Köszi szépen mindkettőtöknek! Poloska vonalon én is elindultam az angol wikipedián és EHHEZ A KÉPHEZ jutottam el, ami hasonlított rá, de amit leptopelis linkelt az már nagyon hasonlít az itt találhatókra csak talán kicsit vékonyabbak, fakóbbak, de azt nem csodálom, mert idén kábé semmi nem termett a kertben, úgyhogy ha itt éltek éheztek a szerencsétlenek. Sajnos poloskáról nekem csak az a zöld széles rovar és a kis mocsok vérszívó jut eszembe, de most már ezzel is tágult az ismeretem. Igazából az bizonytalanított el, hogy minden nap volt a szobában 3-4, azt hittem, hogy valahol idebent vertek tanyát, de most már megnyugodtam, csukva tartom az ajtót és ha mégis bejut 1-2 akkor majd kidobálom őket. Még egyszer köszi a segítséget mindenkinek!
Tényleg rossz a kép, de szerintem a Leptoglossus occidentalis nevű poloska (mindenhol ez van). Nem bánt, nem terjeszt betegséget. Most ősszel sok poloska keres téli szállást. Engedd ki, és moss kezet!
És a gyereknek ne segíts a környezetismeret leckében, mert csúnyán beégeted magad előtte :)
Elnézést, hogy ilyen sokat postolok, de újabb megfigyeléseket tettem.
Bár a szobában eddig csak este volt dolgom velük, de most napközben találtam egyet. Ráadásul nem a szobán belül, hanem azon kívül, a teraszajtó külső oldalán. Így valószínű, hogy a gagyi szúnyoghálón verekedték át magukat és mivel az elmúlt napokban nyitva volt a teraszajtó ezért utána egyenes útjuk volt a szobába. Így természetes fénynél megvizsgálva egyértelműen nem fekete, hanem barnás színű. A hátsó lábai igen hosszúak és 3szorosan ízeltek, olyasmik, mint egy szöcskének, de annál azért kevésbé fejletteknek tűnnek.
És itt egy használhatóbb kép is, de még mindig ugyanolyan gagyi minőség:
Elnézést, a kérdésem nem 100%osan illik ebbe a topikba, de ha jól láttam már korábban is ment a rovarhatározás, ezért teszek egy próbát. Az egyik szobánkban a tetőtéren (lakószoba bebútorozva, használva, rendszeresen takarítva, tehát nem egy 100 éve magára hagyott helyiség) feltűnt egy érdekes ízeltlábú. Sajnos nem vagyok nagy rovarszakértő, ezért leírom, amit megtapasztaltam/fontosnak ítélek meg és remélem tudtok majd segíteni. Van két fényképem is, de sajnos nagyon rossz minőségűek és nem biztos, hogy fogok tudni jobbat csinálni, igzából csak az alakja vehető ki belőle, de abban bízok, hogy valami ízeltlábúakhoz értő embernek triviális ez a faj és fel fogja így is ismerni. - Sajnos nem vagyok szakértő, ezért nem merem kijelenteni, hogy az élőlény rovar avagy bogár. Van egy keményebb szárnya, de azért nagyon messze van egy szarvasbogárétől vagy egy hőscincérétől. De azért inkább bogárnak mondanám. - csak éjszaka, sötétedés után találkoztam eddig velük és mindig egyszerre csak 1 darabbal, de eőfordult egy éjszaka felváltva egy csomó már. - a fején található "tapogató" vagy nem tudom hogy hívják... Páros szerv a feje tetején, a hőscincérnek is van ilyenje... na az elég hosszú neki és persze 2 van :) - elég hangtalanul repül és eddig nem tapasztaltam, hogy bármilyen hangot adna. - feketés színű, de a háta gyengén sötétvörösesbarna, bár erre nem vennék mérget, mert eddig mindig csak este volt dolgom velük a világításom pedig elég gyenge. - olyan 3-5 centis - általában világító test közelében van, elég sokat repked de ha leszáll nagyon sokáig van egyhelyben szinte mozdulatlanul. - kemotoxot kábé lesz*rta, telibe találtam de csak annyit értem el, hogy odébbrepült és ugyanúgy visszaszállt egy bútorajtóra sziesztázni. Na persze lehet, hogy idővel belepusztult volna, de azt már nem vártam meg... - amikor lecsapom akkor utána büdös, mint a "bűzbogár" (nem vagyok biztos abban, hogy ez a hivatalos neve :) ), de azért nem annyira áthatóan. Elviekben lehetséges, hogy kintről jöjjön be, mert a nap nagyrészében nyitva van a teraszajtó és egy elég gagyi szúnyogháló van felszerelve, ami szélén be tudna mászni, de mivel minden nap vannak, napi akár több is és egyesével, ezért ezt nem tartom valószínűnek. A szoba, ahol a probléma van lambériázott, fapadlója van tehát elvileg akár a fából is jöhet. A bútorokat már elhúztam hátha találok valami fészekféleséget de nem járztam sikerrel. Ha valakinek sikerülne beazonosítani és tanácsokat adni, hogy hogyan szabadulhatnék meg tőlük vagy akár csak azt megmondani, hogy az egészségre veszélyes-e (kórokozók, esetleg valami mérges csípés) azt nagyon, nagyon megköszönném, mert pár napja elég nehezen megy az alvás miattuk...
U.I.: az állatbarátoktól elnézést, hogy én itt csapkodom ezeket az élőlényeket. Nem mondom, hogy egy komoly rovarvédő lennék, de sose ölök meg még egy rovart se céltalanul. Ahogy ezeket is eleinte kidobáltam, de aztán amikor negyedszer futottam bele arra gondoltam, hogy mindig visszajön és amiatt kezdtem el csapkodni őket. Most meg már azért csapkodom, mert attól tartok, hogy itt termelik az utódokat valahol a szobámban. Ezen felül nem tudom, hogy van-e félnivalóm tőle. Ijesztőnek ijesztő, mert a Magyarországon megszokott "ha valami zümmög a házban az vagy muslinca, vagy szúnyog vagy légy, nagyon ritkán darázs" rendszertől nagyon erősen elüt, de ezen még túltenném magam, viszont ez, hogy egyszerűen nem tudom mi lehet nagyon aggasztó.
Találtam a függönyön egy ilyen érdekes félig már halott lepkét, szeretném megtudni mi lehet ez. Kb akkora, mint egy lódarázs, és egy nagy fullánkszerü vmi is volt a potrohán. Talán csíp is? Elég ilyesztő volt...
Ez a jószág minden évben megjelenik az erkélyen és rágcsálja az amúgy gaznak számító növényem, viszont lehet hogy ugyanez rágcsájla szét a muskátli bimbókat is, de erre nem emléxem pontosan. Az mintha zöldebb lenne... Kinek a hernyója lehet ő? Olyan 2-4cm-esek szoktak lenni.
Sajna a petéiről nem találtam képet, így csak annyit tudok ajánlani, hogy kísérd figyelemmel őket, azután referálj. Gondolom, abban a malterosládában víz van, azt meg ne hagyd kiszáradni.
A hétvégén találtunk egy furcsa szörnyecskét a telken, mi lehetett pontosan?
Kinézete: kb. 8-10 cm (!) hosszú hernyószerű izé, élénk rózsaszínű, fekete pöttyökkel a dudorokon. A teste szélessége középtájt 1,5-2 cm, a vége felé 1 cm volt. Sima testű, nem szőrös. Elég gyorsan mozgott. A feje feketés volt.