Keresés

Részletes keresés

Catella Creative Commons License 2007.02.27 0 0 1772
Talán a mentalitásukból fakad, hogy jól tűrik ezt a népvándorlást. Persze rengeteg bevételt is hoz, amit egyre jobban ki is használnak. Régen pl. a múzeumok kivételével Rómában sehol sem szedtek belépőt! (Valószínűleg a műemlékekre költik, így megbocsátható.)
Előzmény: anblock_italia (1770)
anblock_italia Creative Commons License 2007.02.27 0 0 1771
Köszönjük, hogy eddig is itt voltál:-))))) Jó éjt!
Előzmény: Vukkancs (1769)
anblock_italia Creative Commons License 2007.02.27 0 0 1770
nagy teher lehet az olaszoknak elviselni ezt a sok idegent. Egy olasz sem tudja kényelmesen megnézni a saját országát:-( Persze a sok pénz biztos jól jön nekik is, de vajon megfizethető a nyugalom? Igaz, az olaszok eléggé társaslények:-)
Előzmény: Catella (1767)
Vukkancs Creative Commons License 2007.02.27 0 0 1769
De jó neked, h. szép idő volt, én tavaly december végén voltam ott, zuhogó esőben... nem tudtuk körbejárni. :(
Sajnálom, de mára muszáj elköszönnöm, holnap fontos napom van és főleg nagyon korán kell kelnem... Holnap este benézek. Jó éjt! :)

Előzmény: anblock_italia (1766)
anblock_italia Creative Commons License 2007.02.27 0 0 1768

Nem maga a tér vonz, hanem az oda vezető út, tudod, az elején szó volt róla. Vagy akkor még nem voltál velünk? Arra az útra gondolok, amelyik az Arnótól vezet fölfelé. De szívesen sétálgatnék azokon a nagy sugárutakon is, amiken a busz megy fel, néha egy egy parkban megpihennék. Sajnos forgalom van, de... És Fiesolét se hagyjuk ki a vágyaink közül:-)

Na, teljesen elrugaszkodtunk a várostól:-(

Előzmény: Vukkancs (1765)
Catella Creative Commons License 2007.02.27 0 0 1767

Igen, a tömeget én is tudnám mellőzni, de sajnos arra semmi esély Olaszhonban. Legalábbis manapság.

(Off/ múltkor került kezembe szüleimnél egy fényképalbum, és találtam benne egy képet: San Giminanoban, a falakon belül parkolt az autójuk, sehol egy lélek az utcán. Persze ez vmikor a '60-as évek elején volt.)

Előzmény: Vukkancs (1765)
anblock_italia Creative Commons License 2007.02.27 0 0 1766

Nagyon szép ez a tó, szépek a szobrok. Azért biztos megnézem, ha arra járok:-)))

Off. Abban a szerencsében volt részem, hogy annó voltam a versaillesi kertben is, hasonló ehhez, tán még tervezettebb. Bevallom, az igazán nagy élmény az volt, hogy a parkot környező erdőben biciklizhettünk, megtalálva a Kis Tianont, a Nagy Trianont meg Maria Antoanett tanyáját.On.

Előzmény: Vukkancs (1762)
Vukkancs Creative Commons License 2007.02.27 0 0 1765
Mi valahol hátul jöttünk le a dombról ill. az erődből a kis utcákon, az Arnó partra, nekem nagyon tetszett a tömeg után, mert arra szinte senki nem járt, csak a helyiek... :) Az az én Firenzém, a mosolygós nénivel a ház előtt , a hokkedlin... :) Tudom, viccesen hangzik...de felejthetetlen.
De a Michelangelo-tér is nagyon hangulatos este, (bár ott elég sokan vannak), de egy finom fagyi vagy borocska mellett nézni a város fényeit... hm... :))

Előzmény: Catella (1763)
anblock_italia Creative Commons License 2007.02.27 0 0 1764
Én meg leginkább tavasszal szeretnék menni, akkor nincs nagyon meleg:-)))
Előzmény: Catella (1763)
Catella Creative Commons License 2007.02.27 0 0 1763
Én meg maradok a kis kanyargós utcákban. Imádok bóklászni, nézni az épületeket, a Trattoriák előtt sorban álló embereket, meg mondjuk kisétálnék az Arno partra. Ott is hűsebb a levegő.
Előzmény: anblock_italia (1761)
Vukkancs Creative Commons License 2007.02.27 0 0 1762

