Keresés

Részletes keresés

.ETNA. Creative Commons License 2020.07.23 0 0 4227

Nincs mit :-) Ha lesz időd, majd megírhatnád, hogy sikerült-e ... az infó később másoknak is segíthet :-)

Előzmény: Ati73 (4226)
Ati73 Creative Commons License 2020.07.22 0 0 4226

Koszi a valaszt!

 

Előzmény: .ETNA. (4222)
Micka69 Creative Commons License 2020.07.21 0 0 4225

Két gép közt hezitálok: ETA Duplica Vital Plus (bagettsütője, 2 üstje van), vagy az ETA Delicca II 7149 90030

Vélemény, tapasztalat?

A Panasonic SD-ZB2512KXE is érdekel, de nekem zavaró, hogy nem látok bele, ahogy az eddigi kenyérsütőimnél. 

SteFAN78 Creative Commons License 2020.07.21 0 0 4224

Alapvetően karbantartási ciklus,energiahasználat és egyéb szempontokról nem is beszéltünk.
Nem biztos,hogy a 91e Ft a drága. Az energiát ha a kenyér tömegére lebontod és ehhez az éves kenyérszükségletedet veszed alapul,

akkor lehetne érdemben nyilatkozni mi a drága és mi az olcsó ;)

Előzmény: .ETNA. (4223)
.ETNA. Creative Commons License 2020.07.21 0 1 4223

Kíváncsiságból megnéztem a Panasonic Croustina 2010kxf gépet,  hűű, 91 ezer forint, na ennyit tuti nem adnék egy kenyérsütőért, ha kitapétázhatnám a lakást a húszezreseimmel, akkor sem :-)

Előzmény: SteFAN78 (4221)
.ETNA. Creative Commons License 2020.07.21 0 0 4222

Szia!

Az én gépemmel (Hausmeister HM 1300) igen, a recepteknél is feltüntették zárójelben, hogy 0,5 kg-nál minden hozzávalóból a felét kell használni, hátha valakinek magától nem jutna eszébe :-) 

 

Az a lényeg, hogy a dagasztás működik fele mennyiségnél (van benne annyi liszt stb., hogy meg tudja keverni), vannak olyan gépek, ahol osztott tartály van éppen a fél adagnyi kenyér sütéséhez. Ha a géped használati utasításában, vagy a használatiban lévő recepteknél nem szerepel, akkor próba-szerencse alapon, kísérletezz :-)

 

 

Előzmény: Ati73 (4219)
SteFAN78 Creative Commons License 2020.07.21 0 0 4221

Köszönöm a kommentet, jól összefoglaltad milyen mérlegelésben vagyok.
Igazából egymás mellett lenne jó kóstolni az elkészült kenyereket.

Egyébként a méretbeli kérdésre a megoldás a Panasonic Croustina 2010kxf.



Előzmény: eo.sz (4220)
eo.sz Creative Commons License 2020.07.21 0 0 4220

Ki ne szeretné a bagettet? :) Ezt a "Sana" márkát most látom először. A Tefal kínálatában van bagett sütő tálcás gép, azon el is töprengtem kicsit, de aztán lebeszéltem magamat. Én úgy foglaltam össze magamnak a kenyérsütő gép lényegét, hogy kenyeret csinál, úgy, hogy az alapanyagok betöltésén túl nincs vele dolog. Azaz ha bagettet szeretnék, akkor így is, úgy is plusz munka van vele. A tésztát ki kell venni, formázni, az üstöt takarítani, a bagett tálcákkal szórakozni, a sok felszerelést tárolni amikor nem azokat használod, stb. Ha a gép a dagasztás "maszatosabb" részét megcsinálja, akkor a tésztát már beteheted a sütőbe is... Viszont ezer teszt és a tapasztalatom azt mutatja, hogy a panasonic gépek nem szúrják el a kenyeret. Nincs velük macera. A tapadásgátló bevonatuk is működik (gyanús, hogy sokkal jobban, mint a Sana rozsdamentes acél üstje). Tehát én maradnék valamelyik Panánál. A 2512 kicsit bonyolultabb (több alkatrész, több hibalehetőség), de mindent automatizál, a ZP2000 viszont kisebb, de ropogósabb, barnább héjú kenyeret süt. Azaz, ha a mennyiség is fontos, akkor a 2512. De kíváncsian várom, hogy mit veszel és a tapasztalatokat is örömmel olvasnám.  

