Keresés

Részletes keresés

pestigyerek Creative Commons License 2006.05.10 0 0 682
Rajta! Mire várunk?
Előzmény: kisharsány (681)
kisharsány Creative Commons License 2006.05.10 0 0 681

lépjünk ?

Előzmény: Törölt nick (680)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.09 0 0 679

persze materialista megközelitesben ez nagyon nehez lesz

...DE csak annak, aki nem akarja, nem képes megérteni/elfogadni/stb...

Előzmény: chlodvig (676)
kisharsány Creative Commons License 2006.05.08 0 0 678

clodvig, és pestigyerek nagyon jó helyen tapogatódzik. Ha érdekli őket,vagy valakit, szívesen "megoldom" a problémát. Az igazi probléma, hogy ez után meg szokott szűnni a rovat. Akarja valaki?

kisharsány

pestigyerek Creative Commons License 2006.05.05 0 0 677
Én úgy érzem hogy az anyag is csak azért anyag, mert még nem ismerte fel a tudomány az energia azon állapotát ami fizikailéag kézzelfogható. Magyarul a világmindenség "mindig is volt" nem felfogható, mert mindennek tulajdonítunk kezdetet és véget. Az anyag szerintem az energia átmeneti formálya. Az anyagból kiáramló energia lehet pl gondolat is. Na ez tul bonyolult lett még nekem is, majd kipihenve megfogalmazom újra...
Előzmény: chlodvig (676)
chlodvig Creative Commons License 2006.05.05 0 0 676

Igen! Mar tul kellett volna lepni az "anyag" fogalmi meghatarozasan - persze

materialista megközelitesben ez nagyon nehez lesz. Oldalakkal elebb, mar utaltak

ra, hogy attol, hogy elkülönitem az elö anyagot a holt anyagtol, meg sehol sem

vagyok ami a gondolatot illeti! Volt, aki biologiai fogalmakat vezetett be: ö is

"feladta" ugy tünik...:)

Meg 1-2 uj tudomanyag fogalmait be kellene vezetni, mert akkor meg nagyobb lesz a "tancikalasi lehetöseg"...:)

Előzmény: kisharsány (673)
elterito Creative Commons License 2006.05.05 0 0 675
semmilyenből
pestigyerek Creative Commons License 2006.05.05 0 0 674
Hogy mi az én bajom azt én tudom.. Most speciál az hogy éhes vagyok... :)
Előzmény: kisharsány (673)
kisharsány Creative Commons License 2006.05.04 0 0 673

Az a Ti bajotok, hogy túlnyomórészt a "hardverről" beszéltek, és nem jut eszetekbe hogy "szoftvernek"  is kell létezni. Minduntalan a köznapi értlemben vett "anyag" a meghatározások kiindulópontja, holott az hogy "anyag" önmagában - és nem közbeszédi értelemben - nem értelmezhető fogalom. Anyagi tulajdonságok, anyagi viselkedés van, de csak relatív módon, valamihez képest.

Akit érdekel, hogy ez mit takar, a "Definiálja valaki az anyag fogalmát." rovaton, 631,és 664-en megtalálja. Az ottaniak folytatása ide való lesz, ha érdekel valakit.

kisharsány

Előzmény: sz33 (672)
sz33 Creative Commons License 2006.05.03 0 0 672

Azon a divatos felfogáson, elképzelésen, hogy az agy is binális rendszerben működik, ca. 15-20 éve túljutott a neurológia.

Még csak össze sem lehet hasonlítani az idegsejtek hálózatát, sem a mikroprocesszorral, sem a memória bistabil multivibrátor működésével.

pestigyerek Creative Commons License 2006.05.03 0 0 671
Igen vagy nem? Látod én is pont így működök. Igen vagy nem. A De az nem. És újabb igen-nem-hez vezet. Mindig 2 választás van selyti alapszinten is. Majdnem nincs! Igen vagy nem! Emlékszem valamire vagy sem. Látok vagy nem látok. Érted amit mondok vagy nem. :)
Előzmény: Törölt nick (670)
pestigyerek Creative Commons License 2006.05.02 0 0 669

A gondolat elektomos nano töltések halmaza. Egyszerű. Mint a különbség egy bekapcsolt számítógép és egy kikapcsolt között. Van még valami amit nem tudtok? :D 

Törölt nick Creative Commons License 2006.04.30 0 0 668

off

...bocsáss meg, nem vitázni akartam, csak kérdeztelek...

