Keresés

Részletes keresés

Bugi néni Creative Commons License 2006.05.15 0 0 36

Sziasztok!

Az én fiam is átesett egy ilyen beavatkozáson, sebész csinálta ambulánsan. Először bekenték fájdalomcsillapítóval a kérdéses területet, majd amikor már nem érzett semmit, egy szondával szépen körbe fellazították a bőrt és végezetül kiszedték az ottrekedt faggyút.

Az időpontot illetően mi dokink a következőt javasolta: akkor érdemes megcsinálni a beavatkozást, ha a gyerek már minimum nappal nem hord pelenkát, mert roppant kellemetlen érzés utána pár napig, ha hozzáér a pelenka.

Maga a beavatkozás nem volt vészes, sokkal inkább az azt követő kezelés volt kellemetlen. Pár napig kamillás ülőfürdőt követően, bőrt visszahúzva vazelinnal kellett kenni, hogy nehogy újra letapadjon.

Enyhébb letapadás kezelésére az egyik ismerősnek 3-4 napig csak krémezni kellett, majd szép óvatosan, fokozatosan, több nap elteltével lehetett visszahúzni lépésről-lépésre.

Utazó_1 Creative Commons License 2006.05.15 0 0 35

Südve, köszönöm!

Gabiii, nyilván ez lenne a normális. Nekem sem esett jól, gondolhatod... Főleg annak tükrében, hogy ezzel kapcsolatban tényleg ahány doki, annyi vélemény.

Előzmény: Südve (33)
Gabiiiiii Creative Commons License 2006.05.15 0 0 34

Engem egy orvos ne csesszen le,mert ezzel azt feltetelezi,hogy szandekosan akarok artani a gyereknek.Radasul azert mert ehhez o ert jobban.meg a nem a se..bol rangatott ki

Ha valamit maskepp kellett volna,mondja es majd en merlegelek.Ha olyan stilusban adja elo.,100%-ig meg is fogadom.......

Előzmény: páncél (32)
Südve Creative Commons License 2006.05.15 0 0 33
Írtam neked mailt az itt megadott címedre.
Előzmény: Utazó_1 (28)
páncél Creative Commons License 2006.05.15 0 0 32
És lássuk be, ez lenne a normális, minden kérés nélkül. A gyerek még nem dönthet, és te vagy jogosult dönteni helyette, nem az orvos.
Előzmény: Gabiiiiii (31)
Gabiiiiii Creative Commons License 2006.05.15 0 0 31
valamint en hulye modon elvarom,hogy elmondjak nekem az osszes lehetoseget annak elonyevel es hatranyaval egyutt,hogy donteni tudjak.
Előzmény: Gabiiiiii (30)
Gabiiiiii Creative Commons License 2006.05.15 0 0 30

ilyenkor a kedves doktorurat is megkerdeznem,hogy tudja-e,mi a turnaround pont:)

ez az en szakmam,az meg az ove:))

Valamint a gyerek is az enyem,es majd en eldontom,hogy hogy talalom jonak,ha szaggatjak es 2 perc alatt megoldjak,vagy ha en megprobalom humanusabban.A gyereket en ismerem,neki csak darab-darab...de nem neki fog minden pisilesnel uvolteni

Előzmény: Utazó_1 (29)
Utazó_1 Creative Commons License 2006.05.15 0 0 29

Ja, egyébként én sem tudom elhinni, hogy csak drasztikusan, "tépve-szaggatva" lehet egy ilyen élettani - és gyakori - kérdést megoldani!

Csak amikor a nagyfiamnak csinálták 2 és fél évesen, a doki tökre lecseszett, hogy "hát nem látja az anyuka, hogy hogy néz ez ki? Nem látott még ilyesmit rendes állapotban? Nem tűnt fel, hogy ez nem olyan?" És amikor mondtam, h. azt hittük, hogy majd magától megoldódik, akkor is leugatott, hoyg "E Z ugyan nem oldódott volna fel magától..."

Szal most legyen okos az ember...

