Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2009.02.02 0 0 513
Szia. Én használok sonoflexet. Első osztályú hangszigetelő, viszont maga a cső nem légtömör. Alufólia a belső réteg ami gyárilag (nem tudom miért) tele van apró lyukakkal. Ez a belső alufólia egy sima fóliával van védve aminek a helyes lezárásával lehet javítani a légtömörségén. Az sajnos üveggyapot benne, viszonylag jó minőségű, nem foszlik, a fólia teljesen védi a csőtől.
Kondenzvíz nem alakul ki benne mert a szigetelése miatt a cső belső fala nem éri el a harmatpontot, hacsak nem brutál hidegben van átvezetve és a szoba páratartalma nem nagyon magas.
Tisztítani viszont nem lehet, a félsz a por miatt akkor szűrőt kell használni!
Remélem segítettem.
Előzmény: HegyenVolgyon (512)
HegyenVolgyon Creative Commons License 2009.01.29 0 0 512

Sziasztok!

Tanácsot, illetve véleményt szeretnék kérni.

Légfűtésról van szó, kandalló által felmelegített levegőt szeretném 3 db kb. 6, 7, és 9 m hosszú csövön eljuttatni 3 szobába.

Ilyen csőre gondoltam

A ventillátoros részét most hagyjuk, én az egészségügyi vonatkozásaira lennék kíváncsi. Lehet-e valami káros hatása hosszabb távon (alu, kőzetgyapot, kondenzvíz, por)? Mire kell ügyelni?

Üdv.

quint Creative Commons License 2009.01.19 0 0 511
Ügyes, ötletes a vágó. A levelet is megkaptam. Köszönöm a tippeket!

Előzmény: legaborgo (508)
legaborgo Creative Commons License 2009.01.19 0 0 510
A talajban lejtése van a csőrendszernek, és a végén van egy ülepítő. Az ellenáramú hőcserélőben az Alu cső alján végig fut egy szövet szál, az EPS résznek is van egy ülepítő része, itt megy át a textil szál is, és azon keresztül kicsöpög.

Az EPS nedvesség felvételén nem aggódok, mert a légáram miatt kondenzvíz nem tud kialakulni (csak a hőcserélőben az ALU felületen, de azt megoldottam, már írtam). A pincében tartott lapjaim sem vesznek fel évek óta érezhetően nedvességet, mozgó légáram mellett még nehezebben tudom elképzelni.
Előzmény: Jesu (509)
Jesu Creative Commons License 2009.01.19 0 0 509
Ez komoly munka volt.
Kérdés: Hogy oldod meg a csatornában a kondenzvíz elvezetését?
Tisztában vagy vele, hogy az EPS 2-5% vizet képes felvenni? Ez táptalaj lehet a penésznek. Rendben van, hogy elmenő levegő, de...
Előzmény: legaborgo (494)
legaborgo Creative Commons License 2009.01.19 0 0 508
Az általad kért hungarocell vágó, képekkel.
A trafó, a csuklópántos vágókarral
A rugós szálfeszítő
A merőleges megvezető
Az ellenálláshuzalt egy 10 ohmos régi huzalpotméterből szedtem.(kb 8 ohmos a bekötött szál). Egy 14V-os trafóra van kötve. Ha a szál a melegedés ellenére is tartaná a 8 ohmot, akkor is csak kb. 20-25 W-ot fogyaszt.