Előzmény: sz33 (666)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.30 0 0 667
Megnéztem az ajánlott hozzászsólásokat.

A magam részéről továbbra is ragaszkodnék a saját anyag definíciómhoz (struktúra-hordozó entitás), és minden más jelenséget a struktúrával, a struktúra állapotával, változásával jellemeznék. Az egyik RAM-tartalom csak annyiban különbözik a másiktól, amennyiben egy bizonyos (pl. kvantummechanikai) léptékben az elektronikai alkatrészek struktúrája különbözik egymástól.

Más kérdés az, hogy ezeket a struktúra-változatokat kódnak tekintjük, és mint ilyent, az általunk konstruált elektronikus eszközökkel [b[értelmezzük. Nagyon fontos dolog ez az értelmezés!

Nagyon fontos attribútumunk az "én-tudatunk", amely meglehetősen összetett és bonyolult struktúrákat takar. Feltehetően ez az "én-tudat" a szignifikáns különbség köztünk, és az élővilág többi tagja között. Több párhuzamosan működő "valami" lakik bennünk, amelynek együttműködése az emberek meghatározó többségénél (állítólag a meditáció bizonyos állapotaiban ez részben megszüntethető) teljesen rejtett. Tehát annak ellenére, hogy úgy tekintjük magunkat, mint valami egységes entitást, igazából olyan dolgok tömkelege zajlik bennünk úgy fiziológiai mint pszichikai értelemben, hogy halvány fogalmunk sincs róla. Elég régi a "három agy" teóriája (hüllő agy, kis-emlős agy, neokortex), amely legalább három valamilyen, legtöbbször nem tudatosodó szinten együttműködő "ént" rendel hozzánk. Nagyon sok rejtélyes dolog magyarázható ezzel a modellel (ami nem jelenti, hogy a modell pontos, a magyarázat helyes). Úgy tűnik, hogy sokkal inkább struktúráinkat alkotó szerveink szimbiotikus együttműködéséről, mint valódi egységről van szó...

De elkalandoztam, elnézést...

Előzmény: sz33 (660)
sz33 Creative Commons License 2006.04.30 0 0 666

Miért akarsz mindenáron vitatkozni, mikor a vitaindító cikkemben és most a 647-es hsz.-ben megismételtem a következő gyönyörű mondatomat:

"Az élőlények ugyanazon elemi részecskékből, elemekből épülnek fel, mint az élettelen anyag, de egy lényeges, minőségi különbséggel rendelkeznek.

Én itt csak egyetlenegy dologra, az élő anyagokat jellemző fogalmakra térek ki."

Talán kiegészítésül, számomra az élőlények = élőanyagok.

Nem ugyanazt mondom, amit Te????

Előzmény: Törölt nick (665)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.30 0 0 665
...tulajdonképp amit írsz, azt értem én, csak ettől még nem értek Veled ebben egyet, ugyanis a kő és kövirózsa egzaktul ugyanolyan anyagból épül fel... igen van minőségi különbség közöttük, de ettől még az alkotóelemeik megegyeznek...
Előzmény: sz33 (664)
sz33 Creative Commons License 2006.04.30 0 0 664

Eszembe jutott valami:

az élettelen anyag és az élőanyag között történelmi és minőségi különbség van.

Azt hiszem ez a legjobb megfogalmazása a kérdésednek.

Előzmény: sz33 (663)
sz33 Creative Commons License 2006.04.30 0 0 663

Kérdésedet a következőképpen tudom megválaszolni:

Illetve kérdezlek: nincs valami lényeges különbség egy kő és egy kövirózsa között?

Egy daru (gép) és egy daru (madár) között? A hasonló megnevezést csak a humor kedvéért vettem.

Komolyan: egy élettelen anyag és egy élőlény között csak van valami lényeges különbség nem ???

Ezt meg is próbáltam magyarázni.

Másrészt csak a fogalom bevezetésével egyszerű a gondolat anyagszerűségének a bizonyítása. Már aki részére egyszerű!!

Előzmény: Törölt nick (662)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.30 0 0 662

Miért különíted el az "élőanyag" fogalmát? Mi a az élőanyag? Mi szükség van erre még az anyag fogalom mellett?

...szvsz értelemzavaró...

Előzmény: sz33 (657)
sz33 Creative Commons License 2006.04.30 0 0 661

A "másvilág" feltalálása, a "lélek" születése.

