Dehogynem! Az előszerződés felbontása esetén a foglaló összegének kétszerese jár vissza a vevőnek. Sajnos vannak ötleteim hogyan tudnák ezt a 2%-ot "behozni" sokkal egyszerűbben, de ezt itt érthető okokból nem fogom megosztani.
Elolvastam az erre vonatkozó részt. Nem tudom, hogyan tudnának ettől egyoldalúan eltérni. Persze lehet, hogy nem mindenek ugyanolyan feltételek vannak az előszerződésében.
Én speciel az ÁFA változásból eredő részt sem vagyok hajlandó átadni. Határozott kérésem volt, hogy tételesen kerüljön bele az ÁFA kulcs és az ÁFA érték. Az aláírt előszerződés ügyvédi ellenjegyzésű teljes bizonyító értékű magánokirat. Ezt nehéz lesz egyoldalúan változtatni. Persze előre nem akarom felhúzni magam mivel kompromisszumokra nyitott embernek tartom magam. Egyoldalú áremelés és határidő módosulás (kötbér elkerülés) nem nevezhető kompromisszum alapnak.
Azt viszont jó ötletnek tartom, hogy egységesen képviselve lépjünk fel, ha szükséges tárgyaljunk.
Én nem kaptam még "levelet", de lehet, hogy a jövő héten feladok egyet a Velar-nak...így fogom kezdeni:
"Tisztelt Velarinvest Kft!
Tekintettel arra, hogy 2006. szeptemberétől az egészségügyi járulék emelése miatt 2%-kal csökkent a havi jövedelmem, továbbá kamatjövedelmeimet 20%-os kamatadó terheli, illetve 4%-os szolidaritási adót is fizetnem kell ezért kérem, hogy az ügyvéd által ellenjegyzett előszerződésben szereplő árat 2+20+4=26%-kal csökkenteni szíveskedjenek.
További kérésem, hogy mivel 2006 nyarán, az előrejelzett rossz idő helyett baromi jó idő volt, a lakás/ház átadását hozzák előre 2007. január 31-re."
Szóval az agyam eldurran...ezt mégis hogy képzelik???
A telket már bizonyára kifizették régen, a kivitelőzkkel meg gondolom kötöttek szerződést fix árral - akkor nem látom hol nőnek a ktsg-eik!!!
Az árral kapcsolatban az a meglátásom, hogy, amikor megkötöttem a szerződést, 25%-os áfakulcs volt, most 20 %-os, ez kb 4%-os árkülönbséget jelent. Ha ehhez hozzáveszem a 2%-t, akkor az már 6%!!!!!!
Ezen kívül 2007.május 1-től kötbért kellene fizetniük.
Mérlegelni kellene, hogy mivel járunk jobban.
Úgy gondolom, jobb lenne, ha nem egyesével tárgyalnánk erről a Radányival. Mi a meglátásotok?
Én javasolnám egy ismerkedős találkozó megszervezését.
A gazdasági környezet előnytelen változása arra kényszeríti cégünket, hogy az előszerződésben szereplő árat 2%-al felemeljük.
(Ehhez csak annyit tennék hozzá, hogy a gazdasági környezet előnyös változása aligha eredményezne ár csökkenést. Minthogy az ár kialakítása és az előszerződések megkötése között 5 % áfa csökkentés nem eredményezett árcsökkenést a múlt évben.)
Ehhez megértést és hozzájárulást kérnek. Ezen túlmenően pedig a hőszigetelési munkálatoknak az időjárás miatti elhúzódása okán az átadási határidőt május 31-re módosítanák a végleges szerződésben.
Mi sem kaptunk levelet. Ráadásul aug végén rákérdezve a véghatáridőre határozott kijelentés volt miszerint nem módosul. El tudom képzelni, hogy bizonyos időpont után módosított előszerződéseket kötöttek, amibe akár hasonlót is belefoglalhattak. Ehhez ismerni kéne a Te szerződésed.
Engem mindíg peszimistának mondtak, de hát ahogy telt a nyár egyre kevésbé hittem hogy október végére szerkezetkész az épület. Így hát kiderült, h nem vagyok az, csak realista. Most abban bízok hogy decemberre bekerülnek a nyílászárók, hogy lehessen benn dolgozni...
Csak az elsőn (A épület) az irodának szánt részben láttam villanyszerelést. Ez a hatodik szint elég lassan készül. Igaz, hogy ez már kisebb mint az ötödik volt (a B részén). Ha jól láttam a dunyov honlapján frissültek az értékesítési adatok. Már csak 8 eladó és 15 foglalt lakás van a 137-ből. Szerintem ez nagyon jó ahhoz képest, hogy ez még mindig csak tervezőasztalról eladás... Pedig mennyit cikkeznek a pangó ingatlan piacról. Van valakinek híre mikor indul a végleges adásvételi kötése?
Csak nem jártál az ötödiken? Fényképet is készítettél? Ha igen, lééééccci küldd el. -:)))
Köszi a tájékoztatást. Én hétvégén jártam arra, és jó volt látni, hogy már az lesz az erkély, ott lesz az ablak. Természetesen mindezt az utcáról szemlélve. :-( Madártávlatokban nem jártam :-(((((
Ha jól látom nem lesz bokréta ünnep még október végére sem. Ami részben nyugtató, hogy az elsőn viszont már villanyszerelők dolgoznak és többek között marcipan33 lakásában is belső falaznak. Azért remélem villanyszerelés előtt lesz lehetőség megadni a kiállások helyét és nem véséssel kell kezdeni a beköltözést.
