Az Isoshell tulajdonosai mind a Prokonceptből léptek ki és alaktottak saját cégek és ha jók az információim a Baulandtól vették át a sablonokat, mert a Bauland válsággal küzd.
Construma kiállításon találkoztam ezzel az új építési polisztirol zsalus rendszerrel: IsoShell. Az lenne a kérdésem látott-e már valaki ilyen rendszert építés közben? Kevésnek találom benne az 5 db összekötőt. Sokkal magasabb a falazóelemük (35 centi, ha jól emlékszem), mint mondjuk az isoteq-é. Szerintem necces, hogy elbírja-e az 5 db összekötő a beton súlyát kiöntés közben. Tapasztalat valaki?
Mi az ablakokon megjelenő "vízkicsapódást" tapasztaltunk, amit heti 2x alkalommal letörölök, avval eltüntethető. (sajnos az ablak alatti hőhidat megelőzendő szigetelő réteget "szakembereink" az ablak beépítésekor levágták!!!)
Ahogy a többi hozzászólást olvasom, inkább lehet, hogy a "rossz technikai szellőztetésből" származhat!!! Akkor ezt még egyszer át kell gondolni.
A konyhában említett automata mit takar (ha szabad kérdeznem??)
Mi 2010-ben éptettük PKC-ból. passzívház, a PKC saját csapata építette, az a csapat azóta már nem létezik, a eső csatornán kívül a többivel elégedettek vagyunk, a házban nincsen fűtés, csak 1 kandalló, évi 1m3 fa kell a fűtéshez kb 4 hetet kell fűteni, a ház már több szaklapban is szerepelt.
Szellőzés, Helios hővisszanyerős szellőztető van benne, a Helios referencia háza, de mi még penészedést nem tapasztaltunk.
Amit változtatnák még, hogy a passzv minősített ablakokra mi rá kváztunk még 5cm EPS-t a ablakkeretnél, na ezt legközelebb xps-el tenném, mert az ablak és az EPS találkozásánál mindig kireped a vakolat.
1 helyen jelent meg a penész folt.a fürdőben.Az is csak azért mert a födém szigetelést trehányul és hiányosab csinálták meg.Azóta már kijavítottam.Nekünk is karton van belül mimdenfalon.Sokszor a nappaliban van kiteregvet mert csak akkor van "rendes" páratartarom a házban.Inkább száraz a levegőnk.
Nem penészedünk, pedig nincs szellőztető-rendszerünk az EPS zsalus házban. Az idei az első fűtési szezonunk. Éjszaka, lefekvés előtt kiszellőztetjük a házat. Ha főzés is volt, akkor nappal is egyszer. Gipszkartonnal van a fal belülről burkolva. A falazás 2011 tavaszán volt, 2011 ősze óta tető alatt van a ház, tehát a betonból már kijöhetett, ami akart.
Pára van a fürdőszoba ablakon fürdés után, és a hideg helyeken, pl bejárati ajtó kulcsán belül. Szerintem az EPS zsalus semmivel nem penészedik/párásodik jobban a ház, mint téglafalazattal.
Most 51 % páaratartalomvan a inkább alatta van mindig.a konyhába automata van fent,a gáztűzhely miatt.a wc és fürdőben vannak ventillátorok,de nem zsalusak .tehát valamennyi szellőzés állandóan van.nem ellenőrzött,lehet túl sok meleg is távozik.De párásodásom nincs sehol.Fürdéskor van az ablakon és a tükrön.De mivel időzített a szellőzés,eltünik onnan is.ablakon még sosem láttem párát.
Igazából ez az a megoldás, ami javasolható és kezelni tudja a problémát. Ezt nem csak PS házakhoz, de manapság szinte minden épülethez szinte “kötelező”. A szabályozott szellőzés a páratartalom függvényében cseréli a levegőt és így nem engedi a nedvesség feldúsulást, valamint biztosítja a friss levegőt és egy hővisszanyerővel még energiatakarékos is. Egyetlen baja van pénzbe kerül, ami viszont a komfortérzet és a biztonság miatt megéri, ráadásul ezek a rendszerek jól tervezve már a számítható élettartalmuk alatt megtérülnek.
