Szóljon ez a topic csak a MANDOLINról. Nem igaz, hogy az egész országban 3 év alatt nem sikerül 2-3 embernél többel találkoznom, akinek van ilyen hangszere. Úgyhogy írjatok bármiről, a mandolinotokról, kedvenc zenéről, példaképekről, itthoni koncertekről, tapasztalatokról.
el is felejtettem, olyan régen volt :-) azóta sajnos nem is volt olyan formáció, amiben igazán kihasználhattam volna, úgyhogy remélem, az új tulajdonosa jóval többször előveszi majd.
Sziasztok! Eladósorba került a Trinity College TM-325 oktáv mandolinom, akit komolyan érdekel, írjon! eléggé elszállt az ára és nem is lehet nagyon kapni, úgyhogy nem szeretném elkótyavetyélni, kivárok egy komoly vevőt.
Én elolvastam és mégis csak volt az írásodnak tartalma. Nekem segítettél. Rendesek vagytok, hogy segítetek, ritkán tapasztal ilyet manapság az ember. A sok jó tanácsból ki-ki le tudja szűrni a neki megfelelő megoldást.
Először is, minden úgy igaz, ahogy Inch azt az előző hozzászólásaiban leírta. Akit Ők már hangosítottak, annak nem igen lehet oka panaszra, és a Nagyérdeműnek szintén nem.
Ám az igények és a malacpersely tartalma nem mindig találkozik, ezért leírom tapasztalataimat teszkó gazdaságos megoldásokról. (A teljesség igénye nem lészen fennállva.)
Piezo pick-up. A legolcsóbb megoldás, és elvben a legrosszabb is. Én sok-sok évig használtam ilyet, és némi kompromisszummal mandolinon működőképes is lehet. Gitáron, bendzsón, nagybőgőn egyáltalán nem, de mandolinon hüm-hümmm, de azért szól. És könnyű hangosítani, akusztikus hangszert sosem látott technikusnak is. Az igaz, hogy úgy fog szólni, mint egy bili, de legalább szól, míg a többi hangszer néma marad.
Van a dolognak egy titka: előerősítő (nem titok, csak elhanyagolják). De nem ám akármilyen: nagy impedanciás! Egy átlag keverőn a vonalbemenet bemeneti impedanciája (ellenállása) 10kilo Ohm körül van, ez a piezonak nagyon karcsú. Csak cincogni fog. Ebben az esetben Mega Ohm nagyságrend szükséges, rövid kábel, azt onnan mehet a keverőbe. A DI boksz sem elég! (...)
Nos, itt jöhet képbe az akusztikus erősítő. Ez egy meglehetősen túlárazott állatfaj, de remélhetőleg az előerősítő tervezésénél figyelembe vették a piezo igényeit.
Mikrofon. A legjobb megoldás. De nagyon drága :-(. Azonban kínálkozik egy budget megoldás is. Van egy cég, aminek a nevét hangtechnikában a gagyi kategóriával azonosítják, ez a Behringer. Nos vót nekem régen jófajta Sennheiser mikrofonom, csak lefejelte a betont, és örökre elhallgatott. Vettem Rode M3-at, de nem tetszett, eladtam. És egyszer kölcsön kaptam egy pár (mert párban árulják, párba válogatott -??? háát???) Behringer C-2 –t. Abszolút meglepetés! Nem Audix v. Sennheiser, de teljesen jó! És ocó! Vettem is még mikor 14e Ft volt párja; most picit drágább. A kondi miksik közt nem túl érzékeny, viszont nem is igen gerjed.
Abbahagyom, mert hosszú és tartalmatlan lett, de hátha valaki mégis elolvassa.
Érdekelne, mert a Stagg hangjával nem vagyok teljesen kibékülve, meg koncerten kicsit majrézok egy mandolinnal. Na meg drágábbat egyelőre nem tudok venni. Privát tudnánk valahogy beszélni?
egy 50e cédula lógott róla, és tök jól elvoltam vele amíg a lány a művészi tornán volt.
veszett mélyei ennek sincsenek, de ettől a kategóriától nem is vártam. Viszont ahhoz képest meg tök egyben volt a hangja. (az érződik rajta, hogy nyolc éve áll a boltban, és nem játszottak rajta sokat + a húrok az eredeti gyári húrok)
Nekem is van pont egy ilyen mandolinom, amiről Inch kolléga írt.
Ha köll valakinek eladom, mondjuk 40e pénzért (tokkal). Van rajta piköp is - amivel kihangosítható. Az akusztikus hangereje nem tigris, de ezt írta Inch is.
A nyakon meg van repedve a lakk (eldőlt egyszer), de nincs nagyobb baja.
1999 óta nem használom :-(, nekem is van egy csomó másik.
Pesterzsébeten a gitárpontban van egy Oscar scsmidt elektoakusztikus a mando. Kiszedtem a húrláb alól a szivacsot (nyolc éve így lóg a polcon!?!?) és felhangoltam. Egész korrekt hangja van és a nyaka is kényelmes. Ha kapna egy normál húrkészletet egész használható kezdőhangszer lehet belőle.
Staagnál nagyságrendel jobb :)
Ez a mandolinos a Schertler DYN-M-et használja? Ez a jeladó vagy hangszedő, nem tudom pontosan mi piezo, és veszi a koppanásokat? Pl ha véletlenül megütöm, vagy rákoppintok a testre. Mert nekem az olcsón vásárolt Cherub piezoval többek között ez a gondom. Ugyanis függetlenül attól, hogy kicsit karcosabb zenét is játszunk én szeretnék szépen szólni és nagyon keresem erre a megoldást. Tehát egy ilyen Schertler-el és plusz mikrofonnal ez megoldható?