Mind a két általad említett felvevő nagyon jó. De a végső minőség valóban nem ezen múlik. A beépített mikrofonokkal nagyon jó felvételeket készíthetsz zajokról, atmoszféráról, stb. Párbeszédhez mindenképpen valami puskát kell használni. Nagyon sok profi filmes ezeknél lényegesen olcsóbbat használ. Viszont az előerősítőn és a mikrofonon nem spórolnak (pl. SD302): http://yootuubee.com/video/cRNd9DT0_is/sd-302-to-zoom-h4n-for-great-filmmaking-audi
Vagy itt egy másik szet. A hosszú akkumulátoros üzemidő, a kis súly is fontos kiválasztási szempont lehet. Ne feledd, a filhang 48kHz/24bit-es!
Ahogy ígértem, jelentkezem. Pécsett jártam a 7végén, ahol is VHK koncert volt, és rögzítettem is az egészet. Hogy ízelítőt menniyt adhatok belőle, arról még megkérdezem Attilát az énekest, mert ahhoz képest, hogy diktafonról van szó, és hogy a fülem még ma is cseng, a zajterhelés miatt, nagyon jó felvételt készített. Rengeteg beállítás közül az MS mikrofonokkal, sztereóban vettem fel, wav-ban. A koncert nagyon hangos volt, így a mic gain-t teljesen 0-ra letekertem, és így nincs túlvezérelve. Zárt térben történt a felvétel kb 2 méterre a színpadtól és a hangfalaktól. Nagyon elégedett vagyok.
Mától birtokomban tudhatok egy Zoom h2n-t. Már teszteltem gitárral, énekel. Nagyon szépen szól. Végre elértem egy olyan hangzást, ami már vetekszik az élő hanggal. Persze nem akarok túlozni, további tesztelés hétvégén esedékes, ugyanis koncertfelvételt fogok készíteni. Amint kész lesz, megírom tapasztalataimat. Köszönöm a korábbiakban a segítséget, végül is nem a H1, és nem a H4 mellett döntöttem, és azt hiszem, ezzel együtt jól is döntöttem.
Közben megvettem mind a két kütyüt és szerencsére működik.
Szeretnék úgy hangot rögzíteni, hogy a riportalany gallérjára mikrofon van rögzítve, de nincs meggátolva a szabad mozgásban, tehát a mikrofon lehetőleg ne a a kamerához legyen "láncolva". ez volt a kombó lényege :)
Nincs szükség erre az átalakítóra, mert a Zoom Hx sorozatú felvevőkben van olyan menüpont, hogy monó hangfelvétel. Ilyenkor elég egy mikrofont csatlakoztatni. Második dolog, hogy monó jelből nem lehet szeterót csinálni. Ezzel meg különösen nem, mert ennek az aljzata a sztereó, a dugója monó. Pontosan úgy, ahogy az általad linkelt mikrofoné. Mellesleg azt közvetlenül be lehet dugni egy kamerába, és akkor annak a jelét veszi fel. Mindenképpen ragaszkodsz a külön felvevőhöz?
Természetesen ebből soha az életben nem lesz sztereó, legfeljebb 2xmono.
Próbálkoztak komoly (és komolytalan) lemezgyárak az eredendő mono felvételeikből "elektronikus" sztereót készíteni (szétdobták a hangszereket 2 oldalra), sztem gyászos eredménnyel!:(( Az eredeti mono felvételek sokkal élvezhetőbb hangminőséget nyújtanak még, sztereó rendszeren is!
Ezt a típust nem ismerem, de a neten fellet információk szerint igen. A műszaki leírás szerint ehhez van egy kütyü, amiben az elem és az elektronika helyezkedik el. Ebből jön ki egy 6m-es drót, és mono 3,5mm-es jack-ben végződik. Elvileg működnie kellene... Délután kipróbálok egy hasonló megoldást. Nem tudod elvinni a H1-et a boltba?
Leegyszerűsítem: adott a Zoom H1 és adott a Hama csiptetős mikrofonja amit belinkeltem. Az a kérdés, hogy ha ezt bedugom a Zoom-ba akkor tudok-e a csiptetős mikrofonnal hangot felvenni? Drága rádiós rendszer helyett szeretném ezt használni: a Zoom h1 bent van az alany zsebében, a gallérján pedig ott a mikrofon...:)
Valami nem tiszta. Egy mikroporthoz való mikrofont szeretnél használni a digitális felvevőhöz, vagy magát a mikroportot rádióstól-mindenestől? Magyarán: vezetéknélküli átvitelt szeretnél a mikrofontól a felvevőig?
