Keresés

Részletes keresés

nyakashegyi Creative Commons License 2006.10.31 0 0 26

Szia!

Köszi az infót, a neten nagyjából ezeket már megtaláltam, de nem így összeszedve. Dobogókőre nem tudom, mikor megyek, de már láttam ott én is évekkel ezelőtt. Pár ábrát összeszedtem a netről, valahogy összerakok egyet. A skála ezek szerint egyenletesen van elosztva a 90 fokos mércén?

Üdv.

Előzmény: wöcsök (25)
wöcsök Creative Commons License 2006.10.31 0 0 25

Szia!

Wild-féle nyomólapos szélzászló

Ez egy kombinált műszer a szélerősség és a szélirány meghatározására.

A nyomólapos szélmérő a Beaufort-skála 0-7-ig terjedő szélerősségeit tudja csak mérni (afölött beáll vízszintesre), így tudod, hogy mi a kezdő és végérték. (más források szerint meg 0-12, de szerintem az utóbbi a jó).

Nem tudom, hogy merre laksz, de ha kirándulni mész érdemes Dobogó-kőre felmenni, mert ott van egy ilyen és még működőképes. Én ott egy réztáblát láttam, mintha abból készült volna. Vastagságra pedig kb.3-4mm. A méret viszont korrekt (15x30).

A szélzászló, ami pedig a szélirány meghatározására szolgál egy függőleges tengely körül fordul el, itt a vitorla tömegét az átellenes oldalon lévő fémgolyó egyenlíti ki. Célszerű ezt könnyű szerkezetből és viszonylag "hosszú" karral elkészíteni, így váltakozó szélnél nem fog össze-vissza pörögni.

Remélem tudtam valamit segíteni és, ha szereztél új infókat, kérlek írd meg, mert érdekel hogy haladsz!

wöcsök

Előzmény: nyakashegyi (24)
nyakashegyi Creative Commons License 2006.10.31 0 0 24

Sziasztok!

Arra gondoltam, hogy építenék egy Wild-féle szélzászlót. Amit eddig megtudtam az, hogy a fémlemez mérete 15x30 cm-es, de milyen vastagságú legyen (súlya?))? Aztán a Beaufort-skála (1-12) egyenletesen van bejelölve a 90 fokos ívelt skálán?

Köszi

wöcsök Creative Commons License 2006.10.23 0 0 23

Sziasztok!

Iborli jól emléxel!!:)

A központi számgépes rendszer úgy áll össze, hogy az ország több pontján vannak észlelővel ellátott és észlelő nélküli meteorológiai mérőállomások/klimaállomások, melyektől az OMSZ-ba óránként érkezik adat és az OMSZ ezekkel számol, majd továbbítja, hogy a világméretű modellezésben is fel tudják használni!

Sajnos a Földön ezeknek a mérőállomásoknak az elosztása aránytalan (pl Közép-Afrikában semmi), mert költséges a fenntartás!

De tervezik egy olyan rendszer "kiépítését"  melynél több milliárd mikrorobotot juttatnak a felsőbb légrétegekbe és ezeknek az alakja kicsit hasonlít a pitypangnak arra a fehér, szétfújható "virágzatára", így nagyon sok ideig a fenn tudnak maradni és küldik az adatokat a légköri mozgásokról! (ezt kb 3 hete a Discoveryn láttam)

fokhagymabors Creative Commons License 2006.09.22 0 0 22
lborli Creative Commons License 2006.09.15 0 0 21
A zivatar légelektromos jelenség, nem feltétele a csapadék. Legalábbis így tanultam vagy harminc éve.
Előzmény: pint (5)
Callie Creative Commons License 2006.07.16 0 0 20

"Vlagymir Putyin orosz államfő úgy döntött, hogy a G8 első oroszországi csúcstalálkozóján ragyogó napsütésben prezentálja szülővárosát a vendégeknek: repülőgépekkel oszlatták el a felhőket a Finn-öböl térségében. Szombaton a légierő három gépe szórta a vegyszereket, hogy száraz, napos legyen az idő, de szükség esetére a légierő 11 gépe állt készenlétben. A művelet költsége 20 millió rubel, vagyis nagyjából 165 millió forint.

Az eljárás sikeresnek bizonyult: a szombatra virradó éjszaka hullott eső után a vezető ipari államok délután érkező állam- és kormányfőit már napsütés várta. A meteorológiai hadművelet parancsnoki állása az úgynevezett Fő geofizikai Obszervatóriumnak az atmoszféra távolsági szondázásával foglalkozó központjában van. Eredetileg csak vasárnap akartak hozzáfogni a jó idő csinálásához, de a meteorológiai előrejelzések alapján már szombaton délelőtt elkezdték, nem utolsó sorban azért is, mert délután már a gépek nemigen repülhettek az érkező különjáratok miatti biztonsági intézkedések következtében.

