Keresés

Részletes keresés

Thal28 Creative Commons License 2023.10.29 0 0 38646

Szia!

Köszönöm,é is,egyenlőre ez pénzkérdés,bár a helyét is nehéz megoldani. Csak olvastam hogy másnak sokkal tovább tartja a parazsat,ezért kérdeztem hogy ez igy mennyire normális vagy mit állitsak be.

Előzmény: t.zsolti (38645)
t.zsolti Creative Commons License 2023.10.27 0 0 38645

Szerintem ebben az időben nagy veszteség a parázson tartás, ritkán kapcsol be ( főleg ha jó a szigetelés ) . ÉN a helyedben  ( bár nem tudom mekkora az ingatlan ) raknék be egy 100l-es tárolót , megnövelve a kazán vízterét és elég lenne ebben az átmeneti időben.

Előzmény: Thal28 (38643)
Thal28 Creative Commons License 2023.10.26 0 0 38644

Bocs azt elfelejtettem irni hogy M.A.h Pyrogas a kazán. Ki van rendesen mindenhol takaritva. Kémény is.

Előzmény: zsebacsi88 (38642)
Thal28 Creative Commons License 2023.10.26 0 0 38643

Szia!

Nincs puffer, parázson tartani azért kell hogy amig újra kéri a szobatermosztát be tudjon kapcsolni. Fa még volt rajta,utoljára 47fokos volt a füst és 64 a viz amikor láttam..nemsokára END..

Előzmény: zsebacsi88 (38642)
zsebacsi88 Creative Commons License 2023.10.26 0 0 38642

miert kell parazson tartani ill. milyen kazan? puffered van?

nekem atmos  van, de pufferbe betolok minden kaloriat a fabol es utana onnan gazdalkodik a rendszer.

Előzmény: Thal28 (38641)
Thal28 Creative Commons License 2023.10.26 0 0 38641

Sziasztok!

Nektek meddig tartja parázson a fát a kazán? Most igy melegebb időben éjjelre fűtünk,de 2,5-3óra múlva END felirat vár..20perc/15s befújás van jelenleg. Nemrég vettem le előtte 30/15s volt. Van valakinek ötlete mit próbáljak? Vegyem méglejebb a 20percet vagy a 15s kevés? Vagy amúgysem tartaná 3óráig:) Száraz akác a tüzelő.

zsebacsi88 Creative Commons License 2023.03.12 -1 0 38640

sziasztok

letrehoztam egy uj Atmos tulajdonosi csoportot:)

aki esetleg erdeklodik a tema irant, varjuk szeretettel:

https://www.facebook.com/groups/917908702734116/

Lucky11 Creative Commons License 2023.02.21 0 0 38639

Most olvastam a fórumot, nem jött levél a lukacstom@t-email.hu fiókomba, spam-ba sem, de írtam e-mailt a címedre.

Előzmény: zoli6874 (38638)
zoli6874 Creative Commons License 2023.02.17 0 0 38638

Üdvözlöm:

Írtam Önnek a megadott e-mail címére ...

köszönöm...

Előzmény: Lucky11 (38636)
Zs:) Creative Commons License 2023.02.16 0 0 38637

off

Lehet megválok a faelgázosítómtól, ha esetleg valakit....

Lucky11 Creative Commons License 2023.02.15 0 0 38636

Tie!

Nem tudom megoldódott-e problémád, most kezdtem el olvasgatni a fórumot, mi történt az elmúlt hónapokban, ezzel talán segíthetek.

Az az érzékelő a kazán víz hőmérsékletét hivatott mérni, a kazán felső részén, a hátul a jobb oldalon van neki egy cső kialakítva, abban kell lennie, ha jól emlékszem, akkor a bal oldali tekerős gombra csatlakozik, a füstgáz pedig a jobb oldalira, az a kazán bal oldalán megy hátra, és a ventilátor környékén hátul bal oldalt van bedugva a füsttérbe.

A füstrész már egyszer megadta magát, az miatt cseréltem, a víz tereshez meg találtam egy jobb opciót, azért cseréltem... erre a verzióra: http://napkollektor.cser.eu/atmos-kazan-vezerles/ 

Ha nem oldódott meg a gondod, akkor keress a lukacstom@t-email.hu címen.

