Érdeklődnék, hogy E-on területen a csatlakozóvezeték létesítési díjat hogyan kell értelmezni? Az E-on honlapján csak annyit írnak, hogy légkábel 30m felett 1200Ft/m, a földkábel 15m felett 4000Ft/m. De azt nem írják sehol, hogy erenként vagy kötegben.
Igen, papíron ahol tanítják így megy. Egy lakásfelújításnál, vagy kisebb építkezésnél azért az esetek legnagyobb részében nem készül ilyen pontos kalkuláció. A megrendelő megkeres egy két szakembert, és amelyik ajánlata elfogadható azzal szerződik. Legtöbb esetben nem is történik részletes költségvetés. Sőt sokan m2 alapján adnak a villanyszerelésre is árajánlatot.
Tudna valaki 53 nm panellakás kábelcsatornás megoldással a teljes villanyvezeték újrahúzására kb. árat mondani és hogy mennyi időt vesz igénybe? Minden kapcsoló, dugalj, lámpa maradna eredeti helyén.
Bármilyen műszaki munka ami új létesítményt eredményez, annak a menete .
Egy megrendelő valami elképzelés, vágy vagy minta alapján kigondol valamit.
Azt rögzíti egy hozzáértővel.
Ez a rögzítés a tervezés.
A tervezés rajz - rajzok készítéséből, a felhasználandó anyagok minőségének és mennyiségének a pontos meghatározásából áll. Nevezik anyag specifikációnak is. Némi utalás a kivitelezés technológiájára… pl. műleírásban. Tehát készül egy terv dokumentáció.
Ez lehet 1 lap, de lehet akár 100 lap is.
Ezért természetesen fizetni kell.
Aztán ha azt akarja a megrendelő, hogy legyen azért némi fogalma a várható költségekről készített egy költségvetés kiírást és az akár be is áraztathatja.
A beárazott költségvetés lesz az un. irány ár. Ki árazza ezt be ?
Legpraktikusabb ha a tervező .. némi plusz pénzért.
Tehát van egy megrendelő van neki terve a projektről, van egy árazatlan és egy árazott költségvetése.
Az árazatlan költségvetéssel és a tervekkel megkertes egy magát ajánló kivitelezőt.
Bemutatkozik bemutatja a terveket és rá kérdez , hogy megtudná e csinálni és ha igen mennyiért.
A vállalkozó megnézi a terveket a költségvetés kiírást és dönt.
megtudja csinálni, akkor beárazza a költségvetés kiírást és megadja a leendő megrendelőnek az ajánlatát.
Az megnézi, ha csak 20 % az eltérés a birtokában lévő un. irányáras költségvetés között akkor dönthet szerződik a vállalkozóval.
Ha nagyon nagy az eltérés vagy tételről tételre megvizsgálja hol van az eltérés vagy eltekint a megbízástól.
és a vállalkozó ezt amunkát természetesen díjmentesen végzi.
Tehát törekedni kell arra, hogy felesleges munkát ne végezzen, de azért hiteles is legyen.
Vannak nagy munkák és vannak kicsik.
Még egy kis munkához is kell némi terv, dokumentáció.
Pl. egy új villanybojler telepítése. Ott is kell némi terv (ami legtöbbször csak fejben van ).
Tehát a megrendelő eldönti, hogy kell neki egy 80 literes villanybojler a konyhába. A bojlerhez oda kell vezetni a vizet és elvezetni a fogyasztókhoz/ vételezési helyekhez /. Ez majd mindig megvan. De oda kell vezetni az áramot megfelelő vezetékekkel és szerelvényekkel.
Ez elviekben tervezést igényelne, de ekkor munkánál... ilyen kis munkánál majd mindig eltekintenek ettől.
Aki ajánlatot ad az fejben gyorsan számol, felmér majd otthon finomítja a számításait és ad egy ajánlatot.
tehát dolgozik a munkán.. tervez... kalkulál és kihoz egy árat. Ezt elvileg pénz nélkül kellene készítenie, de mivel munka ráfordítás van valamilyen formában bevételt akar ezért is.
tehát mindig előre meg kell kérdezni van e terv , ha nincs akkor kell részletes felmérés, amit van aki ingyen elvégez annak reményében ,hogy csak lesz belőle munka.
Azért egy jó vállalkozó még a telefonban elkezdi a hiba feltárást. A villanybojlerek 95 % ha folyik az csak tartálylukadás lehet az 5 % lehet tömítési probléma. Tehát nagy valószínűséggel eleve javíthatatlan az eset, de gondolod ezért leesik még valami.
Ha folyik egy bojler minimum tájékoztatni kell az illetőt, hogy a javítás valószínűsége picinyke.
