Valóban nem,csak ezt is példaképp hoztam a különbözőségünkre.
Nem azzal van bajom,hogy sokmindenben másképp gondolkodsz,hiszen még az is lehet,hogy Te gondolod jól:),hanem azzal,hogy mintha nehezen tudnád elfogadni,ha más másképp gondolja.
Lehet,hogy nálam van a bölcsek köve,sőt több,mint valószínű,biztos sokmindenben sokszor hibázom,de hátha nem.
Szegény topiknyitó,mit csináltunk a topikjával már megint:)))
Csak emlekeztetnelek, a TOKELETES szo kalvenault gyunyolodasa reven kerult az utobbi hsz-okba (es valamiert az nem szurta a szemed, de hat van ilyen nemdebar :) ), szerinte tokeletes az en vilagom. Amirol szo sincs, de van amit at lehetne venni, pl hogy a tanarok ne elnezzek a gyerekek egymas kozotti szemetkedeseit, hanem megprobaljak oket a kulturalt problemamegoldas fele terelni. De mielott ezt is magadra veszed tamadaskent, NEM a TE hibad ami tortent, sot meg tenni sem tudtal/tudsz sokat, bar en azert a tanerovel egy szot valtanek a kerdesrol, de lehet hogy ezt te is megtetted mar es semmi haszna nem volt es abban is egyetertek, nem lehet mindenhonnan menekulni es mazlistanak tartom magam, hogy sikerult megtalalnunk EZT az iskolat.
Btw egy szavam nem volt a vilagnezetedre. Es oszinten orulok, hogy elegedett vagy az eleteddel, ez rendkuivul fontos szerintem is, barhol is el az ember. (Mielott ismet valami tamadast/gunyt/lesajnalast/rosszindulatot olvasnal bele a hsz-omba, NINCS benne. Kalvenault persze azt gondol amit akar :))), mindenki magabol indul ki )
Ennyire nem kellene elmenni a személyeskedés felé szvsz...
Maradjunk annyiban,hogy más a tokéletes Neked és más nekem.Olyan,hogy TÖKÉLETES, szvsz nincs.
Az enyém per pillanat legalábbis elég ideális NEKEM,szeretnek,tisztelnek,a gyerekeim olyanok,amilyenek,de az enyémek és ha vannak is velük problámák /lehet,hogy van olyan,amelyikkel nincsenek,nekem ők jutottak:)/ azért az enyémek és imádom őket.
A munkámat szeretem,itthon is minden rendben,mi kell még?
nekem ez a tökéletes,másnak más.Nekem valószínűleg más a világnézetem,sokféle elvem,mint a Tied,de miért baj ez?
Én is fújom a magamét,Te is. A fórum ezért van többek között.Aki pedig olvassa,gondolja tovább
A tokeletes vilagomat nem irigyelni kellene, hanem utanozni. Szvsz :)))
Milyen regi nickemet? A scillat? Emlegetsd nyugodtan, csak jo emlekeim fuzodnek hozza :), mar nem el, aki miatt megvaltoztattam... Akar fel is vehetnem megint, hehe :) Sokkal szebb volt mint ez az idike. Bar ez panikban valasztottam, ennyi ra a mentseg.
Lehet. Majd aggodom akkor, ha bekovetkezik (esetleg nyitok rola egy topikot es sok okossagot fogtok nekem irni :) ) De beultetted a bogarat, osztol karatezni fog jarni a kolok, ziheramizher alapon :) Uszni ugyis tud, a balett meg ugye ferfiatlan amugyis, az hogy szereti, mellekes :)))
Veled azert jo vitatkozni, mert egy ido utan 100% kisiklik a dolog. Ha visszakeresel, azzal inditottam a temafelvetesedre, hogy nem tudom en mit tennek, talan ami nalatok tortent, az adott helyzet legoptimalisabb problemamegodasa volt. Ez konkretan le lett irva. Aztan leirtam, hogy miert bizom abban, hogy ebben nekunk nem lesz reszunk, az iskola odafigyel, gyokereiben kezeli az ilyesmit (mig nalatok a tanar vagy nem is tudta mi folyik, vagy tudta nem lepett semmit a gyereked vedelmeben es aztan elnezte, hogy onbiraskodik). Aztan valahogy oda jutottunk, hogy belolem alapveto anyai osztonok hianyoznak. Na azt hiszem, a tovabbi kovetkezteteseket meghagyom neked, majd piglet segit kibogozni a szalakat. :)
Valószínűleg abban a helyzetben én is azt tettem volna,amit Te,de azt hiszem nem egy dologról beszélünk teljesen. A saját gyerekedet el tudod nézni,ha áll bambán,mint az enyém és közben ütik?