Azért itt helyeztem el, hátha másnak is szüksége van rá. Érdemes arra ügyelni, hogy a kar hosszabb legyen 1 m-nél, hogy hosszában is tudjad vágni a lapokat. A kar magasságából kifolyólag én max. 4 cm-es lapvastagságot tudok vágni.
Előzmény: quint (507)
quint Creative Commons License 2009.01.18 0 0 507
legaborgo, próbáltam írni a publikus címedre, de nem jött válasz... tudsz adni más elérhetőséget?
Előzmény: legaborgo (506)
legaborgo Creative Commons License 2009.01.07 0 0 506
Bocs, egy kissé felületesen olvastam a hozzászólásod. Lényegében te is azt írtad, amit én.
Köszönöm az elismerő szavakat!
Előzmény: kivala70 (502)
legaborgo Creative Commons License 2009.01.07 0 0 505
Tisztában vagyok azzal, hogy a tél végére jobban lehűl a talaj ebben a rendszerben. De pontosan ez a célom. Ugyanis a rendszer elsősorban szellőzésre lett kitalálva. (Nem gondoltam kiváltani a fűtési rendszert ami 12KW szemben a 4KW-tal) A nyári idényben a beáramló meleg lehűtése a feladata, amit így jobban ellát. Így visszaáll a hőegyensúly.( A nyár végére a hűtés miatt felmegy a talajhőmérséklet.)
Egyébként klímával együtt 200 ezer alatt van az anyagköltség.
Előzmény: kivala70 (502)
kivala70 Creative Commons License 2009.01.06 0 0 504
http://www.europan.crowncool.hu/egyenes.html
Előzmény: kivala70 (503)
kivala70 Creative Commons License 2009.01.06 0 0 503
nem egy életbiztosítás szerintem erre a rendszerre nem igaz.
egyrészt nem bomlik le, a talajban nem korhad. egyszerre oldotta meg a hőszigetelést és a csatornát. egyébként a neten már láttam ilyen kereskedelmi megoldást, csak nem emlékszem hol, előre elkészített bevágott lapok, csak 3 hajtás és egy aluszalagos ragasztás és kész a csatornaelem. ezeket összedugdosták, megint aluszalag és kiépítették a tetőtéri szellőző rendszer gerincét.
Előzmény: bpmcwap1 (497)
kivala70 Creative Commons License 2009.01.06 0 0 502
Mindamellett, hogy rendszered, kreativitásod nagyon tetszik, precíz munkára vall, az biztos, hogy a nagy pincéd nagy tömeg, ami most hőtartalékkal rendelkezik, és ezt még sokáig fogja pótolni a mellette lévő föld, valamint a felette lévő lakásod (!)
a hőegyensúlynak meg kell lennie, csak az előzőek lomhábban csökkennek, mint amilyen mértékben a levegő emelkedik, még ha 300m3/órával rángatod is. Mondom a rendszered nagyon jónak néz ki és az sem elhanyagolható, hogy a gyárinak töredéke lehetett az ára. Az viszont tény, hogy ezt a geotermikus energiával foglalkozó cégek is elismerik (Debrecenben éltem, itt két céggel beszéltem) hogy a talajkollektoros hőszivattyús rendszerek esetén nem ajánlott fákat telepíteni fölé, legfőképp gyümölcsfákat nem. Elvonja a hőt a talajból, hiszen ez a feladata. A tiéd is ezt teszi, csak nem fűt, hanem pótol. és lehet ennek lesz köszönhető, hogy észre sem veszed a csökkenést tavaszig, ahonnan egy fél éve lesz visszanyernie a következő tél kiadásait
Előzmény: legaborgo (501)
legaborgo Creative Commons License 2009.01.06 0 0 501
Nem fagyott le! Kint -10 esetén is +7 a pincém hőmérséklete. Nagy pincéről van szó, az egész lakás alatt 140 m2. 30 m-es a föld alatti vezeték, és tartósan +11-re emeli a kinti -10 fokot.
Előzmény: Fürgenyíl (500)
Fürgenyíl Creative Commons License 2009.01.06 0 0 500

Szia!

Ebben a nagy hidegben nem fagyott le a pincéd? Bírja pótolni a föld az elvont hőt?

Hány méter vezetéked van a földbe ásva?

üdv

Fürge

Előzmény: legaborgo (499)
legaborgo Creative Commons License 2009.01.06 0 0 499
Nem.
Nagyon régen dolgozom vele. Már készítettem hozzá ellenállásszállal működő vágó berendezést is.
Az EPS ragasztóval nagyon szilárd, ha rázós részen van üvegszállal borítom.
A nem zár rendesen dolgot nem értem. Olvastál az anyag diffúziós paramétereiről? Gyakorlatilag légmentesen zár.
Előzmény: bpmcwap1 (497)
legaborgo Creative Commons License 2009.01.06 0 0 498
kösz.
EPS ragasztóval, amivel a homlokzati hőszigetelésnél ragasztanak. Nem emlékszem a gyártóra, de megnézhetem, ha igényled. Szerintem nincs sok különbség a márkák minősége között.
Néhány helyen Mester esőálló sziloplaszttal (szelepek, stb) Egyébként a gumi sokkal rosszabb hőszigetelő!
Előzmény: senkisee (496)
bpmcwap1 Creative Commons License 2009.01.03 0 0 497
hali, köszi a képeket!
Nem félsz a hungarocell miatt??? nem zár rendeen, sérülékeny, nem egy életbiztosítás.....
Előzmény: legaborgo (495)
senkisee Creative Commons License 2009.01.03 0 0 496

szép munka, grt.

mivel ragasztottad össze a hungarocell lapokat?