Feltételezem, hogy mindenki tisztában van azzal, hogy az alvásközbeni álom, az agyban játszódik le, a megélt és tárolt emlékszegmentek (látszólag) rendezetlen, összefüggéstelen újrajátszásával. Röviden az álomkép nem valóságos, hanem az agyban képzõdik, játszódik. Ez az utolsó mondat nagyon fontos a továbbiak megértéséhez.

Hogy az alacsonyabbrendû állatok álmodnak-e, azt nem tudom (de valószínû). A gerincesek egészen biztosan, ezt minden kutya-, vagy macska-tulajdonos tapasztalhatja. Ha kutyám álmában a farkát csóválja tudom, hogy kellemeset álmodik. Ha vakkant, vagy csaholáshoz hasonló hangokat bocsát ki, akkor rosszat álmodhat. Ha felébresztem azonnal tisztában van azzal, hogy álmodott, nem folytatja az ugatást és azonnal realizálja a valóságot.

Az õsmajom, az õsember is álmodott már akkor is, amikor még beszélni sem tudott (a gégefõ és a szükséges agytekervény még nem alakult ki). Mirõl álmodhatott az õsember? Erdõrõl, mezõrõl, állatokról, emberekrõl, vadászatról, olyan eseményekrõl, ami megtörtént vele, csak egy kicsit különös módon és mikor felébredt tudta, hogy amit álmában látott, az alatt az idõ alatt történhetett, amíg a barlang földjén aludt. Tehát alvásközben valahol volt, valamit látott, valamit csinált és egy kicsit érthetetlen is volt. Különösen mikor álmában azzal a nagyapjával találkozott, akit már nagyon régen megölt egy barlangi medve. És látott ismert és ismeretlen férfiakat, nõket, gyermekeket. Maradjunk a nagyapánál.

Azt tudja ez az õsember, hogy a nagyapját (miután a medve szétmarcangolta) eltemették fegyvereivel együtt, tehát a teste itt van a domboldalban elásva. Ahol õ álmában "járt" ott mégis "élt" a nagyapja, éppen vadászott! Tehát kell, hogy a nagyapjának egy bizonyos része nincs eltemetve, hanem egy bizonyos környezetben él. Az is feltûnhetett az õsembernek, hogy amíg él az ember, akár ébren van akár alszik, lélegzik, valami láthatatlan dolog jár ki és be az orrán. Amikor viszont meghalt nincs ez a (gáz) láthatatlan mozgás, vagy fordítva, aki nem lélegzik, azt már többet nem lehet felébreszteni, meghalt.

Miután a beszéd kifejlõdött, az emberek szókincse gyarapodott. Egymás álmait elmesélve arra a következtetésre jutottak, hogy kell lenni egy "másvilágnak", ahova az ember alváskor odalátogathat, ha pedig meghal, akkor végérvényesen odakerül. Mivel azonban a test bizonyíthatóan itt marad, kell lenni egy résznek, ami a másvilágon él. Ennek jó bizonyítéka az elmaradt láthatatlan (légnemû) anyag hiánya, ami valószínûleg a "másvilágban" képviseli az ittmaradt testet. Ebbõl a következtetésbõl keletkezett a "lélek " fogalma.

Lehetséges, hogy valakinek a fenti bekezdésben foglaltakkal, az álom szerepével kapcsolatban fenntartása, problémája van és nem látja be annak valószínûségét. Egy kis fantázia és logika segítségével könnyen belátható a dolog, ha a következõ mondatokat figyelmesen átgondolja:

Képzeljük el, hogy a horda egy tagja elõadást tart arról, hogy létezik valahol egy olyan vadászmezõ, ami örök és odaköltözik mindenki, aki meghalt és ott él tovább. Ha a "mese" hallgatói nem lennének meggyõzõdve arról, hogy álmukban õk maguk is jártak már ott (mintegy látogatóba), hiszen találkoztak halott rokonaikkal, akiket ott "élve" láttak, tehát maguk is "tapasztalták az örök vadászmezõ" létét, semmiféle "tudományos" érvvel nem lehetne meggyõzni õket egy "ismeretlen és elvont" fogalomról. (Egyszerûen bolondnak néznék a"felfedezõt")

Megjegyzés: Jóllehet a magyarban a lélegzés és a lélek szavak hasonlóak, a magyarázat nem ebbõl, hanem abból a funkcióból ered, ami az alvó és halott ember közöti különbséget teszi.