Előzmény: Gabiiiiii (21)
Utazó_1 Creative Commons License 2006.05.15 0 0 28

Köszönök minden hsz-t:))

Cesete, pont az a gond, hogy nem merek 3 éves korig várni, mert sok doki szerint meg ha 2 éves korig nem megy fel magától, akkor már nem is fog... De lehet, hogy nincs igazuk. Vagy mégis várnom kellene?... :(

Húgom kisfiának (most 3 és fél) minden nap fürdéskor húzkodták óvatosan, de nem ment fel, a gyerek viszont már üvölt, ha a hasa felé is nyúlnak... a gyerekorvosuk múlt héten félig visszahúzta neki (magyarul feltépte), de azóta megint meg se mozdul, a gyerek viszont teljesen kivan... az ilyesmit szeretném elkerülni. Inkább essünk túl kábításban gyorsan szakembernél rajta.  

Zicsorka, örülök, hogy nálatok ilyen szépen megoldódott a dolog:) A fürdés tényleg fontos, a nagyfiamnak azóta mi is így csináljuk - tényleg oda kell figyelni, mert ha 3-4 hétig nem figyelek oda (átengedem apának a fürdetést:), akkor hajlamos elfelejtődni a bőrvisszahúzós kukimosás, és bizony sokkal nehezebben megy újra.

Én azt mondom neki, tessék visszahúzni a kapucnit, hogy meg tudjuk mosni a fejét is a kukinak:)

Gabii, szerintem ez szerencse és alkat kérdése is. Az a baj, hogy én nem tudom laikusként megítélni, hogy mennyire van letapadva, mennyire szabad várnom vagy erőltetnem...

Ismertek olyan sebészt/gyerekurológust, akihez szerintetek el lehet jó szívvel vinni a fiúcskát megmutatni? (Vagyis aki nem kezd azonnal marcangolni?)  

Előzmény: Cesete (22)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.15 0 0 27
Mi ugye a műtét óta mossuk nagyfiús módon. Hat év telt el azóta, és még mindig figyelmeztetni kell. De a kislány sem mossa meg  a fenekét, ha nem szólok. Bár a tapasztalt anyák szerint amikor a gyerek magától kezd mosakodni, érdemes odafigyelni, hogy vajon minek köszönhető ez a nagy palfordulás?  
Előzmény: tasha (24)
Cesete Creative Commons License 2006.05.15 0 0 26
én a gyerekre hagynám a döntést. huzigálja magának, de csak addig, míg nem fáj.
páncél Creative Commons License 2006.05.15 0 0 25

A 3 évest könnyen meg is lehet tanítani arra, hogy fürdésnél húzogassa magának. Ez igazi apa feladat, mi tapasztalat hijján, ugye :)))

tasha Creative Commons License 2006.05.15 0 0 24
nyilván így van ez, kérdés milyen korban?? Mert a "vita" errol megy, még az orvosok között is. Van aki szerint soha ne huzkodjuk és majd feloldódik, más szerint már bébikortól finoman, a 3. feltépi a gyerek 1 éves korában. Talán a 3 éves kor lehet a vízválasztó, na meg más eset ha nem élettani a letapadás, hanem szukulet van, vagy gyulladás.
Előzmény: Törölt nick (23)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.15 0 0 23

Az a véleményem, hogy a szülőknek - függetlenül attól, hogy le van-e tapadva vegy sem - meg kell tanítani minden kisfiút arra, hogy fütyit minden nap úgy mosunk, hogy a bőrt visszahúzzuk. Akkor nem fog letapadni. Én a magam részéről minden este rákérdezek, hogy visszahúzta-e?

Cesete Creative Commons License 2006.05.15 0 0 22

én se hittem el, h szinte minden fiús ismerősünknek probléma volt ez.

a mi tapasztalatunkból kiindulva, ha nem okoz problémát (tud pisilni, nem gyullad be), én min. 3 éves korig nem bántanám a gyerkőt. meleg vízben ülve húzogassa magának, ameddig megy..., menni fog, csak semmit sem szabad idő előtt erőltetni, neki szinte egyik napról a másikra fölcsúszott, pedig max. 3 milliméteres volt a nyílás előtte:)

a mi gyerekdokink (férfi) szerint az is a baj, h a gyerekorvosok nagy része nő, tehát jó egy férfidokival (neadjisten urológussal) konzultálni a fölrántás, műtét, gombosszonda előtt.

szóval türelem, ha nem okoz problémát, hagyni kell, megoldódik.