Előzmény: legaborgo (495)
legaborgo Creative Commons License 2008.12.25 0 1 495
Mint ígértem a képes beszámoló!
Az első képen a 3 m-re nyújtható 200-as flexibilis cső fektetése a pince talajába. (a homokköves talajba félkör profilt martam, majd homokkal tömörítettem.)

A cső a csőben ellenáramú hőcserélő látható.(Felül jön be a kinti friss levegő, ez kerül az Alu csőbe, az elhasznált alulról a hungarocell csatornába)

Csatlakozási pont. Lent balról a kollektor kerülő csatorna, felette a benti elhasznált levegő jön, lentről a talajkollektor bemeneti nyílása.

Itt már a talaj kollektor kimeneti nyílása is látszik, és az elhasznált levegő elágazása is (a felső a kerülő ág, ami a hőcserélőt kihagyja)

A kihagyásoknál látható a 4 szabályzó szelep helye (hőcserélő kerülő, hőcserélő, talaj kerülő, talajkoll)

A klíma beépítése. Az Alu könyök részen szívja be a levegőt, felül a klimatizált levegő jön ki. Látható, hogy a külső hőcserélő a pince levegőjét szívja be (Nem úgy van az ablakba illesztve, mint a gyári ajánlás!)

A klímáról leszerelt terelő a távvezérlő elektronikájával, a nappali padlójában.

A használt levegő elszívó csatornája a falon 50x6 -os üvegszálerősítéssel.

A konyhában az elszívás helye a páraelszívó a tűzhely felett.

A klíma már teljesen bekötve.

Elszívó rész rácsatlakozása a rendszerre.

A szelepek beépítése. (A motorvezérelt elektronika még nincs bekötve, egyenlőre kézi vezérlés)

A kinti nyílások.

Remélem hasznos ötleteket adhattam nektek!
legaborgo Creative Commons License 2008.12.17 0 0 494
A tervekkel kapcsolatosan a 305-ös hozzászólás környékén ill. előtt nézz körül, mindent leírtam már!

Ha csövet vezetsz, akkor azt hőszigetelni kell. Arra gondoltam, ha a hőszigetelő maga a csatorna, akkor minek abba cső? (kevesebb költség)
Hungarocell lapokat (3cm) ragasztottam össze hasáb formában, a 4.lapja 4 cm-es, ezzel a felével ragasztottam fel a csövet a pince födémjére (beton gerenda-beton kefnivel). A befújó nyíláshoz csak áttörtem a födémet.
Az használt levegő elvezetést 50x6-os belső méretekkel oldottam meg a falra ragasztva, üvegszál erősítéssel. Ez a méret a mennyezeten, elvileg az álmennyezetben is elfér. Tudom, hogy a falba süllyesztés esztétikusabb lenne, de a hőveszteség szempontjából hülyeség.
A talajban sem javaslom a 100-as csövet, minimum 150 - nekem 200-as (1 m-ről 3-ra) kinyújtható alumínium ALUFLEX, DOSPEL légtechnikai cső van.
Amit a kis keresztmetszetű csöveken megspórolsz, azt a turbina teljesítményű ventillátorokra költöd.
Utána elgondolkodsz azon, hogy mit kellene tenni a zajjal?

Megpróbálok képeket is feltenni.
Előzmény: bpmcwap1 (493)
bpmcwap1 Creative Commons License 2008.12.17 0 0 493
20 x 20x cmes csöveket vittél a szobákba???????????? én 60ast akartam.... akkor tuti alul méreteztem....
Előzmény: legaborgo (491)
bpmcwap1 Creative Commons License 2008.12.17 0 0 492
ezt a csatornát hogy kell elképzelni?????????
3-4cm hungarocell falu??? Mekkora csöveket tettél be???? Én még csak most tervezgetem hogy hogy is kéne mindenképppen érdekelne pár kép, különös tekintettel a tervére, a hőcserélő illetve a klima rákötésre és a szabályzás megoldására! Köszönöm!
Előzmény: legaborgo (490)
legaborgo Creative Commons License 2008.12.17 0 0 491
Bocsánat 400 cm2 akartam írni!
Előzmény: legaborgo (490)
legaborgo Creative Commons License 2008.12.17 0 0 490
Sziasztok!