Igazad van, hogy nem biztos, hogy oda adják. Volt ahol a munkadíjat se adták. Igaz csak egyszer jártam igy. Fél órát keresgéltem a lakáselosztóban, mig mögötte megtaláltam a hibát. Mondom az összeget, erre mondja, hogy nehogy már azért kérjek,hogy egy csavart meghúztam. Mondtam, jaaa ha igy gondolja akkor hagyjuk, és eljöttem. Két nap mulva hív hogy csak fel kellene ujítni a lakáselosztót, és majd beleszámoljuk az előzőt. Hát elmagyaráztam neki miért keressen más madarat
Azért egy bojlernél nem nagy dolog, hogy meg tudom e csinálni. Egyszerű szerkezet mint a faék. Az a kérdés, hogy meg lehet e csinálni. Mert amikor odamegyek, hogy csöpög, leveszem a burkolatot, és látszik, hogy a tartály lyukas, akkor nehogy már én nyeljem be a költségeket.
A másik az ajánlat készítésért a díj. Én sem kérek semmit. Attól függetlenül, hogy pl. szombaton elmentem felmérni egy házat, 3 óra telt el míg össze birtuk irni az igényeket. Nem azért mert én nem haladtam.... azután hazaértem, a jegyzetek alapján elkészítettem két óra alatt a három oldalas árajánlatot. Egy percig se volt biztos, hogy megbízás is lesz belőle. Azért ilyenkor elgondolkodik az ember a költségeken, hogy fél nap elment. És ez nem egyedi. Azért amikor 100+ kilométerre elmegyek felmérni, előtte azért tisztázzuk a helyzetet, hogy mindkét fél tudja mi a megbízás, és tudom e csinálni, de ilyenkor el szoktam kérni a kiszállási dijat. Csak a költségeket fedezőt. De ki is kötöm, hogy a szerződéskor vissza is kapja.
A harmadik. Nem egyszerű az a dolog, hogy "CSAK" mobilszám van. Ugyanis nagyon sokszor csak innen onnan szerzik meg a számot, és hivnak. Azért egy nem feketén dolgozó szakit gyorsan le lehet csekkolni, hogy hol lakik, Épitőipari listában benne van e, adószám stb. Ha felhívod megkérdezed, és már 5 perc alatt le lehet csekkolni. Hát ha meg nincs meg a hivatalos helyeken... Akkor mindenki döntse el, hogy kire bízza.
Micsoda mázlim van. A sok sok bojlerem közük a sokéves használat során ez a hiba sohasem fordult elő. " az, hogy a biztonsági hőkioldó kiold.
Mint írtam egy tartálykorrózió miatt, egy zárlat miatt, egy … a tót gyártmány pedig szintén korrózió miatt egy év után, gariban megjavították, majd újra kijukadt, az óta azt nem használom. A szerelő mondta hogy valami típushiba.
És ha már ennyire belemerülünk, vagy 15 -16 éve egy gázosmunkánál volt a projekt része az un. EPH... nem villanyosoknak Egyen Potenciálra Hozás.
Némi szerelői munka, mérés és igazolás.
Akkor még nem tudtam mi, hát az árakat pláne nem.
Tájékozódok... hívogatom a közeli szerelőket.. úgy 5 -8 km-es körben ( na ez a mobilnál ami nem tudhatunk ). Hívtam vagy 3 -at, mind mellébeszélt, még csak közeli árakat se voltak hajlandók mondani. Az ő bajuk, nem lett munkájuk. Végül egy fiatalember vagy 35 -40 km autózott /csak a félútra /, de tőle legalább megtudtam , hogy milyen határok között mozoghat. Mondjuk ezt a telefonba is megmondhatta volna. Akkoriban 18 és 22 között volt a díj . Azóta lett még 3 EPH rendelésem... igaz más elektromos munkákhoz csatolva.
egyébként bármely kivitelezési projektnél a megrendelőnek kell lenni elképzelésének, azt az elképzelést papírra veti, kimunkálja, ha nem tudja felkér olyant aki ért ehhez. Ezért fizet.
Ezt nevezik tervnek, Ezzel megkeresi a magukat hirdető ajánló kivitelezőket a telephelyén az irodájában, bárhol ahol erre alkalmas a hely, lehet pl. a helyszín is.
A kivitelező megnézi az elé tárt valamit. Arra lehet a válasz : ez alapján meg tudom csinálni vagy nem tudom.
Ha meg tudja megegyeznek az árban és ez bizony eddig díjmentes.
Ha nem tudnak pláne díjmentes . Ha nem így lenne, az egyes szélhámosok irreális árakat adnának meg és felmarkolnák a kiszállási díjakat stb.