Én nem.....Nem én kevertem le egy maflást,pedig szívem szerint megtettem volna.
Ne állítsuk már be az én csóri galamblelkű gyerekemet,mint egy erőszakos terroristát.
Érts meg kérlek,hogy egyet ütött,de azt nagyot.Én nem ő kezdte,sőt egy jó darabig csak tűrte és emésztette magát,mert folyamatosan bántották.
Sokkal nagyobb kárt okozott volna a lelkében,ha ez tovább is így folytatódik.
A másik gyerek lelke meg marhára nem érdekel ezek után.És a szociális körülményei sem
Ugyesen osszefoglaltad. En meg erre azt irtam, hogy remelem ez az en konkret gyerekem konkret iskolajaban 11 evesen sem fordulhat elo, mert a tanarok figyelnek erre (is) es kezelik a problemat, ha netalantan felmerulNE. Valoszinuleg nem vennem a kezembe az ugy kezeleset fizikai ertelemben a gyerek 11 eves koraban sem es mivel az en gyerekem uszni jar, trambulinon ugralni es balettozni, ezert verekedo technikai sem lesznek, tehat a tanerok segitseget fogom kerni, ha a problema megis felmerulne.
Gabi, te az iskola udvaran megutottel volna egy 5 eves gyereket, mert megrugta a tiedet? Delutan 3-kor, mikozben minden gyerek jon kifele es megy haza, kb 200 gyerek es 200 szulo, meg kb 50 tanar szeme lattara??? Te nagyon bator vagy, en meg egy osztontelen beszari, ugyanis ezert nekem rendorsegi priuszom lett volna utana. Mas gyereket meg annyira sem lehet verni, mint a magamet (tudod, azt is tilos itt, csak azt lehet zart falak mogott). Erdekes lett volna, ha a 172 centimmel es 80 kilommal a problemamegoldasnek ezt a modjat valasztottam volna egy 15 kilos, alig meteres gyerekkel szemben.
Es en sem ENGEDTEM, nem veszed eszre??? SZOLTAM neki es arrabbhuztam a gyerekemet, hogy ne erje el. Fizikalilag leallitottam az agressziot. Es meg csak nem is ereztem igazan kesztetest hogy megussem, de ha megis (februarban tortent az eset, mar nem olyan elenkek az akkori erzeseim), tudtam magamon uralkodni.
Tudod,ha arról van szó,hogy bántják a kölykömet,valahogy minden szociális érzékenységemet elvesztem a másikkal szemben.Nem érdekel,hogy őt otthon is bántják,hogy milyenek a körülményei.
Ez nem mentség arra,hogy bántsa az enyémet.Lehet,hogy sajnálom,de metséget nem ad.
Meg egyszer elolvastam amit irtam, de rozsaszon kodot nem lattam benne sehol. A gyerekemet TENYLEG nem bantja senki jelen pillanatban, csak a hugom 2,5 eves kisfia, aki egy jolsikerult dackorszak es egy 4 honapos occs kivaltotta feltekenyseg kozepette tengeti napjait es verekszik kemenyen, a fiam meg nem ut vissza. Erre kene biztatnunk? Lehet, hogy a hugom nem allna velem szoba tobbe, azt hiszem joggal :) Nekem az a masik gyerek is olyan, mintha az enyem lenne, tudod, a VER szava! A mi kutyank kolyke :) Apropo, ha a te gyerekeid (bar naluk nagyobb a korkulonbseg, ha jol tudom) verik/vernek egymast, te partolnad ezt? Usd vissza kisfiam, ha a novered radcsapott? Melyik gyerekednel mukodik a vedelmezo oszton? Az egyiknel igen, a masiknal nem?