Előzmény: SteFAN78 (4218)
Ati73 Creative Commons License 2020.07.20 0 0 4219

Sziasztok!

 

Lehet hulye kerdes, de ketlapatos 1-1.25-1.5 kg megadott kenyermeretu geppel lehet fel kg-os kenyeret kesziteni?

 

SteFAN78 Creative Commons License 2020.07.19 0 0 4218

Sziasztok!

Segítséget kérnék kenyérsütőgép vásárlás előtt:
- Sana Smart Exclusive

- Panasonic SD-ZP2000KTS

- Panasonic SD-ZB2512

Előre is köszönöm a kommenteket, annyi kiegészítés hogy én a baguettet is szeretem.

eo.sz Creative Commons License 2020.07.03 0 0 4217

Ez egy átlagos kenyér a Pana Croustinából (SD-ZP2000)

eo.sz Creative Commons License 2020.07.03 0 0 4216

Valóban, az egy más világ. Hogy megéri-e a fáradtságot? Ezt mindenki maga tudja. Én ilyet is, olyat is sütök. Van, hogy a géppel csak dagasztom, kelesztem és sütőben sütöm. Pl. ma ez történt. De az, hogy nem kell semmit csinálni, csak betenni az alapanyagot, megnyomni a gombot és ott a tartósítószer mentes friss, ropogós kenyér, amikorra kérem, az minden pénzt megér. Nekem.

Ez pl. a mai. Vaslábasban sütött, croustinával dagasztott, kelesztett.

Előzmény: Veszpremi (4215)
Veszpremi Creative Commons License 2020.06.22 0 0 4215

Sorry, kissé off leszek. Nálam leáldozott a gépes sütés, kovászos kenyérre tértem át gép nélkül, össze sem lehet a kettőt hasonlítani a minőséget tekintve. Munkás, időigényes persze, de megéri a fáradságot, ha van az embernek annyi ideje (hajtogatni stb.)

contributor Creative Commons License 2020.06.21 0 0 4214

Kb. 4-5 hónap után végre lehet kapni BL80-lisztet (már a járvány előtt pár héttel eltűnt). Élesztő is szinte mindenütt kapható (az utolsó adagot fel sikerült szaporítanom kb. 5x sütésre, aztán egy kisebb vegyesboltban találtam, mire ez elfogyott). Próbálkoztam finomliszt és rétesliszt keverékével (ált. 2:1 arányban ajánlják) a BL80 pótlására, de nem igazán jött be. Aztán a finomliszt és a pizzaliszt 2:1 keveréke elég jónak bizonyult (a hátránya, hogy a pizzaliszt drága, 270 Ft/kg). Az alábbi kenyér ilyenből készült, kiegészítve Graham-liszttel.

C20NE Creative Commons License 2020.06.16 0 0 4213

Olyan mintha csúszna az ékszíj és nem keverné rendesen, ha semmi nem változott erre ránéznék...

Előzmény: Scholl4 (4212)
Scholl4 Creative Commons License 2020.06.15 0 0 4212

Sziasztok!

 

Hosszú évek óta sütöm a kenyeret, jó kis kínai kétlapátos gépekben.
Kitapasztaltam a saját, jól bevált receptúrámat, amivel szinte mindig jó kenyereket sütöttem.

Az utóbbi időben viszont egy olyan hibája van a kenyérnek, melynek okára nem jöttem rá.
Szépen megnő, nem esik össze, tetszetős. Kívülről.
Viszont a belső szerkezete, főleg a felső részén borzasztóan morzsálódik, gyakorlatilag nem tudok egy szeletet vágni, mert esik szét a bél. Próbáltam több - kevesebb élesztővel, de az eredmény ugyanaz.
A kenyér finom, de ez így elég nyűgös. Természetesen hagyom kihűlni az üstből kiszedve, mert a friss kenyér melegen szegve hajlamos ezt a hibát produkálni, de ez szikkadva is esik szét. Ilyen:



A recept a következő, hátha valaki ebben megleli a problámát, bár nem hiszem mert régebben ezzel tökéletes kenyereket sütöttem.

Mérleggel full pontosan mérek ki mindent.
Szóval, a recept:
- 635 g liszt (100g bl55, 535g saját gyártmány teljes kiőrlésű tönköly - kismalommal közepes durvára őrölve)
- 350g víz
- 8-10g kockaélesztő (budafoki vagy ukrán, esetleg lidlis vagy aldis - gyakorlatilag sztem mindegy, ami van)
- 1 kávéskanál só
- némi zsiradék, oliva olaj vagy éppen valamilyen zsír ami akad otthon

- 1-2g C-vitamin (por alakú aszkorbinsav - kevésbé penészedik a kenyér)
- len vagy chia magot szoktam picit szórni bele, kis mennyiséget.

