Keresés

Részletes keresés

Vad Creative Commons License 2005.07.23 0 0 13

Olvasd végig.

Tudod, nem minden asztal szék, de mindnek négy a lába.

Előzmény: Törölt nick (12)
Törölt nick Creative Commons License 2005.07.23 0 0 12

"és nem a moszlimok robbantgatnak"

Hát akkor kicsodák?

Szerintem is: muszlimok Európából haza. Robbangassák otthon egymást. Hogy hol az otthonuk. Ahonnan jöttek: Pakisztán, Algéria, marokkó, Törökország, hadd ne soroljam, általában még a többgenerációs nyugat-európai muszlimoknál is kimutatható, hogy őseik melyik országból származtak.

Üdv: RB

Előzmény: Vad (5)
Vad Creative Commons License 2005.07.23 0 0 11

"Nem hinném, hogy a filozófia kizárólag már halott okos emberek mondásainak elemzéséből állna."

A Nietzsche-ügyen inkább poénnak szántam, sokan szeretik mondogatni, hogy a fasizmus eszméje Nietzschétől ered, mert traláltak egy übermencs nevű közös szót.

Durva kamu, olyan, mint a finnugor-elmélet.

Marxnál meg csak arra utaltam, hogy ő ugye a gazdaság és történelem vizsgálatával kezdi a cuccost, és abból vezet le mindent, de ez szvsz nem biztos, hogy filozófia, inkább társadalomtudomány, vagy mi a szösz, sőt, erősen politika, amennyiben a Marx-művekhez hozzácsapjuk a Kommunista Kiáltványt is.

Ja, a kommunizmus is egy ilyen kirekesztő vallás végülis. Majdnem sikerült is nekik.

Előzmény: Powaqqatsi (8)
Vad Creative Commons License 2005.07.23 0 0 10

Off:

Igazad van, nem olvastam figyelmesen. Ott kaptam fel a vizet egyébként, hogy a terrorista robbantásokról jutott eszedbe a topiknyitás, lentebb már leírtam, mi a véleményem a terrorcselekmények és a vallás kapcsolatáról.

Az arab nem agresszív nép, de nagyon jól jönne a nyugati világnak, ha ezt el tudná hitetni a világgal, mint pl. azt, hogy a londoni agresszió szükséges rossz, ami ellen harcba kell szállni.

A londoni akció rossz, de nem szükséges.

On:

Egyébként az összes üzleti alapokon működő kisegyház ilyen, mert a kizárólagosság náluk marketingfogás, szarnak az Istenre és a hívek boldogságára.

És mindez - sajnos - bizonyos értelemben a hivatalos keresztény egyházakra is igaz.

Valójában pedig általában természetes az, hogy az az egyedüli jó, amiben hiszek, különben miért hinnék benne?

A kételkedést, gondolkodást sugalló filozófiák (tao, buddhizmus) természetesen a világ egységére, teljességére igyekszik rádöbbenteni, ezért veszélyesnek is tartják mifelénk, mert ott nem müxik a néphülyítés, és a hívek nem vesznek a Ferenciek terén méregdrága, ronda, giccses kegytárgyakat, nem háborúznak, és politikai manőverekkel nem befolyásolhatók.

Előzmény: Powaqqatsi (6)
Powaqqatsi Creative Commons License 2005.07.23 0 0 9
Javítás: "Ez a nézet nyilván nem csak a muszlimok sajátja."
Előzmény: Powaqqatsi (8)
Powaqqatsi Creative Commons License 2005.07.23 0 0 8
"Azok, akik robbantgatnak, gyakran moszlimok, és terrorista szervezetek tagjai, akiknek vezetői gazdasági és politikai szempontok szerint irányítják őket, kihasználva mély vallásosságukat, és a nyomort, amiben élnek."

A "mély vallásosság" igaz, de a nyomor korántsem feltétel.

Mi a közös az öngyilkos merénylőkben?

