Keresés

Részletes keresés

AliceCsodaországban Creative Commons License 2005.10.18 0 0 85

Idegesnek tűntem volna? Nem állt szándékomban...

Az a furcsa, hogyha már izolálták a vírust, akkor miért nem tudják pontosan megmondani? Van annyira fejlett ez a tudomány, hogy el tudjon annyit dönteni, spanyolnátha-e vagy sem.

Pontosítok: a spanyolnátha is egy olyan inflenzavírus volt, ami madarkról mutálódott át emlősökre, majd emberekre. Egy amerikai katonai kiképzőtáborban kezdődött, ahol a katonák ellátmányozására baromfitelep és sertéstelep is működött. (A spanyolnátha a világháború alatt tört ki...) Az itt kiképzett katonákat aztán az európai hadszintérre küldték, ahol a megbetegedettek azonnal továbbterjesztették, majd a hazaküldött beteg katonák a lakosság közt is továbbadták a járványt - emiatt alakult ki az egész világon viszonylah rövid idő alatt. MIvel Spanyolország nem vett részt a háborúban, ezért náluk nem működött a katonai cenzúra, és ők adtak hírt a lapokban az országot sujtó járványról, emiatt lett spanyolnátha a neve.

Tehát nem ugyanaz a vírus volt amitől félnek, csak ilyen jellegű, mert nincsen két egyforma inflenzavírus. Valahol a kanadai jégmezők közül ástak elő egy spanyolnáthában megbetegedett indián nőt, és az ő testéből mutatták ki a spanyolnátha vírusát. Ez a vírus valamelyik amerikai kutatóintézetben pihen, és ne adja isten, hogy valaki illetéktelen kezébe kerüljön...

Namármost mivel ez a vírus akitől mindenki fél még nincsen, ezért oltás sincsen ellene. És nem is lesz mindaddig, amíg nem izolálják (ha lesz, ami nem valószinű!), ki nem dolgozzák az ellenvakcinát és gyártani nem kezdik. (Ez - ahogy hallottam - minimum 8 hét.) Szóval szvsz. egyáltalán nem érdemes semmiből tartalékokat képezni , mert felesleges. Ha már mindenáron valaki tartalékot akar magának, akkor speizoljon be lázcsillapítót és c vitamint,  mert más hatásos gyógyszer úgysincsen ellene.

Előzmény: Mad árka (74)
Mad árka Creative Commons License 2005.10.18 0 0 84
Köszönöm, anyabanya, hogy leírtad. Így már tényleg világosabb.
Előzmény: anyabanya (77)
Mad árka Creative Commons License 2005.10.18 0 0 83
Jav. címezted
Előzmény: Mad árka (82)
Mad árka Creative Commons License 2005.10.18 0 0 82

(Bár nekem címeztek, lejjebb már válaszoltak.  Nem lovagolok, csak azért számít, milyen egy betegség, ki mit tud róla, főleg ha gyereke van. Jobb a tisztánlátás szerintem.)

Előzmény: Törölt nick (76)
zsombolya Creative Commons License 2005.10.18 0 0 81
nekünk volt olyan rohamunk is, amit nem előzött meg semmilyen nátha, vírus stb. Csak simán magától koranyáron délutáni alvás után fulldokolva ébredt. Kruppos kölkek hajlamosak felsőlégúti megbetegedésekre és viszont.
Előzmény: kissamson (80)
kissamson Creative Commons License 2005.10.18 0 0 80

Ebben érintettek vagyunk mi is.

Gégeduzzanat igen, és ezért kinőhető betegség, mert amikor már egy nagyobb méretű gége esetén indul be a dolog, akkor nem lesz olyan vészes hogy szűkebb a levegő útja.

Fertőzés: úgy emlékszem nekünk azt mondták a kórházban, hogy a gyerek összeszed valami virust (ezt nem lehet tudni, pontosan micsoda), ami az arra hajlamos szervezetben ilyen reakciót vált ki.

Előzmény: zsombolya (78)
anyabanya Creative Commons License 2005.10.18 0 0 79

viszont amitöl lest a krupp, azzal meg mi van?

