Keresés

Részletes keresés

Champace Creative Commons License 2004.10.22 0 0 13

Az a gyanúm, hogy a Máv kizárja a késésből fakadó kárért való felelősséget az utazási feltételekben.

Szerintem is a legjobb módszer levelet írni, fellebbezni, stb...

Aki pedig azt mondja, hogy a korrupt kalauzok disznók és korrumpálni kell őket az ássa el magát.

coreház Creative Commons License 2004.10.22 0 0 12

"Bár nem veszed jónéven hozzászólásomat" - ezt honnan gondolod? Minden hozzászólás érdekel.

Én kétszer kénytelen voltam bírságot fizetni :

1.

Szegedre siettünk a szívkórházba. azt hiszem 4 órára volt megbeszélve a vizit egy elfoglalt orvossal (Dr. Csanády). Ígyhát mivel késében voltunk (én vezettem) a külvárosban 50 helyett 60-70-nel "repesztettem". Bár nem sokat számít ez a többletsebesség, mégsem akartam, hogy ezen múljon.

Volt egy vasúti átjáró persze a városon belül. Azt se nagyon vettem figyelembe, így áthajtottam rajta mintha ott se lenne, úgy mint a többi autós. Kétsávos úton a belső sávról intett ki a rendőr, bejött a két sáv közé.

Hiába mondtam neki, hogy ne tartson fel minket mert így is késésben vagyunk. Ő csak kioktatott, szintén, hogy a szabály az szabály! Bírság 10.000 ft. Persze irtunk egy fellebbezést. Hát persze, hogy elutasították! Kénytelen voltam kifizetni.

2. 

A helyszín szintén Szeged. Másik alkalommal mentünk vizitre. Itt már óvatosabban hajtottam a vaústi átjáron. Gond nélkül célba is értünk. negyed 4kor mentünk fel a kórházba (itt is késtünk egy kicsit, de most 3 órára volt lebeszélve a találkozó). Gyorsan akartunk venni parkolójegyet de (aki ismeri a helyet, az tudja hogy a kórháznál a parkolójegy kezelés úgy müködik hogy nincsenek automaták, egyszerüen keresni kell egy ujságárust vagy kisboltot és ott kell egy papirdarabot venni amit kikell az időpontnak megfelelöen lyukasztani. Az ilyen jegylelőhelyeket csupán nyilak mutatják semmi más.) Tehát mivel késében voltunk felrohantunk. Végeztünk is fél óra alatt, de akkor már ott várt a csekk az ablakon. Bizonyára a parkolóörök ott nézegettek kit lehet megbünteni.

Itt is irtam fellebbezést, hogy egyszerüen nem tudtam jegyet venni. Ezt is elutasították. Fizethettem 4.300 Ft-ot. (itt csak annyira voltam hibás, hogy egyikünk lentmaradhatott volna, megvárni a többieket)

Szóval nem mindig járok sikerrel ezzel a fellebbezéssel! A metrón azt már tudom, hogy csak a diákomat szabad megmutatni ha bünteni akar. Majd ha felszólítanak, megirom nekik, hogy én már 1 éve nem jártam Pesten , a diákomat meg elhagytam, gondolom más utazik vele. Ezért metrón nem is veszek soha jegyet (se villamoson, de héven) Bár most a polgári szolgálat kapcsán ez ingyen van.

Előzmény: Törölt nick (6)
Orso-borso Creative Commons License 2004.10.22 0 0 11

1. ha olyan részletesen irom le a történteket, mint itt, nem fogják-e félredobni?

Ha megteszik, te akkor is elküldted, intézkedést kell kapnod. A levél hossza nem kizáró oka a intézkedésnek. :-)

2. érdemes-e ajánlott levélként feladni?

Sőt, ajánlott tértivevényes levélként kell.

3. érdemes-e törvény cikkejeket idézni?

Érdemes, de elsőre ne túl sokat. Nem kell minden adudat egyszerre kijátszani.

Előzmény: coreház (9)
coreház Creative Commons License 2004.10.22 0 0 10
Ja látom, hogy tértivevényes levélben...
Előzmény: verz (4)
coreház Creative Commons License 2004.10.22 0 0 9

Kössz a hozzászólásokat! Fogok irni a MÁV-nak! Innen is fogok ötleteket meríteni.

Pár kérdés még felmerül:

1. ha olyan részletesen irom le a történteket, mint itt, nem fogják-e félredobni?

2. érdemes-e ajánlott levélként feladni?

3. érdemes-e törvény cikkejeket idézni?

Gyedmaroz Creative Commons License 2004.10.22 0 0 8
A vonaton való utazás is tulajdonképpen egy szerződés folyománya: a MÁV ellenszolgáltatásért vállalja, hogy az adott helyre elszállít. Hivatkozz nyugodtan arra, hogy te tévedésben voltál, amikor az adott vonatra felszálltál. Írd le a körülményeket, hangsúlyozd ki, hogy te a tőled elvárható kellő körültekintéssel jártál el. Fogadok, hogy a vagonra nem volt kiírva semmi.