Az, hogy az életüket kevésbé tartják fontosnak egy általuk magasabb rendűnek tartott eszménél, illetve nem gondolják, hogy az életük egyedi és megismételhetetlen volna -- túlvilági létre, sőt, túlvilági jutalomra számítanak.

Ez a nézet nyilván csak a muszlimok sajátja.

"De robbantgatnak az írek is, akik ugye nem muszlimok, meg a magyar gazdag paraszt is, aki haragszik a másik magyar gazdag parasztra."

Természetesen.

Ki-ki megpróbálja úgy befolyásolni a világot, hogy az minél inkább megfeleljen az elképzeléseinek.

Pszichológiai tény, hogy személytelen prédát könnyebben ölnek az emberek. Minél kevésbé kötődnek érzelmileg egy másik lényhez, minél inkább el tudnak vonatkoztatni attól, hogy a tevékenységükkel életet oltanak ki, annál könnyebb a pusztítás.

Az egyik véglet a szociopata kannibál sorozatgyilkos, a másik pedig az a "pránatáplálkozó", aki úgy határozott, hogy az a fajta energia, amivel táplálkozik, nem személyes, és így nem kell szembesülnie azzal a gondolattal, hogy az életben maradásához más életet kell elpusztítania.

"Mellesleg ez szvsz nem vallási-filozófiai téma, hacsak nem marxi alapokon vizsgáljuk a vezérelvet.
(mint ahogy a Hitler-Jugendnek sem volt semmi köze Nietzschéhez)"

Nem hinném, hogy a filozófia kizárólag már halott okos emberek mondásainak elemzéséből állna.

Filo-sofia. A bölcsesség szeretete. Gondolkodás: válaszok és újabb kérdések keresése. A világ megismerése.

Az én értelmezésem szerint valami ilyesmiről szólhat a "vallás-filozófia". Ebbe a témába ne férne bele az, hogy ki milyen világrendszert tart ideálisnak?
Előzmény: Vad (5)
Powaqqatsi Creative Commons License 2005.07.23 0 0 7
"Az a baj, hogy a vallási/világnézeti tolerancia kevésbé "ragadós", mint a hülyeség."

A "tolerancia" egy manapság divatos szó a tehetetlenségre.

"A moszlimok meg menjenek haza, aztán otthon robbantgassanak, ha kedvük tartja."

Mi legyen azokkal a muszlimokkal, akik nem robbantgatnak, illetve azok, akik már eleve otthon vannak? Hogyan határoznád meg, hogy hol van az illető "otthona"? A vallásuk szerint az egész világ az istenük tulajdona, és valószínűleg csak Allah parancsolhatná meg nekik, hogy pontosan hol lakjanak. Miért kellene rád hallgatniuk?
Előzmény: a_x (3)
Powaqqatsi Creative Commons License 2005.07.23 0 0 6
"Kettőt már ismersz, a többi meg nem olyan."

Ha elkerülte volna a figyelmed, én az erre a fórumra írogató személyek véleményét kérdeztem. Nem hivatalos vallási nyilatkozatokra vagyok kíváncsi, hanem arra, hogy az egyének hogyan képzelik a vallásuknak teljesen megfelelő világot.

Az idézett hozzászólásod abból a szempontból is téves, hogy kettőnél több monisztikus világnézet létezik. Ne csak a híres, monoteistának nevezett világvallásokra gondolj, ennél jóval nagyobb a választék, és mind meg van győződve a maga igazságáról!
Előzmény: Vad (2)
Vad Creative Commons License 2005.07.23 0 0 5

OFF:

A moszlimok nem vallási okokból robbantgatnak, és nem a moszlimok robbantgatnak, azok békésen kávézgatnak (kávézgatnának) otthon.

Azok, akik robbantgatnak, gyakran moszlimok, és terrorista szervezetek tagjai, akiknek vezetői gazdasági és politikai szempontok szerint irányítják őket, kihasználva mély vallásosságukat, és a nyomort, amiben élnek.

