Ne essünk túlzásokba
Európai elkötelezettsége nem jelent egyben elfordulást Amerikától. Mint fogalmaz, „el kell ismerni Amerika súlyát és szerepét, (…) de ne essünk túlzásokba a rendkívüli intézkedésekkel és jogkorlátozásokkal. Én például addig nem megyek – tudósként sem mentem – az Egyesült Államokba, amíg ujjlenyomatot kell adnom.”
http://index.hu/politika/belfold/solyom0805t/
milyen ensz vizummal megy? nem az usa hatosagai bocsatjak ki a vizumot? nem arrol volt szo hogy megakadalyozzak az irani elnok beutazasat? tehat megakadalyozhattak VOLNA. az ensznek nincs joghatosaga az usa teruleten.
mondd meg hogy szereted solyom laszlot es barmit is csinal meg fogod vedeni.
ha nem ment volna az ensz kozgyulesere, hivatkozva vonatkozo beszedere, akkor pontosan azt vedened es mondanad hogy milyen fasza gyerek ez a solyom laszlo...
A hangsúly az "egyformán" van. Ez azt jelenti, hogy mindenkine4k meg van róla a maga véleménye. Ahogy a megválasztása is müsoros volt a folytatásban sem lesz másként. pár napja fogadkozott, hogy nem utazik az USA-ba. Ilyen következetes és egyenes.
75%-os amerikai! Korábban azt írtad, hogy jól tetted, hogy elfelejtetted honnan jöttél. 650. írás Akkor most ne gyere már azzal, hogy te 25%-os székely vagy!
Nem baj, akkor is contains 75 percent oil az a drágábbb rész...
Olajban fürdik a világ! Ez spekuláció, nem több! Attól, hogy minálunk 300 Ft-ot súrolja a benzin ára, attól, még nem esett vissza a fogyasztás. Amíg az emberek bírják fizetik. Nálatok, a fizetésetekhez képest is olcsó benzin miatt, nincs gond.
"#1 A székelyek fellázadnának, mert ök sem ide sem oda nem akarnak tartozni. "
A székelyek magyarok! Ők úgy fogalmaznak, elsősorban magyarok, másodsorban székelyek! Nem lázadnának föl! De hangsúlyozom, hogy maradjunk a fikció határain belül!
GP Morgan-nek legyen igaza! Legyen száz dollár! Az olaj árát spekulánsok emelik! Miért emelkedett egyszer csak 20$-ról 60$-ra fél év alatt az olaj ára? A nagy benzinzabálóitok majd rozsdásodik a garázsban! Legalább megerősödik a sok dagadt amerikai, hogy 30 Km-t bringázik a boltig, mert elfogyott a söre. Előnye az lesz, hogy kitisztul legalább a levegő és esetleg még a Tokiói Egyezményhez is csatlakoztok majd! :-))
Az van, hogy a II.világháború teljesen átalakított mindent. Azért része most Erdély Romániának,a Vajdaság Szerbiának stb, mert abban legyőzték Magyarországot, és a II. világháborút lezáró békeszerződések rendezték a területi viszonyokat.
Trianon ebben már csak egy históriai előzmény. Magyarország a területei visszaszerzéséért támadó háborúba bonyolódott a szomszédaival és a világhatalmakkal; és persze veszített. Ennyi.
Székelynek lenni Erdélyben nem olyan nehéz, mint Magyarországon magyarként románozva lenni. Ha valaki Székelyföldön bozgorozik, az könnyen kap a hátába egy székelybicskát.....
Szerintem igen! Tehát, ha erős az állam, akkor megoldja ezt a problémát! Ez úgy tudom, hogy az országoknak kötelssége, a szélsőséges megnyílvánulások megakadályozása. A szélsőség nem azonos a radikalizmussal!
A demokrácia, meglehetősen megengedő társadalmi berendezkedés, szerintem. Az állam relatíve gyenge, a karhatalom Algériában nem tudja biztosítani az állampolgárok alapvető jogait sem. Európában is vannak hagyományai a torokelvágásnak, lásd Korzika. A másik, szerintem a háborúk jó része még napjainkban is vissza vezethető vallási alapokra. Nem régen Európában(!!!!) is háború dúlt, muzulmánok és keresztények között.
