Egyszer- ha már vége az építkezésnek- én is hasonlóan szeretnék a kertemben üldögélni, gyönyörködni.. de addig is nézegetem a blogodat, már az is feltölt:)
Igen, nézegettem régi és új képeket is már, plusz csodálkoztam, hogy lehet ennyi növényt így ismertni.. süt, hogy szereted őket, mert mindegyikről van egy kedves szavad, hasznos leírásod..
Pl. a macskamenta nagyon tetszett- eddig még nem is hallottam erről a növényről:)
Ügyes vagy, elvileg elégnek kell lennie. Csokiakác téren eddig nem túl sok jót hallottam (télállóságról beszélek), de valószínűleg mindenki kis növénykét ültetett. A másfél méter az már elég szép, a talaját is takard, és a törzset végig védeni kell. Még nem késtél el, sőt még korán van, nem a naptárt nézzük ugye, hanem a fokokat:) Figyeld az időjárást, amikor "téliesre" vált, akkor cselekedj.
Örülök, hogy már jártál a kertemben, amennyi képet már feltettem, lehetséges, hogy hasznos is tud lenni:)
Köszi a sok hasznos tanácsot, most láttam csak, hogy írtál:) Csoki akácot kaptam, kb 1,5 méteres, eseteg annál egy picit nagyobb..
Kukoricacsuhét és rasel hálót már a hétévégén beszereztem a takaráshoz, az nem jó? Még nem takargattam be, ugye nem késtem el?
A blog ismerős volt, könyvjelzőként volt elmentve, csak a címét nem tudtam, szóval már korábban ámúlva olvastam a rengeteg növényedről... ilyenkor irígykedem a nagy "kertesekre"...
Egy közel háromméteres példányt most ültettem át, egy kisebb alulról jött ágra visszavágva, mint leendő törzsre. Szerintetek igényel ez extra téli takarást még? A maradék "ág" is egy komplett fácska, két méter felett, a levágott rész jó férfialkar vastag.
Nem tudom, mekkora fát kaptál ajándékba, amennyiben kicsit, néhány jótanács.
A méter körüli fát szerintem még nem szabad kiültetni, de feltételezem, hogy nagyobbat kaptál. A talaját takarni vastagon, és amikor megjönnek a fagyok, a törzset végig hullámpapírral védeni, mert az első pár évben fagyérzékeny, és az nagyon bosszantó lenne, ha minden évben elölről kezdené.
Hoppá, jut eszembe, bordólevelű selyemakácot kaptál vagy a hagyományosat?
Nem tudom merre laktok,a csokiakácból fát nevelni szinte reménytelen, az mindig vissza fog fagyni, kényesebb, mint az alap.
Remélve, hogy nem csokit kaptál, szóval túlélte az első telet, arra vigyázz, hogy szép egyenes törzset neveljen, villás elágazást ne engedj, mert ott könnyen elreped.
Ez a fa nem magasságra lesz nagy, hanem szélességre, úgy ültesd, hogy ne kelljen metszeni (sok ilyent látok, a virágzás rovására megy), egyik fő dísze az ernyő alakú koronája. Úgy számolj, hogy legalább 7-8 méter széles lesz.
Egyértelműen napos-védett helyet szeret, egyébként semmi különös igénye nincsen.
Legyen sok örömöd benne:)
A nellikert blogot, mint a sajátomat bátorkodtam ajánlani, remélem nem okoz csalódást.
Gondolkodom, hogy hol lenne jó helye, és mivel csak egy fa van még az udvarunkon, így biztos találok egy megfelelő, térkő mentes, terasztól távoli helyet neki:)
Annál is inkább, mivel nagyon tetszett tegnap a kertészetben, így a férjem ma meglepepett vele, már a garázsunkban várja a délutáni ültetést:)
Az utcára pedig mindenképpen böngészem az általad ajánlott oldalt (is), mert nagyon belelkesedtem, plusz jó lenne kihasználni a jó időt a faültetésre.