Természetesen a jó vállalkozó tudja meddig érdemes egy érdeklődővel foglalkozni… 5 perc vagy 35 perc.
Sokszor nem azért nem szedem szét a bojlert, mert nem akarom, hanem elmondom, hogy mi a hiba. Általában az, hogy a biztonsági hőkioldó kiold. elmondom, hogy nem biztos, hogy csak ugy magától kioldott, hanem mert túl sok a trutyi a bojlerben, és előbb utóbb ujra le fog oldani. Ilyenkor a legtöbben nem azt mondják, hogy akkor szedjük szét. Azt mondják, kapcsoljam vissza, és meglátjuk. Ha igazam volt rövid időn belül hivnak vissza. Természetesen kérem akkor is a kiszállási díjat. Mert az költség.
A kiszállási díj nem azért van, mert hasára ütött valaki. A munkadíj az munkadíj. Az amit munkával tölt a szerelő. De valahogy oda kell jutni. Annak költsége van. Amig odajut az munkaidő. Ha kétszer megy, akkor az kétszer ugyanannyi. Attól hogy egyik másik szerelő nem kér kiszállási díjat azt te ugyanugy kifizeted, csak bele van kalkulálva a munkadíjba. Senki sem fog szivességből odakocsikázni.
A villanybojlerek nagyon tartós jószágok, gyakorlatilag elérték a technikai fejlődés csúcsát.
Az eddig használt tárolós és 'átfolyós' bojlereim :
1.egy régi hajdú ( 50lit) még horganyzott tartállyal tartott vagy 15 évig.
2 . egy hajdú 120 literes 9 év után a még horganyzott tartály kilukadt... ment a roncstelepre,
3. 120 literes zománcos tartállyal 24 éves működő képes, egyszer volt vízkőtlenítve… ez van most soron.
4. olaszgyártmányú zománcos tartályú bojler egyszer vízkőtlenítve 23 éves most is működik,
5. hajdú 80 literes ennek úgy 7 év után kiégett /zárlatos lett / a fűtőszála, javítva lett, most újra ezzel van a baj most újra Ez lenne javítva. Most 17 éves
6. átfolyós elekthermax gyártmány, 20 literes, 44 éves -működik,
7. a tótok által gyártott 10 literes 2 év alatt tönkre ment,
8. hajdú 5 literes tart vagy 7 -8 éve. A tartálya ennek műanyag.
Az 6 -7 -8 bojlerek tárolósok is meg szabad kifolyásúak is most, nem ismerem a jó kifejezést,
9.
van egy igazi átfolyós is, nincs tartája, 3 kW és csak 1,5 liter vizet tud 60 fokon percenként. Vagy 10 éves.
A na szóval ha legközelebb kell, akkor kis bojlert vásárolnék , könnyű felszerelni, kisáramfelvételű és nem kell költségesen javítatni. El kell dobni !
Tény hogy fürdőkád töltésre kevés a kicsi bojler, de minden másra jó.
Közben találtam a neten egy forrást egy magát hajdú bojler szerelőnek mondótól. remélem az árai frissiti !
Tehát :
Hajdu villanybojler javítás árak
Minden villanybojler javítást a bojler karbantartásával kell kezdeni.
Ami a következő lépéseket tartalmazza:
- Villanybojlerben lerakódott vízkő eltávolítása
- Régi elhasználódott fűtőszál és anód cseréje
- A víztérrel érintkező összes tömítés cseréje
Amennyiben ezt nem tesszük meg, a javítás csak rövid időre szól, hamarosan újra előjön a probléma.
Sok megrendelőnk panaszkodik, amikor már jártak előttünk más bojler szerelők, hogy a szaki nem szedte szét nem vizsgálta meg a bojler vízterét, bütykölt valamit az elektronikával, felvette a pénzt, távozott de sajnos pár nap múlva megint leállt a villanybojler. Amikor próbálta újra hívni már elérhetetlen volt, se melegvíz, se pénz. Ügye Ön nem akar így járni.
Mi minden villanybojler javítást, a vízkő eltávolításával, fűtőszál és anód cseréjével kezdünk. Az általunk végzett bojler javítások 90 % ennél többre nincs is szükség.