1959. évi IV. törvény
a Polgári Törvénykönyvről

210. § (1) Aki a szerződés megkötésekor valamely lényeges körülmény tekintetében tévedésben volt, a szerződési nyilatkozatát megtámadhatja, ha tévedését a másik fél okozta vagy felismerhette.

Újlaki Creative Commons License 2004.10.22 0 0 7
Írj egy levelet a MÁV vezéigazgatójának. Írd le, hogy a te vonatod indulásának időpontjában azon a vágányon egy másik vonat állt. Írd le, hogy a te vonatod ezek szerint késett. Írd le, hogy a késés neked kárt okozott. A polgári törvénykönyv szerint aki másnak kárt okoz, köteles azt megtéríteni, hacsak az nem neki felróható okból következet be. A késés egy vasúttársaságnál ugyan cik, de előfordulhat. Egy bunkó jegyvizsgáló ténykedése viszont már nem elkerülhetetlen vis major.

A kalauznak ugyanis nem hogy büntetni nem lett volna joga, hanem neki kellett volna elnézést kérnie a késés miatt. A tévedés ugyanis a MÁV hibájából következett be.

Írd le, hogy kártérítést fogsz kérni a MÁV-tól, anyagi és erkölcsi károkozásért. Írd meg, hogy hogyan kezelt téged egy szarházi kalauz ahelyett, hogy elnézést kért volna az ő cége által okozott galibáért. Írd le a büntetés eszkalációjának történetét, ez legalábbis erősen törvénysértés-szagú.

Ha válaszolnak, és felajánlják, hogy elengedik a büntetést, akkor szerintem fogadd el.

Egyébként tényleg nagy marhaság személyi igazolványt átadni egy ilyen közegnek.
verz Creative Commons License 2004.10.22 0 0 5
szavbajos = szívbajos :)
Előzmény: verz (4)
verz Creative Commons License 2004.10.22 0 0 4
Ad 1. Már megbocsáss, de nagy marha voltál. Adni kellett volna a kalauznak egy 1000-est, oszt megtakarítottad volna az egész cécót. (Sajnos, ezek biz ilyen korrupt disznók...)
Ad 2. Ha erkölcsi gátlásaid vannak a megvesztegetéssel kapcsolatban, akkor tértivevényes levélben most azonnal jelentsd föl a kalauzt a MÁV-nál, az eset pontos és részletes, leírásával (mert ő egyértelműen azt várta, h megvesztegesd), ne várj a csekkre, és kérd a kalauz felelősségre vonását és (várható) bírságod elengedését. Ne légy szavbajos, nem árt egy kis túlzás sem!
Ad 3. Ha mégis kapsz csekket, fellebezd meg és fenyegetőzz perrel (Ez az esetek 90%-ában beválik.)
Előzmény: coreház (0)
coreház Creative Commons License 2004.10.22 0 0 3

javitás:

"fellebezek" helyett "fellebbezek" (mint a webblap :)) )

Előzmény: coreház (0)
coreház Creative Commons License 2004.10.22 0 0 2
nagy nehezen megszerkesztettem:) jó olvasást!
Előzmény: Törölt nick (1)
coreház Creative Commons License 2004.10.22 0 0 0

Megpróbálom röviden ecsetelni történetemet:

(nehogy a leirás hossza megijesszenk valakit... bár érdemes végigolvasni, lehet tanulságos):

Ma, a délelött folyamán  (2004. október 21. - csütörtök) Budapestről Györbe utaztam munkahelyemre a budapesti Kelenföld pályaudvarról.

2 darab vonatra szállhattam fel Kelenföldön:

vagy:

Budapest-Keleti pu. - Szombathely [ 912 Claudius IC ]

info 912: ( http://www.elvira.hu/elvira.dll/vt?v=4633&d=04.10.21 )

- ami elviekben 10:38-kor indul Kelenföldröl a 15. vágányról

vagy:

Budapest-Keleti pu. - Szombathely [ 922 ]

info 922 ( http://www.elvira.hu/elvira.dll/vt?v=4686&d=04.10.21 )

- ami elviekben 10:45-kor indul Kelenföldröl a 15. vágányról

Szerencsére pont kiértem egy vonat érkezésére 15. vágányhoz 10:45-re! (az IC-t nem vettem volna igénybe, mert nem akartam +480 FT-ot fizetni helyjegyért, + elviekben már 7 perce elment.

Gyorsan fel is szálltam a beérkező vonatra. Ami rá 4-5 másodpercre rá el is indult. Az automatikus ajtó becsukódott. Már ez is feltünő volt, hogy a gyorsvonatokon ált. manuális ajtók vannak. Mikor leakartam ülni, láttam az IC-re jellemző környezetet. Körülnéztem, majd tudatosult bennem, hogy az IC-re szálltam, ami 10:45-kor érkezett Kelenföldre 10:38 helyett, tehát késett 7 percet.