Tehát e két fogalom, - amely minden vallás alapját képezi - egy természetes anyagi folyamat, az agy bio-elektro-kémiai folyamat által kiváltott álom-jelenség, szintén bio-elektro-kémiai folyamat által képzett fogalom, és bio-elektro-kémiai folyamat által tárolt ismeret (lélek, másvilág).Az ember elsõ és második találmánya a másvilág (vagy túlvilág, vagy alvilág) és a lélek volt, aminek elsõ következménye volt a halottkultusz (nekrolatria).Természetesen a kezdeti idõben az õsember nem tett különbséget anyag és nem anyag között, és a túlvilágot és az ott „élõket” (a lelket) is a valóságos (anyagi) világ részének tekintették.

Az emberiség haladottságának szinte minden fokán elõforduló tiszteletnek, kegyeletnek és félelemnek kifejezései a halottak iránt. Gyökere abban az általános hitben keresendõ, hogy az elhúnytak lelkei a halál után is tovább élnek, hogy egykori életük folyásának helyéhez ragaszkodnak, oda visszajárnak, v. állandóan a körül tanyáznak s hogy ilykép a hátramaradt élõ rokonság tetteit figyelik, tetszésük szerint okozva nekik kárt v. örömet. Ha nem látják el hozzátartozói minden szükségessel, a lelke visszajár, maga törekszik megszerezni a hiányzó kellékeket. Aszerint, amint a felfogás törzsenkint változó, amint jónak v. rossz indulatúnak képzelik az elköltözöttek szellemeit, a halottkultusz szokásai is más-másfélék. Általában azt gondolják, hogy a halottnak a másvilágon is szüksége van a földi dolgaira, ezért vele együtt temetik el fegyvereit, vagy szerszámait, esetenként még ennivalót is a hosszú útra. A késõbbi társadalmi fejlõdés folyamán a magántulajdon bevezetése és ezzel a hatalmi struktúrák kialakulásával vele adják minden vagyonát, leölik rabszolgáit, nejét, stb.

Nagyon szépnek találom a mithológiában azt a leírást, hogy Charon a csónakjában viszi a Styx alvilági folyó tulsópartjára (Hadesz alvilági birodalmába) a halottak lelkeit. Hermes, a küldöncisten hozza neki a halottakat, amennyiben a földi világon rendesen el lettek temetve.Charon ezért a szolgálatáért utasaitól térítést vár el, egy obulust. Hogy a halott ne kóvályogjon ide-oda a túlvilágon, a temetéskor a halott nyelve alá egy rézpénzt tettek.Hasonló legendával találkozunk az õsrégi mezopotámiai Gilgames-eposzban. Itt a tutajost Ursanabi-nak hívják.

Előzmény: Mirdad (655)
sz33 Creative Commons License 2006.04.30 0 0 660
Nagyjából egyetértünk, de a 3. pontod második fele egyenesen hajmeresztő, pedig majdnem kopasz vagyok!
Előzmény: Törölt nick (658)
sz33 Creative Commons License 2006.04.30 0 0 659
Több kedves új hozzászolónak ajánlom (az egyszerűség kedvéért) az 508, 509, 510, és 511 sz. hsz.ek elolvasását.
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.30 0 0 658
Azt hiszem, amit eddig írtam - és ezt jól érzékeled - bizonyítja, hogy materialistának gondolom magam. Azonban ez a szó (fogalom) is tisztázásra szorul. Rengeteg értelmezése és főleg félreértelmezése van. Még az ún. materialisták részéről is. A baj az, hogy ennek tételes tisztázása meglehetősen összetett, és ezért hosszadalmas. Azonban egy-két gondolatban összefoglalhatók az "én materializmusom" lényegi attribútumai:
1. Nem gondolom, hogy egyszerűbb, kevesebb ellentmondásra vezet egy - a semmiből valamit - teremtő lélek feltételezése, mint egy örök (de mindig változó) világegyetemé. Ugyanis felmerül az a kérdés, hogy a lélek az vajon "semmi", vagy "valami". Ha "semmi", akkor miről beszélünk? Ha "valami", akkor már nem a "semmiből" teremtett "valamit".
2. Már a fenti (1.-es) felvetés magában hordozza: vajon minden kérdésre adott válasz igazságtartalma eldönthető-e az emberi elme eszközrendszereivel? Azt hiszem, erre már Gödel is meggyőző "nem" választ adott. Kedvencem e területen Einstein két dualitás-elmélete, amelyek közül most csak az egyiket idézném (nem szó szerint): "egy informatikai értelemben zárt rendszeren belülről semmilyen módon nem lehet különbséget tenni a gravitáció és a gyorsulás között". Tehát vannak igazságok, amelyek csak rendszeren kívülről dönthetők el.
3. Semmiféle elvi és gyakorlati kifogásom sincs egy nálunknál magasabbrendű entitás létezésével kapcsolatban, amely a "mi, lokális világegyetemünket" konstruálta. Sőt, ezt az entitást is létrehozhatta egy még magasabbrendű entitás (és így tovább), de a probléma rekurzívitása miatt előbb-utóbb vissza kell kanyarodnunk a 1. pontban felvetettekhez. Ad absurdum ebből az is következik, hogy - ugyan nem hiszek benne, de - számomra logikai értelemben nem elképzelhetetlen az sem, hogy ez a minket megkonstruáló magasabbrendú entitás mindenféle imádatot és hókusz-pókuszt elvár tőlünk (csak úgy, kénye-kedve szerint), és lehet, hogy mindezt az őt konstruáló entitástól leste el... :-)