Néztétek a Gizellatopikot mostanában? (hozzászólás: 207-220) Remélem nálunk simábban fog menni az átadás körüli mizéria. Hasonlókra szerintem mi is számíthatunk, de mindenesetre aggasztó előjelek.
Ha ugyanezt csinaltak a Gizellanal is, akkor csak jot tudok mondani a hang- es hoszigetelesrol. Majdnem abszolut viszonylatban is csend van, de tarsashazi mercevel tokeletes. A 35-38 fokban sem volt elviselhetetlen a belso homerseklet (pedig a 4. en vagyunk), beazas eddig sehol, pedig abbol is kaptunk, szoval minden ok. Lepeszajt csak akkor hallani nagyon halvanyan, ha izombol sarokra ugrik valaki, de ilyesmi koppanas vagy nem, vagy max 2-3x hallatszott eddig, pedig koltoztek felettunk.
Én már 2x írtam nekik, hogy akkor mi van? De válaszra idáig nem méltattak. Beleolvasva a Gizella-kert topicba azért már kezdenek "érdekes" story-k születni. Azért 90 lakás átadása mellett kezelni 140 új építését, továbbá gondolom szokásos módon készülnek a lakásvásárra - mint kiállítók - eléggé besűrűsödhetett a munkájuk. Az az info, hogy nincs info... :-)
A "B" épületben már a 6. készül, de sokkal érdekesebb, hogy az "A" földszintjén elkezdték a lakáselválasztó falazást (ami tényleg nem tartozik a szerkezetkész állapothoz). Szépen lehet látni a réteges falrendet és megállapítottam, hogy szép, igényes munkát csinálnak. Kisméretű tömör tégla, rákasírozva therwoolin, majd egy réteg fólia ezt követi a tégla falazóelem. Így alakul ki a 30cm-es réteges falszerkezet. Az igazat megvallva nem tudok másik építkezést ahol ezt a megoldást használnák, hiszen sylka mészhomoktéglát vagy PTH hanggátló téglát olcsóbb és gyorsabb rakni. Továbbá jól lehet követni a vasbeton szerkezetnek a kültér felé készülő nikecell szigetelését, vagyis úgy tűnik odafigyelnek a hőhídak megszűntetésére.
Ha minden igaz a szomszéd telket is ennek a projektnek a beruházója vette meg és ugyancsak társasház épül rajt. Való igaz a tűzfal nem túl szép, de lehet h azzal az épülettel is fog történni valami, ki tudja. Ha mégsem azért remélem nem fog így maradni, és van lehetőség az esztétikusabbá tételére...
Állami kamattámogatás csak köztisztviselőknek, közalkalmazottaknak, és pároknak (házas- élettárs) jár. Egyedülállóaknak nem. Azt nem értem, hogy miért (vagyis értem, így próbálják a gyerekszámot növelni), mert ez szerintem nem demokratikus.
1,8M ért a beálló a kerületi átlag alatt van, de ha hozzászámolok 10% illetéket akkor már számunkra is megfizethetetlen. Sajnos a XIII kerületi építési szabályzat kötelezi az építtetőt a lakásszámmal megegyező számú garázs megépítésére. Mivel ezt a föld alá extra költségen kell megépíteni így a beruházó is kényszerben van. Az megint más kérdés, hogy inkább +5 nm lakás mint egy garázs. Legalábbis annak aki nem autób..i :-)) Éppen mostanában volt példa rá itt a kerületben, hogy a felhőszakadás következtében beáztak az autók a mélygarázsban levő 0,5m-es víztől.
Attól vagyunk biztosak abban, hogy felépül, hogy nem a beruházónak, hanem a banknak fizetünk (letéti számla, szerződés) aki csak akkor szabadítja fel a kedvezményezettnek (beruházó) a pénzt ha a lakást átvettük (használatbavételi eng.). Vagyis ha nem épül, akkor legrosszabb esetben visszakapjuk a pénzt és bukunk néhány havi kamatot. De én ettől nem félek...már az ötödiket is megkezdték :-)
Gizella házas "panaszokat" pedig keresd a Gizellás topicban.
Arról nem is beszélve, hogy ez valójában - tudtommal - nem garázs, hanem a mélygarázsban két fehér csík és a köztük levő terület. Amiben az a klassz, hogy ha valakinek a vendége elfoglalja, akkor én mit tudok csinálni? Kiállok az utcára. Holott "kifizettem" nemkeveset a "garázsomért". Szal nekem ilyen garázs nem kell. Amúgy sem lesz az elkövetkező 5 évben kocsim.
Nekem egy hiteltanácsadó mondta, hogy csak akkor kaphatok államilag támogatott hitelt, ha házas vagyok. Tudtommal az egyedülállókat nemigen támogatják. Ha másképp van, érdekelnének a részletek. Habár nem biztos, hogy a forinthitel jobb, mint a devizahitel. Az előbbit eléggé meg lehet szívni az euróra való átváltáskor.
Még egy kérdés. Ti már rég megvettétek ott a lakást. Mi az istentől vagytok ilyen biztosak abban, hogy valóban megépül? Ennek a cégnek nemigen van referenciája - egyedül ez a Gizella-ház, amivel van valami gond, amit nem árultok el. :) Nekem ugyanis az a parám, hogy felveszek egy valag hitelt, amit aggkoromig fizetek, és végül sosem épül fel a lakásom (lásd Kőris Udvarház).