Mangóval lehet kísérletezni bátran, csak az a baj, hogy a bolti mangók elég nagynövésű fajták, nem biztos a lakás magassága elég lenne a végén. Helyes növény, de a gomba betegségekre érzékeny. Most nálam kettő nőtt éppen magról (mini mangó a Lidlből), de ősszel a szebbet elrágcsálták a vaddisznók a kertben... :(
Akkor azt én értettem egy kicsit félre. Természetes ez a lassú fejlődése?
A másikról, a zapotáról, megmondom őszintén, még nem hallottam. Rákerestem, de több fajnak, sőt több nemzetségnek a megjelölésében használják a nevet, így nem jöttem egyértelműen rá, hogy melyik nővényt fedi a név. Ilyeneket találtam https://terebess.hu/tiszaorveny/gyumolcs/zapota.html
A baloldali (dupla tő) képen látható 15°C körül a lépcsőn, a jobboldali (két tő) 20°C-ban a télikertben van, mikor nem süt a Nap. Ha süt, akkor néhány fokkal feljebb megy a hőmárséklet
Nálam a Flamingóvirág és a Pompás Medinilla levelein mindig vannak beszakadások illetve a levelek szélén cakkos hiányzó részek. Ez valami betegség? Nem lehet megelőzni valamilyen permetezéssel?
Majd behozzák a Tiédek is :-) Amikor kihajtottak, elég gyorsan szétültettem őket, azonnal ebbe a méretű cserébe, s normál, általános virágföldbe. Emlékeim szerint semmiféle tápszert nem kaptak (talán egy-két alkalommal jutott nekik Volldünger vagy Wuxal körből). Nem tűző napon voltak, a hátsó teraszunk fényviszonyait a legtöbb növény nagyon szereti. Ha feladják a harcot a példányaid, jelezz bátran, idővel úgysem lesz helyem ennyinek :-)
Annyi idősek, mint a Te papayáid. Egyszerre kaptuk a magokat, s Te hoztad el nekem :-) Úgy április végén, május végén történhetett, s rögtön elültettem őket.
Én idén tavasszal-nyár elején kaptam ilyen magokat. 7-ből 7 kikelt, hozott mindegyik pár kis levelet, aztán megálltak a növekedéssel.
Majd elkezdtek sárgulni az időseb levelecskék, és le is hullott jó részük. csak egy kisebb, mint 10 cm-es száron kis csutakok maradtak.
Elkezdtem gyanakodni a földre, mert direkt ez miatt vettem bó'ti földet. 4-et át is ültettem. De már elég silány állapotban voltak.
A nyári kánikula után aztán most jobban néznek ki. Nőni mondjuk nem nőttek, még mindig nem érik el a 10 cm-t, de már van azon a 4 példányon sötétzöld, ami megmaradt.
Vegyesen maradtak meg az új és a régi földben lévők.