Ezt én nem tudom elfogadni, ki a magyarabb. Nincs magyarabb! Egy dolog van, hogy ha más országok védelmezik, nemzeti érdekeiket, akkor mi is megtehetjük! Nem lehet kettős mérce! Nincs több joga egy németnek, vagy franciának, mint egy magyarnak. Bizony, mindenki érvényesíti az érdekeit, ha mi nem tudjuk akkor az probléma, hiszen kihasználják. Lásd németországi kampány az építőipari cégeinkkel szemben.
A belga kérdés, nagyon érdekes! Szerinted miért nem mészárolták még le egymást???
Alfi Igen elit:-) Bocsánat ritkán írom le ezt a szot :-)
"annak orulunk ha valaki itt magyarra asszimilalodik de azt rossz szemmel nezzuk, banjuk, elutasitjuk hogy esetleg valaki magyarbol romanna asszimilalodjon. pedig 'elvileg' elismerjuk hogy a roman is lehet ugyanolyan jo ember mint a magyar."
Így igaz! Szerintem az, hogy ki a román, ki a magyar az határozza meg, hogy minek vallja magát. Gondolj bele 1200-1300 as évek Budája, nagyon sok külföldi mester ember volt, magyarnak mondták magukat. Történelmünk során sok esetben majdnem kipusztultunk. Felvilágosodás korában, ki volt a magyar??? Széchenyi és a többiek, magyarul sem tudtak, mégis magyarnak tartották magukat. Mégis, nagymértékben számít az, hogy milyen nemzetiségűek vagyunk, az édesanyánk milyen nyelevet beszél, hisz gyermekét is arra tanítja nem véletlenül anyanyelv az anyanyelv. Szerintem ezért mondjuk egy vegyes családban, akár generációnként fordulhat a nemzetiség. ????
"de legfokeppen a celjainknak. normalis, elvezheto eletet, eletszinvonalat akarunk, at akarjuk venni azt a jog es szokasrendszert ami euroapaban mukodik vagy regi serelmeinket akarjuk folyamatosan felsorolni, amire masok mas regi serelmekkel valaszolnak?"
A régi sérlemek, új sérelmeket szülnek, ez a történelem. Nem igaz, hogy el kell felejteni. Persze lehet feledtetni, de a fontosab eseményeket soha nem felejthetjük el. Érdekes, viszont, hogy a 4 éves ciklusok elegendőek a felejtésre.... :-)
A valós jobbít szándékon van a hangsúly!
Sokmindenben egyetértünk, a beszélgetés ilyen. A vélemények kifejtése, a dolgok másik oldalról val megvilágítását jelentheti, nem kel mindenben konfrontálódni.
Sajnos, ma már a háborúkban a civil lakosság hal meg, mert a katonának van fedezéke, védő felszerelése ki van képezve stb stb. Mennyi lehet az arány:80:20? Nem tudom, hogy háború van-e a Közel keleten, de Irakban biztos, Afganisztánban biztos. Sajnos globalizálódó világunkban a hadszíntér is globális. Szerintem ez lehet az ok.
Gondolj bele, hogy ártatlan családért, akinek fogalma sincs mi folyik a környezetében, egyszer csak jön egy nagy fekete autú, fel rakják és elviszik valahová.... ha szerncséje van akkor csak kielepítették, ha kisebb, akkor málenkij robot, ha meg nincs, akkor tarkó lövés... ez a kollektív bűntetés jegyében.
Erről az jut eszembe, hogy az oroszoknál volt szokás, írmagjával kiírtani a bűnösök családját. A történelem során a hetedízigleni bosszú bevett szokás volt. Miért is, mert ha nem írtotta volna ki a családot, a vérbosszú végtelen háborút szül. Nme ennek vagyunk tanui Algériában?? A mi kultúránkban ez nem elfogadott, azért hivatott működni a civilizáció, hogy ezt meggátolja, legalábbis szerintem...
szvsz nem a demokracia hozza torzsi haborukat. nem oksagi kapcsolat all fenn.
de az egeszbol engem a torokelvagas izgat mint modszer. mert szembenallas mashol is van. peldaul akaar belgiumban.
de a torokelvagas szvsz konnyen elvezet az onfelrobbantashoz. masfajta mentalitas. persze mondhatjuk hogy ez egy kedves algeriai szokas a tolem kulonbozo velemenyt, szokast, vallast vallok torkanak elvagasa.
termeszetesen az is kulonbozo ha ugyan muszlim de nem ugy es nem annyira muszlim mint en.
es itt eljutunk a magyar, magyarabb es legmagyarabb kerdesehez is.!