Szerintem az altalam irt "bantani en sem engedem" mondat arulkodik errol az osztonrol, de amig nem bantjak, miert hergeljem magam? Attol lennek jobb anya, ha habzoszaju kijelenteseket irnek ide, mikozben a fizikai eroszakot minden szinten elitelem? Nem lenne koherens, ugyebar :) Miben lattal rozsaszin kodot? Csak erdekelne.
Amugy egyszer megrugta egy iskolatars a regi iskolaban a jelenletemben, de birtam magam turtoztetni, hogy ne verjek laposra egy 5 eves (a fiamnal fejjel alacsonyabb, rosszuloltozott, rothado fogu, valoszinuleg maga is sok verest kapott, hatranyoshelyzetu) taknyos (szo szerint) gyereket. Mondjuk ez is adott egy lokest az akkor mar 99%-os donteshez az iskolavaltasban. Megkerdeztem a kolkot, miert rugta meg, azt felelte, mert nem szereti, erre annyit mondtam, hogy en sem szeretlek teged, de nem utogetlek, pedig megtehetnem. Erre nezett egyet, valoszinuleg nem sok osszetett mondatot hallott meg eleteben, amit neki mondtak.
Amirol te irsz, az a bullyzmus, itt igy hivjak (valaki kicsinal valaki mast, fizikailag vagy maskepp) es komoly konyvek jelentek meg rola, oriasi a tradicioja (bentlakasos fiuiskolakban kivalo taptalaja volt, kulonosen, hogy a fizikai fenyites is a neveles reszet kepezte), eppen ezert (az eroszakmentes politika jegyeben*) most minden erovel kuzdenek ellene. Kb akkora felvilagosito munka folyik ellene, mint a drogok ellen, eloadasokon, szerepjatekokon, de meg kisgyerekeknek valo mesekonyveken keresztul is, probaljak a gyerekek figyelmet felhivni, milyen az a magatartas, amit ha magukkal vagy masokkal szemben tapasztalnak, akkor szoljanak, tanarnak, szulonek, felnottnek. Van hivhato anonim segelykero telefonszam. Egyre inkabb eloterbe kerul a felnottek munkahelyi bullyzmusa, a ferfiak 37, a nok 41%-a szenved el ilyesmit elete soran.
Nem tudom, elkerul-e minket ez, ebben az iskolaban egyelore nagyon korrektnek tunik minden es mindenki. A gyerek meg olyan szinten nepszeru, hogy altalam nem is ismert vadidegen kolkok koszonnek ra hangos havarju Dani-val az utcan/kozertben, akikrol o esetleg a keresztnevuket ha tudja, de ot valamiert sokan ismerik. Ide fog jarni meg 6 evig, remelem ez nem fog megvaltozni. A kovetkezo iskolajat szinten gonddal valasztom majd ki. Bantani en sem engedem :) Meg azt sem, hogy o bantson masokat. :)
* most ne nezzuk, mit csinal a brit kormany pl Irakban... :( bar ha ugy vesszuk, ott is egy bullyt tavolitottak el.
Valóban ez lenne az igazi megoldás,de az én gyerekeim jártak méregdrága alapítványi iskolába is,ott sem volt másképp.Ez most egy "állami",de semmivel nem rosszabb ebből a szempontból,sőt.
Remélem,titeket elkerül ez a fajta komfliktus,de azért szvsz nem árt elgondolkodni,hogyan is lehetne kezelni,ha mégsem.
Őszinténszólva,ha bántják a gyerekemet,kibújik belőlem az anyaoroszlán,és szívem szerint a saját kezemmel tépném szét,aki ezt teszi.
A gyerekem iskolajaba 11 eves korig jarnak a gyerekek, elobbutobb el fog jutni abba a korba, amikor mar nem kiserik ki a mosdoba (jelzem, mar a 3 eveseket sem kiserik, itt a korai onallossag egy fontos szempont), de remelem, egy egesz osztaly megfelemlitese nem marad eszrevetlen kesobb sem, meg egy kevesbe jo tanar eseten sem.