Tehát: beletörődöm abba, hogy vannak számunkra kérdések, amelyekre vonatkozólag fel lehet tenni kérdéseket, ki-ki hite szerint válaszokat is adhat rá, de a válaszok igazsága a rendszeren belülről eldönthetetlen.
Előzmény: Mirdad (655)
sz33 Creative Commons License 2006.04.30 0 0 657

"Mer mi az, h. "bizonyos idöpillanatban"...

Akkor a "bizonyos idöpillanatok" között azok nem anyagok?? "

Előzőleg így írtam:

Ebből következik, hogy az élőanyagra vonatkozó fogalmak csak egy bizonyos időpillanatbani, vagy bizonyos időtartam alatti állapotot jelentenek és jelenthetnek

Most így ismétlem meg:

Ebből következik, hogy az élőanyagra vonatkozó fogalmak csak egy bizonyos időpillanatbani, vagy bizonyos időtartam alatti állapotot jelentenek és jelenthetnek.

Ha még mindíg nem értenéd, mit akarok mondani, akkor néhány ilyen fogalom:

növekedés, fotoszintézis, hasmenés, fejfájás, hervadás, elhalás, félelem, öröm, vizelési inger, vérnyomás stb.

A növényre és állatra vonatkozó fogalmakat akarattal kevertem.

Előzmény: Mirdad (648)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.30 0 0 656

Az energia miert anyag? Ezen azert a materialistak is fennakadnanak, plane aki fizikus, filozof, stb.

...bocsáss meg nekem, de többszörös érintettségem révén reagálnék: az energia az anyag egyik jellemzője, s nem úgy anyag, ahogy Te itt kérded :-)

Az energia egy nagyon régi megfogalmazás szerint munkavégző képesség. Más szavakkal írva a mi emberi elménk egyik modellje szerint, ami a világ általunk fikiainak nevezett megközelítésével foglalkozik, a világ egyik legelemibb tulajdonsága, hogy kölcsönhatások vannak, s ezekben az egyik szintén legalapvetőbb jellemző, hogy az e modell szerint energiának keresztelt jellemző pl. megmarad a kölcsönhatások során :-) Hát nem érdekes?

Előzmény: Mirdad (643)
Mirdad Creative Commons License 2006.04.30 0 0 655

Szia!

Kar egyre több tudomany (materialista tudomany - no nem mintha masmilyen

tudomany  lenne..:)  ), tehat kar pl. biologiai fogalmakat is bevonni a kerdes

megvalaszolasaba.

A biologia az elö anyaggal foglalkozik, s mint ilyen semmikepp sem ad, adott

valaszt a LELEK, gondolat, stb. kerdesenek megvalaszolasara! Sajnos ugy tünik, a

a drive fogalom se tudja helyettesiteni, felülirni a  "mögöttes ertelem" fogalmat,

vagy nevezzük barhogyan is. A kerdes sokkal inkabb filozofiai, sem mint

termeszettudomanyos. Mellesleg pl. a pszichologianak több köze lenne a

kerdeshez, termeszettudomany is, mindezek ellenere a pszichologia sem

"deritette ki", mi az a lelek!  Dacara annak hogy ugye azzal foglalkozik (allitolag)

söt mitöbb meg a neve is: LELEKTAN :)  Lam milyen csaloka a jo arisztoteleszi

bilincsekbe vert emberi logikank!! Hiszen a lelektan valojaban nem a LELEK TANA,

hanem pusztan leirja, kutatja azokat a jelensegeket, amiket SAJATMAGA, A 

LELEKTAN vizsgal, fontosnak tart: agyi viselkedes, ösztönök, nemi korszakok stb.

