De abba már abba nem gondolnak bele, hogy amikor automobilt vesznek az is csak típusterv alapján készül, de hát ők tudják. mindenki abban reménykedik, hogy az általa megálmodott épület egyedi lesz. Igaz csak sok csalódás árán.
a tipus terv az egy fejlesztés eredménye. A fejlesztés . tervezés - a terv alapján a prototípus megépítése - kipróbálás visszcsatolás azaz ennek alapján a terv módósítás , majd a sorozat gyártás.
Az egyedi autók is egy színvonalon voltak és a sorozat gyártottak is.
25 éve mezei tipusterv, másfél év alatt haverok rokonok és kész lett egy teljesen pincézett tetőteres 150m2 családi ház. Falaztam betonoztunk teknőszigetelés ácsoltunk tetőfedés víz villany fűtés hidegburkolás hőszigetelés stb. Az ingatlan a mai napig hibátlan. Egyetlenegy szakember pecsétje kellett, a gázt nem hozhattam be. Ennyi volt egy építkezés.
Felelős építésvezető természetesen volt, 2-szer volt kinnt, egyszer amikor megmérte a kész pincét, és a 10,50x7,20 alapba 1,5 centi volt, utána nem jött, minek? másodszor amikor megkértük a lakhatásit.
Ennyi kontár lenne ma, vagy a lehúzás, vagy csak simán a (még) építkezni akarók teljes ellehetetlenítése.
Én ezt nehezítésnek érzékelem, nem az építkezők segítésének, valamint nem kevés +pénz kifizetésének kikényszerítése.
De én nem mint vállalkozó akarom igénybe venni, hanem mint testvér. Nem is kell a számla, mert ha vállalkozóként csinálja, akkor biztosítás is kell.
Ha mint családtag, akkor ez nem kell, max egy FMV kell, aki beírja, hogy elkészült a munka. De hogy ezt az e-naplóban hogy kell megcsinálni, azt nem tudom...
Családi ház építése során a testvérem csinálná meg a gipszkartonozást a házban (válaszfalak, mennyezet és vakolás helyett is ez lesz). Egyébként ő ezt csinálja már évek óta vállalkozóként is, de nekem nem így csinálná meg, hanem segítő családtagként.
A kérdés az, hogy ezt hogyan kell szabályosan az e-naplóban megcsinálni?
Mint írtam a felső határ az húzós. De hát nem sztár építésszel kell az ilyen munkát végeztetni !
Mondjuk a másfélnapi munka ráfordítás az kissé sovány. Van ugye tárgyalás, felmérés, terv elfogadás, tervbe adás meg legalább eccer ki kell menni hívás nélkül. de ha hívják a tervezőt akkor többször is.
mondjuk a rutinos tervező azt mondja 150 de min. 3 alkalommali tervezési művezetést vetet fel és akkor már nem 250 - nél hanem akár 300 -nál is járhatunk.
Nem beszélve ha a megrendelő olyan, hogy fantáziál, azaz mindig mindent változtat. Nem könnyű az ilyent kezelni.
Monjuk egy ilyen félnyeregtetős projektnél kevés a fantáziálásra való lehetőség, de nem tudni.
Tegyük fel egy új háznál, annak tervezésénél amikor fantáziál a férj, az asszony meg a nagyi, talpán legyen az a tervező aki ezeket kezelni tudja.
Először is tisztázni kellene, hogy mit is takar az a felújítás ! Illetve az átépítés félnyeregtetőre.
A tető egy komplett bonyolult szerkezet.
Áll a fedélszékből, szarufákból, lécezésből fedő anyagból... ami héjalás és a szükséges bádogos szerkezetekből. Némi csapadék fékező fólia, a végén az eresz rendszer.
tehát tudni kellene, hogy miből lesz átalakítva félnyeregre. illa félnyereghez kell még egy tűzfal is.
Tehát a tulaj/a megrendelő felvázolja az elképzeléseit egy tervezőnek, nyilván van egy koncepció. Az alapján a tervező készít egy tervet, azért az az említett 200 -400 eft egy túlzott árnak tűnik. nem tudhatjuk az épület nagyságát , nem tudhatjuk a helyet.
De vegyük 200 eft -ból kihozza egy tervező. Rutinosnak másfélnapi munka. Csak hogy tudd !