Előzmény: Tie (38582)
zsebacsi88 Creative Commons License 2023.02.07 0 0 38635

nem wifiset, de kabeleset es igen, utana wifin nezem:)

de nem csak a puffert, a kazant es a lakast is

titusz99 Creative Commons License 2023.02.01 0 0 38634

A google-ba "attack dpx profi használati utasítás" beírva 1. helyen hozza.

https://docplayer.hu/23471098-Attack-dpx-standard-profi-lambda-faelgazosito-kazan-kezelesi-utmutato.html

Előzmény: aptya1 (38631)
trebront Creative Commons License 2023.02.01 0 0 38633

én kihagytam az esp8266-ot, és ESP32-n csináltam homeaut.-ot, mert mindenhol azt írták, h sokkal fejlettebb. különbséget nem tudok, mert csak az esp32-vel van tapasztalatom (hibátlanul mindent tud, ami nekem kellett)

Előzmény: titusz99 (38632)
titusz99 Creative Commons License 2023.02.01 0 0 38632

Van.

Egy ESP8266 hőmérsékleteket mér.

Egy másik egy 2004-es LCD-t hajt, hogy lássak valamit belőle.

Egy harmadikat most készítek elő, hogy a lakásban is legyen egy kijelző.

Van egy SONOFF-om kapcsolgatásra.

A központban meg egy Notebook.

Előzmény: Üveges Imre (38629)
aptya1 Creative Commons License 2023.02.01 0 0 38631

Sziasztok.2010-es attack dpx profi kazán gépkönyv( használati utasítás) nincs meg valakinél, vagy honnan tudom letölteni,mert csak az újabb típusokhoz talàltam eddig gépkönyvet. 25 kw!

bnorci71 Creative Commons License 2023.02.01 0 0 38630

igen egy webkamerát :)

Előzmény: Üveges Imre (38629)
Üveges Imre Creative Commons License 2023.02.01 0 0 38629

Sziasztok,

Van valaki aki wifis megoldást használ arra, hogy a puffer milyen állapotban van? Ugyan ez kazánra? 

atti65 Creative Commons License 2023.01.24 0 0 38628

Sziasztok !

Megosztom a saját tapasztalataimat / kondenz gázkazán és atmos 18 pufferral + indirekt tároló / 2 éves használat után .

száraz 10-15 % nedvességű cserrel fűtöttem. Alacsony hőmérsékletű rendszerrel . Általában kéthetente váltottam a fűtési módok között kísérletezésként.  Az Atmos csodálatosan működik , könnyű begyújtani szépen szabályoz vastag 15 cm körüli fával 3-3,5 óra egy feltöltés leégése parázsig. A tüzelőanyag fogyasztás nálam 1 erdei km3 egyenértékű volt kb. 300 m3 gázzal . Valakinek hasonló tapasztalat ? Köszönöm !

bnorci71 Creative Commons License 2023.01.23 0 0 38627

ha van huzat kap levegőt a parázs és ég ergó melegít

Vigas25 amíg nem volt pufi ezért kapott az enyém egy M6 anyát a venti előtti kis csappantyúra a huzat ne bírja megemelni

Előzmény: Thal28 (38626)
Thal28 Creative Commons License 2023.01.20 0 0 38626

Hali!

Jártatok már úgy hogy nagy szélben 0% ventivel 120fokos volt a füsthő? Látszólag nem tud leszabályozni,ezáltal a viz meg szépen melegszik amig nem kapcsol be újra a termosztát. De mivel elindul a keringető és a visszatérő lehűti,kezdődik előről..70fokos beállitásnál 76 fok a viz benne,és nem tudom mitől állna meg amikor meg 120fokon ég ha kell ha nem..ergo termosztátot feljebb nyomtuk most,de ez mennyire normális igy? Másnál is van ilyen?

bnorci71 Creative Commons License 2023.01.12 0 0 38625

hogy mi és hogy lesz azt senki nem tudja, én 12-be indultam el a faelgáz úton most megpróbálok irányt váltani.

Előzmény: nICK (38624)
nICK Creative Commons License 2023.01.12 0 0 38624

Hasonlóképp gondoljuk és örülök, hogy te is arra jutottál, amire én, ráadásul információk hiányában! :-)
A födémszigetelés volt nálunk az első, azt már rég megcsináltam: 25cm elforgatva.
A külső szigetelés lesz a következő, de ott még több problémát is meg kell oldanom az anyagiakon túl.

A mostani vegyeshez is van egy 800l-es puffer, kazánvédő szelep meg ami hozzá kell, ezért gondoltam, hogy kezdetnek már az is segítene a hatékonyságon, ha csak kicseréltetem a kazánt egy használt faelgázosítóra, különösebb átalakítás nélkül. És igen a hitel is játszik, csak tudnám már, hogy mibe érdemes fektetni, mert ha ráköltök pár milliót, nem szeretném jövőre újrakezdeni, mert megváltoztak a támogatások, feltételek!
Ok, akkor maradok a magyarországi típusoknál, köszi! 