Anna amikor asztmás volt és rohama volt, ez nála legalább heti egyet jelentett ösztöl tavaszig, mindig náthával kezdte. Volt gyakran hogy a rohamot követte a hörghurut, volt hogy megfázott és akkor tuti rohama lett, de ha ráköhntett egy náthányos akkor is, azt viszont nem vettem észre hogy töle bárki elkapta volna...(ö mindenkitöl mindent)

Előzmény: zsombolya (78)
zsombolya Creative Commons License 2005.10.18 0 0 78
én szeretlek, de nem:) krupp esetén a gége megduzzad, elzárva a levegő útját. A váladék pedig a tüdőben rakódik le. És egy előző hozzászólásodra csak megemlítem, hogy nem fertőz. Mármint a krupp.
Előzmény: Törölt nick (76)
anyabanya Creative Commons License 2005.10.18 0 0 77

Tegnap is beszéltek erröl. Azt mondták vatszeg ugyanaz volt a helyzet mint most. Volt madárinfluenza, amiben csak a madarak döglöttek meg, aztán megkapták a viziszárnyasok, amit az emberek fogdostak és néha elkapták, ami nem volt nagy gáz addig, amig egy olyan valaki nem kapta el, aki pont egyébként is influenzás volt. No akkor a virusok ugy összemekegedtek, hogy rögvest létrehozták közös gyártmányukat, ami lett a spanyolnátha...és az elvitt egy csomo embret. No de az influenza virus egyébként igen gyenge egy valami, igy az akkori körülmények közt ennek a kutatása nehéz lett volna...Azt mondták, hogy nem olyan forron eszik a kását. A megelözés addig mig nincs világ járvány és nem köhögik a buszon a képedbe tulképpen nem is olyan nehéz. Ha a madár beteg és nem nyersen eszed akkor nincs baj...ha otthon a madár után meg egyébiránt a lakásban is kloros szerrel fertötlenitesz nincs gond...

S valszeg a helyzet az lesz, hogy mivel már folyamatosan kutyukják a laborokban a virusokat csak lesz elöbb utobb gyogyszer is...

Előzmény: Mad árka (74)
anyabanya Creative Commons License 2005.10.18 0 0 75

" 5 évesen az volt a mániája, hogy a rák ellenszerét meg kell találnia. Szerinte a titok a csontvelöben és bizonyos növényekben van. Azaz azt a növényt kell megtalálnia, amely a csontvelöben lévö nem tudom minek a képzödését oly modon gyorsitja föl, hogy az a rákos sejteket a lehetöleghamarabb felismerje, és kiirtsa. Volt, hogy éjjel felriadt, mert mi van ha kitör ujra a spanyolnátha és az orvosok nem készültek fel rá."

2003.08.07 15:50:19 (0) (hsz-ombol  idézet)

Te jó ég emlékszem a kis hülye sírt és kérdeztem, hogy mi a fene van, mire azt válaszolta hogy a járvány után nem kutattak a gyógyszer ellen és mi lesz, ha megint...Már nem tudom mit válaszoltam, biztos elütöttem a dolgot valami marhasággal, de ezek szerint akkor nem is volt olyan hülye ez a kölök:)

Szerencsére ma már nem riad fel ilyesmik miatt, de azért igy visszaolvasva...Ja és ma már nem is orvos akar lenni, jelenleg geofizikus, jövöre majd valami más...aztán lesz, ami lesz.

Mad árka Creative Commons License 2005.10.17 0 0 74

Üdv! Én békésen szóltam Hozzád és nem célom a felidegesítésed. Beszélgetek, ha úgy adódik, vitatkozom. De a hangnemet megfontolom.

"...csak annyiban, hogy egyre több tudományos ember áélítja azt, hogy a spanyolnátha ugyanez volt. Mellesleg én is ezt hiszem. Most kicsit fáradt vagyok a linkekhez, de holnap igérem beadom a forrásokat..."

Az a furcsa, hogyha már izolálták a vírust, akkor miért nem tudják pontosan megmondani? Van annyira fejlett ez a tudomány, hogy el tudjon annyit dönteni, spanyolnátha-e vagy sem. De minden további információra nyitott vagyok, komolyan. Az ember mindig tanul.