Ha kell engedély akkor egy példány lesz az engedélyezésiterv, a többi némileg részletesebben a kiviteli terv ... hogy az ácsmesterek is megértsék.
aztán ha kész a terv kell még egy un. költségvetés kiírás. Ezt a legjobb ha a tervező készíti mondjuk a 200 e feletti áron. Legyen 50 eft. illetve beárazza ha van rutinja hozzá- ha nincs akkor ne vállalja.
Mire kell egy ilyen ?
Hát sok mindenre . állhat egy ilyen költségvetés kiírás vagy 50 tételből.
pl. az első a bontás, at anyag szállítás a konténerbe. Aztán a második a sitt elszállítása a lerakóba.
Megy igy szépen a technológiai sorrendnek megfelelően. pl. a 4. tételnél kezdődik a tűzfal építése. Annak van anyag igénye fajtára, minőségre és mennyiségre. Ezt mind tartalmazza a költségvetés kiírás.
Ha ide eljutottak jön a klasszikus ácsmunka. Fedélszék építés, szarufázás, lécezés, bádogozás majd fedés/héjalás a kiszemelt fedő anyaggal. Vagy 15 tétel a költségvetésben.
Milyen fajta anyag kell szelvényre, minőségre, mennyiségre.. na meg mennyi munkaóra alatt lehet felépíteni.
Csak mellesleg pont a szomszédban újítanak fel egy régi félnyeregtetős épületet - nem nagy úgy 4,5 x 10 m.
fedélszék, maradt, a szarufák maradtak a többi elbontva - az oromfalak a a tűzfal maradt. A csupasz szarufákra fertőtlenítés és faanyag kezelés után valamilyen erős fólia az leszorítva tetőlécekkel ... a szarufák felett azzal párhuzamosan majd keresztbe a tetőléc és arra a szép piros cserép.
A Elvittek eddig 3 konténer sittet és amit jó tudni általában 5 -en dolgoztak, de pl. a cserepezésnél 8 - en voltak. 3 -an rakták a cserepeket a többiek láncban adogatták felfelé. Tény egy kerek munka nap alatt végeztek a cserép felrakással. Saccra eddig 60 munka nap ment el.
a kitérő után
terv költségvetés kiírás, beárazás, majd ajánlattétel.
De az ajánlatot nem a beárazott költségvetés alapján kell kérni hanem a terv és az árazatlan alapján. az árazott csak neked mankó , hogy vajon mennyi lesz- 10 - 20 % eltérés elmegy. Ha annál több, akkor valaki hibádzott. Vagy a költségvetés készítő vagy az aki elvállalja a munkát. megjegyezve , hogy a vállalkozó szuverén. Mondha dupla árat, joga van hozzá. Meg kell nézni hogy melyik tétel tér el
pl a cserepezésnél a tervző kiírt 2000 db-ot felrakva mondjuk anyaggal egy milláért. és a vállakozó ezt pont 2,5 x ért rakná fel. 3000 db cseréppel dupla munkaórában.
megvan az ajánlattétel elégedett vagy az árral.... nem tér el jelentősen a tervező által és csak általatok ismert költségbecsléstől, akkor szerződhettek.
Engedély valószínű szükséges, de mint írtam ahhoz kell terv. Meg a többi.
Milyen költségekkel jár ?
Lesz egy anyagköltség, lesz egy munka költség stb.
Sajnos csak az első lépést saccoltam... a tervezési és költségvetés, árazási költséget. Az mint írtam nagyon optimistán legalább 250 eft.
Lesz mondjuk 4 milla az egész.
Megmondhatatlan. Annyiból mit ami kérdezésed tartalmaz.
Ja hogy kivégezheti el ,
Hát az arra jogosult vállalkozó a csapatával. Mondjuk egy ácsbrigád kiegészítve kőmívesekkel.
Tehát ha át szeretném alakítani a tetőmet akkor csak az építési engedélyért fizessek kb. 200-400 ezer forintot, közben a tetőhöz szükséges anyagok, eszközök teljes összege nem éri el a fentebb említett összeget.
Segítségre lenne szükségem. Szeretnénk felújítani a házunk tetejét, illetve átépíteni félnyeregre. Azt már tudom, hogy szükséges építési engedély, csak azt nem tudom, hogy ezt ki végezheti el illetve milyen költségekkel jár.
