A M. nana-t évek óta ki kiteszem a jó kötött kerti földbe, a M. basjoo mellé(lehet, hogy rólam hallottál :-) ), elég szépen fejlődnek kint félárnyékban, őszre nagyon széppé szoktak válni. Ősszel a kerti földbe szoktam beleültetni, így szoktam behoznia házba.
postán erre a célra gyártott dobozban tudom küldeni, de 60cm-re visszakel vágnia növényt, viszont ezt a beavatkozást gyorsan kinövi, hogy nem kell megijedni
Nálam vannak eladó Musa basjoo sarjak különböző méretben, Ensete ventricosum maurelii-k decemberi szaporításból és Musa sikkimensis red tiger 1 m és 2 m törzsű.
Budapesten lehet átvenni, csomagban nem küldök banánokat, mert túl nagyok és megdrágítja az egészet. Az e-mail címem nyilvános
Szia! Engem is az érdekelt volna, hogy te hirdeted-e? Lehet-e postázni? Van több eladód is, mert mint látod elég kapós? Időnként a férjem jár az M3-ason dolgozni, lehet hogy személyesen is eltudná hozni, de nem tudom megmondani, hogy mikor.
Szerintem gyűjtőktől érdemes vásárolni, cserélni akiknél már több éve telel a növény, ebben az esetben a M. basjoo.
És még nem is beszéltünk az alfajokról, a megboldogult pálmatartók fórumon, egyszer a gyűjtők/ kedves növénykedvelő fórumtársak elég részletesen leírták, hogy több típusa is van ennek a M. basjoo-nak, van amelyik jobban bírja a hideget valamelyik kevésbé, ha jól emlékszem a Musa basjoo sp. sapporo a legjobb fagytűrő típus!
Egy csongrádi ismerősömmel cseréltem a nálam növő példányt, ez elképzelhető, hogy ez a fagytűrőbb változat lesz, az tény, hogy a keményre fagyott áltörzs is februártól el kezdett nőni.
Szia! Lehet hogy igazad van. Még nem néztem utána a forrásoknak, azt itt olvastam hogy van aki a Starktól vette. Megkérdezem majd itt a fórumozókat, hátha van valakinek eladó, vagy cserébe más növényre. De nem akartam a postázással bajlódni, sokszor majdnem annyi a postaköltség mint a növény. A kertészeti áruházak nagy része futárral küldi, stb.
Az a baj, hogy nekem nem csak banán "mániám" van, hanem leander, murvafürt, kaktusz, stb., és nem kevés pénzt költök el virágra, ezért szeretném minél gazdaságosabban megoldani.
Off: a tőled kapott kaktuszok, agavék jól vannak köszi:-)