 

Teljes kiőrlésű program, 3 óra 25 perc alatt fut le. 
Emag-os starlight kétlapátos gép, legolcsóbb fajta, évek óta ezeket használom.

 

Hol a hiba? :)
A segítséget előre is köszönöm.

 

 

 

 

 

 

eo.sz Creative Commons License 2020.05.13 0 1 4211

Ott van neked a 20-as vagy Pizza program. Azzal bármit dagaszthatsz, bármilyen élesztővel, nem csak pizzát. Én ezzel csinálok pizzát, buktát, kalácsot, kiflit, sósrudat (mármint tésztát)  bármilyen receptkönyvből. Szuper. 

Előzmény: Mindigtanulok (4209)
Tmanka906 Creative Commons License 2020.05.13 0 1 4210

Ha csak dagasztok és nem akarok annyit várni, akkor fehér kenyér gyors programot inditok.  Simán lehet rendes élesztőt is használni. Nem kell ahhoz másik gép.  Ez nagyon jó.

Előzmény: Mindigtanulok (4209)
Mindigtanulok Creative Commons License 2020.05.11 0 0 4209

Üdvözletem! Panasonic 2500 kenyérsütő gépem van, két funkciót hiányolok rajta: 1.Sokszor csak dagasztásra,

kelésre szeretném használni, viszont minden menü 40-50 perc pihentetéssel kezdődik, csak utána dagaszt.

2. csak porélesztő használata engedélyezett.

Tudna valaki olyan gépet ajánlani, amelynél használhatok friss élesztőt/kovászt, illetve mindjárt dagaszt?

Köszönettel

eo.sz Creative Commons License 2020.04.07 0 0 4208

Köszönöm. Én is erre jöttem rá, a kovászhoz képest az élesztő egy atombomba. :) Azért majd még kipróbálom én is, hogy mit lehet a géppel és kovásszal kezdeni. Megmutatom az mamakovászt, két napja hűsöl. Etetés után hagytam megindulni, kb 1 óra elég volt neki, akkor került be a frigóba, a gumigyűrűhöz képesti növekedést már a hűtőben produkálta nagyjából 10 óra alatt, azóta tartja ezt a szintet.

Előzmény: janijani (4206)
janijani Creative Commons License 2020.04.07 0 0 4207

Ja és kifelejtettem egy fontos dolgot, mert szobahőmérsékleten biztos nem futna fel a kovász vagy csak nagyon soká:

 

Betettem a kovászt a hűtőbe hogy lássam lehet-e így tárolni. Két napot volt bent, közben teljesen összeesett. Aztán kivettem feléleszteni, először hagytam kb 4 óra hosszan szobahőmérsékleten hogy felmelegedjen majd megetettem liszttel és langyosvízzel és meleg helyre tettem. Fél nap alatt szépen felfutott, tehát valóban lehet hűtve tárolni.

Előzmény: janijani (4206)
janijani Creative Commons License 2020.04.07 0 0 4206

Szép hagyományos kenyeret sütöttél, gratulálok!

 

Működik a kovász csak lassabb mint az élesztő és a kelesztéshez meleg hely kell neki.

Ez a hajtogatás és formázás érdekes dolog hogy nem ragad a kezükhöz a tészta, én ezt egyelőre kihagytam. Majd egyszer ezt is megpróbálom. 

A kovászkészítés sem bonyolult, inkább egy érdekes biológiai kisérlet. Akár taníthatnák is a gyerekeknek az iskolában, ahogy babot csiráztattunk, búzát vetettünk, krumpliból keményítőt csináltunk stb...

 

Betettem a kovászt a hűtőbe hogy lássam lehet-e így tárolni. Két napot volt bent, közben teljesen összeesett. Aztán kivettem feléleszteni, először hagytam kb 4 óra hosszan szobahőmérsékleten hogy felmelegedjen majd megetettem liszttel és langyosvízzel. Fél nap alatt szépen felfutott, tehát valóban lehet hűtve tárolni.

Előzmény: eo.sz (4205)
eo.sz Creative Commons License 2020.04.07 0 0 4205

Ezek szerint lehetséges :) Szuper! 