A felhők oszlatásához 2400 liter folyékony nitrogént, 20 tonna granulált széndioxidot, 500 darab ezüstjodiddal töltött pirotechnikai eszközt, és 100 csomag por alakú reagenst készítettek elő. A meteorológiai előrejelzés szerint egyébként a csúcs idejére 20 fok körüli hőmérséklet, de csak időnként felszakadozó felhőzet, és némi eső ígérkezett egy kis friss, északi széllel."

széles tamás Creative Commons License 2006.02.16 0 0 19

Régebben a WAP-on lehetett olvasni METAR és STAF jelentéseket a "jaguarwapmx" oldalán. Ez a lehetőség kb. fél éve nem működik. Tud valaki olyan wap-os oldalt ahonnan elérhetők a friss jelentések?

Jöhet mailban is.

Előre is köszi!

Előzmény: atoncsi (-)
Callie Creative Commons License 2006.02.02 0 0 18
Törölt nick Creative Commons License 2006.02.01 0 0 17
Előzmény: atoncsi (16)
atoncsi Creative Commons License 2006.02.01 0 0 16
ez a szolgáltatás most indult vagy csak nekem újdonság?
http://met.hu/pages/warning_map.php?lng=hu
atoncsi Creative Commons License 2006.01.23 0 0 15
habár Creative Commons License 2006.01.23 0 0 14
Az, hogy a Kárpátok képes volt "megakasztani, és kígyónyelvvé" varázsolni, azt bizonyítja, hogy nem sokat tévedtem.
Ezt a sízőhelyek klimájából lehetne tudni.
A barátom elutazott Ausztriába, és 2000 m-en lehet, hogy melegebb van.
Előzmény: habár (13)
habár Creative Commons License 2006.01.23 0 0 13
Érdekes ez a topik, és persze, hogy az benne a legérdekesebb, ami itt zajlik nálunk...
De "térben" milyen ez az áramlás? Úgy értem, hogy ez valamiféle áramlási kör- valahonnan meleg levegő áramlik a szibériai térség fölé, és az alól folyik ki a hideg levegő? És akkor most az MO feletti légtömegek meg Szibéria fölé húznak el?
Ez érthető, de miért nem mondjuk India felé megy a hideg? Mert a föld forog?
Lassú, de biztos áramlás, ha egy nap alatt teljesedett ki É-D irányban, nyílván a Kárpátokkal szétválasztva, mint kigyónyelv.
200 km/nap~2,3 m/s=8,3 km/óra- nem mondható viharosnak, és nem is az, szerencsére.

Úgy gondoltam, hogy ebből kiszámíthatom a földfelület áramlái ellenálását, ha tudnám a hideg réteg magasságát, és az átlagos hőmérsékletkülönbséget.
Nekikezdtem, hasalt értékekkel (h=1000 m, dt=40 K).
2220 Pa jött ki. Ami 16,3 mmhg oszlop, illetve 10000 km-re távolságra vetítve2,2 E-4Pa
Ennyi a méterenkénti nyomásesés.
A sebességből számítva az ellenállástényező : 2220/ 2,645=839 (1)
Ebből a földfelület surlódási tényezője innen szibéráig:
'839-*1000/E+7=0,0839

Egésen normális, ha azt tekintjük, hogy egy csőé ~0,02 .
Ebből persze a surlódásos rész még annál is sokkal kisebb, szinte elhanyagolható.
A nagyobb része a terep tárgyak iatti Borda Carnot veszteség lehet.
Így annak ismeretében valahogy a hideg légréteg vastagsága is saccolható
Abban az arányban, amilyen a legmagasabb "tereptárgy" az Ural, vagy a Kárpátok jelentkezik (útvonal függő). Csak becsülve: a hideg légréteg azoknál 20% nál kevesbbel lehet vastagabb.
Persze ez átlag értendő, a hőfokeloszlás erősen torzítja.
Különben is, ezt mérik,
Lehet valahogy látni ezt a nagy áramkört?
Előzmény: atoncsi (12)
atoncsi Creative Commons License 2006.01.23 0 0 12
És hajnalban...
atoncsi Creative Commons License 2006.01.22 0 0 11
Hőmérséklet ma reggel:
200601220700UTC

Hőmérséklet ma este:
200601221800UTC

(forrás: OMSZ hőtérkép )
atoncsi Creative Commons License 2006.01.04 0 0 10
atoncsi Creative Commons License 2006.01.04 0 0 9
Próbáltam nyomozni a témában, de eddig nem sokra jutottam. Valószínű,
hogy Budapesten is van vmilyen nagyszámítógépes rendszer. Paks miatt
legalábbis működik egy terjedésszámítási programrendszer, amivel egy
esetleges baleset után nagyon rövid idő alatt modellezhető lenne
a szennyezett levegő terjedése, kimosódása, hígulása, stb.