Összefoglalás
A leírt tervezési és kialakítási szempontok figyelembevételével a PS zsalus ház páratechnikailag megoldható jól, de betonmag lassú kiszáradása növeli penészesedés leheztőségét, ezért különösen gondosan kell eljárni és azt tartanám korrektnek, ha a forgalamzók külön felhívnák a figyelmet arra, hogy szabályozott szellőztetés nélkül ne építsenek PS házat. Nedvesedési prpobléma lokális helyeken sok más szempontból keletkezhet egy épületen, ebből a szempontból a PS háznak vannak kényes helyei, de odafigyeléssel megoldhatók, ezekre itt nem tértem ki, számos leírás található róluk.
Nekünk a Prokoncept által kiajánlott "szakemberrel" gyűlt meg a bajunk. A végén összeszámolva: kb 3 millió ft. veszteséggel zártunk!
De erről a tényleg nem az anyag tehet.
Az egyetlen negatívum, az a nagyon jó hőszigetelése. Nálunk hiába a szellőztetés, mégis nagyon párásodunk. Kénytelenek leszünk őszre valami szellőztető rendszer után nézni!
Sajnos én nem válogattam.Itt építettek 1 ilyen házet a faluban és a tulaj nagyon dicsérte a csapatot.Mérnök ember volt.Igaz talán vízügyi.Sok apró hibát elkövettek.Van amin már nem tudok utólag javítani sajnos.Nagyon bosszant,de ez van.Jól lehet dolgozni ezzel az anyaggal,de pont emiatt esnek a mesterek tévedésbe
Igen, ha még egyszer lennék oly bolond, hogy házépítésbe fognék, csak és kizárólag ebből építkeznék. Ha csak azt vesszük, hogy egy 90 m2-es ház éves gázfogyasztása 800 m3 alatt volt....
Én ezért mindenképpen ajánlanám az eps többszöri szemrevételezését, a technológia megismerését, valamint a szakemberek - mint Roadati is írta - megválogatását.
2010 ben költöztünk.Simán építenék újra ilyet.Csak SOKKAL jobban odafigyelve a mesterekre.Nem a víz és fűtés szerelésre gondolok,mert azt mi csináltuk a haverommal.A kőművesek a gyenge láncszem.
Ha a közelben vagy ,de ha nem ,akkor is szívesen látlak "háznézőbe".
Aki ilyen Prokoncept házban él, mennyire van vele megelégedve? Nehéz kérsdés mert hát az ember nem fogja szidniazt amiben éle de pl ha újra építkeznél akkor is vállalnád-e a technológiát és a vele járó gondokat?
A szerkezeti kiviteli terv ("vasalási terv") kötelező is az előírások miatt erre a beton falazatra. Érdekes, téglafalra nem kell. Ezt az elemgyártók nem reklámozzák, de fel szokták ajánlani, mint szolgáltatás. De nem kötelező velük csináltatni, egy ügyes statikus ki tudja számolni, milyen vasalás szükséges. Nekem az egész épületet (EPS zsalus falazat, monolit födémek) Axis-ban lemodelleztük és így készült el a terv.
A kőműveseidet a gyártók is szívesen betanítják ott, a helyszínen az alapfogásokra. De ez nem terjed ki a vasalás megtervezésére.
Komplett kiviteli terv nélkül hülyeség EPS zsalus házat csinálni, mert a falakba kerülő vasalatok helyét mi alapján határozod meg? Mi alapján ellenőrzöd?
Én most csináltam egy prokonceptes házra terveket, és ezek alapján egy normális kőműves csapat meg fogja tudni csinálni, hiszen tervezőként ellenőrzöm minden be van-e épitve.
Tavasszal szeretnék egy Prokoncept házat építeni. Tudnátok megbízható kivitelezőt ajánlani (Mert olvasom van egy pár kókler)? Aki a tervezéstől a végéig mindent elvállalna. Van referenciája és meg is lehet nézni. Esetlég még segítő kész is, ha hülyeséget találok ki nem küld el mindjárt melegebb éghajlatra, hanem mond rá valami jó megoldást (kreatív). Mert a legnagyobb bajom az, hogy nem igazán van időm ott állni a munkások mellett és nem szívesen bíznám rá teljesen vadidegenre az építkezést. Meg hát nem is értek hozzá.
A fórum olvasása folyamatban van jó pár oldalon túl vagyok. Ami engem még érdekelne és nem nagyon találtam rá egyértelmű választ az a hangszigetelés. Most jobb vagy rosszabb, mint mondjuk a téglaház.
Végül a Készház portálon (kp.hu) is építenek ilyen házakat szerintetek ők megbízhatóak?