Pedig miután az alább leírtakat végigcsináltam, csak hogy tudjam miről is van szó, nem gondoltam volna. Szóval gratulálok. Bár azért a két termék nagyon nem ugyanaz :)

23:00 A tíz napja dédelgetett kovász megetetése.
8:00 Másnap, reggel: fél kiló lisztet elkevertem 3,5 deci vízzel a kenyérsütő dagasztó programjával. Az este óta háromszorosára duzzadt kovászból kivettem 150 grammot, a maradék 50-et megetettem (100 gramm liszt 80 gramm víz), átkevertem, félretettem, amíg újra feléledt (kb 1 óra), ekkor betettem a hűtőbe, ez az én anyakovászom.
A dagasztógépből kivettem a liszt, víz keveréket, egy tálban hozzáadtam a kovászt, kézzel átgyúrtam. Kb 10 perc után hozzáadtam két teáskanál sót egy csepp vízzel, és tovább dagasztottam. Ez nagyon macerás folyamat (ezért veszük kenyérsütő gépeket), a tészta ragacsos, csuklóig mászik az ember kezére, nem engedi. Újabb tíz perc után azt gondoltam, ebből nem lesz így semmi, ezért lemostam a kezem, és a tálból a tésztát kicsaptam a konyhaasztalra, és ott dagasztottam tovább. Így már az asztalhoz is odaragadt, de próbáltam az internetes videókból (Borbás Marcsi kovászos kenyér) lopott gyors mozdulatokkal, nagy lendülettel fölkapni a ragacsos anyagot és hozzávágni az asztalhoz. Valóban van az a tempó, amikor a dolog elkezd működni. De azért alapvetően ez még mindig reménytelen küzdelemnek látszott, itt gondoltam először, hogy ebből semmi nem lesz. Jó fél óra csapkodás után...
10:00-kor megpihentünk. Én a fotelben, a tészta egy kiolajozott tálban.
Innen egyszerűbb, de még mindig reménytelennek látszó a helyzet. Egy óra pihentetés, majd a tálban a tészta négy rétre hajtása, háromszor. Hajtás, pihenés, hajtás, pihenés...
13:00 Utolsó hajtás, majd két óra pihentetés, a tészta letakart tálban pihen. Két óra után úgy döntöttem, kap még egy órát, mert nem nagyon látszott kelni, bár itt-ott hólyagok is megjelentek a felszínen.
16:10 Előformázás. A tésztát kitettem a lisztezett asztallapra, óvatos mozdulatokkal, hogy ki ne szorítsam belőle a buborékokat, körbe-körbe forgatva, alányúlva cipó formát adtam neki, majd ráborítottam az edényt és pihenni hagytam.
17:30 Formázás. Egy kenyereskosárba konyharuhát tettem, liszttel meghintettem. A tésztát óvatosan kb. nyolc irányból kissé megnyújtva visszahajtottam, hogy a cipó magasságot, feszességet kapjon, és fordítva rajta egy felet, a hajtási ponttal lefelé, behelyeztem a kosárba. Letakartam egy másik ruhával. A kelesztés további két-három óra.
19:20 A tészta majdnem a duplájára nőtt. Begyújtottam a sütőt, benne egy profi vaslábossal. (25 perc, amíg átforrósodik, addig a tészta még kel egy kicsit.)
20:00 A tésztát kiborítottam egy sütőpapírra, fejjel lefelé, a tetején lisztszemcsék, egy paszpartu vágó pengével (zsilett nincs itthon) ejtettem két metszést (a tészta persze felgyűrődött, a zsilettnél vastagabb anyag alkalmatlan a bevágásra). A sötőpapír segítségével a tésztát könnyedén beemeltem a vaslábosba, rá a tetejét, és be a sütőbe.
20:50 45 perc sütés után levettem a vaslábos tetejét. Amit láttam, attól elállt a lélegzetem. Gyönyörű, felhasadt piros-barna, jóillatú kenyér nézett rám, illetve én rá. Borbás Marcsiék azt mondták, hogy itt dönteni kell, ki mennyi időt hagy még a pirulásra. Én 5 percet.
20:50 Lábas ki, sütőpapírnál fogva kenyér ki a lábasból. És kész. Kilenc óra figyelem, aggódás.
Minden tiszteletem nagyszüleinknek!
Na ezt a folyamatot kellene kenyérsütő-gépesíteni. Háát.

Előzmény: janijani (4200)
sickamic Creative Commons License 2020.04.05 0 0 4204

Köszönöm, nekikezdek holnap. 