Ami a klímamodellezést illeti, a legnagyobb európai rendszer Hamburgban
van. Itt találtok róla egy kisfilmet. (33MB)
Előzmény: Callie (8)
Callie Creative Commons License 2006.01.01 0 0 8

Úgy tudom, hogy az adatok számítógépes feldolgozásának döntő részét egy központi helyen végzik, és mindegyik ország azokkal dolgozik (talán Londonban?).

Jól tudom?

és mit tesznek hozzá az itthoni meteorológusok?

Mad árka Creative Commons License 2006.01.01 0 0 7
Ez engem is érdekel, bár csak egy szerény klimatológiás vizsgám van, az is éjjeli tanulásból. Követem az eseményeket. :-)

Ha valakinek alap-alap-alap és ebből gyök három klimatológiai kérdése van, lehet, tudok rá anyagot hozni. Itt porosodik tőlem nem messze a pakk.

Ui. Végre már egy tudományos topik. Már... nem, nem fikázok mást kapásból első nap. Sok sikert Nektek!
fokhagymabors Creative Commons License 2006.01.01 0 0 6
zápor amikor gyorsan esik egy kis eső, zivatar amikor villámlik dörög is
Előzmény: pint (5)
pint Creative Commons License 2006.01.01 0 0 5
nekem azt mondjátok meg, hogy mi a zápor és a zivatar, különös tekintettel a különbségre.

jelen ismereteim szerint külön ezek a szavak nem léteznek, hanem csak egy szó van, mi rendhagyó módon vesszőt tartalmaz a közepén:

zápor, zivatar - jelentése szokványos eső villámlás nélkül

többes száma is rendhagyó:

záporok, zivatarok

ahogy látjuk, a többesszám jele a veszző előtti részhez is hozzájön. de az is lehet, hogy tényleg van különbség, és ez két szó. segítsetek!
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.01 0 0 4
Postás2 Creative Commons License 2006.01.01 0 0 3
Foglalkozásomból kifolyólag az egyik legfontosabb információ a várható időjárás. Milyen öltözéket vegyek magamra, merre menjek, stb. Mostanában sajnos még gyalog sem egyszerű a meló, nemhogy motorral. Rendszeresen nézem a szlovák és a horvát radart is. Sajnos a magyar meteorológiai szolgálat ritkán frissít, így abból kevésbé tudok számolni előre. Boldog újévet mindenkinek !
Tombolda Creative Commons License 2006.01.01 0 0 2
2 lépést sem megyek annélkül, hogy ne tájékozodjak előre az aznapi időről.
fokhagymabors Creative Commons License 2006.01.01 0 0 1

http://meteosat.e-technik.uni-ulm.de/meteosat/dynamic/index-movies.html műholdas animáció készítése

http://www.dhmz.htnet.hr/vrijeme/radari.html horvátországi radar

http://www.idokep.hu/ magyaro-i helyzetkép

http://theyr.net/cg/cny/I21c97b/F=js*s*051230*19*HU*hu_Budapest előrejelzés, csapadék, hőtérkép, minden

fokhagymabors Creative Commons License 2006.01.01 0 0 0
nem 0 mértékben érdekel!
atoncsi Creative Commons License 2006.01.01 0 0 topiknyitó
Sziasztok! Van itt valaki, akit érdekel a meteorológia és az éghajlatkutatás?
Bízom benne, hogy igen. :-) Topiknyitásként megosztnék veletek néhány
hasznos, érdekes címet a témában. Szívesen venném, ha kiegészítenétek
a saját kedvenceitekkel. :-)

Országos Meteorológiai Szolgálat
Wetterzentrale
Deutscher Wetterdienst
ELTE (Aktuális műholdkép)
USAF (Sembach)
met.fu-berlin.de
ZAMG Wetter Server Austria (12h anim.)
SHMU (Radar)
weather.yahoo.com
wetter.rtl.de

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!