Nyár óta nem jelentkeztem, igazából gőzerővel építettem a fűtési rendszeremet.
Csak emlékeztetőnek, én vagyok az a bolond, aki ablakklímával kombinálta a fűtő-hűtő-hővisszanyerős szellőzőberendezését. Mármint a legtöbb hozzászóló szerint, tisztelet a kivételnek.
Gondoltam addig nem jelentkezem, amíg élesben ki nem próbálom a rendszert. (ami vázlatosan áll egy levegős talajkollektorból - pince talajában 30 m-en 200-as csőben fektetve, egy cső a csőben ellenáramú hőcserélőben, és egy szellőzést biztosító 4 KW -os Midea ablakklímából.) Az egész rendszer a pincében helyezkedik el, az ellenáramú hőcserélő még bekötés előtt - részletek az előző hozzászólásaimban.

Eddigi tapasztalatok:
- zajszűrést nem alkalmaztam, alig hallható a pince betonfalára rögzített klíma (ha csak koncentrálok, akkor hallható a befúfó nyíláshoz közel)
- a csatorna többnyire négyzetes 400 cm3 keresztmetszetű, 3-4 cm-es hungarocell falú- többnyire ennek köszönhető az alacsony zaj.
- a klíma LOW ventillátor fokozaton is le tudja adni a 4 KW hőteljesítmény - 8 órás üzem mellett sem kapcsol ki - pedig még csak egy befúfó nyílás van.
- a klíma távvezérlő paneljét hosszabbítva a befúfó nyílás dobozán helyeztem el, így teljes mértékben távvezérelhető
- a levegős talajkollektornak köszönhetően a klímába belépő friss levegő +13 foknál nem volt kevesebb a leghidegebb napokban sem, LOW ventillátor üzemmódban +45-55 fok befújt hőmérsékletet produkált.
- a pince hőfokát észrevehetően nem befolyásolta, a klíma külső hőcserélője a pincéből nyeri a levegőt, így CPO-ja 3 körüli, a fogyasztott energia ára a földgázzal körülbelül azonos árban alakult. (fogyasztásmérővel 1500-1600 W-ra állt be)

Tervek: a hőcserélő bekötésétől további energiamegtakarítást várok!

Akit érdekelnek képek, részletek írjon!
Májkell123 Creative Commons License 2008.12.15 0 0 489
Szia.
Én mostanában szerelem otthon a szellőző rendszert. Van "vizes"' földhőcserélő is. Itt olvashatsz róla többet: www.sole-ewt.de Én ilyet építek majd. Olcsóbb és szerintem higiénikusabb.
Hőcserélőt peterch épített. Keresd vissza a hozzászólásait.
Érdemes még tervezési segédleteket olvasgatni. Pl: Helios. A Stiebel Eltron oldalán is volt tervezési segédlet de úgy látom levették, de én korábban letöltöttem. Szívesen elküldöm e-mailen.
Előzmény: bpmcwap1 (488)
bpmcwap1 Creative Commons License 2008.12.15 0 0 488
én első körben a szimpla szürke vagy barna pvc csőre gondoltam, cső a csőben... 160asban 100as 30 méter a földben, helyiségekben 60as, elöször valami szimpla csőbe szerelhető ventivel befujással, mert tervezek kandallót is szivni meg félek... csak akkor szivnék ha nem menne a kandaló... de gondoltam olyanra is hogy megszakitónak használnék egy széndiokszidszürőt a szivó résznél... nem szándékozom másfélmilliót költeni rá... inkább a napkollektorba invesztálok... szivesen olvasnék konkrét megoldárokról, csak ahogy elnézem itt jórészt gondolkodtak benne, tervezgettek de nem sok gyakorlati tapasztalat van akinek van az meg szakikkal csinálta...
Előzmény: Bediiii (487)
Bediiii Creative Commons License 2008.12.15 0 0 487
Csak címszavakban:

- Óránkénti légmennyiség (légcsereszám vagy fejadag)

- Max légsebesség (zaj miatt) kb 1m/s

- Levegő útja (általában: lakószobákba be, onnán konyha, fürdő felé, ott elszivsás. Tűzhely zsíros gőze külön, egyenesen ki.)