Gondolkodom garázs építésén, mivel már nem kell hozzá engedély. Budapest L4-XVIII/AT-E építési övezetben. De van néhány kérdés, amivel elsőre nem feltétlenül az éphatóságtól kérdeznék...
- bejelentési kötelezettség van garázsépítés esetén?
- van-e tapasztalata valakinek a könnyűszerkezetes garázsokhoz való éphatósági hozzáállásról? (amit megrendelés alapján legyártanak, kihozzák, összerakják... persze egy előzetesen elkészített betonalapra)
- a szomszédos telektől (kerítés) milyen kötelező távolságtartás van hátsókertben, ha nem telekhatárra tömbösítetten építeném (ez ugye következik a szerkezeti felépítésből), eléggé össze-vissza infókat találtam, különösen a kerületi építési rendeletek eléggé kuszák...
Na mostmár teljesen összekavarodtam, hogy kellesz- e nekem energetikai tanúsítvány, vagy sem, mert itt ezt olvasom:
A használatbavételi engedély iránti kérelemhez a tartalmától függően mellékelni kell[5] a) papír alapon vezetett építési napló esetében aa) az építőipari kivitelezési tevékenységről szóló 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet (Kivitelezési kódex) meghatározott építési napló összesítő lapját[6], ab) az Eljárási kódex 4. számú melléklete szerint kitöltött statisztikai lapot, b) a szakhatóság megkereséséhez szükséges 5. melléklet szerinti dokumentációt, ha a kérelem benyújtásakor előzetes szakhatósági állásfoglalás nem áll rendelkezésre, c) az eljárási illeték, igazgatási szolgáltatási díj befizetésének igazolását, d) meglévő épület bővítése esetén, ha a bővítés mértéke meghaladja a bővítendő épület hasznos alapterületének 100%-át, az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló miniszteri rendeletben meghatározott követelményeknek való megfelelést igazoló épületenergetikai számítást [312/2012. (XI. 8.) Korm. rend. 39. § (8) bek.].
Máshol meg azt hogy jelentős felújítás esetén is kell:
(6) Meglévő épület jelentős felújítása vagy olyan bővítése esetén, ahol a bővítés mértéke meghaladja a bővítendő épület hasznos alapterületének 100%-át, az épületnek - a (4) és (5) bekezdésben foglaltakon túl - meg kell felelnie
a) 2017. december 31-e után az 1. melléklet IV-V. részében és az 5. melléklet II-III. részében foglalt követelményeknek.......
Az én építési engedélyem amúgy egy épület jelentős felújításáról/ átalakításáról szól.
Értelek,nálam is ez az A verzió, hogy idén elkészülni vele, és átvetetni. Miután elkészült mennyi idő mire készhez vehetem a használatbavételit kb.? Az is gond lehet még, ha mondjuk megkérem decemberbe és valami miatt kötekednek majd (pl. máshogy van valami mint a terven) és visszadobják, akkor már át is csúszott januárra és akkor bukó? :D
Már azon is gondolkotam hogy nem is kérek rá használatbavételit, úgyse eladásra megy, mi lehet akkor legrosszabb esetbe?
Felmerült bennem egy másik kérdés is közben. Szóval akkor a munkák elkészültével használatbavételi engedélyt kell majd kérni, amihez kell energetikai tanúsítvány is.A munkák már félig elkészültek ahogy írtam, viszont olyan módon, hogy az a jelenleg érvényben lévő energetikai követelményeknek felel meg, 2018-tól ugye ez jelentősen szigorodni fog, viszont a ház nem biztos hogy elkészül addigra, így hogy fog használatbavételi engedélyt kapni?
Azt tudom, hogy az egyes elemek eltérhetnek (pl. ablakok, hőszig. vastagsága) és csak összességében kell megfelelni egy szigorúbb követelménynek, de ha annak se felel meg akkor nem kapok soha használatbavételit, csak ha felszerelek napelemet vagy ilyesmi?
Van egy építési engedélyem még tavalyról, amely egy épület átalakításáról, felújításáról szól. Félig kész van, félig le is e-naplózva. Ha jól értelmeztem a törvényt, az idei évtől ez nem engedélyköteles már. Rám nézve ez most jár valamilyen változással/előnnyel ? Továbbra is kell e-naplózni, meg mindent ugyan úgy, használatbavételit kérni majd és stb?