hat ezek erdekes dolgok. talan ott kezdem hogy szerintem is egy az igazsag. most az hogy eppen mi valosithato meg ez nem fugg attol hogy egy az igazsag es ertelmes emberek ezt fel tudjak fogni egy igazsagkent. talan az is fontos hogy definiciokban gondolkodjunk. tehat ne hablatyoljunk nemzetrol ha ezt nem tudjuk definialni megfelelo (akar csak tarsadalomtudomanyi) egzaktsaggal. valasszuk kette a nemzetet es az orszagot.
ne minositsunk. a dolgok azt hiszem a minositesekkel kezdodnek. te ilyen vagy olyan vagy. es ugye termeszetesen en vagyok, en kepviselem a jot, te meg a rosszat.
miert is nem minositunk beatzenekarokat es meghagyjuk mindenkinek hogy elvezze azt a zenet amit szeret. persze ez sem mukodik, mert a zenebol mar rogton mondanivalot akarnak levonni, a zene mar rogton harci indulova valik. kimegyek a terre es hallom hogy 'markolom a zaszlot'. miert is kell markolni a zaszlot? es ugye mas is markolja a zaszlot es esetleg masik zaszlot markol.
vilagosnak kell lennie a jogainknak.
de legfokeppen a celjainknak. normalis, elvezheto eletet, eletszinvonalat akarunk, at akarjuk venni azt a jog es szokasrendszert ami euroapaban mukodik vagy regi serelmeinket akarjuk folyamatosan felsorolni, amire masok mas regi serelmekkel valaszolnak?
annak orulunk ha valaki itt magyarra asszimilalodik de azt rossz szemmel nezzuk, banjuk, elutasitjuk hogy esetleg valaki magyarbol romanna asszimilalodjon. pedig 'elvileg' elismerjuk hogy a roman is lehet ugyanolyan jo ember mint a magyar.
nehez kerdesek ezek, mindenesetre orulok hogy ilyen beszelgetopartnerre akadtam, megha nem is tudunk mindenben egyeterteni.! de tudod az fontos hogy az egyetnemertes gondolkodas UTAN vagy ELOTT alakul e ki.!
Algériában demokrácia van, ezért törzsi villongások, polgárháború dúl. Az arabok vágják el a berberek torkát és fordítva. Mindkét népcsoport muszlim. A berberek, sosem voltak az arabok nagy haverjai. Az arabok kényszerítették a berbereket át a muzulmán vallásra. Más keleti országokban, a diktatúrák tartják féken ezeket a népeket. Lásd Irak, ahol megszűnt a diktatúra, máris törzsi harcok alakultak ki. Ok? Talán mert meleg van arrafelé? (nem vicc, a vérmérsékelet, a temperamentum lényeges momentuma az emeberek viselkedésének) Sokan mondják, hogy meleg éghajlaton nagyon nehezen is alakul ki technokrata társadalom....
Palesztín állam???? Létezik ilyen? pont, hogy a palesztínok, mint kivert kutyák léteztek, ők küzdöttek valami kis földért.
Talán, ha az lenne a cél, hogy a nép előnyére vitatkoznának, a kormány és ellenzék az lenne az ideális. Az egyetemen mondta egy filozófia tanárom, hogy a hatalom megváltoztatja az ember lényét. Ebből pedig azt a következtetést vonhatjuk le, hogy már nem is az a cél,amit az elmélet mond és mint korábban is írtam idealista módon, a politika az emberek jólétét hivatott szolgálni , hanem a hatalom megszerzése illetve megtartása. Ezen erőfeszítések, pedig szerintem, felörlik a politikai elitt energiáit, s nem marad erejük a tényleg jobbító szándék megvalósítására.
Az igazság valóban mindenek felett áll. Az igazság relatív. Az én igazságom, más lehet, mint a te igazságod. Minden dolognak ideális esetben két arca van, mindkettő lehet igazság. Nehéz eldönteni, melyik az, amely követendő. Hál' Istennek nagyon szép színes nyelv a magyar, így fogalmazásban, árnyalásban is verhetetlenek vagyunk.
Nem hiszem, hogy elismerné, mert a jónál is lehet jobbankormányozni. :-) Pontosan ez a cél, hiszen csak azok a rendszerek működnek jól (fizikai, társadalmi, politikai, műszaki, biológiai stb) , amelyeknél működik valamilyen szabályozás, nnak lényege, hogy visszacsatols legyen. Ez a funkciója az ellenzéknek!