Azt, hogy "én is azt hiszem" nem tudom teljesen értelmezni. Megint komoly kérdés: a média miatt hiszed? Olvastál róla, esetleg kapcsolódik hozzá a foglalkozásod? (Mindez meglehet, nem ismerlek, így nem is tudhatom.)

A torokban lévő váladék pár hozzászólással lentebb volt.

"Propaganda - igen na és? Nem mindegy , hogy Gipsz jakabba..."

De-de, pontosan erről írtam én is. Tkp. hogy kit érdekel, hogy kibe oltották be? Sztárba? Miniszterbe? Ha ebből téma lesz, nem tudok másra gondolni, mint népszerűséghajhászásra és vakításra. Ezért nem örültem neki, hogy ez a rész is felmerült.

Előzmény: AliceCsodaországban (71)
wywywy Creative Commons License 2005.10.17 0 0 73
Alice: én is mindenhol ezt terjesztem, hogy milyen pici az esélye.

Most komolyan nem emlékeztek, hogy évek óta jönnek hírek Kínából a madárinfluenzáról? És nem csak idén haltak meg benne emberek. És most ért ide, egyszerűen nem hiszem, hogy ha lenne emberről emberre terjedő, az hetek alatt végigsöpörne a világon. Viszont ahogy megjenik ez a vírus bárhol, az oltóanyag rövid időn belül gyártható. Míg ugye ott észreveszik (és ebben az egyben látom a pozítívumát ennek a hisztinek, hogy odafigyelnek, és észreveszik), karantén, esetleg felbukkan máshol, vagy mégis továbbjut a karantén ellenére, eljutunk oda, hogy egy országot érint jelentősebben, akkor biztos szamkciók lesznek az onna utazókkal szemben....... Hetek, hónapok, meg merem kockáztatni, ha lenne ilyen vírus, Európába csak egy év csúszással jutna el.
Előzmény: AliceCsodaországban (61)
wywywy Creative Commons License 2005.10.17 0 0 72
Nyújt valamennyit. A sima influenza elleni is, de korántsem meggyőző arányban. Vmikor még régebben olvastam ilyesmit, hogy kétféle influenza és egyik ellen oltottak, és valameyyivel kevesebb megbetegedés volt a amásikból az oltottakból, de nekem valami kicsi szám rémlik: 10-15-20 %-os védettség körüli. (tehát arányaiben ennyivel kevesebben betegedtek meg, a többiel viszont ugyanúgy megbetegedtek). Érteni nem értek hozzá ugyan.

Előzmény: Törölt nick (66)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2005.10.17 0 0 71

Szeretném megkérdezni, hogy az 1918-as spanyolnátha vírusa miben hasonlít a mostanihoz.

Hát csak annyiban, hogy egyre több tudományos ember áélítja azt, hogy a spanyolnátha ugyanez volt. Mellesleg én is ezt hiszem. Most kicsit fáradt vagyok a linkekhez, de holnap igérem beadom a forrásokat.

A váladé nem a torokban hanem a tüdőben szok felhalmozódni, de ki állította ennnek az ellenkezőjét?

Senkire nem emléxem, aki határozottan azt mondta volna, hoygymutció Ázsiáan fog kialakulni.

Propaganda - igen na és? Nem mindegy , hogy Gipsz jakabba oltjuk be, hogy lássuk van e káros mellékhatás, mint az eü miniszterébe? Ha nem fizetnek érte, inkább az eü miniszter feje dagadjon kétszeresére nem?

Előzmény: Mad árka (67)
Mad árka Creative Commons License 2005.10.17 0 0 70

(Szerintem a fejesek is önkéntesek voltak. :)) Vagy kényszerítette őket valaki? Az én feltételezésem nem arra vonatkozott, hogy csak és kizárólag propaganda céljából oltatták be magukat egyesek, hanem arra, hogy azért ezt se lehet kizárni. A Danubius két műsorvezetője pedig nekem nem mond semmit, nem követem egyáltalán a "sztárvilágot" vagy mit.)

Előzmény: Törölt nick (69)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2005.10.17 0 0 68

Első kérdésedre nem tudom a választ, de ha az inflenza tulajdonságait nézem, akkor azt hiszem semmi védettséget nem adna - ha már kitört volna egy ujabb mutáns vírus. Ugyanis épp ez az inflenzavírus gyengéje vagy erőssége, hogy szarik egy előző már megtalált kombinációra.