Nem volt mit tenni, nem ülhettem le, - mivel nem volt helyjegyem -  ezért megálltam az ajtónál. Bicskéig sem ért el a vonat, megérkezett a kalauz. Átadtam vizsgálatra a már elöző nap megváltott 90%-os menettérti jegyemet (mivel elöző nap utaztam Budapestre + a 90%-os kedvezményem a polgári szolgálat letöltéséből eredeztethető ):

Ominózus vonatjegyem

Jegyem átnyújtása közben közöltem vele, rossz vonatra szálltam és az elsö megállónál leszállok + az utána induló gyorsvonatot szerettem volna igénybevenni. Majd jelezte, megfog büntetni 2.380 Ft-ra (a pontos bírságra nem emlékszem). El is kérte a személyi igazolványomat. Gondoltam nem állok le vele vitatkozni, végülis jogos a büntetés, bár próbáltam megértetni vele, hogy nem szánt szándékkal utazom IC-vel + mivel 10:45-re volt kiírva a gyorsvonat, nem gondoltam arra, hogy esetleg késik az IC. 

Mondhattam bármit, ő csak töltötte a büntetőszelvényt. Megjegyeztem neki, hogy lehetne kicsit megértőbb, mert Budapest és Győr között az út gyorsvonattal hozzávetőleges 20 perccel hosszabb én meg nem sietek, ergo nekem a gyorsvonat is tökéletesen megfelelt volna (ráadásul akkor még le is ülhettem volna).

Nem volt benne egy csepp megértés sem, csak töltötte a szelvényt...

Majd hirtelen közölte, hogy ~ 6.300 Ft lesz a bírság. Ez sokk-ként ért, ezért kicsit ideges lettem. Felháborodásom közepette elfelejtettem megérdeklődni, hogy lett hirtelen a 2.380 Ft-ből 6.380 Ft. Kértem, hogy ne csinálja ezt, polgári szolgálatosként a havi fizetésem 30.000 Ft. Őt természetesen ez sem érdekelte, mivel "a szabály az szabály"!

Kb. 1 perc büntetőszelvény töltögetés után felémnyújtotta aláirás céljából. Mivel ekkor már ideges lettem, ( mivelhogy az alap 128 Ft-os utazási költségem (oda-vissza 256 Ft) így megnövekedett vagy 50x-ére! ). Kérdőre vontam: " Mivan, ha nem irom alá? ". Ekkor közölte, hogy "jó, akkor 12.600 Ft, amit postán kell befizetni 30 munkanapon belül!", majd kihúzta azt a mezőt ahova az aláirást kérte, odaírt valami megjegyzést és elment!!! Én nem azt mondtam, hogy nem irom alá, hanem megkérdeztem, hogy mi történik ha ezt nem teszem meg ?!!!!

Felháborító, hogy lehetőségem se volt eldönteni, aláírjam vagy se. (persze, hogy aláirom, ha tudom, hogy dupla büntetést kellene fizetnem ha ezt nem teszem meg).

Kb. negyed óra elteltével elhaladt megint elöttem, közölte most már beülhetek. Ekkor megszólalni sem tudtam, annyira felhúztam magamat az eset kapcsán. Jobbnak láttam, ha nem véleményezem a történteket neki, mert abból rám nézve jó nem sült volna ki.  Az eddig tapasztaltak alapján leállni vitatkozni semmit sem ért volna, ígyhát ezek után többet nem szóltam a kalauzhoz + továbbra is az ajtóban álltam.

Tanulságok:

1. Személyi igazolványt nem szabad átadni a kalauznak (amúgy se vagyok köteles átadni az igazolványomat neki, esetleg megmutatni rendőr jelenlétében). Bár nálam a 90%-os polgári szolgálattal járó kedvezményt biztosító igazolvány csak személyi igazolvánnyal érvényes, ezáltal van joga megtekinteni.

2. Legolcsóbb megoldás az lett volna, ha Tatabányán leszállít. Most már tudom, hogy ez lett volna a legokosabb, mivel utána kb. 15 percre rá jött volna a gyorsvonat.

3. Meglátásom szerint, mióta a Napló (?) címü müsorban bejátszották a "korrupt kalauzok" c. részletet, azóta gondolom a jegyellenőrök sem megvesztegethetők annyira. Bár én nem szoktam ilyennel bepróbálkozni.

Egy biztos: nem fogom annyiban hagyni. Amint kijön a fizetésre feszólitó levél, fellebezek és megirom a MÁV-nak a véleményemet, amit cc módban ("carbon copy - titkos másolat" )  forwaldolok (továbbküldök - csak hogy az internet szavaival éljek) 3 másik idekapcsolódó intézménynek (sajnos még nem tájékozódtam ezügyben, hova érdemes fordulni). Valami érdekképviselethez talán. (majd segít legjobb barátom, google:) ) Bár lehet jobb lenne feltünteni a levél alján, kik kaptam még másolatot, mint a postán kiküldőtt rendőrségi kihallgatásokról készült irások végén.

Azért várom a véleményeket, jótanácsokat stb... ezzel a történettel + minden ide vonatkozó esettel kapcsolatban!

coreház Creative Commons License 2004.10.21 0 0 topiknyitó
Mivel a mai nap folyamán részese voltam egy tanulságos kalauz vs. felhasználó esetnek, hirtelen felindulásból úgy éreztem nem mehetek el mellette szó nélkül...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!