Előzmény: bnorci71 (38620)
zsebacsi88 Creative Commons License 2023.01.12 0 0 38623

ugy latom a forumnak meg mindig gondjai vannak a kep beillesztessel

szoval ok a kepek es egy Atmos DC32GS 2010-es modellrol van szo

zsebacsi88 Creative Commons License 2023.01.12 0 0 38622

Na sracok, tegnaptol azt hiszem hivatalosan is "gázos" vagyok :)
megvolt a levegos es a vizes nyomasproba, elso blikkre rendben van a kazan, ugyhogy kinn az udvaron begyujtottam. kapott egy beöntést alulrol, (hűtővíz :) ) es elkezdtem vele kiserletegetni. Az elso 5-10 percben picit megijedtem, mert erosen fustolt, arra szamitottam - az itt olvasottak alapjan -, hogy begyujtas utan nehany perccel mar lehet inditani a ventit es lefele kuldeni a langot. Valoszinuleg turelmetlen voltam es talan a tuz sem kapta el rendesen, mert az elejen erosen fustolt, de aztan kb 10-15 perc utan tokeletesen kitisztult. Kiprobaltam apritekkal is, tokeletesen viszi azt is! Talan nemileg tobb fustje van az elejen, de utana az is szepen letisztul. egy also rostely mindenkeppen kell majd, hogy ne hulljon le olyan gyorsan.

a kezemet egeszen 15 centire oda tudtam rakni a torokhoz, gyonyoruen mukodott.

talan jovo heten le tudom vinni a helyere es mar elesben is tesztelni :)

lenne par kerdesem is rogton:

1) kaptam gepkonyvet is hozza, de a kijelzon a ket bekarikazott elem nincs benne a kepeken. Mik lehetnek ezek? a felso visszajelzo kb 80 fokos viznel kapcsolt be, nem tudom, hogy azt jelzi, hogy uzemmeleg a kazan vagy hogy tulmelegedett?

az also potmeter szeru valami hoelemnek tunik, de nem bontottam le a szigetelest, hova megy pontosan. ha jol sejtem, hianyik egy tekerogomb is rola.
2) hol lehet beszerezni gyari betáp csatlakozót (3 pinest), azt nem kaptam hozza sajna.

3) videokon lattam, hogy letezik hozza ilyen digitalis kijelzo - masodik kepen jobb oldalra a szurke mezobe.

ennek pontosan mi lenne a szerepe? puffer tartaly/lakas vezerles? lehet ilyet kapni valahol? erdemes? nekem van sajat vezerlom, de "just for fun" lehet vennek, ha nem aranyarban van :)

koszi elore is!

zsebacsi88 Creative Commons License 2023.01.12 0 0 38621

nekem most egy 2010-e modell van, de ezen ilyenek nincsenek.

van egy viztermosztat meg egy fustgaz termosztat.

akkor kapcsolja le a ventit, ha a viz elerte a beallitott homersekletet, ha visszahul, inditja ujra.

vagy ha a beallitott fustgaz ertek ALÁ csokken a gaz homerseklete, ilyenkor pedig nem inditja ujra a ventit, csak ha ujra beroffented - ezzel erzekeli, ha leegett.

a begyujtas meg annyi, hogy van egy FIRING allas a ventin, ami kb annyit csinal, h fixen bekapcsolja a ventit, amig melegszik a kazan.

Előzmény: bnorci71 (38616)
bnorci71 Creative Commons License 2023.01.11 0 0 38620

ja a maradék 500-ból meg ki kel hozni a kazáncserét újabb 30-50% várható energia megtakarítás de ha a födém szigetelés+kazáncsere kombóval 2500-ról 1700 alá bekerülsz akkor már jóvilág van évi 700e spórolsz a fűtésen lesz pénz folytatni a beruházásokat.

És ha így nézed akkor már egy hitel se olyan eretnekség.

Előzmény: nICK (38618)
bnorci71 Creative Commons License 2023.01.11 0 1 38619

vezérelv a legolcsóbb energia amit nem használsz el.

papír ceruza számológép mint mondtam

most akarsz faelgázosítót venni+puffert. az mennyi is 1M és még mindig az utcát fogod fűteni, csak azt hiszed majd olcsóbban egy frászt amit most veszel fát az jövő télre nagyon visítva használható az igazi majd a következő télen lenne.

Na most ha fogod magad és a tetőt leteríted 20 ne adj isten 30cm gyapottal te magad az mennyi 3-500e?