- Csővezés struktúrája (csillag vagy gerincvezetékes)

Ezekből már sokminden számítható. (Személy szerint PVC-t nem tartom a legjobbnak.) Fém légcsatornák: lehet készen venni, vagy kis fémípari cégekkel készíttetni (főleg, ha egyedi keresztmetszet kell).
Előzmény: bpmcwap1 (486)
bpmcwap1 Creative Commons License 2008.12.14 0 0 486
Sziasztok, kopipasztáznék mert nem kaptak választ a kérdésem meg ugyan az lenne mint nekik...
Válaszokat előre is köszönöm!
---senkisee válasz | megnéz | könyvjelző 2008.08.28 16:37:20 (396)
milyen átmérőjű csöveken megy a levegő a házban az egyes helyiségekhez? arra akarok kilyukadni, hogy hol lehet ezeket elvezetni

----
zztopp válasz | megnéz | könyvjelző 2008.08.21 21:28:49 © (393)
Sziasztok!

Már vagy két hónapja figyelem a topikot, és nagyon birizgálja a fantáziámat a hővisszanyeréses légcsere, mivel erősen szigetelt, ám légtechnikailag igen szar házam van. (úgy vettem) Namost van egy pár kérdésem, remélem valaki tud rá válaszolni. Az ellenáramú hővisszanyerő nekem is egyszerűnek tűnik, és valszinüleg meg is csinálom, de a ventillátor kérdése nem tisztázott számomra. A gyári készülékeken úgy látom a hőcserélő házán belül van. Aki csinált már ilyet hogy oldota meg?
A másik, és fontosabb problémám a csövezés kérdése. A légtechnikai csövek áráról fogalmam sincs, de nekem a pvc cső használata tűnik kézenfekvőnek. Ez irányú véleményeket is szívesen várnék. A harmadik a talajkollektoros levegő előfűtés - hűtés.
Az egyik gyártó honlapján találtam 50 méter csövet szerelvények nélkül 600 valahányezerér. Hát ennyit tuti nem adok érte. nekem ide is pvc cső lenne logikus, csak nemtom kibirja-e a föld nyomását, és a takarítást hogyan lehet megoldani. És ha már takarítás: a befújt levegő csírátlanítását a víz fertőtlenítésénél használt uv fénnyel nem lehetne megoldani?

na most ennyi jutott eszembe, kérem aki tud, és van türelme válaszojon

ja és még valami: a hőcserélő zárt élét "kihegyezve", tehát olyan távtartót használva aminek kifelé néző oldala háromszög alakú az áramlási ellenállás nem lenne csökenthető?

Na mostmár tényleg ennyi!

Üdv: Zoli
---
Előzmény: bpmcwap1 (485)
bpmcwap1 Creative Commons License 2008.12.14 0 0 485
zztopp válasz | megnéz | könyvjelző 2008.08.21 21:28:49 © (393)
Sziasztok!

Már vagy két hónapja figyelem a topikot, és nagyon birizgálja a fantáziámat a hővisszanyeréses légcsere, mivel erősen szigetelt, ám légtechnikailag igen szar házam van. (úgy vettem) Namost van egy pár kérdésem, remélem valaki tud rá válaszolni. Az ellenáramú hővisszanyerő nekem is egyszerűnek tűnik, és valszinüleg meg is csinálom, de a ventillátor kérdése nem tisztázott számomra. A gyári készülékeken úgy látom a hőcserélő házán belül van. Aki csinált már ilyet hogy oldota meg?
A másik, és fontosabb problémám a csövezés kérdése. A légtechnikai csövek áráról fogalmam sincs, de nekem a pvc cső használata tűnik kézenfekvőnek. Ez irányú véleményeket is szívesen várnék. A harmadik a talajkollektoros levegő előfűtés - hűtés.
Az egyik gyártó honlapján találtam 50 méter csövet szerelvények nélkül 600 valahányezerér. Hát ennyit tuti nem adok érte. nekem ide is pvc cső lenne logikus, csak nemtom kibirja-e a föld nyomását, és a takarítást hogyan lehet megoldani. És ha már takarítás: a befújt levegő csírátlanítását a víz fertőtlenítésénél használt uv fénnyel nem lehetne megoldani?

na most ennyi jutott eszembe, kérem aki tud, és van türelme válaszojon

ja és még valami: a hőcserélő zárt élét "kihegyezve", tehát olyan távtartót használva aminek kifelé néző oldala háromszög alakú az áramlási ellenállás nem lenne csökenthető?

Na mostmár tényleg ennyi!

Üdv: Zoli
Bediiii Creative Commons License 2008.12.03 0 0 484
Egy másik link:

http://www.westaflex.com/fachhandel/dokumente/100082.pdf

Előzmény: jroobi (482)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!