Előzmény: janijani (4203)
janijani Creative Commons License 2020.04.04 0 0 4203

Kétliteres pet palackos sör volt, nem raktam hűtőbe csak itt volt 20-22 C fokon a konyhában. Kelesztéshez nem jó ha hideg valamelyik összetevő, az élesztők kényesek a hirtelen nagy hőmérsékletváltoztatásra.

Na meg ilyen hűvös időben én sem szeretem ha hideg a sör. 

 

Előzmény: sickamic (4202)
sickamic Creative Commons License 2020.04.04 0 0 4202

Ez működik. Mindig bontottál fel új üveget, vagy napokig őriztél egy felbontott sört a hűtőben? 

Előzmény: janijani (4200)
janijani Creative Commons License 2020.04.03 0 0 4201

Ja és a kovászom is szépen felfutott reggelre, most beteszem a hűtőbe hogy lássam lehet-e így tárolni a következő sütésig.

Előzmény: janijani (4200)
janijani Creative Commons License 2020.04.03 0 0 4200

Reggelre kisült a kenyér. Hát nem lett egy szépségdíjas, de ez csak egy kisérlet volt hogy tudok-e kenyeret sütni élesztő nélkül.

 

Előzmény: janijani (4199)
janijani Creative Commons License 2020.04.03 0 0 4199

Na, milyen lett a kenyered?

 

Én is olvasgattam a neten a kovász készítésről, hasonló sütésbe kezdtem és holnap reggel meglátom az eredményt.

 

Tegnapelőtt reggel betettem egy befőttesüvegbe 20g bl55 lisztet és 20g sört, összekevertem, lazán lefedtem és meleg helyre tettem (rátettem a TV beltéri egység tetejére, ez kb 40 fokos meleg, de mivel az üveg hül is közben enyhén langyos lett, kb 25-30 fokos)

Estére szinte semmi nem történt az üvegben, de nem adtam fel, rápakoltam még 20g lisztet és 20g sört, összekevertem, lefedtem és visszatettem a melegre.

Tegnap reggelre beindult, kb duplájára nőtt és látszottak az üvegen keresztül a gázbuborékok benne. Megetettem ismét 20g liszt 20g sörrel.

Már délre felfutott duplájára, ismét megetettem 20g liszt 20g sörrel.

Estére ezt is megette, emeltem az adagot 50g liszt és 50g sört adtam neki.

Ma reggel ismét 50g liszt és 50g sört adtam neki, már délre felfutott az üvegben a tetejéig, de most nem etettem hanem este bepakoltam egy sütést a kenyérsütőbe belekalkulálva 300g kovászt a mennyiségbe. Összekevertettem a géppel majd kiszedtem a keverőlapátokat és beállítottam hogy 6 óra múlva süljön meg. Kiváncsi vagyok milyen lesz.

A maradék kovászt megetettem 20g liszttel 20g sörrel, reggelig hagyom meleg helyen majd beteszem a hűtőbe. Állítólag egy hetet is kibír így.

 

Előzmény: eo.sz (4198)
eo.sz Creative Commons License 2020.04.01 0 0 4198

Igen, az ő videója alapján csináltam. De most elindult a kísérlet. Nekem ma volt 8. napos a kovászom, harmadik napja szépen emelkedik-süllyed. Délután megetettem, estére duplázódott.

Itt kezdődik a kísérlet.

Vettem a Croustina alap receptjét, 40 dkg liszt stb...
Elfeleztem a kovászt. A felét beraktam a hűtőbe. A másik felét újra megetettem, úgy, hogy a lisztet a már kimért 40 dkg-ból vettem.
A maradék lisztet a recepthez írt vízzel (kicsit kevesebbel, hiszen a kovász is vizes) betettem az üstbe és elindítottam egy rövid dagasztó programot. (Ezt tekintem autolizálásnak.) A program fele futott le, 20 perc, amíg a frissen etetett kovászom ismét duplájára nőtt. Ekkor azt is beleöntöttem az üstbe. Újra elindítottam a dagasztó programot. Mikor az autolizált liszt és a kovász jól elkeveredett, hozzá tettem az 5 dkg vajat, a recept szerinti sót és cukrot.

Végül 22 órakor beállítottam az 1-es alap kenyér programot és beállítottam reggel 8-ra.

Azaz éjszaka van módja kelni, a program indulásakor, kb. hajnali 5-kor kap még egy dagasztást, aztán kelesztés és sütés. Hááát nagyon kíváncsi vagyok. :)

 

Előzmény: felh000 (4190)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!