Gabiiiiii Creative Commons License 2006.05.15 0 0 21

olyan 2,5-3 eves lehetett........Nem akartam elhinni,hogy erre kizarolag drasztikus orvosi beavatkozas lehet a megoldas.Biztos nekunk szerencsenk is volt,mert nem gyulladt be,es fajdalommentesen meoldottuk.Sok-sok turelem es a geyrek egyuttmukodese kellett hozza.Ez pedig mar egy bizonyos kort feltetelez.

Egy darabig kozponti tema volt,kamillaztam,stb....

Előzmény: Utazó_1 (12)
tasha Creative Commons License 2006.05.15 0 0 20
uhh :(
Előzmény: páncél (14)
páncél Creative Commons License 2006.05.15 0 0 19
Szvsz visszatapadhat. Mintha olvastam volna valahol, hogy ha már feljön, rendszeresen húzogatni kell.
Előzmény: Törölt nick (18)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.15 0 0 18

Udv temaval kapcsba lenne nekem is egy kerdesem, meg eszrevetelem....

Nekunk a mano otthon 11 honapos, de amikor ugy eloszor igazan neztuk a kukijat...feljott elsore vegig, nem fajt nem volt letapadva....kerdesem LETAPADHAT ujra neki akkoris ha mar feljott rendesen?

a masik...ez a sajat peldam...en oviba vettem eszre,hogy le van tapadva a fitymam na nem nagyon....pl a 90%a szabad volt,de ugy idegesitett,hogy az a 10% nem -es nem ugy nez ki mint a tobbieknek-,hogy en magamnak huztam vissza...nagyon nem fajt,csak utana csipett vagy 3-5 napig amig be nem gyogyult...ezert en ammondo vagyok,hogy ha a gyerkocot nem bantja,vagy csak ilyen 10--50%os a letapadas nyugodtan lehet varni vele,amikor mar megerti mi miert van es lehet hagyni neki,hogy csak aparnkent de maganak csinalja....(ez a leghumanusabb...de nem bizti,hogy a legjob megoldas)

Törölt nick Creative Commons License 2006.05.15 0 0 17

Páncél, csak ne legyél olyan nyugodt, becsöngetnek majd ezek a szuper-csúcsra operált fiú hozzátok!

páncél Creative Commons License 2006.05.15 0 0 16

:((((

Nem hangzik jól.

Mindig is azt gondoltam a lányokkal könnyebb (talán ezért nincs nekem -Na, majd legközelebb).

Előzmény: Törölt nick (15)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.15 0 0 15

Az én kisfiam kukaca igazi klinikai eset volt: nem csak rátapadt a fityma a makkra, de olyan szűk volt, mintha egy zokni szára érne túl a fügyijén. Számomra az első pillanatban egyértelmű volt, hogy ezt házilag nem lehet megoldani, úgyhogy soha nem is kínoztam ilyesmivel.

Három éves korában elvittük sebészhez, aki rettenetesen ránk ijesztett, ugyanis azt mondta, hogy az volna a legegyszerűbb, ha körülmetéltetnénk. Mi a férjemmel egymásnak szédültünk  a rémülettől, és nagyon szépen megkértük a sebészt, hogy keressen más megoldást. Mondta, hogy ő pusztán attól tart, hogy olyan szűk  a figyma, hogy nem lesz elegendő bőr ahhoz, hogy karimát szabjon belőle. Könyörögtünk, hogy próbálja meg! Hála Istennek a műtét sikerült, nagyon csinos, bőrrel fedett fügyije lett a gyereknek, viszont ő sem volt hajlandó utána pisilni. Végül jégkockával fagyasztottam el a frissen műtött helyet, és így megoldódott a dolog.

Hétvégére lementünk anyósomék nyaralójába a Balatonra, ahol nem volt  a hűtőben jégkocka, csak nejlonzacskóban fagyasztott keszeg... nos ez is remekült funkcionált. 