Msodik felvetésedre, meg azt tudom mondani, hogy az én gyerekeim 30 év körüliek. És nehogy azt hidd, hogy könnyebb egy 8 hónapost elveszteni mint egy 30 évest... ugyanaz... no meg a férjemet is  iszonyúan féltenémk - ha ez a hipotézis valóra válna.  Ez nem gyerekbetegség lesz...

De

Előzmény: Törölt nick (66)
Mad árka Creative Commons License 2005.10.17 0 0 67

Szeretném megkérdezni, hogy az 1918-as spanyolnátha vírusa miben hasonlít a mostanihoz. Komolyan kérdezem, nem követtem az eseményeket a mostani balhé kapcsán.

Még valami: szerintem a váladék nem a torokban halmozódik fel. Egy másik: az ellenanyagot nem tenyészteni szokták, ha jól tudom, hanem például szintetizálni. De nem megyek bele részleteiben, nem is hiszem, hogy ez a lényeg, csak ha érvelünk, akkor meggyőzőbb így.

És még egy kérdésem volna, komolyan érdekel, s lehet, valaki tudja a választ: miért olyan biztos, hogyha kialakul egy mutáció, az Ázsiában FOG kialakulni? Tegyük fel, hogy járvány van, itt van a vírus. Itt miért nem alakulhat ki mutánsa? (A 21. századot mint érvet nem tudom elfogadni.) Azt esetleg, hogy Ázsiában nagyobb az esélye, bár erről is megvan a véleményem.

A fejesekről annyit, hogy el lehet fogadni azt az érvelést, miszerint először alattuk szakadjon le a híd, de ez nekem inkább propaganda.

Előzmény: AliceCsodaországban (65)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2005.10.17 0 0 65

Tudod - most csak úgy játszásiból csináljuk hogy komolyan vesszük, mert hangsúlyozom hogy ez az egész madrinflenza dolog egyelőre egy hipotézis!!! - szóval játsszuk azt, hogy kitör - nos akkor elárulom, nem a gyerekeid lesznek a legnagyobb veszélyben, hanem a férjed meg te.

A 18-as spanyolnáthában (ami szintén egy módosult madárinflenza volt csaxolok) a halálozási index a 25-40 éves korosztályban volt a legnagyobb. Szóval ha ujra kitörne, nem a gyrereket kéne elsősorban félteni....

Előzmény: Törölt nick (62)
cimbóka Creative Commons License 2005.10.17 0 0 64

Bocs Alice, de: "Nem hiszem , hogy lesz világjárvány."

" De abban biztos vagyok, hogy nem lesz elég oltóanyag."

Én érzek némi ellentmondást a két állítás között. De zokon ne vedd!

cimbóka Creative Commons License 2005.10.17 0 0 63

A Tamiflu tudomásom szerint nem megelőzést szolgáló oltóanyag, hanem GYÓGYSZER. Hogy milyen hatékonyságú azt nem tudom, de ha országok 10 ezrével rendelik, akkor csak ér valamit.

Azonkívül igaz lehet az is, hogy a mutáns-ha lesz- az eddigi tapasztalatok és a tudósok szerint Távol-Keleten fog kialakulni. Ha így lesz, biztosan mindent megtesznek majd, hogy lassítsák a terjedését és az talán elég idő lesz a vakcina létrehozására. Azt ugyan nem értem, hogy miért, de azt nyilatkozták, hogy a már létrehozott vakcina / amit beadtak a fejeseknek/is nagy előrelépés és nagymértékben felgyorsítja a még nem létező vírus elleni vakcina majdani előállítását és gyártását.

Ennyi feltételes mód egy mondatban! Jó lenne ennél is maradni végleg.

AliceCsodaországban Creative Commons License 2005.10.17 0 0 61

Én NEM HISZEM hogy lesz világjárvány.

Nem félek.

De abban biztos vagyok, hogy nem lesz elég oltóanyag. Nem csak nálunk, máshol sem. Angliában sem, ahol már felfujható hullazsákokkal készülnek meg vagy 15 millió oltóanyagot készleteznek... de mit?  Milyen oltóanyagot, amikor még vírus sincsen?

Tamiflu esetleg?  