Na, akkor a Kis-szigetről (L'Isolotto)

Ez a felső Giambologna Oceanus-szökőkútja (ez is másolat, az eredetit asszem beraktam amikor a Bargello-ban jártunk)

anblock_italia Creative Commons License 2007.02.27 0 0 1761
Én nagy kertbarát vagyok, ez igaz, de őszintén megmondom, nem annyira az ilyen nagyon tervezett kertek barátja. De én leginkább valami kora esti levezetőnek gondolnám, pláne nyáron, amikor hőség van a városban és a sok múzeumtól már lóg a nyelved és akkor a hűs kertben hallgathatod a madarak csicsergését, a szökőkutak csobogását...szerintem ezért is találták ki:-) Én talán szívesebben felsétálnék a Michelangelo térre.
Előzmény: Catella (1758)
Vukkancs Creative Commons License 2007.02.27 0 0 1760
Nincs kizárva, h. tényleg lehet ilyen jegyet venni. Mi nem tudtunk róla, így rá sem kérdezhettünk és ők nem mondták. De ha már Te megtaláltad az infót, sztm. mindenképp érdemes erre rákérdezni annak, aki ezután megy. Hátha...
Előzmény: anblock_italia (1756)
Catella Creative Commons License 2007.02.27 0 0 1759
Kicsit rá lehet segíteni, ha nyomva tartod az egered gombját és mozgatod is a nyíl irányába.
Előzmény: Vukkancs (1757)
Catella Creative Commons License 2007.02.27 0 0 1758
Szerintem, legalább kell 2 hét Firenzében, hogy 3x visszamenjen az ember a Boboliba. Egy hétből -én legalábbis- sajnálnám rá az időt. Bár nem is vagyok olyan nagy kert-barát, mint Te, Anblock.
Vukkancs Creative Commons License 2007.02.27 0 0 1757
Az a panorámás link egy kicsit lassan "mozog", (nálam legalábbis) de ha van időtök, türelmetek végignézegetni, nagyon hasznos lehet.
(Főleg annak, akinek esetleg nincs más írott forrása a kerthez, de amúgy is.)
Előzmény: anblock_italia (1754)
anblock_italia Creative Commons License 2007.02.27 0 0 1756
Az 1651-es hsz-nél belinkeltem egy elérhetőséget, ott olvastam róla, de hogy létezik-e, az ...?
Előzmény: Vukkancs (1755)
Vukkancs Creative Commons License 2007.02.27 0 0 1755
Ezzel a háromnapos jeggyel nagyon gondolkodóba ejtettél, mert mi a helyszínen megkérdeztük, h. milyen lehetőségek vannak, mire, hogyan lehet jegyet venni és ezt a 3 napos változatot nekünk nem említették. Lehet, h. a főszezon miatt, vagy fene tudja... Szerintem sok egyszerre, egy napra a látnivaló, vagy csak nekünk volt sok Róma és Firenze nagyrésze után... (?) Az is igaz, h. mi a Pitti-t és más, a szállásunkhoz közeli látnivalót az utolsó napokra hagytunk, nagyon már ki se tudtuk volna használni a 3 napost. De nagyon jó lehet, ha tényleg van ilyen lehetőség.
Előzmény: anblock_italia (1752)
anblock_italia Creative Commons License 2007.02.27 0 0 1754
Nagyon jók ezek a linkek! Köszi! Én annyira Rád támaszkodtam ebben a témában, hogy nem is nagyon keresgéltem:-(
Előzmény: Vukkancs (1750)
anblock_italia Creative Commons License 2007.02.27 0 0 1753
Nektek, pláne hogy ott laktatok mellette, talán tényleg megérte volna.
Előzmény: Vukkancs (1751)
anblock_italia Creative Commons License 2007.02.27 0 0 1752
Talán annak, aki mondjuk egy hetet eltölt Firenzében megéri olyan három napos jegyet venni és délutánonként sétálgatni a kertben:-)
Előzmény: Vukkancs (1751)
Vukkancs Creative Commons License 2007.02.27 0 0 1751
Igazából elég nagyok a távolságok a kertben, de ez, igen, elég közel van a palotához.
A térképet nézegetve, rájöttem, h. nekünk azért elég sok minden kimaradt a kertből, mert már annyira telítve voltunk látvánnyal/élménnyel a palota után, h. nem sok kedvünk maradt mindenhová elsétálni. Majd legközelebb. :)
Előzmény: anblock_italia (1749)
Vukkancs Creative Commons License 2007.02.27 0 0 1750

Alább felmerült még Bandinelli...

