Keresés

Részletes keresés

Békési1955 Creative Commons License 2012.09.24 0 0 191

Érdekes írás található itt a centrális dogmáról:

http://biologiaievolucio.blogspot.hu/

Talán valakit érdekelhet.

p5rs7 Creative Commons License 2012.08.08 0 0 190

Sziasztok!

A Ráckevei dunaágban szaporodnak ezek a micsodák.

Egy nádszál víz alatti részén indul növekedésnek, aztán a hullámzás letépi.

Van akkora is, mint egy felnőtt ember feje.

Egyik-másik a közepén vöröses.

Rettentő gusztustalan, kocsonyás anyag, büdös is.

Mi egyszerűen agynak hívjuk.

Ti biztos tudjátok, mi a csuda ez.

Előre is kösz.

Edi60 Creative Commons License 2012.04.20 0 0 189

Mi a párommal sorban állás nélkül be tudtunk jutni Az Emberi Test kiállításra, mert elővételben vettük meg a jegyeket. Hihetetlen élmény volt, és több szempontból tanulságos is.
Külön termekben mutatják be a test felépítését, működését meg a káros szenvedélyek hatását. Hihetetlen. 

Előzmény: Törölt nick (188)
Echo20 Creative Commons License 2011.11.17 0 0 186

Valaiki tudna válszolni?

Köszönöm :)

Echo20 Creative Commons License 2011.10.16 0 0 185

Köszönöm a választ!

És az ember esetén a példám helyes, vagy rossz a magyarázat?

Esetleg tudna adni valami szakszerű magyarázatot?

Válaszát előre is köszönöm

Abulafia Creative Commons License 2011.10.14 0 0 184

Az ízeltábúak szemének időbeli felbontása általában jobb mint az emberé. Ez azt jelenti, hogy az a 24 kép/mp-es tempó amit filmeknél megszoktunk, nekik valószínűleg különálló képek sorozataként látszik.

Viszont nagyobb frekvenciájú képsorozatoknál valószínűleg ők is láthatják a visszafele forgó kerék illúzióját feltéve, hogy a küllők sebessége és a vetítés frekvenciája megfelelő.

Röviden tehát, TV-ben valószínűleg nem látják visszafele forogni a kereket, de lehet, hogy egy 200 frame/sec sebességgel futó számítógépes autóversenyben már igen.

A.

Előzmény: Echo20 (183)
Echo20 Creative Commons License 2011.10.14 0 0 183

Üdv mindenkinek!

Olyan kérdésem lenne hogy a légy láthat-e olyat hogy például:TV álló képek sorozatát mutatja, az egyes álló képeket a kis agyunk kapcsolja össze folyamattá. Ha most az autó sebessége úgy alakul, akkor az egymást követő képeken a küllők helyzete úgy alakulhat, hogy az hátrafelé mozgásként könnyebben értelmezhető.

Szóval hogy a légy valami tárgyat visszafele lát mozogni.

Előre is köszönöm a segítséget :)

Törölt nick Creative Commons License 2011.08.05 0 0 182

röviden:

spéci sejt megeszi, szétdarabolja (szerkezet tehát mindegy), sok-sok apró szakaszát kirakja a felszínre, ellenőrök jönnek, amilyen darabkával még nem találkoztak, azt idegennek tekintik, majd szétnéznek a szervezetben, keresik és pusztítják azt, ami úgy néz ki.

a felismerőrendszer elég érzékeny, elég lehet 1 aminosav eltérés is

Előzmény: Otomatik Guru (181)
Otomatik Guru Creative Commons License 2011.08.02 0 0 181

Hogyan ismer fel egy szervezet egy fajidegen fehérjét? Ráadásul nagyon sok olyan fehérje van, ami szinte ugyanolyan a különböző szervezetekben, csak egy nagyon pici különbség van. A fehérjék nagy gombolyagok, nagy felülettel, és nagyon elképzelhetetlen nekem, hogy miként tudja felismerni a szervezet, mert nyilván csak speciális helyeken tudja megvizsgálni, nem az egész felületét.

Törölt nick Creative Commons License 2011.04.15 0 0 177

Annak képét is megnézve, meglehet :-))))

Előzmény: suta3 (176)
suta3 Creative Commons License 2011.04.15 0 0 176

Szia, köszönöm a válaszodat. : )

Az általad említett tüdőfűből kiindulva találtam képet Kék atracélról. Lehet az lesz?

Előzmény: Törölt nick (175)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.15 0 0 175

Aha, megnéztem a fellehető képeket: sztem keskenylevelű tfű lesz, csak én a bársonylevelűt ismerem inkább élőben .-)

Előzmény: Törölt nick (174)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.15 0 0 174

Nekem nem látszik rendesen a kép, de tüdőfűre emlékeztet, nézz meg arról képeket, h az-e.

Előzmény: suta3 (172)
leptopelis Creative Commons License 2011.04.15 0 0 173

Nem tudom, aktuális-e még a kérdésed, de a képen nem sejtosztódás látható, csak átkereszteződő kromoszómák. Ez a meiózisra jellemző.

"emberben nincs ilyen ivarérettség előtt" : Hogy érti a kérdező? Mert nőkben a meiózis első osztódása embrionális korban kezdődik el, de csak az ivarérettség elérése után, az érésnek indult tüszőkben fejeződik be (ovulációkor), a második pedig csak a megtermékenyítés után. Férfiakban nem kezdődik el a meiózis ivarérettség előtt.

"számtartó sejtosztódás" : nem igaz

"felnőtt egyedben lejátszódhat" : igaz

"regenerációkor jellemző sejtosztódás" : nem igaz

"a barázdálódás alatt lejátszódó sejtosztódás" : nem igaz

Előzmény: WhiteTiger1994 (170)
suta3 Creative Commons License 2011.04.15 0 0 172

Sziasztok!