Ebben tud vki segíteni? Elég s.o.s. a dolog.. A linkelt mikroportnak 3,5mm jack a vége, ha egy diktafonon van 3,5mm jack bemenet, akkor az automatikusan azt is jelenti, hogy kompatibilisek?
Nagyon jó a H2N is. Ha csak a saját mikrofonjaival akarsz felvenni, jó választás lehet. De a H4N még jobb! Jobbak a mikrofonjai, teljes értékű mikrofon erősítői vannak. XLR bemenetek, fantom táplálás, hangszert is tud fogadni. Négy csatornás felvételt készíthetsz vele. Szánd rá azt a kis többlet pénzt, nem fogod megbánni!
Gyurinak köszönöm szépen a linket! És neked pfordos hogy jön be a Zoom H1? Mert én most nagyon elgondolkodtam a nagytestvéren, nem a H4-en, hanem a H2N-en. Szerintem az alkalmasabb volna zenei felvételekre akár idehaza, akár próbán, akár koncerten. Még nem tudok dönteni.
Köszönöm válaszod! Elsősorban azért érdeklődtem itt, mert ahogy beleolvasgattam egy pár oldalon keresztül a topikba, úgy gondoltam, hogy azért itt hozzáértő emberek osszák meg egymással tapasztalataikat, ezért én mindig hallgatok azokra, akik véleményem szerint is jártasabbak az adott témában.
Attól függ, milyen akusztikája van a helyiségnek. Ha nagyon visszhangzik, vagy csörög, akkor közel(ebb) kell menni, és megkeresni az ideális pozíciót (direkt/visszavert hang aránya). Ne menj túl közel a hangfalhoz, mert több utas hangosításnál esetleg a mikrofon nem egyformán hallja az egyes hangszórókat, ami a frekvencia balansz felborulását okozhatja. A ZOOM H sorozata elég jó erre a célra.
Eléggé jellemző több topikon is, hogy valaki feltesz egy kérdést, aztán tovább robog. A válasz már nem érdekli. Vagy nem azt kapja amit szeretne hallani. Vagy több helyen is kérdezte és nem talál vissza. Esetleg máshol már megkapta a hőn óhajtott információt. Vagy úgy gondolja, ő sokkal okosabb, mint akik itt eszmét cserélnek. Nem kívánt törlendő.
Él egyáltalán még ez a fórum, mert nem válaszol senki sem, én meg nem akarok olyan dolgot info nélkül ennyi pénzért venni, ami esetlegesen nem is alkalmas az általam kitűzött cél elérésére. Légyszíves jelezzen már valaki!
A korábbiakban már felmerült a ZOOM Handy Recorder H1 diktafon harang-hang rögzítés kapcsán. Nekem kérdésem volna, ha van ezzel kapcsolatosan tapasztalat, hogy zárt terű koncertet vajon milyen minőségben képes felvenni. Természetesen nem a hangfalak előtt gondoltam elhelyezni, mi lehet egy ideális távolság? Lehet, hogy hülye a kérdés, mert függ a hangerőtől, a zajszinttől stb. Vagy erre a célra milyen diktafont ajánlanátok?
Talán azóta már választ kaptál a kérdésedre, de azért annyit hozzáfűznék, hogy valószínűleg 60 perc "tétlenkedés" után leáll a hangrögzítés. Ugyanis a leírásban az van, hogy felvétel közbeni szüneteltetés max. ennyi ideig tarthat.
Közvetlenül nem tudod kihozni belőle. A módszer a következő: egy 3,5 mm-es jack-jack kábellel csatlakoztasd a számítógép mikrofon/vonal beneterére (rózsaszín aljzat) a diktafont. Indítsd el a lejátszást, miközben egy alkalmas programmal (pl. audicaty) rögzíted a lejátszott műsort. Utána a hangfájlt a számítógépen már tetszőlegesen feldolgozhatod.
Kedves Mindenki! Sony ICD-BX112 típusú diktafonom van. Tud abban valaki segíteni, hogy át lehet-e erről másolni a felvett hangfájlokat, mondjuk laptopra, és ha igen, akkor mi kell hozzá? A használati utasítás itt-ott utal arra, hogy ez lehetséges, de nagyon szűkszavú azzal kapcsolatosan, hogy hogy is kell ezt. Nekem pedig az eddigi összes diktafonom usb-s volt, úgyhogy most nem igazán tudom, mivel próbálkozzam. Előre is köszönöm, ha kapok valakitől segítséget.