Szép napot és jó kertészkedést/pihenést a hosszú hétvégén!
Ha már őszinteség, akármilyen gyönyörű virágzáskor (mert az), az enyém szeptember elején lett kivágva, 8-9 éve ültettem, kb. 6 méter magas volt. 30 centire volt a térkővel lerakott garázsbeállónktól, teljesen felnyomta a gyökere, pedig még fiatal fának számít. A termés nem fog, inkább a bolha miatti rondaság jött le nagyon nehezen az autóról, csak csúnya az az elszáradt terméstok rajta.
Ha van helyed másutt, akkor ültess bátran, mert egy szép fa, most már nem mondom hogy különleges, mert dugig van vele az ország. De a járda mellé másikat válassz.
Nézz körül a nellikert blogon, elég sok fáról találsz képet és leírást is, ha van időd és türelmed:)
köszi az őszinte és részletes választ! most még jobban elkeseredtem..A helye járdától kb 20 cm-re lenne, akkor ez így nem is lesz jó. A bejáró végülis "csak" gyalogos, de színes térkő, akkor azon sem túl szép látvány a potyogás.. A virágot/levelet sepregetném serényen, de erről a termésről nem tudtam (ezek szerint ez színez is?) Ne haragudjatok, hogy ennyit kérdezek, kezdő "kertész" vagyok:)
Burkolt út mellé úgy tegyed, hogy a fa gyökere simán felnyomja a járdát.
Mivel gyakorlatilag úton-útfélen selyemakác van ültetve, ezért, ahogy várható is volt, megjelent a kártevője is, a selyemakác bolha. Szóval úgy kezdődik, hogy a kihajtott levelekről potyog a fehér korpaszerű valami, ami a bolha számlájára írható, ez szépen folyamatosan megy, autóval aláállni tilos, különben könnyen gutaütést kapsz. Aztán jönnek a virágok, amik aztán folyamatosan potyognak, a virágzás végéig, de ez teljesen normális lenne, elviselhető. A levelek hullása azért érdekes, mert a hatalmas levelei szétesnek apró, félcentis lemezkékre. Ez potyog folyamatosan, de még ezt is össze lehet söpörni. A virágokból kialakult termések folyamatosan, egész télen, és még a következő tavasszal is potyognak, ez a legrondább, legrosszabb része az egésznek.
Szerintem valahol gyepbe beültetve az egész elviselhető, járda mellett, terasznál idegfeszítő. Nem oda való.
Köszi a választ, bár ez nem volt túl megnyugtató hír.. viszont nagyon tetszik a fa... Hogy képzeljem el: fokozatosan hullik (ha igen, sok vagy kevés) vagy egyszerre és akkor sokat?
Heti 2-3 alkalmas összesepréssel kordában tartható? (megelőzendő, hogy az egész utca minket emlegessen nem túl szép szavakkal)
egyébként a bordó levelú példányt néztem én is ki, nagyon impozáns már így kicsinek is:)
Sajnos csokim nincs, de azt tudom kicsit érzékenyebb a sima selyemakácnál.
A selyemakácot két éves koráig 0-10 fok között kell teleltetni . Utána védett fekvésbe kiültethető . Hűvösebb fekvésben később is takarni kell. Nagykorában télálló.
Sziasztok! Szeretnék segítséget kérni csoki selyemakáccal kapcsolatban.Kell e teleltetni,és hány éves koráig.Melyik a legideálisabb hely télen teletetéshez?Nekem azt mondták az egyik kertészetben,hogy be lehet vinni a házba télen de sajna így, info hiányában nem mertem megvenni.
van egy kb másfél méteres csemeténk kiültetve. Azt olvastam,hogy teleltetni valamilyen burkolással védve kellene.tudnátok segíteni,hogy hogyan kell ezt megoldani pontosan?Köszi!