Nekünk a sebész azt mondta, hogy ha három éves korig nem húzható megfelelően vissza a fityma, nem szabad kisérletezni, oldja meg orvos. Ő egyébként a házi rángatásoktól is óvott, mert berepedtet, elgennyesedhet, hegesedhet, arról nem beszélve, hogy rendszeresen hoznak hozzá olyan kisfiúkat, akiknek a nagyeszű anyja felhúzta a bőrt, viszont visszahúzni már nem tudta és a gyereknek elfeketedett a farka vége, mire orvoshoz került.

páncél Creative Commons License 2006.05.15 0 0 14
Nekem a nagyobbiknak úgy lett. Soha nem próbáltuk húzogatni és két évesen begyulladt. EZért kezdtem a kicsivel próbálkozni.
Előzmény: tasha (13)
tasha Creative Commons License 2006.05.15 0 0 13
a nagyobbik fiadnak úgy lett faggyús, h elotte sosem huzogattátok?
Előzmény: Utazó_1 (11)
Utazó_1 Creative Commons License 2006.05.13 0 0 12

Gabi, neked akkor mennyi idős volt a fiad?

Revine, ezt melyik sebészeten csinálták? Nem emlékszel a dokira?

Egyébként pont azért kérdezgetlek most titeket, mert nagyfiamnál is 2 és fél évig minden dokiféle azt modnta, hogy csak szép nyugodtan, ne is foglalkozzak a dologgal, húzogassuk, amíg engedi, aztán majd feloldódik magától - aztán egyszerre meg pikk-pakk, hogy hú, hát ezt meg kell oldani, mert ez így nincs rendben, és már fogták is le szegény gyereket:(

Előzmény: Gabiiiiii (8)
Utazó_1 Creative Commons License 2006.05.13 0 0 11

Manojoe, mi már fél éve minden este felhúzzuk neki, amennyire enged a bőr, de nem oldódott még fel magától. Én nem látok javulást. Még egy darabig próbálkozom, de aztán nem akarok túl sokáig várni, hogy ne viselje meg annyira.

Tasha, nálunk is szép ívben megy a pisi. De a nagyobbik fiamnak is így ment. Viszont vele pont úgy kerültünk a kórházi rendelésre, mert - az élettani letapadás ellenére - begyulladt alatta, mert összegyűlt ott a faggyú. (2 és fél éves volt akkor.)

Revine, igen, én is ilyen kábításos-szondás módszerre gondolok - ha tényleg kelleni fog. Amit a szakadásról írtál, az elég hihetően hangzik.   

Előzmény: manojoe (10)
manojoe Creative Commons License 2006.05.13 0 0 10

Na, az én gyerekemnek még a borsónyi se bukkan elő. Tegnap nézetük utoljára dokival, és ő azt mondta, hogy ha minden nap fürdés után egyszer visszatolom neki amennyire engedi, akkor nyár végére feljön magától. Ne erőltessem és ne parázzak, amíg sugárban (ívesen!) pisil. Ő egyébként 22 hós.

Szerintem is brutális, ahogy ezekkel a kiskölkekkel elbánnak a kórházban :( Komolyan, akkor már tisztább dolog a körülmetélés újszülött-korban.

Előzmény: Utazó_1 (2)
tasha Creative Commons License 2006.05.13 0 0 9
nekunk azt mondták, hogy amíg a pisi sugárban jön, addig nem szabad piszkálni, akkor rendben van!!! Mi sosem huzogatjuk és nincs is baj. Viszont ha 1x elkezded mozgatni, akkor onnanol meg muszáj tisztítani, mert az élettani letapadás pont attól véd, h ne menjen alá kosz.
Gabiiiiii Creative Commons License 2006.05.13 0 0 8

a fiammal annakidejen rendszeresen jartunk az ugyeletre,mert annyira le volt neki nove,hogy a vegen behegesedett es mivel fajt neki,nem volt haljando pislini.

Fel napokat toltottunk a korhazban,mert addig nem engedtek haza,amig valahogy nem pisil.Oszintenszolva en nem engedtem neki feltepni,gondoltam probaljuk meg elobb otthon humanusabban.Mivel azelott nem volt fiam,ilyen alkatreszt meg mar csak kesz allapotban lattam,fogalmam nem volt,mit kell vele csinalni.

Vagy egy honapunkba telt,amig minden este furdeskor megprobaltuk szepen finoman megmozditani.A gyerek soxor maganak csinalta,elvegre o erzi,mikor faj.

Aztan mindig egy picit jobban feljott,es egyszercsak kibujt teljesen anelkul,hogy fel kellett volna neki tepni

páncél Creative Commons License 2006.05.13 0 0 7
Sajnálom.  Inkább legyen a doki a gonosz.
Előzmény: Utazó_1 (5)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!