Van egy másik kisebb de jellegét tekintve hasonló "barlang" is a kertben, innen nem messzire, az készült el előbb, ez az un. "Grotticina di Madama". Ezt Baccio Bandinelli és Giovanni Fancelli készítette, 1553-55 között.

Én nem láttam, viszont ezen az oldalon van egy egész jó térkép a kertről (meg más firenzei látnivalókról is), ahol jól be van határolva az is:

http://www.planetware.com/maps-/italy-florence-i-to-f.htm

Ezen a honlapon pedig jó panorámaképek vannak a kert egyes részeiről:

http://www.30fps.com/boboli/index.html

anblock_italia Creative Commons License 2007.02.27 0 0 1749
Itt vagyok:-) Akkor most már majdnem mindent tudunk erről a barlangról. Úgy olvastam este, hogy mindössze pár lépésre van balra a palotától, tehát nem kell messzire kóborolni, ha látni akarjuk.
Előzmény: Vukkancs (1746)
Vukkancs Creative Commons License 2007.02.27 0 0 1748
Valamilyen technikával megoldották, h. a falak hasonlatosak legyenek az igazi cseppkőbarlangokhoz, így kissé vizesek, de a földön én jelentős mennyiségű vizet nem láttam. Talán másnak is lesz helyszíni tapasztalata... :)
Előzmény: Catella (1747)
Catella Creative Commons License 2007.02.27 0 0 1747
Nagyon jók ezek a képek. Külső fotó alapján nem gondoltam volna. Az első képen alul vízben áll a szökőkút, vagy az csak cementsimítás?
Előzmény: Vukkancs (1744)
Vukkancs Creative Commons License 2007.02.27 0 0 1746

A következő helységben, Vincenzo de’ Rossi szobra, Páris és Heléna látható, íme:

A A legbelsőben pedig (ami kívülről elég rosszul látszik) Giambologna Vénusza van. (1565)

Catella Creative Commons License 2007.02.27 0 0 1745
A Grotto után mi következik? Vagy maradunk még?
Vukkancs Creative Commons License 2007.02.27 0 0 1744

A Grotto Grande belseje:

- az első "terem" sarkaiban Michelangelo befejezetlen Rabszolga szobrainak másolatai vannak (állítólag régen az eredetiek voltak beépítve, mielőtt átvitték őket a Galleria dell' Academiara).
A falakat mészkőből készített cseppkőutánzat borítja (Piero Tommaso Mati, majd Buontalenti) A boltozat/mennyezet díszítését pedig Bernardino Poccetti festette.

Talált fotók:

Előzmény: Catella (1736)
Vukkancs Creative Commons License 2007.02.27 0 0 1743
Nagyon jól tudod, úgy van ahogy olvastad. Jelzem, h. a barlangba mi nem tudtunk bemenni, de láttam fotókat a neten, és azok tanúsága szerint be lehet menni, állítólag egyszerre 20 fős csoportokban, idegenvezetővel.

Tehát a Grotto Grande egy mesterségesen kilakított barlang, három egymásból/-ba nyíló helységgel. Tervezője Buontalenti (1583-93). De azt is olvastam, h. eredetileg Vasari és Ammanatti is dolgozott rajta.

Apollo és Ceres szobra (Baccie Bandinelli) a homlokzat bal illetve jobb oldalán lévő fülkékben látható. A homlokzat díszítését Giovanni del Tadda készítette.
(! A Grotto mellett bal oldalon van egy ajtó, ami látszik a fotón, az a Vasari-folyósóra vezet.)
Előzmény: anblock_italia (1733)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!