És igen a födémmel kezdj az a leghamarabb észrevehető.

Én most verem a fejem a falba, hogy 10éve leszigeteltem a födémet meg azóta halogattam és ezt most észrevehetően érzem, hogy meg lett csinálva.

Szóval számolj

2500m3 gáz fogy

-ellocsolsz most 1M a faelgáz rendszerre, de az energia felhasználásod nem csökkent.

-ellocsolsz 500e a födémre ami takarítson meg neked 500m3 gázt 2000m3=336eHuf NA máris a fa ára közelébe vagyunk és a szigetelés jövőre meg 10év múlva is hasznot fog hozni.

Külső fal legyen fent a szigetelés+dryvit háló a színezés nem takarít meg pénzt ráér 10éve így van a ház.

Ha ragaszkodsz a faelgázhoz.

Attack is jó

Osztrák levett kazánt csak erős barkácsvénával vegyél ha ott valami elmegy az elektronikába itthon nem lesz hozzá se szakember se alkatrész.

Előzmény: nICK (38618)
nICK Creative Commons License 2023.01.11 0 0 38618

Kösz Fiúk a hasznos véleményekért!

Mi eddig 2500m3 gázt használunk / év, ami az eddigi kb. 250-300eFt helyett 900eFt-ba kerülne. A "cociális" tűzifa egy évre 10m3/300e+fuvar, ami kb. elég is lenne egy szezonra + kis gáz a főzésre. Szóval azért nincs pariban a kettő. Igen, én is komplexebb energetikai átalakítást tervezek, de annyi téren kellene fejleszteni, hogy mindenre most se pénz, se paripa, szóval fókuszálnom kell a hamarabb megtérülő fejlesztésekre.
Tavasszal elkezdem szigetelni a házat, mert ez a legjobb és áttervezni a hőtermelő rendszert (vegyes->faelgázosító, nyitott->kondenzációs(vagy semmi),indirektHMV->+Éjszakai áram), illetve kivárni, amíg kitalálják az okosok, hogyan tovább napelem és napkollektor fronton.

FAELGÁZOSÍTÓ:
Valahol olvastam, hogy a nyomó ventilátoros falegázosító jobb, mert nem megy keresztül rajta az égéstermék, de ezek szerint azzal is vannak problémák.
Sokan írtátok, hogy a vezérlés is fontos. Itt mire kell figyelni?

Igen, olvastam, hogy a fórumozók nagy része ATMOS vagy VIGAS párti, de láttam jó véleményeket a Szlovák ATTACK-ról is. Ami első körben szóba jöhet, az egy használt darab, mint pl. a kollégának (32GS), de néztem Ausztriában is árulnak többféle, általában 10-15 éves darabot, FRÖLING, BÖSCH, WOLF, HOVAL, LIGNOTHERM, stb.
Ezekkel nem érdemes foglalkozni?

Nekem sem perverzióm a tűzeléstechnika: szeretnék egy megbízható, kevés karbantartásigényű, egyszerű kezelésű kazánt, amivel tényleg csak akkor kell foglalkozni, amikor naponta egyszer lemegyek és megrakom, max. hetente kitisztítom.

Köszönöm, ha más is megosztja a gondolatait!

Előzmény: bnorci71 (38614)
Thal28 Creative Commons License 2023.01.11 0 0 38617

Sziasztok!

Lenne pár kérdésem hozzátok. Ki hogy használja a kazánját? Jobb neki ha fullra meg van pakolva fával,és ventit.kapcsolgatja kb ki-be 250fokos füsthő mellett vagy csak fokozatosan pakolni rá? Most megpakoltuk,termosztát lenyomja pl 21.3 foknál,de túlfűt 21.8ig ilyenkor. Maxra vált a kijelző,és csak keringet ha kell. Megpiszkálni meg kell közben ha nagyon lemegy a füsthő amikor nem fűt épp?(mert a termosztát elérte a hőfokot) vagy azért van ennyire intelligens?Mert jártunk úgy,hogy lejebb nyomtuk a termosztátot,és annyira lement hogy nem tudott újra fűteni amig be nem gyújtottuk újra..Másik kérdés,hogy áramszünet esetén mennyire veszélyes a dolog?Van benne vészhűtőkör gyárilag? Bocs a kérdésekért,de új a dolog. Annyit tudok hogy puffer nincs,a bojlerekre rásegit,de igy épp szivás ha a termosztát lenyomja,a bojlerben meg még nincs melegviz,éjszakai áram meg épp alig van..

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!