Előzmény: wywywy (58)
Törölt nick Creative Commons License 2005.10.17 0 0 60
Ezt csak most olvastam. Egyetértek.
Előzmény: Mad árka (21)
Törölt nick Creative Commons License 2005.10.17 0 0 59

A román vírus részleges azonosítása mellett kiderült, hogy a török vírus szinte teljesen azonos a Délkelet-Ázsiában júniusban elindulttal. Ez azt jelenti, hogy egy rendkívül stabil vírussal van dolgunk - fűzte hozzá. Ez azért érdekes, mert az influenza vírusa különösen változékony, akár saját magában is képes átrendeződni, a mostani azonban "kitart" eredeti génállománya mellett.

Süth Miklós óvakodik ugyan a jóslástól, a stabilitás azonban arra utal, hogy nehezen "hat" bármi erre a vírusra, vagyis elképzelhető, hogy a humán influenza vírusa sem lesz rá hatással, azaz nem indul el a géncsere, s nem alakul ki a "rettegett" mutáns. Ez azonban legfeljebb találgatásnak mondható, bár a stabilitást mutató eredmény mindenképp pozitív fejlemény.

( NOL )

wywywy Creative Commons License 2005.10.17 0 0 58
Ez mind igaz, Alice, csak az is idő, míg eljut hozzánk ez az új vírus. Kialakul vhol az emberről emberre terjedő vírus (várhatóan Ázsiában), és elkezd terjedni. DE az oltást már ebben a pillanatban el fogják kezdeni gyártani világszerte! A vírus sem máról holnapra fog ideérni.
Előzmény: AliceCsodaországban (49)
Törölt nick Creative Commons License 2005.10.17 0 0 57
Fene tudja, hogy került oda a szmájli, a kérdés komoly volt.
Előzmény: Törölt nick (56)
Törölt nick Creative Commons License 2005.10.17 0 0 56
Te anya létedre nem tudod, mit kell csinálni egy influenzás gyerekkel? :-) (Pánikolni nem kell, az biztos.)
Előzmény: Timótea (17)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2005.10.17 0 0 55

Az a vírus már nem az lesz, hogy a madárszartól lesz beteg, nyugi. Arra már van vakcina - azt kapta meg Kökény MIhály is. És nem amiatt, hogy ha csirkét simogat akkor ne törjön ki rajta, hanem amiatt, hogy van e káros meléékhatása. Ez egyébként bevett gyakorlat, hogy az ilyen vakcinákat a fejeseken próbálják ki, csakúgy mint az a régi hagyomány, hogy a hídavatáskor a hidat tervező mérnöknek a híd alá kell állnia, hogy ha leszakad először az ő fejére szakadjon..  (bár nem tudom ma is dívik-e de a nagymamám öccsénél még ez volt.)

Az ellen a vírus ellen ami most van, amit a Romániai madártetemeken találtak - NEM EMBEREKEN, mert emberi megbetegedés nem történt!!! - és amirő mindeki beszél - nos az ellen a vírus ellen már van vakcina.

Az esetleges mutáns ellen nincsen. Nem is lesz.  

Már úgy értem időben...

Előzmény: anyabanya (54)
anyabanya Creative Commons License 2005.10.17 0 0 54

Mondjuk kiengedem a kertbe, de letojja egy madár...

mondjuk apa dolgozik és öt tojja le egy madár, vagy ráprüszköl egy beteg...

Mondjuk van aki iskolás...

Szóval én nem fosok de ha mégis akkor ugysem kerülhezjük tutira ki.

Törölt nick Creative Commons License 2005.10.17 0 0 53

Azok alapján, hogy mi ( átlagemberek ) mit tudunk eddig az egészről, nagyjából helyes az okfejtésed. Viszont az továbbra is nagy kérdés, hogy ha egyszer ki is alakul az a bizonyos emberről-emberre terjedő vírus, akkor az milyen hatásfokú lesz? Mennyire lesz mondjuk veszélyesebb, erősebb egy normál influenza-vírusnál?

Mert ezt továbbra sem tudjuk.

Törölt nick Creative Commons License 2005.10.17 0 0 51
Nem hiszem, hogy akármi is OFF lett volna eddig...
Előzmény: Mad árka (44)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!