De robbantgatnak az írek is, akik ugye nem muszlimok, meg a magyar gazdag paraszt is, aki haragszik a másik magyar gazdag parasztra.

ON:

Mellesleg ez szvsz nem vallási-filozófiai téma, hacsak nem marxi alapokon vizsgáljuk a vezérelvet.

(mint ahogy a Hitler-Jugendnek sem volt semmi köze Nietzschéhez)

Előzmény: a_x (3)
Vad Creative Commons License 2005.07.23 0 0 4
Najó, pontosítok: azt a kettőt Mózes és Jézus állítólagos követői kreálták.
Előzmény: Vad (2)
a_x Creative Commons License 2005.07.23 0 0 3
Éljen és virágozzék az összes isten!
Az a baj, hogy a vallási/világnézeti tolerancia kevésbé "ragadós", mint a hülyeség.
A moszlimok meg menjenek haza, aztán otthon robbantgassanak, ha kedvük tartja.
Előzmény: Powaqqatsi (-)
Vad Creative Commons License 2005.07.23 0 0 2

"...de legalább ennyire jó lenne megismerni más, a saját igazságát kizárólagosan érvényesnek, a többi vallást, világnézetet tévesnek tartó (ám azokkal nem szükségszerűen ellenséges) vallásúak terveit is."

Kettőt már ismersz, a többi meg nem olyan.

Előzmény: Powaqqatsi (-)
Törölt nick Creative Commons License 2005.07.22 0 0 1

Erre a kérdésre nekem aludnom kell egyet. Ha eszembe jut valami okos, majd írok bele.

Jó éjszakát: RB

Törölt nick Creative Commons License 2005.07.22 0 0 0
Egy nagy 0t!
Powaqqatsi Creative Commons License 2005.07.22 0 0 topiknyitó
A mostanában gyakori, állítólag muszlim kultúrkörből származó terrorcselekmények kapcsán jutott az eszembe, hogy mivel itt tulajdonképpen egymással össze nem férő világ- illetve értékrendek csaptak össze, érdekes volna megismerni a különböző világnézetű emberek által elképzelt ideális világrendről alkotott elképzeléseket.

Szeretném, ha a vállalkozó kedvű olvtársak a lehető leglényegretörőbben leírnák, hogy ha teljesen rajtuk múlna, és ahhoz minden reálisan elképzelhető forrást megkapnának, hogyan és mit változtatnának meg a világban! Kíváncsi vagyok, mi lenne az első néhány változtatás, amit a lehető leghamarabb be szeretnének vezetni, és konkrétan mi volna a távlati terv, amit ezek a változtatások előkészítenének.

Kérem, hogy ne csak olyan általánosságokat írjatok, hogy mondjuk "Isten országát elhozni és akaratának megfelelően élni", mert ezt ahány kicsit is monista világrend létezik, annyiféleképpen lehet értelmezni.

Kiemelten kíváncsi lennék a muszlim olvtársak hozzászólásaira, de legalább ennyire jó lenne megismerni más, a saját igazságát kizárólagosan érvényesnek, a többi vallást, világnézetet tévesnek tartó (ám azokkal nem szükségszerűen ellenséges) vallásúak terveit is.

Mit kezdenétek az emberek között elterjedt rengetegféle hittel és vallással?

Hogyan kezelnétek, hogy egyes kultúrák, csoportok számára teljesen más jelenti az értéket és más miatt botránkoznak meg?

Ami engem illet, számomra a jelenlegi világrendszer tökéletesen megfelel így, ahogy van, és amilyen rövid- és hosszabb távú változások várhatók. A gép forog, az alkotók elégedettek. :] Ahogy a Bubba Ho-Tep (http://www.bubbahotep.com/aboutbht.html) végén Elvis Presley megtudja: "all is well!"

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!