De hogy mi lenne a LELKÜNK MAGA, arrol egy kanyi szot nem talalunk 150 evre

visszamenöleg se a könyvtarnyi tudomanyos irodalomban!

Ezt csak azert irtam, mert kb. annyire "hatasos" bevonni a diszciplinak

terminologiait a lelek-anyag kerdes megvalaszolasahoz, mint amennyire a lelektan

is valaszol a LELEK mibenletenek kerdesere!

"A kerdes ugy jo, ahogy van!" A materialistak pedig fussanak neki jo messziröl

a megvalaszolasahoz, mert attol, h. mas es mas tudomany fogalmait vezetjük be,

a gondolat, lelek, stb. MEG LETEZIK, NOHA ANYAGI JELLEMZÖIK NINCSENEK!

Üdv

Előzmény: Törölt nick (652)
Walkmann Creative Commons License 2006.04.30 0 0 654
Hát ugyanabból, amiből a test.
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.29 0 0 652
Kedves Zoroastro!

Kötözködésnek tűnhetnek az alábbiak. Nem annak szánom őket.

Mit értesz
1. anyagon?
2. gondolkodáson?
3. vezérlésen?
4. materialista elméleten?
5. mechanikus cselekvésen?
6. értelmen?
7. mögöttes értelmen?

Érdemes elgondolkodni ezekről... és vigyázni kell, hogy az érvelés ne támaszkodjon ennyi, és főleg ennyire különbözőképpen értelmezhető fogalmakra.

Az arisztoteleszi ismeretelmélet (filozófia) minden létezőt teleologikus képességekkel ruházott fel. A modern tudomány ott kezdődött, amikor a tudósok - az Egyház minden tiltakozása ellenére - átléptek ezen. Nem volt könnyű...

De az élőt valóban megkülönbözteti az élettelentől, hogy az élő tényleg teleologikus (vulgárisan, az élőnek van célja: az élet fenntartása). Olyan genetikusan öröklött hajtóerőkkel (drive-okkal) rendelkezünk, amelyek összessége erre optimalizált. Ez az ösztönzés meghökkentően bonyolult és áttételes formákban jelentkezik már az egyszerűbb élőlényeknél is. És ez nem mond ellen semmiféle materialista elméletnek. Nincs itt semmiféle "mögöttes értelem".
Előzmény: Törölt nick (651)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.29 0 0 650
Az anyagi világban élünk, ahol minden, de minden (maga a szemlélő is) anyagból van. Ugyanúgy a mozgás, a tér, az energia, a sugárzás, rezgés, stb., azaz minden.

Ezen anyagi világon belül ezek a struktúra változások manifesztálódnak struktúra hordozókká és mivel a szemlélő soha nem tud az anyagon kívül kerülni, az anyagtól függetleníteni magát, soha semmiféle módon nem lehet megtudni, hogy van-e az anyagon kívül valami más!!

Azt hiszem, megértettél. Csak kerülném az "anyag" szót, mivel ez tautológiához vezethet. Ugyanis így definiáltam az anyagot: "A fentiek okán én megkülönböztetek struktúra-hordozó entitásokat (ezeket tekintem anyagnak), és ezt a struktúrát, illetve annak változásait (ezeket viszont csak struktúraként, annak változásaként vagyok hajlandó kezelni, de nem önálló anyagi entitásként)."

Én - csak azért is - éternek nevezem azt a valamit, amelyből a mi világunk minden jelensége, tulajdonsága, struktúrája van. Merem ezt tenni annak ellenére, hogy mindent kitalálnak helyette, csak ki ne kelljen mondani (mintha az "éter" valami súlyosan eretnek dolog volna).

És igazad van: ami nem az éterben játszódik, nem annak a tulajdonsága, struktúrája, állapota számunkra érzékelhetetlen. Pedig lehet, hogy ezen kívül is van "valami" (és semmiféle logikai, világnézeti kifogásom sincs ennek lehetőségével szemben), csak számunkra az objektíve, elméletileg is értelmezhetetlen (kí kellene kerülnünk a mi világunkból, hogy láthassuk).
Előzmény: sz33 (641)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.29 0 0 649

...bocsáss meg, nem akarok én senki legyőzni, csak elmondom az olvasottakról - hogy sikerült - a magam látásmódján a véleményemet...

Előzmény: Mirdad (640)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!