Hőfokszabályzó vagy hőkorlátozó cseréje/ db - Alkatrész ár: 4.500.-Ft
Belső villany vezeték cseréje - Alkatrész ár: 600.-Ft
Alaplap cseréje - Alkatrész ár: 4.500.-Ft
Sarokszelep cseréje - Alkatrész ár: 3.000.-Ft
Horganyzott vagy réz idom cseréje/db - Alkatrész ár: 750.-Ft
Meleg víz merülőcső csere, alaplap szétszedése víz leeresztése nélkül - Alkatrész ár: 4.500.-Ft
Kiszállási díj + 4000.-Ft
A továbbiakban összefoglaljuk a leggyakoribb jelentkező hibákat:
Hajdu villanybojler javítás BudapestMeleg víz oldali merülőcső csere:
Villanybojlerünk tartályában a melegítés hatására rétegződik a bojler vize, a meleg víz a tartály felső részében gyűlik össze. A melegvíz oldali merülőcső fel van vezetve a vízmelegítő tartály tetejéig, és onnan vételezi a meleg vizet. Gyakori probléma, hogy a merülőcső korrodál, összeesik, vagy megreped. Ennek hatására amikor kinyitjuk és használjuk a meleg vizet, nem a tartály felső részéből fog kifolyni a meleg víz, hanem a tartály hidegebb rétegeiből. Ezért úgy tűnhet, mintha nem lenne elég a melegvíz. Tehát ha úgy tapasztalod hogy túl hamar elfogy a meleg víz, valószínűleg a villanybojler merülő csöve sérült. Minden villanybojler javítás alkalmával ellenőrizni kell a merülőcső épségét
nos nekem a két bojler : hajdú 120 literes és hajdú 80 literes, pirossal jelöltalkatrészek az én értelmezésem szerint az árban benne vannak a 120 literesnél, a 80 -asnál pedig a következők vannak meg : a kékkel jelőltek fent
Hőfokszabályzó vagy hőkorlátozó cseréje/ db - Alkatrész ár: 4.500.-Ft
Belső villany vezeték cseréje - Alkatrész ár: 600.-Ft
Alaplap cseréje - Alkatrész ár: 4.500.-Ft. tehát az értelmezésem szerint majd minden alkatrész megvan.. talán pár tömítés és lemezcsavar ami nincs. Véleményem szerint a fűtőszálakat se kell cserélni, legalább is a korábbi tisztítások alkalmából ilyen nem volt.itt a kérdésem . Ez a protokol minden szerelőre érvényes , vagy mindenki a saját ízlése szerint értelemezi ??? az idézetek forrása: Ny. Tibor hajdú bojlerszerelő.
Villanybojler , konkrétan hajdú tárolós vízkőtlenítéséről lenne szó.
Ezt írja a gyártó :
"Az immár üres, áramtalanított villanybojlerből először ki kell szerelnünk szinte minden elektromos alkatrészt. Első lépésként szedjük le a takarófedelet, majd minden elektronikus alkatrészt szedjünk le a bojlerről. Onnan tudjuk, hogy már mindent kiszereltünk, hogy eljutunk a hőfokszabályozó kapcsolóig, amely a bojler utolsó elektromos része, egy vékony, hosszú pálca, és a víz hőfokát ellenőrzi. …. "
Van 2 db villanybojlerem.
Az egyiket vízkőteleníteni kell + az aktív anód cseréje.
A másikat javítani Zárlatos . Hogy hol nem tudom. Nagy valószínűséggel alul ahol az 'összes elektromos' alkatrész van. Vagy a fűtő elemek. Ill. az egy csak kettő vége van amira saruval csatlakozunk. Tehát az a zárlatos.
Rengeteg ajánlkozó van aki bojlereket javít tisztít vízkötelenit.
Kérdésem ,hogy mennyi lehet egy ilyennek a díja ?
Nyilván annyi amit kér, de határok azért lehetnek.
Van aki kiszállást nem kér legalább is azt állítja. Nyilván ez egy eredményes javításnál tisztításnál nem téma.
De mi van akkor ha nem lehet vagy az illető nem tudja megjavítani ?
Akkor is jár a kiszállási díj ?
Illetve van egy javítás és egy vízkőtlenítés.. a kiszállási díj azért duplán nem jár … vélem én.
Budapest, XIV. kerületi panellakás elektromos hálózatának teljes felújítására keresek villanyszerelőt.
Alumínium vezetékek, kábelcsatornába fektetve. Ezeknek a cseréjéről lenne szó, a meglévő kiállások felújításáról, illetve pár új kiállás létrehozásáról, fi relé kiépítéséről, bővítésről, stb.
A lakás 1986-ban épült, szerintem azóta nem lett hozzányúlva a hálózathoz.
Kérlek ha tudtok korrekt szakembert, írjatok. (Amennyiben szükséges, jómagam segédmunkási feladatokat el tudok látni)
Egy átlagos családi házban kb. milyen összegbe kerül a sima 16A-ről 3x16A-re átállni ? (Nyilván mérőszekrény szabványosítás, áthelyezés a külső falra és ilyesmi)
Nyilván nem pontos összeg kell, csak nagyságrendileg mire lehet számítani ?