kell. (saját tapasztalat, hogy más amikor -minden kötelezettségtől mentesen- néha összejön egy-egy kép ami tetszik, és gyökeresen más, amikor minden egyes alkalommal _muszáj_ letenni az asztalra a jó végeredményt. )
Sziasztok! Ha valaki szívesen olvasgatna a D3-asáról nagyon-nagyon részletesen (800+ oldal), akkor van egy feles példányom Thom Hogan D3 guidejából (http://www.bythom.com/nikond3guide.htm) 5e pénzért. Emilt írjatok, ha érdekes: udvardy@gmail.com
Meglátjuk mi lesz. Hirtelen felindulásból dobtam fel a hirdetést reggel, egyelőre nincs tolongás érte, amit meg is értek mert nem "baráti" az ár. Ráadásul fél órája csomagoltam ki a 77-es ND1000-es szűrőt, amivel egyből megjött a kedvem mókázni :))
Hobby célra egy ff váz és egy ilyen profi obi szvsz is bőven sok. Vidéken (nem negatív jelzőként) jópár olyan hivatásos fotóst látok, aki Canon, Nikon croppos vázzal dolgozik, és nem költ fényerős telére és minőségi alapobira. Városunk legnagyobb napilaja a múlt évben cserélre le D2-re a D1 vázakat... 18-70-el indulnak neki a munkának a fotósok.
Fotózásból élő csaj D70 és 80-200 tolozoomot kapott elő egy rendezvényen. Esküvőfotós 20D, 30D-vel dolgozik (igaz van közöttük akik legalább tisztességes obisort teker rá) Ez nem csak technikai fórum és szerintem sem szentségtörés leírni, hogy ez túl sok a feladatra...
Hat jah, csak a mult hetveget evvel az uveggel toltottem, es valami tokeletes a rajza, nem makrosan eles, hanem inkabb festeget, aztan tudom, hogy mennyire orultel neki.
Nem kell elszontyolódni, sztem pár évet csúszik az FX projekt, anyagilag jelenleg még erősnek érzem hobbizgatásra. D80+16-85VR meg egy jó portréobi szerintem tudja azt ami az én képeimhez kell. Ha meg nem viszik el akkor sincs gond, mert még meggondolhatom magam :)). Hétvégén több kiállítást is megnéztem, hihetetlen pöcs felszereléssel készülnek hihetetlen jó képek, kicsit elvette a kedvem a kütyüzéstől, bár tudom ezekben a fórumokban nem ezt szeretik olvasni...