Segítségeteket kérem, ennek a növénynek a nevét szeretném megtudni.

WhiteTiger1994 Creative Commons License 2011.04.07 0 0 171

Itt a kép:

Előzmény: WhiteTiger1994 (170)
WhiteTiger1994 Creative Commons License 2011.04.07 0 0 170

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, abban, hogy milyen sejtosztódás látható a képen (Mitózis, vagy meiózis)

S az alábbi állítások közül, melyik igazak rá:

emberben nincs ilyen ivarérettség előtt,

számtartó sejtosztódás,

felnőtt egyedben lejátszódhat,

regenerációkor jellemző sejtosztódás,

a barázdálódás alatt lejátszódó sejtosztódás

Előre is köszönöm segítséget..

Jé85 Creative Commons License 2010.08.25 0 0 169
Érdekes megközelítés, kisség eltér a szokványos iskolapadban megismert gondolkodásmódtól ebben a témában. Egyébként halembriókon gyönyörűen megfigyelhető még a jelenség. Én beértem a nézegetéssel, nem gondoltam volna hogy valakinek eszébe jut számszerűsíteni :)
Előzmény: Aurora11 (168)
Aurora11 Creative Commons License 2009.10.16 0 0 168

Sziasztok!

Ez nagyon érdekes biofizikai oldal a biokonvekcióról és egyéb önszerveződésről:

http://www.kfki.hu/fszemle/archivum/fsz0706/czirok0706.html

hádombi Creative Commons License 2009.09.05 0 0 167
Üdvözlök mindenkit.

Nemrég azt hallottam, hogy amennyiben az anya fiút szül, nő a következő terhesség megszakadásának kockázata. Igaz ez?
hádombi Creative Commons License 2009.08.18 0 0 166

Dawkins elözö könyvenek (Isteni teveszme) kiadojanak meglepöen gyors valaszabol megtudtam, hogy:

"A könyv várhatóan október elején jelenik meg magyarul a kiadóknál A legnagyobb mutatvány – az evolúció bizonyítékai címmel. Kérem, figyelje a weboldalunkat ez idő tájt, addigra külsőleg és belsőleg is megújult tartalommal: www.nyitottkonyv.hu"

Előzmény: hádombi (164)
norbre Creative Commons License 2009.08.17 0 0 165
jó ökletek.. köszi :)
Előzmény: Törölt nick (156)
hádombi Creative Commons License 2009.08.12 0 0 164
Hmm, megpróbálom, hátha válaszolnak. Köszi!
Előzmény: czork (163)
czork Creative Commons License 2009.08.11 0 0 163
Nem tudom, lehet még nincs is eldöntve, de esetleg egy emailen meg lehet kérdezni (contact@richarddawkins.net)
Előzmény: hádombi (162)
hádombi Creative Commons License 2009.08.06 0 0 162
Egyébként nem tudja valaki, hogy mikorra várható Richard Dawkins "The Greatest Show On Earth" c. könyve magyarul? Angolul 2009 szeptemberében, ez biztos. Mennyi idő szokott lenni a fordítás ilyen jellegű műveknél?
Aurora11 Creative Commons License 2009.08.06 0 0 161

Szia 1001!

Mondjuk,ha bringázol,és a lánccal baj lesz,és olajos lesz a kezed,akkor ez szerintem jó megoldás a tisztitáshoz.Nem kell hozzá más csak porzós föld és víz.;)

Előzmény: Törölt nick (159)
hádombi Creative Commons License 2009.08.06 0 0 160
Nos igen, sejtettem, hogy valamivel bonyolultabb dolog a légzés annál, mint ahogy azt gimnáziumban tanuljuk.:D

A honlap nagyon érdekes, és tetszik ez a megközelítés az anyagcserén keresztül is.
Előzmény: leptopelis (151)
Törölt nick Creative Commons License 2009.08.05 0 0 159
Szted én mennyit autószerelést folytatok? Ha meg olajos a kezem, akkor sima vízzel mosok kezet :-)
Előzmény: Aurora11 (157)
Aurora11 Creative Commons License 2009.08.05 0 0 158

Van egy jó biológiával kapcsolatos ötletem.Ha valami tart macskap.... paprikát,vagy egyéb termést hozó növényt,amit szobában tartanak(és a rovarok nem tudják megközelíteni,a zártság miatt),akkor amikor virágzik a virágzásra van egy hatékony eljárás.A műanyagpálcára felcsavart vatta fülpucolóval kell megdörzsölni a virág virágporós belsejét,és egyik virágról a másikra kell áttérni,mindegyiket meg kell dörzsölni.Ugyanis a rovaroknak a testszőrzetét helyettesítjük,ugyanis a virágporzó rovarok szerintem ezért rendelkeznek dús testszőrzettel(nem Wham! rajongók :)) .

Fülpucolásra ezek a vattás pucolók nem alkalmasak csak bajt okozhatnak,csak a obhártyára préselnek.

Előzmény: Aurora11 (157)
Aurora11 Creative Commons License 2009.08.05 0 0 157

Ha mondjuk autószerelés után nagyon olajosak leszünk az ultradermnél sokkal jobb a porzós föld:kézbe kell venni ilyen földet,és víz hatására simán leviszi az olajat.Mert a piciny kvarcszemcsék nagyon jó hatásfokkal ledörzsölik az olajzsennyeződést.(A szappan trükkje nem válik be,mert az az olajat nem oldja.)

Előzmény: Törölt nick (156)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!