Én nem találom annyira rémesnek.Ilyen van.Nem lehet állandóan menekülni,egyik iskolát próbálni a másik után.Előbb utóbb szembesulni kell a problémával.Jelzem a gyerek osztályfőnöke egy nagyon szigorú ,de igazságos tanárnő,minden tiszteletem az övé.De ő sem lehet ott mindenhol.Ekkora gyerekekkel már nem járnak a tanárok pl a WC-re,ott egymás között vannak, a tanárok szeme nélkül.
És bizony kénytelenek egymás között megoldani a dolgot.
Azért kíváncsi lennék,hogy pl Te mennyi ideig hagynád,hogy terrorizálják a gyerekedet.Szívem szerint én mentem volna be és szedem szét a másik kölyköt,de valóban nem lett volna a legjobb megoldás.Ez nem egyszeri eset volt,de az osztály egy rész úgy meg volt már félemlítve,hogy nem mertek felnőttnek szólni.Én azt is nagy dolognak tartom,hogy az enyém elmesélte itthon és megpróbáltunk együtt megoldást találni.Először szépen és miután nem vezetett eredményre,másképp.Ne egy véres verekedést képzelj azért el,csak EGY ütést,de azt jókorát és azt is csak akkor,mikor megint elkezdte ütögetni.És miután még senki nem mert neki visszaütni,azt hitte ez mindig így lesz.Hát nem így lett.
Ezzel a probláma kezelve volt,többet nem fordult elő.De ha előfordulna,megintcsak ezt tanácsolnám.Nem azt jelenti,hogy visszaél a gyerekem a fizikai erejével,hanem azt,hogy nem engedi magát bántani,megalázni.
Nem veletlenul nem ideztelek, es nem csak rad utaltam, mert masok is vannak, akik a gyerek iskolai/egyeb tarsas gondjainak megoldasat a fizikai eroszakban latjak, akar direkte ok maguk verekedve. Azt is hozzatettem, hogy nem tudom, en mit tettem volna es talan ebben az esetben tenyleg ez volt a legoptimalisabb megoldas. Azt borzasztonak talalom, hogy a gyereked semmi segitseget nem kapott a problema megoldasaban a tanaraitol, max annyit, hogy elneztek neki, hogy verekszik. Szoval akarhogyan is, ez egy remes tortenet. Szerintem. :(
Miután úgy érzem,valamilyen szinten megszóllíttatam,gondoltam benézek...Szóval ..
Néha azt hiszem,jobb,ha a szülő aktívan nem avatkozik bele a gyerekek konfliktusaiba,tehat az említett eseet megelőzte néhány beszélgetés a bizonyos agresszív osztálytárssal,az osztályfőnökkel.Eredmény 0.
Azt ugye senki nem kívánhatja,hogy tétlenül nézzem,amint a gyerek tízóraiját elveszik,ököllel ütik,illetve fociznak az iskolatáskájával.
Tudom,hogy ez bármekkora közösségben előfordulhatna,de azért nem vonnék le messzemenő következtetéseket egy bölcsödei,játszótéri atrocitásból egy iskolaival szemben.Itt már nagyobbak a gyerekek és sajnos sok olyan hatás érte őket,amitől agresszívvá válnak .Okolhatjuk a sok akciófilmet,TV-t,sokmindent.De ha tetszik,ha nem a mi gyerekeinknek is alkalmazkodniuk kell bizonyos helyzetekhez.Egy 5 évest én sem valószínű,hogy visszaütésre bíztattam volna,de a fiam 11 éves és nem biztos,hogy az önbecsülésének azzal tettem volna jót,ha én várom meg a másik gyereket a suli előtt.
Megjegyzem megpróbáltam,de egyik fülén be a másikon ki,amit mondtam /de erről az én gyerekem nem tud/
Így ő intézte el,őrá néznek tisztelettel a többiek és nem anyucit rángatta maga előtt pajzsnak.